[ goranvuc @ 06.12.2007. 21:55 ] @
http://www.poreskauprava.sr.go...ja/saopstenje.jsp&sid=1395
[ tdjokic @ 06.12.2007. 22:24 ] @
Zanimljiv tekst. Kaze ovako:

"radi utvrđivanja da li su instalirani softveri kod poreskih obveznika nabavljeni od legalnih proizvođača ili distributera računarskih softvera ili ne."

Sta njih briga odakle sam ja skinuo svoj Linuks? Bas komicno, napisali su kao da postoji samo komercijalni softver a da je jedino pitanje da li si ga legalno nabavio ili nisi, uopste nisu predvideli mogucnost da neko koristi i besplatni softver. Jeste da malo cepidlacim, ali bi poreska uprava morala da se preciznije izrazava vec po definiciji poreske uprave. To je jedina sila na svetu koje se svi Amerikanci boje, a ovi nasi brljaju, ni termine da sklope kako treba.
[ madamov @ 06.12.2007. 22:44 ] @
Još da su napisali po kom su to članu i kog zakona oni nadležni da to proveravaju? Da li oni jure i one što izdaju piratske DVD-e ili ih juri neko drugi?
[ goranvuc @ 06.12.2007. 22:49 ] @
Citat:
madamov: Da li oni jure i one što izdaju piratske DVD-e ili ih juri neko drugi?

Njih bi trebala da juri policija.

Kad smo vec kod toga, ja jos uvek u NS vidjam iste likove na ulici kako valjaju pirate, bez obzira na sve te kampanje koje vodi drzava?!
[ Fuzz @ 07.12.2007. 00:29 ] @
Upravo tako :) Na Novosadskog sajma dve ekipe prze svako vece.
[ goranvuc @ 07.12.2007. 05:11 ] @
A onaj debeli u Jevrejskoj ulici (sa strane Futoske pijace, kad se prodje Banjalucki cevap, pozicioniran u vecernjim satima, posle 7-8 pa nadalje) koji deli jos i svoje vizit karte - pravi poslovni covek
[ bkaradzic @ 07.12.2007. 05:23 ] @
Ako želiš nešto tim povodom da preuzmeš onda mu uzmi vizitku, njega slikaj, pa sliku i sken vizitke okači ovde. ;)
[ goranvuc @ 07.12.2007. 05:43 ] @
Ne bavim se fotografisanjem, a da bi dobio vizitku moras nesto i da kupis, a ja nisam korisnik DVD, DIVX i sl. jer mi je dovoljna i ponuda filmova na kablovskoj, a mogu preziveti bez najnovije holivudske produkcije koja ionako nije nesto interesantna.

To sto predlazes je mozda sasvim normalna stvar tamo gde ti zivis, u Srbiji bi se to malo drugacije tumacilo. Uostalom, nije to ni predmet ove teme, razlog zasto sam pokrenuo temu je bio vrlo jasan, a ovo je mali offtopic.
[ Ivan Dimkovic @ 07.12.2007. 09:27 ] @
Citat:
tdjokic
Sta njih briga odakle sam ja skinuo svoj Linuks?


Pa i nije ih briga :-)

Verovatno ce biti fokusirani na Microsoft, Adobe, Autodesk i sl... komercijalne proizvode ciju je legalnost vrlo lako proveriti.
[ Fuzz @ 07.12.2007. 10:20 ] @
Mene vise zanima da li ce biti fokusirani na vece sisteme i softverske firme ili na boraniju.
A sto se tice tih ulicnih pirata, iako i dalje bleje po ulicama mi smo smesni naspram Crne Gore gde se piratski diskovi prodaju u prodavnicama sve sa deklaracijama proizvodjaca (piratske firme) i uvoznika (distributera piratskih diskova na veliko) :)
[ Nedeljko @ 07.12.2007. 11:36 ] @
To se i ja pitam. Šta ako Petar Petrović napiše program i propisno ga zaštiti u zavodu za zaštitu intelektualne svojine? Hoće li ih zanimati legalnost njegovog softvera na računarima poreskih obveznika ili ih interesuju samo članice BSA?
[ madamov @ 07.12.2007. 12:14 ] @
Citat:
Njih bi trebala da juri policija.

Kad smo vec kod toga, ja jos uvek u NS vidjam iste likove na ulici kako valjaju pirate, bez obzira na sve te kampanje koje vodi drzava?!

Ne pitam za prodavce na ulici, već za one što prave piratske DVD-e, bitna razlika. A i za korisnike istih.
[ madamov @ 07.12.2007. 12:19 ] @
Citat:
To se i ja pitam. Šta ako Petar Petrović napiše program i propisno ga zaštiti u zavodu za zaštitu intelektualne svojine? Hoće li ih zanimati legalnost njegovog softvera na računarima poreskih obveznika ili ih interesuju samo članice BSA?

Ravno u centar. Bravo majstore.

Boleće ih uvo, jer su sa članicama BSA napravili dogovor da ili oni dobiju legalizaciju besplatno ili procenat ili već šta. Meni je problem nadležnost, a ako je to urađeno za softverske kuće, zašto onda ne bi bilo urađeno i za muziku. Recimo, vlasnik kafića pušta muziku sa piratskog CD-a. Ako njega juri policija zbog toga, onda i za softver treba da juri policija, a ne poreska uprava. No, sa poreskom upravom se u našem društvu lakše preti firmama, ali to onda znači da sutra Mišković može da napravi dogovor sa poreskom upravom pa da nam terenska kontrola ulazi u firme i kontroliše da li radnici nose prave Nike patike ili lažnjake.
[ goranvuc @ 07.12.2007. 13:07 ] @
Evo i mali aktuelni prilog temi: stvarno se obilaze firme, javilo mi se par mojih korisnika da su danas bili kod njih.
[ Fuzz @ 07.12.2007. 13:14 ] @
Kojom se delatnoscu bave te firme i koliko su velike ako nije tajna?
[ goranvuc @ 07.12.2007. 13:39 ] @
Pa ne zelim i necu da navodim imena, ali imaju veliki promet - izgleda da je to bitno za redosled posete
[ Fuzz @ 07.12.2007. 13:42 ] @
Pa to me i zanima.
[ bkaradzic @ 07.12.2007. 18:53 ] @
Citat:
Nedeljko: To se i ja pitam. Šta ako Petar Petrović napiše program i propisno ga zaštiti u zavodu za zaštitu intelektualne svojine? Hoće li ih zanimati legalnost njegovog softvera na računarima poreskih obveznika ili ih interesuju samo članice BSA?

Da bi "Petar Petrović" imao ovaj problem prvo treba da ima finansijskog interesa da napiše program, a da bi se to desilo, firme moraju da se nateraju da koriste licencirani softver. Kada se firme nateraju da koriste licencirani softver, onda će neke od njih potražiti jeftiniju alternativu, i onda će taj tvoj "Petar Petrović" imati problem o kojem gore pričaš. Nemoj da rešavaš problem koji trenutno nemaš. BTW, većina domaćeg softvera dolazi sa keylock zaštitama ili se radi o softveru koji ima česte promene zbog promena u zakonu, tako da većina i nema ovaj problem.
[ Predrag Supurovic @ 07.12.2007. 19:10 ] @
To nema nikakve veze. Poreska sluzba prvo nije nadlezna da proverava legalnost softvera, a drugo, i da je nadlezna, onda mora da proverava sav softver a ne da rdi u interesu odredjene firme ili grupacije.

Da ne pricamo o tome kolika je besmislica da poreska uprava kao proverava softer jer se korsicenjem nelegalnog softvera ukida od poreza. Ukidanje od poreza je kada nesto kupis, a izbegnes da platis porez. A ako nesto ukrades, onda si ukrao, a na kradju se ne placa porez.

Kad bi tako bilo onda bi svakom lopovu u optuznici morali da stave i utaju poreza pod automatski. Odzeprais nekoga i odmah te juri poreska sluzba za porez....
[ vlador @ 12.12.2007. 09:01 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Kad bi tako bilo onda bi svakom lopovu u optuznici morali da stave i utaju poreza pod automatski. Odzeprais nekoga i odmah te juri poreska sluzba za porez....


Upravo tako...

Osim toga, mene tu mnogo vise brine recenica iz e-mail FAQ-a od jednog od, kako ih oni zovu, ovlascenih distributera:

Citat:
Pod okriljem BSA, trenutno je u toku trening za celokupnu poresku upravu i poresku policiju (oko hiljadu ljudi). Obuka treba da se završi do kraja Januara 2008. godine.


Mili boze! Zamisljam inspektore koji pruzaju krst ispred racunara kad se nekim cudom nadju pred njim kako su za dva meseca "obuceni". Ako im ne daju neki automatizovan alat ili vrlo preciznu check listu, bojim se da cemo imati gadnih problema sa objasnjavanjem. Pritom ne mislim samo na objasnjavanje tipa "Linux/nesto drugo je besplatno". Ja recimo godinama kupujem shareware softver kreditnom karticom za koje mi nije padalo na pamet da trazim racun ili licencu na papiru (za koje sada kazu da moramo da imamo). Pored toga, u jednom udruzenju je obicaj da clanovi jedan drugom daju besplatne kljuceve - kako da im pokazem papirnu licencu i racun za poklonjen softver?

Kad mi otvore Start | Programs i vide pozamasnu listu, ima dobro da protrljaju ruke... ;)
[ goranvuc @ 12.12.2007. 09:40 ] @
Posto je pod okriljem BSA, onda je jedino sigurno da ce se kontrolisati softver BSA clanica, jer se za to ljudi obucavaju, a ostalo cemo videti ...

Mislim da je veci problem u nepostojanju sudske prakse iz ovog podrucja, kao i mali broj pravnika koji se bave ovom problematikom, ali ako se krene ozbiljnije mislim da ce se mnogi advokati "presaltovati"

Logicno je da se krenulo sa primenom zakona, jer je vec vise od godinu dana uglavnom samo "mrtvo slovo na papiru".
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 19.12.2007. 16:23 ] @
Citat:
vlador: Pored toga, u jednom udruzenju je obicaj da clanovi jedan drugom daju besplatne kljuceve - kako da im pokazem papirnu licencu i racun za poklonjen softver?


Ovo baš i nije neka dubioza. Autor svakog softvera negde lepo napiše i da je zabranjeno neovlašćeno kopiranje, te da licenca koju kupiš važi samo za jedan računar i da se ne može ili prenositi ili koristiti na više računara.
U prevodu, samo jedan iz tog okruženja ima pravo na licencu.

Takođe, ako se softver kupuje za firmu, onda pare trebaju da idu sa firminog računa ili kartice, a tu se itekako vodi evidencija.
[ vlador @ 19.12.2007. 17:12 ] @
Citat:
-V-O-Y-A-G-E-R-: U prevodu, samo jedan iz tog okruženja ima pravo na licencu.

Mozda nisam bio jasan. Autori (ukljucujuci mene) cesto daju jedni drugima kljuceve na zahtev. Npr, ja John Doe-u dam kljuc na njegovo ime, a on meni na moje (nije obavezno da se poklinu uzvracaju, da ne bude zabune). Jedini zapis o tome je neformalan e-mail u kome je taj kljuc naveden.

Citat:
-V-O-Y-A-G-E-R-: Takođe, ako se softver kupuje za firmu, onda pare trebaju da idu sa firminog računa ili kartice, a tu se itekako vodi evidencija.

Ne mora da znaci. Kao pausalac nisam duzan da vodim rashode niti da cuvam racune. Osim toga, mnogo veci problem je sto sam neki softver (Borland, Microsoft) kupio pre X godina kao fizicko lice, pre nego sto je uopste zakon postojao. I sad postoji mogucnost da zbog toga budem "nagradjen" kaznom jer nemam racun?
[ brainbuger @ 24.12.2007. 23:48 ] @
Citat:
madamov: Boleće ih uvo, jer su sa članicama BSA napravili dogovor da ili oni dobiju legalizaciju besplatno ili procenat ili već šta. Meni je problem nadležnost, a ako je to urađeno za softverske kuće, zašto onda ne bi bilo urađeno i za muziku. Recimo, vlasnik kafića pušta muziku sa piratskog CD-a. Ako njega juri policija zbog toga, onda i za softver treba da juri policija, a ne poreska uprava.


Mislim da je ovo cista zloupotreba drzavnih resursa. Koliko sam razumeo tih 2000 ljudi iz Poreske uprave ce raditi na "lovljenju" firmi koje koriste uglavnom nelegalan Microsoft software. Pa ko ce pokriti troskove obuke tih ljudi, ti ljudi ce svaki dan dolaziti na posao, i na kraju meseca dobijati plate za taj posao a to je novac svih poreznika ove drzave? Zasto bi neko trosio nase pare na ljudstvo koje ce obavljati poslove za BSA?
[ Davor Vlajkovic @ 25.12.2007. 00:15 ] @
^ Da postoji opcija zahvaljivanja za koristan post, veruj da bih je upravo ovde sa zadovoljstvom isprobao. Kako ista nažalost još uvek ne postoji, poslužiću se starim dobrim Word! komentarom
[ brainbuger @ 25.12.2007. 00:49 ] @
Nema na cemu :)
[ Pneos @ 20.02.2008. 21:20 ] @
brainbuger, nisi pogodio.

Pa ne lovi se piraterija samo za cef prodavaca vec i zbog strukovnih udruzenja. primer, ako sam ja nabavio ilegalan softver ja onda mogu da pravim jeftinije proizvode od tebe koji si ga kupio, a to je nelojalna konkurencija. To je samo jedan od razloga.
[ brainbuger @ 21.02.2008. 10:56 ] @
Citat:
Pneos: brainbuger, nisi pogodio.

Pa ne lovi se piraterija samo za cef prodavaca vec i zbog strukovnih udruzenja. primer, ako sam ja nabavio ilegalan softver ja onda mogu da pravim jeftinije proizvode od tebe koji si ga kupio, a to je nelojalna konkurencija. To je samo jedan od razloga.

Konkurencija kažeš? Pa što se država onda ne pozabavi sprovodjenjem antimonopolskih zakona i ukidanjem državnih i privatnih monopola, onime što zapravo ubija konkurentnost domaćih preduzeća?? Što se ta ista Poreska Uprava ne bavi aktivnije utajama poreza (onime što im i jeste posao), ili omogućavanjem poreskih olakšica za izvoznike? Umesto pravih problema, oni su se tako čvrsto uhvatili M$ legalizacije, kao da je to najveći i osnovni problem domaće privrede.

Ja plaćam PDV državi za svaki litar jogurta, ulja, benzina, ***, ***, koji kupim (isto kao i svi mi), niko me ne pita imam li mogu li. Plaćam uvek i plaćam odmah. E pa zato imam pravo da nedam da se sa mojim parama finansiraju aktivnosti BSA. Nedam da te aktivnosti obavlja Poreska Uprava, zato jer Poreska Uprava ima mnogo pametnijeg posla, u ovoj zemlji cveta korupcija i mito na sve strane. Želim da se efektivnije bave sprovodjenjem poreske politike, utajama poreza, ,želim da novac ulazu u ljudske resurse ali da ti ljudski resursi ne obavljaju aktivnosti za druge organizacije i agencije, već da njihove aktivnosti budu isključivo u interesu svih gradjana, kao i to da se obavljaju po prioritetu značaja. Nadam se da ti je sada mnogo jasnije o čemu pričam.
[ Pneos @ 21.02.2008. 13:48 ] @
Citat:
Pa što se država onda ne pozabavi sprovodjenjem antimonopolskih zakona i ukidanjem državnih i privatnih monopola, onime što zapravo ubija konkurentnost domaćih preduzeća??


mislim da je pitanje upuceno ne pogresnu adresu. Ja sam samo uzalud pokusao da ti objasnim koji je jedan od motiva suzbijanja piraterije.
[ brainbuger @ 23.02.2008. 13:45 ] @
Nije uzalud, to i jeste jedan od motiva, ali moramo da spomenemo i pitanje prioriteta, koje je mnogo bitnije u ovom trenutku. Da li zaista veruješ da Poreska Uprava nema u ovom trenutku mnogo pametnija posla kojima bi se trebalo baviti i da je licenciranje M$ softvera to što će rešiti probleme privrede? Da li je to zaista u interesu svih gradjana? Ja mislim da nije, mislim da su u pozadini opet nečiji "lični" interesi koji nam se serviraju kao "zajednički" i veoma prioritetni, dok se u isto vreme zatvaraju oči pred daleko ozbiljnijim problemima.
[ bkaradzic @ 23.02.2008. 17:05 ] @
Citat:
pitanje prioriteta, koje je mnogo bitnije u ovom trenutku

Pronaći nelegalan softver u firmi je lakše od pronalaženja tragova o utaji poreza, a onaj ko ne plaća licencu za softver od par stotina EUR, sigurno ne prijavljuje sve prihode koji su u hiljadama EUR. Tako da kada poreska nađe nekoga sa piratskim softverom, to je dobar znak da pročešljaju i sve ostalo. Problemi u društvu se ne rešavaju jedan po jedan, nego konkurentno svi odjednom, a piraterija je jedan od većih problema koji je trebao biti rešen još krajem 80-ih godina.
[ brainbuger @ 25.02.2008. 17:01 ] @
Citat:
bkaradzic: onaj ko ne plaća licencu za softver od par stotina EUR, sigurno ne prijavljuje sve prihode koji su u hiljadama EUR...
Mislim da ovo što si napisao nema logiku, po ovome bi značilo da bi neko ko je utajio par stotina evra (na licencama) isto to uradio i sa utajom mnogo većeg iznosa redovnog državnog poreza?

Analogija, ali u pogrešnom smeru. Logičnije je da će neko ko je utajio hiljade evra uraditi to i sa par stotina (na licencama), ali ne i obrnuto. Druga stvar, na osnovu čega kažeš "sigurno" ? Neka iskustva? Srpska preduzeća su jako specifična po pogledu legalizacije softvera, mnogi od njih nisu u toku uglavnom zbog nedovoljne obaveštenosti i neinteresovanja, mnogi je još doživljavaju kao obavezu o kojoj se još priča i koja će tek u skorijoj budućnosti morati biti plaćana, jednoga dana ali ne danas.

Ali kad je u pitanju plaćanje redovnog poreza državi, stvari su tu mnogo jasnije, to je obaveza već duboko urezana u svesti svih privatnika, tu skoro svi znaju da zezanja sa državom nema osim ako nemaš mnogo dobru pamet, posebna ledja ili šta već...

Tako da, ne bih se nikako složio sa mišljenjem da su svi imaoci piratskog softvera sigurno i utajivači državnog poreza. Barem ne u Srbiji.
[ momsab @ 25.02.2008. 19:57 ] @
u Srbiji se ne vode duple knjige u nekim/mnogim preduzecima?

o tome se cak u novinama pise, secam se jednog clanka o slucaja duplih knjiga kad je vlasnik ubacio pogresnu disketu i onda su mu lepo rebnuli porez
[ bkaradzic @ 27.02.2008. 19:59 ] @
Citat:
NELEGALAN SVAKI ČETVRTI

U toku protekle tri nedelje sprovedeno je 20 kontrola nelegalnosti softvera u novosadskim firmama

U toku protekle tri nedelje sprovedeno je 20 kontrola nelegalnosti softvera u novosadskim firmama, a u pet slučajeva utvrdjene su nepravilnosti, potvrđeno je Radiu 021 u Poreskoj upravi. Te nepravilnosti za sobom povlače prijave za izvršene privredne prestupe preko odgovarajućih tužilaštva, kazao nam je zamenik direktora Poreske uprave Aleksandar Vuković i dodao da će one najverovatnije rezultirati novčanim kaznama koje su poprilično oštro sankcionisale ovaj vid nelegalnog ponašanja.

Kazne propisane za korišćenje nelegalnog softvera su od 100 hiljada do tri miliona dinara za pravna lica, a za odgovorno lice od 10 do 200 hiljada dinara. Procenjuje se da je oko 70% softvera nelegalno, što nas svrstava na dno lestvice zemalja koje ih koriste.
Za to postoje brojne objektivne okolnosti, pre svega poslednja decenija prošlog veka u kojoj smo bili pod sankcijama i kada nismo mogli legalno da se snabdevamo softverom, kaže Vuković. On ipak napominje da su ta vremena iza nas i da moramo da pokažemo da smo kompetentni, odnosno da ćemo se kandidovati za sve evropske integracije i na ovaj način.

http://ns-linux.org/Members/DraxNS/nelegalan-svaki-cetvrti
[ Marko_R @ 03.03.2008. 18:32 ] @
A ko je to "odgovorno lice"?
[ malisha @ 03.03.2008. 19:09 ] @
Odgovorno lice u pravnom licu je isto ono koje je odgovorno i u slucaju ostalih finansijsko pravnih (ostalih) prekrsaja, znaci vlasnik/direktor/menadzer u zavisnosti od samog imena funkcije, ali u sustini po srpski "od glave riba smrdi".

Citat:
Neka iskustva? Srpska preduzeća su jako specifična po pogledu legalizacije softvera, mnogi od njih nisu u toku uglavnom zbog nedovoljne obaveštenosti i neinteresovanja, mnogi je još doživljavaju kao obavezu o kojoj se još priča i koja će tek u skorijoj budućnosti morati biti plaćana, jednoga dana ali ne danas.


Izvini.... nisu obavesteni da se softver placa???? Da ne raste mozda na drvetu?? Mislim jasno je meni o cemu pricas, ali to bi bilo isto kad bi ja usao u pekaru i uzeo veknu hleba i otisao. Jbg. niko mi nije rekao da se to placa (nisam obavesten) a i ne interesuje me.

Takva dvolicnost, licemerje te dupli standardi... placu za naplatom kazne.

Neki put mi stvarno dodje zao sto nisam u inspekciji... da takvim "neobavestenim" i nezainteresovanim uzmem meru..... jer takvi isti itekako znaju da zacene i zacepe za svoje proizvode/usluge.

Da, mnooogo vecih pronevera i poreskih mahinacija ima osim puke piraterije i one jesu razlog sto nam je ovako kako je, sa tim se takodje slazem, ali sanse da neko nema legalan softver a da su mu svi papiri i poslovanje 100% cisti su .. pa recimo jedan na 4 miliona.

Sad sto sve ovo, kao i sve drugo u ovoj drzavi, podleze "slobodnoj interpretaciji" zakona od strane inspektora pa nadalje.... nikom od nas ne cini dan posebno lepsim... osim onima koji su "se izvukli uz ukor".

Nazalost ova tema je jaako vezana za politiku i iako je politika nacelno nepozeljna na ovom forumu, komentari sa politickom konotacijom su neizbezni.
[ brainbuger @ 04.03.2008. 01:57 ] @
Citat:
malisha: ...ali sanse da neko nema legalan softver a da su mu svi papiri i poslovanje 100% cisti su .. pa recimo jedan na 4 miliona.


Eh, gde nadje taj odnos od 4 miliona :) ? Pa toliko nema ni preduzeća u Srbiji (tačnije ima ih oko 80 hiljada, prema sajtu PKS-a).
Dakle, ti tvrdiš da bukvalno svako preduzeće u Srbiji, koje ima piratski softver, radi i utaju poreza. Evo ja znam najmanje 4 preduzeća koja redovno plaćaju sav porez državi a ipak nemaju legalan softver. Što znači da ova tvoja konstatacija u startu otpada!

Šalu na stranu, i ti i ja možemo samo da nagadjamo (osim ako ti ipak nemaš neke konkretne podatke na osnovu kojih to tvrdiš?)

Citat:
malisha: ...ali to bi bilo isto kad bi ja usao u pekaru i uzeo veknu hleba i otisao. Jbg. niko mi nije rekao da se to placa (nisam obavesten) a i ne interesuje me.


Ne bih ja možda to sad tako poredio, ali da se razumemo malisha, i ja sam takodje za suzbijanje piraterije, i slažem se da treba zaštiti intelektualnu svojinu. Ali mislim da se ovde više radi o drugoj stvari, o državno odobrenom monopolu, kojeg neko toliko forsira dok se istovremeno, kao što sam rekao, okreće glava pred mnogo važnijim problemima.

Citat:
malisha: ...Da, mnooogo vecih pronevera i poreskih mahinacija ima osim puke piraterije i one jesu razlog sto nam je ovako kako je...


Drago mi je što se u ovome skoro svi slažemo! Ali hajde onda da rešavamo te pronevere i hvatamo te mahinatore, hajde da se prvo uhvatimo u koštac sa korupcijom i mitom koji bujaju na sve strane, sa onim mnogo grubljim igračima koji nas kao zajednicu sve dublje ukopavaju. Nemojmo ići večito u obrnutom smeru, tako nećemo stići nikada i nikuda. Hajde da se prvo umijemo i sklonimo blato sa očiju pa ćemo posle prati noge..zaista, to je sve što sam hteo da kažem.
[ malisha @ 04.03.2008. 08:59 ] @
Citat:
brainbuger: Drago mi je što se u ovome skoro svi slažemo! Ali hajde onda da rešavamo te pronevere i hvatamo te mahinatore, hajde da se prvo uhvatimo u koštac sa korupcijom i mitom koji bujaju na sve strane, sa onim mnogo grubljim igračima koji nas kao zajednicu sve dublje ukopavaju. Nemojmo ići večito u obrnutom smeru, tako nećemo stići nikada i nikuda. Hajde da se prvo umijemo i sklonimo blato sa očiju pa ćemo posle prati noge..zaista, to je sve što sam hteo da kažem.


Ovim definitivno odosmo u politiku.... i potpuno se udaljismo od teme. Da slazem se sa idejom prociscavanja, eto u maju nam idu lokalni izbori... pa ko misli da ovi dosadasnji ne rade dobro... ima priliku da to i demonstrira. Ja svakako hocu

Citat:
brainbuger:Evo ja znam najmanje 4 preduzeća koja redovno plaćaju sav porez državi a ipak nemaju legalan softver.


Rekoh "da su mu svi papiri i poslovanje 100% cisti", porez je samo jedna stavka u poslovanju.... a samim tim sto nema legalan softver vec ne posluje cisto tj. legalno. A siguran si da nemaju dvojno knjigovodstvo?

Sve mi ovo lici na ciganski recept za pravljenje torte: ukrades 6 jaja,..... mislim ako si firma i pravis posao.... generises prihod, pa i profit..... a sve zasnivas na ukradenom alatu, robi, cemugod.... po cemu se razlikujes od onoga sto samo ukrade?

Kako ce neko takav ikada da ceni tvoje, moje ili icije znanje.... kad ne ceni ni znanje silnih inzinjera, programera,..... koji stoje iza tog softvera. I vidis kako na kraju dodjemo na isto. Kad takve naucis redu i kad njih promenes... polako ali sigurno dobijas drugacije biracko telo, a bogami i drugacije poglede na zivot. Pa kad osnov za posao ne bude kradja (da li od softverskih firmi ili od drzave) vec profit i kada se neosporne sposobnosti tih ljudi zaista okrenu u tom pravcu, mozemo da pricamo o razvoju ekonomije ali i gradjanske svesti. Tad vise nije bitno ko vice o "gorucim" temama, vec kolika ce biti inflacija... porezi... da li ce biti poreskih olaksica, kakva su pravila igre na trzistu, da tada ce KONACNO poceti SVIMA da smetaju ove postojece monopolisticke megastrukture koje guse sve ostale vidove poslovanja.

Nadam se da ne smorih previse ovom "polu"politickom tiradom, ali nazalost trenutno nije moguce izbeci politiziranje na maltene bilo kojoj temi.P.S. A i ne moraju da koriste piratizovani windows i ostali softver... ako nece da plate, mogu da koriste Linux. Malo promenu navike i to je to. Bar za uobicajni kancelarijski posao. (sto bi rekli ameri "where available" )

[ Chellawy @ 02.04.2008. 08:43 ] @
malo zamrla tema

ali je jos uvek aktuelna i te kako...

@brainbuger , apsolutno si u pravu

udarili su opet tamo gde im je lakse, tj linijom manjeg otpora.
po onome ko ne moze da se brani, tj po sitnoj buraniji,

narod je uvek taj koji placa sve cehove, pa je tako lakse naplatiti kaznu hiljadama sitnijih preduzetnika nego li jednom tajkunu !!!!

a naravno tu nije potrebno objasnjenje zasto.

i kad neko spomenu politizacija teme ???

pa neka mi neko objasni sta u ovoj jeb***j zemlji nije vezano za politiku ?????
od samog jutra kada se probudite i upalite TV da cujete vremensku prognozu ili bilo sta drugo , pa do kupovine mleka , hleba, sipanja goriva, kupovine pelena , voznje auta , rada na radnom mestu itd itd ....

na sve smo ogorceni vec XX godina i dokle ?????? a sve je vezano za politiku......

jadno jadno jadno...

i to je razlog sto se ovakvi postovi poput ovoga brisu na vecini foruma (jer je to istina) i to razlog sto neko ovde (a zna se ko ima korist) toboze vice da je patriota a radi na tome da nam ne otvore granice nikad (ne ukinu vize) , jer bi istog momenta 2 MILIONA ljudi pobeglo iz zemlje glavom bez obzira i nikad se ne bi vratili pa makar i go***a jeli tamo negde jer smo se ovde za XX godina previse najeli ......... strasno.......

ceo zivot zivim posteno i borim se da PREZIVIM ( u pravom smislu te reci) i sad kad vise finansijski ne mogu ni da se prehranim zbog pravila koja mi serviraju upravo oni koji zive na racun tudje grbace , upravo oni koji su oprali prljavo stecene pare u vreme hiperinflacije u ovoj "modernoj " privatizaciji sad nam putem monopola serviraju pravila zapada , cene zapada zakone i sve , samo nam plate daju ????? kakave ?????

sramota sramota sramota

profesori koji uce decu , toboze nevalja da pusite a sami puse po 3 kutije dnevno, uce decu kako nasilje nije u redu a tuku svoje zene, ministri policije koji pljackaju trafike, patriote koji ubijaju svoje predsednike vlade , i sad njima slicni sprovode legalizaciju softvera ????

slazem se treba , ali da li narod ima novce za takvo nesto ??????
narod nema para da kupuje hleb i mleko koje iz dana u dan ide gore , dok se RTSu pretplata za 5% tacne vremenske prognoze i afere sa teskim optuzbama zbog kojih niko nije nikada odgovarao ?????

gde je tu prioritet ??????

zasto se ne bore da se vrate u zemlju ZILIONI maraka , dolara i evra koje su pokradene upravo od tog jadnog naroda od kojeg sada hoce da uzmu novac po nebrojanoj novoj stavci izmljesenoj upravo za uzimanje para ???

DOKLE ????

kada vidim to da urade onda cu da odobrim i ovo da se naplacuju kazne za nelegalan softver a do tada mogu samo da kazem :

bruka od njihove demokratije , socijalizma i gradjanskih prava