[ Danilo Cvjeticanin @ 07.12.2007. 20:25 ] @
Pozdrav, zanima me jel moguce enkriptovati ceo HDD? Jel ima neko iskustva sa istim? Zanima me AES 256 bit !?
[ Ivan Dimkovic @ 07.12.2007. 20:55 ] @
Ako imas Windows Vistu, mozes da koristis besplatno BitLocker Drive Encryption (ako ti racunar ne poseduje TPM cip, mozes koristiti USB kao uredjaj sa koga ces inicirati boot sekvencu i koji ce sadrzati key, tzv. "USB token") - BitLocker se moze iskonfigurisati da ti kriptuje ceo disk uz ostavljanje minimalnog broja fajlova van za boot sistema.

BitLocker je, medjutim, ogranicen "samo" na AES od 128 bita. AES128 je u principu vrlo jak, do danas ne postoji ni jedan nacin da se dodje do "precice" i sa danasnjom tehnologijom bi bilo potrebno oko 150 (engleskih) triliona godina grube sile da se probije. Neke implementacije AES-a imaju manu da je moguce "naloviti" kljuc uz pomoc spijuniranja cache linija procesora, ali to nije neki problem za desktop/laptop racunare vec samo za servere koji dozvoljavaju egzekuciju tudjih programa.

Sledeci je DCPP:

http://www.supershareware.com/info/drivecryp-plus-pack.html

Citat:

Offers AES 256 bit, full disk encryption and pre-boot authentication. Able to protect the entire computer including
the operating system(OS), in real time. DCPP is the only one able to hide the entire OS, and also works with external USB-Token.


On podrzava AES256 i USB tokene - kosta $125. Sa ovim softverom nemam nikakva iskustva, pa ne mogu da ti ga preporucim.
[ Danilo Cvjeticanin @ 07.12.2007. 22:31 ] @
Hvala ti mnogo, to je bas ono sto me i zanima. Software sam pogledao i verovatno cu ga kupiti.
[ Ivan Dimkovic @ 08.12.2007. 01:05 ] @
Nema nasta.

Btw, jeste malo off-topic - ali ako ti treba i "portable" security manji od laptop-a, toplo preporucujem Kingston Datatraveler Secure.

http://www.kingston.com/flash/dt_secure.asp

DT Secure USB Stick-ovi imaju hardversku AES 256-bitnu enkripciju, i mozes da podelis raspoloziv prostor na 2 dela, kriptovani i otvoreni. Ja imam DT Secure od 4 GB, gde mi je 2 GB enkriptovano a 2 GB slobodno kao "obicni" USB drajv.

Kao sto rekoh, odlicna spravica - od idealne enkripcije (AES256 koji je, inace za one koji ne znaju, jedini javno dostupni enkripcioni standard koji je odobren od strane NSA za koriscenje u USA drzavnim dokumentima nivoa "TOP SECRET") preko performansi (AES se radi hardverski - znaci procesor nije angazovan) pa sve do izgleda. A+

Doduse, nisu jeftini (ja sam moj platio oko 120 EUR) - ali ako imas nesto sto je osetljivo, onda dobra sigurnost nema cenu.
[ Danilo Cvjeticanin @ 08.12.2007. 09:27 ] @
To vec imam, mnogo dobra stvar. Mada vise volim da koristim "truecrypt", nekako mi je najlaksi za upotrebu.