|
[ maxa11 @ 07.12.2007. 20:41 ] @
| Pozdrav svima!
Sada koristim Fuji F31, ali mislim da je vreme da pređem na dSLR.
Od svih tela, izbor je pao na Nikon D80 ili Canon 40D/400D, mada mislim da nemam potrebe za 40D i da bi to bilo bacanje para.
Međutim, ovo je samo prividna dilema jer su ovo aparati iz različitih tabora koji traže različite objektive, tako da će izbor zavisiti isključivo od objektiva. I tu dolazimo do dela gde mi je potreban savet.
Uz Nikon bi, naravno, najbolje išao famozni Nikkor 18-200mm F/3,5-5,6G DX VR. Koliko sam video, ovaj objektiv ima problema sa geometrijom na širokom području, tako da bih ga kasnije dopunio sa Nikkor 14-24mm F/2,8G (ili Sigma 10-20mm F/4-5,6 EX DC HSM? Vidim da ga je Nebojša nahvalio na testu). Problem je samo što se ovaj objektiv ne isporučuje u kompletu sa telom, tako da bih morao da ga kupim odvojeno. Znači, u samom startu bi bio 18-135mm F/3,5-5,6G DX.
Koliko znam šta hoću za Nikon, toliko je problem za Canon. Koliko sam ja našao, jedini objektiv koji bi mi koliko-toliko odgovarao je Canon 17-85mm F/4-5,6 IS USM. Mada, samo F4...
Šta mislite o ovom izboru i koji bi objektiv preporučili pristojnog kvaliteta za Canon, sa najmanje 5x zumom i IS, a da nije L? Svi predlozi i primedbe su više nego dobrodošli.
I još da napomenem da bih aparat koristio isključivo za amatersko slikanje, bez ikakve namere da zaradjujem na njemu. Znači: izleti, zezanje sa društvom, turistička putovanja (zato i moram da imam pristojan širokougaoni objektiv sa dobrom geometrijom), tako da bih hteo da izbegnem situaciju da 30 puta u toku dana menjam objektive na sred ulice.
U suštini, više mi se sviđaju Canonove slike i ne bih razmišljao ni trenutka kad bi imao objektive kao Nikon. Zato od Nikona u obzir dolazi samo D80, i to zbog mnogo boljih objektiva.
|
[ Bhamby @ 07.12.2007. 21:17 ] @
Citat: maxa11: ... i koji bi objektiv preporučili pristojnog kvaliteta za Canon, ...
http://www.usa.canon.com/app/pdf/lens/EFLensChart.pdf
[ Paramecijum @ 08.12.2007. 01:55 ] @
Umesto da kupiš D80 i 18-200 i 14-24 radije za manje para uzmi Canon 5d + 24-105 i završio si posao za svoje potrebe dogod aparat bude radio.
[ maxa11 @ 08.12.2007. 17:10 ] @
Ta kombinacija kosta cirka 3000 evra, a opet moram da kupim neki širokougaoni objektiv; znači još ~500 evra preko. Nikon sa ova 2 objektiva je ~2000 evra, i to kupujem jedno po jedno. Ne znam kako si izračunao da je jeftinije. Ili ja negde grešim u računici?
[ Nebojsa Milanovic @ 08.12.2007. 20:49 ] @
maxo, meni se čini da si ti nešto pobrkao...
Misliti istovremeno o D 80 i o 14-24 f2,8 mi nekako ne ide u glavu.
Znaš li ti pošto je 14-24, a naročito za koji aparat je on prevashodno predviđen?
Uzmi ti lepo D 80 i 18-200 VR i Bog da te vidi...
[ Paramecijum @ 08.12.2007. 21:04 ] @
Pa pomenuo si da hoćeš Nikonov 14-24 na sve to, a to je daleko od jeftinog.
Veruj mi, 5d i 24-105 završavaju pretežnu većinu svega što ćeš ikada poćeleti da slikaš.
Imaš FF sa vrlo malim šumom i vrlo kvalitetnom slikom.
Imaš L staklo izuzetnih performansi.
Imaš raspon koji je realno mnogo duži od 105 jer ladno izvlačiš iz slike kadar od 7Mb koji ti daje ugao gledanja kao da si koristio 200mm potpuno prihvatljivog kvaliteta.
Imaš stabilizaciju najnovije generacije, u kombinaciji sa odsustvom šuma na ISO 1600 omogućava upotrebljive fotke u polumraku.
Imaš buljuk jeftinih polovnih stakala, recimo 70-300 IS za 300-400 evra koji je ko avion u kombinaciji sa 5d i kao dopuna 24-105.
A širokougaoni... kako god okreneš on ti treba i košta 400-600 evra u nekom minimumu. Možda Sigma 12-24. Ja sam uzeo 17-40 i to je... onako.
U 99 posto slučajeva stvar mi završava 24-105. A kada ga zamenim sa 17-40 u 50% slučajeva mi fali još širine. To je prokletstvo.
Evo, ovo je snimljeno sa 32mm:

[ megapyxeltoda @ 09.12.2007. 19:05 ] @
primeticu nekoliko stvari...Prvo,postoji varijanta u setu D80+19-200,drugo na istom mestu vishe Ti se isplati varijanta D200+18-200,neuporedivo je izdrzljiviji aparat...e sad koliko Ti znachi...
@Paramecijum-predlazesh choveku da pazari 24-105 umesto 18-200=ekvivalentno 28-300!Poredish 105 i 300 mm...?!?Drugo ova fotka koju si postavio nije 32 mm nego 32+32 tj panorama...I OK znamo da preferirash Canon,necu da flajmujemo ovde ali treba realno sagledati potrebe choveka i lichne afinitete pa mu onda shodno tome dati savet a ne nametati svoje subjektivno mishljenje...
@Maxa11-znachi za 1700e dobijesh neunishtiv i odlichan aparat i univerzalan objektiv,garanciju dve godine i Bog da Te vidi!Pa posle dve godine ili i manje i da kupish taj 14 24,ili da zamenish ovaj za drugi,isplati se...ja lichno preferiram Nikon iako suludo je eci da Canon nema odlichnih aparata...Druze moj,moj stav je da tendencijom pada cena DSLRova,shta god kupio danas u principu koliko hocesh toliko i necesh pogreshiti...Srecna kupovina anyway
[ maxa11 @ 09.12.2007. 19:07 ] @
eh, Paramecijum, slažem se ja sa tobom u potpunosti. Uzeo bih ja njega. Samo još kola da prodam :)
Sve ukazuje na D80...
[ Paramecijum @ 10.12.2007. 00:37 ] @
Citat: megapyxeltoda: Drugo ova fotka koju si postavio nije 32 mm nego 32+32 tj panorama...
Odakle ti to?
Odsekao sam samo nebo i vodu jer narušavaju sliku, kakva crna panorama.
Slažem se da je D80 i 18-200 sjajna kombinacija za čoveka.
Ali vidiš da hoće i 14-24 da mu pridoda. Ja sam reagovao na to.
Uostalom, nikada ne mogu mirne duše da propratim kada se neko sprema da padne u Nikon zagrljaj.
Znaš šta je problem sa tom kombinacijom D80 i preko 100mm? Čim objekat slikanja nije na jarkom suncu, nema ništa od dobrih fotki.
Evo, imam ortaka sa D50 i 18-200, ovih dana, već posle 3 popodne toliko je slabo svetlo da nema šta da slika sa tim objektivom na 200mm.
Slabo je i za Canon, ali ipak potpuno upotrebljiv ISO1600 daje prednost nekoliko blendi.
Oćemo li da napravimo eksperiment?
S jedne strane D80 i 18-200, a s druge 5d i 24-105... i da slikamo razne stvari na udaljenosti od 100 metara, a zatim da uporedimo čitkost, jasnost, razlučivost detalja. Znači D80 na 200 a 5d na 105. To bi bio vrlo tesan rezultat, sasvim malena prednost za D80 i to u podne po sunčanom vremenu. Negde u 5 popodne bi se izjednačili.
[ vlada1970 @ 10.12.2007. 01:14 ] @
Citat: Paramecijum: Oćemo li da napravimo eksperiment?
S jedne strane D80 i 18-200, a s druge 5d i 24-105... i da slikamo razne stvari na udaljenosti od 100 metara, a zatim da uporedimo čitkost, jasnost, razlučivost detalja. Znači D80 na 200 a 5d na 105. To bi bio vrlo tesan rezultat, sasvim malena prednost za D80 i to u podne po sunčanom vremenu. Negde u 5 popodne bi se izjednačili.
Paramecijum , ako imas mogucnosti , volje i vremena da ovo uradis , ja bih ti bio vrlo zahvalan . Razmisljao sam dosta puta o takvoj stvari . Da li full format aparat ( pogotovo 5d jer je najpristupacniji po ceni ) moze sa svojim senzorom i kolicinom detalja , a sa kracim objektivom , da izvuce kad se zumira ( tj. uveca slika ) , detalje koji mogu da se porede sa slabijim aparatom ( krop senzorom ) i vecim zumom ? To me interesuje .
mali off - ako si ikako u mogucnosti , ima li sanse da tebe kao vlasnika 5d , zamolim za par slika na 400 mm ili 500 mm , a da sa istog mesta da slikas to sve i na 50 mm ? Kad bi imao bigmu pa da napravis komparaciju , to bi bilo genijalno . Ili na primer 100-400 Canon . Ali bigma me zbog cene , odavno izludjuje u pozitivnom smislu .
Inace , toliko volim ovo tvoje podesavanje boja sa 5d , da je to super za moj ukus . I ovde na slici Kalis i ranije kad si uhvatio one sto izvlace juga, bese , iz reke u Zemunu , boje su fantazija .
[ Paramecijum @ 10.12.2007. 01:50 ] @
Već sam probao da upoređujem stvari na ovaj način, recimo 5d i 28-135 ladno gazi sa kvalitetom D50 i onaj slabiji 18-200... 5d na 135 a D50 na 200, krop koji se izvuče iz 5d snimka a da bude tačno veličine koja se dobije sa D50 ima više detalja i bolji je. Ali tu je dosta velika razlika u rezoluciji. Ovo sa 5d i D80 što predlažem realno ne može nikako da se pretegne na 5d stranu, ali svakako bih voleo to da vidim i pri dobrim i pri slabim svetlosnim uslovima.
Citat: vlada1970: ako si ikako u mogucnosti , ima li sanse da tebe kao vlasnika 5d , zamolim za par slika na 400 mm ili 500 mm , a da sa istog mesta da slikas to sve i na 50 mm? Kad bi imao bigmu pa da napravis komparaciju , to bi bilo genijalno . Ili na primer 100-400 Canon . Ali bigma me zbog cene , odavno izludjuje u pozitivnom smislu.
I tata bi, sine.
Čime da slikam na 500mm? Mada kažu da ta Sigma nije realno 500 nego 470 ili čak 430 neki tvrde.
Ovih dana ću da isprobam 70-200/2.8 sa 2x konverterom. Na mnogo mesta na netu sam našao da ta kombinacija daje bolje fotke nego 100-400.
Realno, verujem u to. Upoređivao sam taj 70-200 sa mojim 70-300 i sem kada je objekat obasjan žarkim suncem u čelo, 200 mm daje više detalja i kvalitetniju sliku nego 300. Zaista baš razočaravajuće. Da ne pričam o oštrini od ćoška do ćoška na FF. Pazi, mene od 70-200/2.8 odbija njena veličina, to je bre da se okilaviš, ovaj 70-300 staje u džep i završava šta završava, ali kada bi postojao optički dobar a ovako mali 70-200 odmah bi bacio ovaj 70-300... bez nanosekunde razmišljanja. Šta ti vredi 300 kada na drugom objektivu sa 200 imaš više detalja i onda lepo iskropuješ i kažeš u sebi: "ovo je kao da sam slikao sa 300, a bolje je."
[ maxa11 @ 10.12.2007. 08:20 ] @
Citat: megapyxeltoda: primeticu nekoliko stvari...Prvo,postoji varijanta u setu D80+19-200,drugo na istom mestu vishe Ti se isplati varijanta D200+18-200,neuporedivo je izdrzljiviji aparat...e sad koliko Ti znachi...
@Paramecijum-predlazesh choveku da pazari 24-105 umesto 18-200=ekvivalentno 28-300!Poredish 105 i 300 mm...?!?Drugo ova fotka koju si postavio nije 32 mm nego 32+32 tj panorama...I OK znamo da preferirash Canon,necu da flajmujemo ovde ali treba realno sagledati potrebe choveka i lichne afinitete pa mu onda shodno tome dati savet a ne nametati svoje subjektivno mishljenje...
@Maxa11-znachi za 1700e dobijesh neunishtiv i odlichan aparat i univerzalan objektiv,garanciju dve godine i Bog da Te vidi!Pa posle dve godine ili i manje i da kupish taj 14 24,ili da zamenish ovaj za drugi,isplati se...ja lichno preferiram Nikon iako suludo je eci da Canon nema odlichnih aparata...Druze moj,moj stav je da tendencijom pada cena DSLRova,shta god kupio danas u principu koliko hocesh toliko i necesh pogreshiti...Srecna kupovina anyway
ne znam gde si našao 19-200 objektiv, valjda si mislio na 18-200? kombinacija D80+18-200 bi mi odlično legla, ali nisam uspeo da je nađem. Malo sam ograničen, jer mogu da tražim samo preko neta. Imam prijatelja u Švajcarskoj, tako da je plan da ja nađem preko neta i pošaljem mu adresu i kintu. I to u sledećih 10-ak dana, kada su kod njih besna sniženja.
A D200 je malo preko mojih potreba i finansijskih mogućnosti.
Nevolja je što i ja više volim Canon, lepše su mi boje, bolje slike pri većim ISO vrednostima, više je user-friendly... Zato i hoću D80, jer mu je slika najbliža Canonu. Ali, realno gledano, D80 telo je klasa iznad 400D, 18-200 je bolji objektiv od 17-85... Kombinacija 40D+17-85 je već druga priča, ali i skuplja...
12-24 bih uzeo zbog širine i geometrijskih izobličenja koja 18-200 ima na širokom području. Aparat bih dosta koristio za turističko fotkanje po gradu, što traži što veću širinu. A prvih linija kol'ko 'oćeš. Mada vidim da se Nebojša ne slaže sa ovom idejom.
[ Zarko Silic @ 10.12.2007. 08:38 ] @
Citat: Paramecijum: I ovde na slici Kalis i ranije kad si uhvatio one sto izvlace juga, bese , iz reke u Zemunu , boje su fantazija .
Hm,
ja bih to ovako uradio. (Mada bi bolje ispalo da se radi sa originala).
[ ja lično @ 10.12.2007. 10:10 ] @
maxa 11,
imaš tu kombinaciju i sa d80 i sa d200.
jedino što uz d80 i 18-200 ide i blic sb 600 koji po meni kvari celu priču.
pogledaj malo bolje na jednom od naša 2 sajta.
[ vlada1970 @ 10.12.2007. 10:48 ] @
Ok , hvala Paramecijum . Voleo bih kad bi dosao u posed neke bigme pa da probas . Ne moze covek da poseduje sve objektive na svetu . Razuumem .
Citat: Paramecijum:Šta ti vredi 300 kada na drugom objektivu sa 200 imaš više detalja i onda lepo iskropuješ i kažeš u sebi: "ovo je kao da sam slikao sa 300, a bolje je."
Ovo je i mene kopkalo da vidim jel tako .
Sta god napravio i probao , voleo bih da vidim rezultate .
Citat: zarsilic: Hm,
ja bih to ovako uradio.
Lepo izgleda . Efektnije su boje . Nema sta . I ostrije . Nego malo bledja varijanta , nesto kao isprano , kako originalno izgleda slika ovde mi se vishe svidja . Kao retro fora ili vishe filmski , ako tako smem da kazem jer tako meni lici . To je feeling za mene , ne mora da znaci da svima odgovara .
[ cozmo_im @ 10.12.2007. 11:09 ] @
Samo jedna stvar:
Stakla ostaju, tela se menjaju.
Nek ti to bude zvezda vodilja za kupovinu. Prvo stakla, telo ne mora da bude vrh vrhova. Kad skupis fin "skup" dobrih stakala, i vidis svoje mogucnosti, zelje i apetite, telo ce doci samo po sebi...
I, nebo u Beogradu nikad nije takvo... cak ni u Mostaru gde je uvek bilo cudno plavo. Oblaci kao ovi na slici uvek daju malo hladniji hue nebu.
Moze da prodje kao razglednica iz sedamdesetih godina... ako je to bila zamisao autora.
[ Paramecijum @ 10.12.2007. 12:09 ] @
U fotkanju, meni je jedino bitno da dobijem oštrinu na sve strane i da u kadru imam ono što mi treba.
Boje i sharpnes se podešavaju od slučaja do slučaja i mene te stvari realno malo zanimaju pri samom činu fotografisanja.
Uglavnom slikam na neutralno sa isključenim oštrenjem. Praksa pokazala da to omogućuje najveća povećanja snimka, ako zatreba.
A boje svakome u glavi izgledaju drugačije, i njihova privlačnost je šarenolika. uostalom, neki vole plavuše, a neki crnke, neki vole da žena ima bled ten i da je nežna pod rukom, drugi vole tamnije i oporo na dodir. Ne vidim kako bi bilo moguće da svi vole istu obradu jedne fotke.
Inače, ova fotka je nastala tako što sam se jedan dan izašao iz kuće s namerom da odem do grada, ugledao čudesne oblake na sve strane i mnogo sunca između njih i rekao sebi: ideš da slikaš kao za stare razglednice. I imam koju stotinu raznoraznih fotkica sa svakojakih mesta, možda se nekada nešto upotrebi. Evo, pre dva dana sam saznao da je jedna moja fotka Ušća u magli odabrana da bude naslovna strana na zajedničkoj monografiji koju spremaju ambasade sedam evropskih zemalja.
[ Nebojsa Milanovic @ 10.12.2007. 12:19 ] @
Ova izvorna slika Kalemegdana je potpuno 5 D + L prepoznatljiva, naročito taj crvenkasti Canon kolorit koji meni lično ponekad i zasmeta.
Ljudi, nemojte upoređivati 5 D + 24-105 L sa D 80 i 18-200, razlika je velika.
Prva je kombinacija visoke klase i vrhunske slike, a druga je upotrebljiva all-round varijanta čiji je glavni adut objektiv velikog raspona. U svemu ostalom je osetno ispod prve kombinacije.
p.s. maxo, slažem se ja itekako sa 14-24, samo nisam siguran da će se i tvoj novčanik sa tim složiti :)
[ maxa11 @ 10.12.2007. 12:56 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic:
p.s. maxo, slažem se ja itekako sa 14-24, samo nisam siguran da će se i tvoj novčanik sa tim složiti :)
pa nije baš toliko strašna cena, Sigma je ~500 evra. taman za sledeću Novu Godinu.
meni je bitno da se sada opredelim za nešto, da imam cilj i da znam šta hoću. vremenom ću kupovati jedno po jedno, kad koliko para imam. to što počnem da kupujem sada, koristiću dok radi (nadam se 10-15 godina).
[ Paramecijum @ 10.12.2007. 13:16 ] @
Ne nadaj se da će bilo koji digitalni uređaj biti u upotrebi za 10 godina.
Verovatno ni za 5.
Dakle, prelomi se, ulovi popuste za 5d koji će sigurno da nastupe ovih dana/meseci i kreni od toga.
Nećeš se pokajati.
[ gosha @ 10.12.2007. 14:05 ] @
Sada da krecem u ovu avanturu ili 350D ili 30D - ovaj je samo 20e skuplji od D80. Ukoliko bih nasao prvi, nov, ne bih razmisljao vise o telu.
Dva razloga zasto:
100 macro (samo zbog cene, ne bih raspravljao o kvalitetu, VR-u i slicno i jedan i drugi tabor po tom pitanju zadovoljavaju moje potrebe)
4L (kod Nikon-a nema ovo, cak i kada bih skupio para za 70-200 2.8 ne bih ga nikada uzeo jer tezi ~1.5kg)
Tako da imas jedan glas korisnika Nikon-a da uzmes Canon.
Jos jedan predlog je Sigma 17-70. Objektiv je na "glasu" i lako ces ga prodati kada budes dosao do saznanja sta tebi ustvari treba od objektiva, a do tih saznanja neces doci ovde na forumu, a ako zelis da das 800 i kusur evra za 18-200 da bi dosao do njih razmisli dobro.
Ja bih sada radje krenuo sa normalcem 35 f2, canon 350D i eksternim blicem nego sa 18-200 i d80.
Poz. Gosha
[ maxa11 @ 10.12.2007. 14:05 ] @
Citat: Paramecijum: Ne nadaj se da će bilo koji digitalni uređaj biti u upotrebi za 10 godina.
Verovatno ni za 5.
Dakle, prelomi se, ulovi popuste za 5d koji će sigurno da nastupe ovih dana/meseci i kreni od toga.
Nećeš se pokajati.
aparat koji košta ~2000 evra, na bilo kakvom sniženju, ne može da bude manje od 1200, i to bez objektiva. pa čak i da se nategnem i da ga kupim, šta posle? da mi sedi u sobi još godinu dana dok ne kupim objektiv?
Preskupa (i nepotrebna) je to igračka za mene.
@gosha: možda si preskočio neki deo teme, ne treba mi aparat sa 6 objektiva koje ću da secam sa sobom i menjam ih svakih 100 metara. znači, hoću jedan univerzalni objektiv (kakav Canon nema) i jedan širokougaoni kao pomoćni. Kada bi postojao takav objektiv za Canon, tema bi bila "400D vs 30D vs 40D". Jedino ako nemaš da mi preporučiš takav, sa >5x zuma?
[Ovu poruku je menjao maxa11 dana 10.12.2007. u 15:16 GMT+1]
[ gosha @ 10.12.2007. 14:23 ] @
Samo sam hteo da ti kazem da kao neko ko nikada nije koristio dSLR ne znas sta ti treba samo pretpostavljas.
Ja sam ti izneo moj stav koji je formiran sa skromnih godinu dana staza u fotografiji.
Po meni 18-200 raspon se pokriva sa 2 objektiva sto u tvom slucaju bi bilo 3 komada u odnosu na 2 koliko ti sada planiras ;)
A kada budes fotkao u zatvorenom onda ces kukati za <2.8 i eksternim blicem, a to je najjeftinije kada kupujes normalce.
Poz. Gosha
[ cozmo_im @ 10.12.2007. 14:32 ] @
Onda, evo nekoliko opcija:
Ako zelis bas bas kombinaciju D80+18-200VR (1400e), imas Sigmu 10-20mm ako hoces nesto i malo sire...
Meni bi ovo bilo bolje da uzmes, recimo:
D80 - 700e nov (mozda ima i odlicnih polovnih tela za manje novce)
17-50 Tamron ili Sigma 18-50 HSM (Sigma bolje saradjuje sa Nikon telom, Tamron je opticki bolji). Oba su solidni objektivi. (450-500e)
Nikkor 70-300VR (600e).
Dakle za 1700-1800e imas pokriven dobar raspon, odnosno taj raspon koji tebi treba sa dva veoma dobra objektiva za D80.
I jos 50mm normalac 1.8 koji moze ocuvan da se nadje za ultra male novce.
Ali ni to nije bas ok solucija... razmisli o svojim zeljama, meni bi objektivi bili na prvom mestu pa onda telo. Vidi sta ima Canon isto od jeftinijih tela i bolje kupi dobar objektiv, kazem, telo je vrlo promenljiva varijanta, osim ako nemas viska novca.
Uvek prvo misli o dobrom staklu pa onda telu, sa dobrom optikom i starije telo moze da dodje do izrzaja taman dok lepo vidis koji su tvoji prohtevi i da znas sta da ocekujes... a ne da se razocaras.
Uzmi u obzir sve sto ti ljudi ovde savetuju...
[ Paramecijum @ 10.12.2007. 17:13 ] @
Citat: maxa11: pa čak i da se nategnem i da ga kupim, šta posle? da mi sedi u sobi još godinu dana dok ne kupim objektiv?
Preskupa (i nepotrebna) je to igračka za mene.
možda.
ali...
Canon ima nekoliko objektiva koji se mogu dobiti ispod 100 evra, a mogu biti upotrebljivi na nivou pola godine.
Nije to pravi par za 5d, ali rezultati mogu biti vrlo solidni.
Ja ću ponoviti matematiku koja 5d pretvara u mnogo bolju kupovinu nego polovni 30d ili D80.
FF i 12.8 Mp daju mnogo veći manevarski prostor.
Recimo imaš samo 28-135.
To je solidan objektiv.
Na 135mm ako izvučeš krop od 8 Mp koliko ima 30d dobijaš ekvivalent kao da si slikao sa 210mm. Ako prihvatimo da fotke mogu biti upotrebljive i sa 6 Mp to ti je onda ekvivalent 290mm. Znači, sa 5d i 28-135 realno imaš pokriven raspon 28-300 a da fotke ne budu manje od 5.9Mp. Fali tu malo širine, ali može se i bez toga.
Dalje, ako pogledaš kvalitet pri većim ISO vrednostima 5d ti štedi bar dve blende, što u cenovnom rangu objektiva može da bude izuzetno mnogo.
Računaj i na to da se kod nas postepeno pojavljuju mogućnosti iznajmljivanja objektiva i da će u bliskoj budućnosti to biti regularan biznis.
Naravno, mnogo je jednostavnije uzeti D80 i 18-200 i verovatno za ogromnu većinu ljudi najprihvatljivije rešenje za ulaz u DSLR.
Ne bih da nikog nosim na duši, svako treba da bira sam svoj put.
[ Slobodan Miskovic @ 10.12.2007. 17:35 ] @
Citat: Ne bih da nikog nosim na duši, svako treba da bira sam svoj put.
Hebote ti ko da si Majka Tereza, kakav zakljucak na kraju posta...
D80 + 18-200 i vozi ;)
[ Zarko Silic @ 10.12.2007. 18:22 ] @
Mozes jos koju stoju ustedeti ako uzmes Sigmu 18-200 OS HSM i D80. Ima manja izoblicenja i bolju stabilizaciju od tog VRa, a i ostrija je (osim na punom otvoru).
[ Paramecijum @ 10.12.2007. 21:03 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Hebote ti ko da si Majka Tereza, kakav zakljucak na kraju posta...
Informacije do kojih dođemo na netu umnogome mogu da opredele naš život. Treba biti oprezan. Evo, ja sam svojevremeno pošao da kupim 400d i ondak sam naleteo na Nebojšin test 5d i rekao sebi: "Šta se bre zajébavaš sa ovim g0vnet0m, uzmi pravu stvar."
I odem u neki kiosk koji prodaje foto-opremu i pokušam da kupim to što sam hteo, ali me bušmanin koji je radio tamo sve vreme ubeđivao da sam se zajébao, da verovatno mislim da S5 i da ga još nisu dobili. Posle toga, jednom, opet mi je neki drugi naučnik na tom istom mestu oprezno saopštavao da je objektiv koji hoću (24-105) mnogo skup i da verovatno mislim na 28-135 koji oni nemaju. Tako sam ja prestao da tražim prave stvari u kioscima.
[ maxa11 @ 10.12.2007. 22:12 ] @
Citat: Paramecijum: Informacije do kojih dođemo na netu umnogome mogu da opredele naš život. Treba biti oprezan. Evo, ja sam svojevremeno pošao da kupim 400d i ondak sam naleteo na Nebojšin test 5d i rekao sebi: "Šta se bre zajébavaš sa ovim g0vnet0m, uzmi pravu stvar."
I odem u neki kiosk koji prodaje foto-opremu i pokušam da kupim to što sam hteo, ali me bušmanin koji je radio tamo sve vreme ubeđivao da sam se zajébao, da verovatno mislim da S5 i da ga još nisu dobili. Posle toga, jednom, opet mi je neki drugi naučnik na tom istom mestu oprezno saopštavao da je objektiv koji hoću (24-105) mnogo skup i da verovatno mislim na 28-135 koji oni nemaju. Tako sam ja prestao da tražim prave stvari u kioscima.
hehe... a tek kad pođeš da kupiš kompjuter, kakvih se nebuloza naslušaš od ljudi koji rade u prodavnicama...strah da te uhvati!
Citat: cozmo_im:
Ali ni to nije bas ok solucija... razmisli o svojim zeljama, meni bi objektivi bili na prvom mestu pa onda telo. Vidi sta ima Canon isto od jeftinijih tela i bolje kupi dobar objektiv, kazem, telo je vrlo promenljiva varijanta, osim ako nemas viska novca.
Uvek prvo misli o dobrom staklu pa onda telu, sa dobrom optikom i starije telo moze da dodje do izrzaja taman dok lepo vidis koji su tvoji prohtevi i da znas sta da ocekujes... a ne da se razocaras.
Uzmi u obzir sve sto ti ljudi ovde savetuju...
upravo to i pokušavam. da mi je telo bitnije išao bih direkt na Canon.
[ Paramecijum @ 10.12.2007. 22:31 ] @
Pa i objektivi su ti jeftiniji za isti kvalitet u Canon varijanti.
Jedino što Canon nema jedan 18-200... ali ako Sigma pravi taj raspon za Canon, ne vidim šta je onda problem.
30d + Sigma 18-200... pa redom polako.
[ maxa11 @ 11.12.2007. 08:13 ] @
Da, ali ta Sigma je dosta lošija od Nikona. I Sigma i Tamron imaju dobre objektive raspona 18-200 ili slično, ali nemaju šta da traže pored Nikona. Ili su optički dosta lošiji ili nemaju stabiilzaciju. U svim testovima je zaključak "solidan objektiv za tu cenu, ALI..."
[ Zarko Silic @ 11.12.2007. 08:36 ] @
Citat: maxa11: Da, ali ta Sigma je dosta lošija od Nikona. I Sigma i Tamron imaju dobre objektive raspona 18-200 ili slično, ali nemaju šta da traže pored Nikona. Ili su optički dosta lošiji ili nemaju stabiilzaciju. U svim testovima je zaključak "solidan objektiv za tu cenu, ALI..."
Potpuno netacno.
Oba posedujem: i VR i OS. OS je u svemu bolji (ili podjednak) osim pri punom otvoru blende.
[ maxa11 @ 11.12.2007. 14:25 ] @
iskreno, ja ga nikad nisam ni video. samo sam čitao testove. krajnji zaključak bi bio koliko je VR skuplji, toliko je i bolji.
@Paramecijum: nema ga u verziji za Canon.
[ zeljko74 @ 11.12.2007. 14:53 ] @
^Ima Sigma za Canon, ako na nju misliš, a evo i testa:
http://www.photozone.de/8Revie...s/sigma_18200_3563os/index.htm
Sve su to konjpromisi, a svako od nas ima različite potrebe, tako da je nerealno i nemoguće dati odgovor koji bi bio istina u punom smislu. Znači, svako mora da sagleda za šta će da koristi opremu, da pogleda testove i cene i odgovor će mu se sam ukazati.
[ maxa11 @ 13.12.2007. 07:56 ] @
ok narode, to je to. sad samo ostaje kopanje po internetu.
hvala svima koji su učestvovali u ovoj temi.
[ Paramecijum @ 13.12.2007. 17:39 ] @
Pogledaj ovu prvu fotku.
Snimljena je u podzemnom noćnom klubu pri izuzetno malo svetla.
Kadar sam isekao da potpuno odgovara veličinom kao da je snimljeno npr. sa D80 i 18-200 na 200 mm, tj, ekvivalent 300 mm u FF.
Govorim napamet, ali nisam uopšte siguran da bi ta kombinacija sa D80 mogla da da i približan rezultat ovome. Možda čak i nikakav rezultat.
Rezultat koji sam okačio daleko od dobrog, ali, recimo da je pod određenim okolnostima i za određene namene upotrebljiv. Snimanje sa 15 metara udaljenosti u gotovo potpunom mraku, bez blica i svesti učesnika da su snimani.
Korišćeni su 5d i 50/1.4.
Na dnu je ceo kadar sa koga je gornja slika 100% krop.
Šta je poenta? 5d sa mnogo manje objektiva i raspona daje mnogo više mogućnosti za igranje.
5d prosečnog korisnika, zadovoljnog sa prosečnim rezultatima, može da poštedi gomile objektiva.
Ovde sam napravio praktično izvlačenje kadra kao da je objektiv ŠEST PUTA duži. To je svakako preterivanje, posebno u oskudnim svetlosnim uslovima, ali 5d ladno dopušta ovakvu igru do DVA ili čak TRI puta preko nominalne dužine. To uopšte nije zanemarivo.

[ Nebojsa Milanovic @ 13.12.2007. 19:57 ] @
Ponavljam da upoređivanje slike sa 5 D (naročito uparenog sa L objektivom ili zverčicom po imenu EF 50 f1,4), sa slikom D 80 (bez obzira koji je objektiv na njemu) - nema nikakvog smisla.
[ Paramecijum @ 13.12.2007. 20:53 ] @
Znam, ali ja samo branim stanovište da je 5d mnogo bolja kupovina nego što to pokazuju tehnički parametri koji ga okružuju.
Iz zajébancíje sam sinoć poneo aparat bez blica na žurku pod stroboskopom u mraku, čisto da bih testirao neke stvari.
I dok me je ovaj 50/1.4 zaprepastio nekim pozitivnim rezultatima, s druge strane 100/macro za celo veče nije uspeo da izoštri ništa, a kod ručnog oštrenja svi snimci su ispali muljavi. I ovaj 50 je radio na 1.8-2 blendi, rekao bi čovek da je 2.8 maltene tu negde, ali doslovno nemam nijedan upotrebljiv snimak... ili je mutno ili apsurdno pogrešno eksponirano. Zaista neverovatno iskustvo, koliko je to malo čudovište od objektiva u stvari upotrebljivo i zahvalno.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.12.2007. 20:56 ] @
100 macro je potpuni invalid kada je svetla malo.
[ Paramecijum @ 13.12.2007. 21:00 ] @
e, upravo to.
savršen izraz.
[ maxa11 @ 14.12.2007. 11:38 ] @
Citat: Paramecijum: Govorim napamet, ali nisam uopšte siguran da bi ta kombinacija sa D80 mogla da da i približan rezultat ovome. Možda čak i nikakav rezultat.
Naravno, u potpunosti se slažem sa tobom. Zato i kosta 3 puta manje od 5D. A ja tolike pare jednostavno NEMAM. I da imam 3000 evra, opet bih kupio jeftiniju kombinaciju + ozvučenje za sobu + kompjuter.
[ Paramecijum @ 14.12.2007. 12:18 ] @
mda... tebe smo valjda apsolvirali, cela ova priča je za neke druge ljude koji imaju sličnu dilemu.
[ maxa11 @ 11.04.2008. 22:53 ] @
nisam znao gde da stavim pitanje, pa rekoh da otresem prašinu sa ove teme.
da li je neko imao priliku da proba novi AF-S DX NIKKOR 16-85 f/3.5-5.6G ED VR?
pročitao sam na par mesta na netu da je i optički i mehanički prilično bolji od Canon 17-85, ali me zanimaju uticsi nekog ko je imao priliku da ga isproba.
kako su to kit objektivi sasvim solidnog raspona, manje zahtevni korisnici će većinu slika uraditi sa njima, tako da mogu da budu opredeljujući razlog da li C ili N.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.04.2008. 23:03 ] @
Slažem se.
Nisam ga još detaljno protresao, ali 16-85 VR je, nakon 18-200 VR, još jedan šamar Canonu od strane Nikona.
A kako je Canon odgovorio?
Pošto ne ume (ili neće) da napravi isto to, odgovorio je tako što 17-85 IS prodaje ispod polovine prethodne cene. Odraz slabosti i blamaža.
[ Abdee @ 11.04.2008. 23:13 ] @
Ja sam ga probao ali se stvarno ne usudjujem da dajem konacan sud o optickim kvalitetima jer fotke nemam kod sebe, ali ono sto sam video je vrlo dobro tj. sasvim ocekivano od zumica tog raspona, Nikkor pedigrea i te cene. Jedino sto mi se ne svidja bas previse je bokeh.
Da imam Noink i da volem zumove, opusteno bih ga kupio :)
[ AMomcil @ 12.04.2008. 01:28 ] @
Koliko košta 16-85 VR?
Polako Nebojša, kad upoređuješ C/N game objektiva, Nikon nema zato pandane 17-55/2.8 IS ili 70-200/4 (sa i bez IS).
Ali zanimljivo je videti koliko Nikon ima APS objektiva koji pokrivaju "normalan" zum raspon. Ako neki nisam ispustio, tu su: 18-55, 18-55 VR, 18-70, 18-135, 18-200 VR, 16-85 VR i 17-55/2.8. Dosta opcija...
[ Nebojsa Milanovic @ 12.04.2008. 09:05 ] @
Jeste, često sam spominjao tu veliku gamu Nikonovih objektiva koje počinju od 17-18mm.
Canon 17-55 IS me ne fascinira. Veliko staklo malog raspona i shodno tome svetlosno jak. Velikog flera. Skup.
70-200 f 4 L IS mi se znatno više sviđa i to jeste plus za Canon.
Kao što mi se svojevremeno veoma svideo EF 24-105 L, sada je moguće da će Nikkor 16-85 VR zauzeti njegovo mesto na toj nekoj mojoj internoj listi, jer je skoro upola jeftiniji, većeg raspona, za crop tela, a (verovatno) optički ne zaostaje za 24-105 L.
[ maxa11 @ 12.04.2008. 17:24 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic:
Kao što mi se svojevremeno veoma svideo EF 24-105 L, sada je moguće da će Nikkor 16-85 VR zauzeti njegovo mesto na toj nekoj mojoj internoj listi, jer je skoro upola jeftiniji, većeg raspona, za crop tela, a (verovatno) optički ne zaostaje za 24-105 L.
ako zaista ne zaostaje za 24-105 L, meni je to više nego dovoljan razlog ne uzeti 450D nego sačekati naslednika D80, bez obzira na očekivane prednosti Nikon tela.
jel ima nekih nagoveštaja o datumu predstavljanja "D90" (valjda će ga tako označiti)?
[ TrifunTrifun @ 23.07.2008. 16:13 ] @
Redovno pratim forum i evo nekih zaključaka do kojih sam došao, pa me ispravite ako griješim.
Dakle, hoću da kupim DSLR. Potpuni sam amater, ali ajd da zaobidjemo priču da li mi treba bas DSLR, jednostasvno sam odlucio da ga kupim.
Imao sam Fuji S9600 i malo sam nešto na njemu naučio, ali ni blizu toga koliko se može na takvom aparatu.
Jednostavno uz dva posla za fotografiju nije bilo mjesta. Ali sad ću još jednom da pokušam.
Koliko sam iz vaših postova uspjeo da zaključim u izboru između Canon/Nikon slijedi:
1. najvažnije: za amatera koji će da koristi jeftinije objektive bolje kupiti Nikon, jer on u toj srednjoj klasi ima mnogo bolju ponudu.
2. canon daje ljepše fotografije (boje, opet amaterski gledano), ali se to da popraviti softverom
3. nikon ima robusnija i izdržljivija tijela
4. nikon D80 (500e) je najpribližniji canonina po boji fotografija koje daje
5. 18-200 VR (700e) je nabolje što amater za te pare može kupiti, a ako se nema para onda 18-135, onda može i 50mm f/1.8D (zajedno 415e)
6. D80 će biti bolja kupovina od D90, jer će D90 biti znatno skuplji. Nebojiša ga je u jednom postu opasno nahvalio pa me nešto mori znatiželja da ga sačekam.
Nije dio teme, ali evo ovjde da pitam za mišljenje o ostatku potrebne opreme:
- Blic SB800 (malo bih da slikam svoje diplomce na odbrani, i poneko izlaganje u salama i sl.) (315e)
- Neki stativ (ovo još nisam izabrao, mada je bilo postova, ali mi bilo dosaadno da pratim, a i onako mi niko ne garantuje de ću baš taj naći u ranji jer u Novom sadu i ne postoji nego jedna ili dvije) (oko 100e)
500+415+315+100=1330e
Dopunite me ako sam nešto neophodno izostavio.
[ Abdee @ 24.07.2008. 01:33 ] @
Uracunaj i odgovarajucu kvalitetnu torbu ili ruksak.
Od torbi predlazem neku iz Stealth Reporter familije, od klasicnih ruksaka na dva ramena mozes uzeti neki Mini ili Micro Trekker a ako zelis ruksak "za na jedno rame" mislim da ce ti Slingshot 200 biti sasvim kul. Ovo su btw. Lowepro modeli koji se kod nas mogu (skoro) lako naci.
[ TrifunTrifun @ 25.07.2008. 00:23 ] @
@Abdee
Hvala na savjetu.
Nekako od kako sam počeo da razmišljam da kupim dSLR razmišljao sam o Nikonu. Eh, ali kako se približava brojanje para sve postajem nesigurniji :)
Poslije ne znam koliko pregledanih fotografija, jednostavno moram priznati da su mi Canonove fotografije prijemčivije i to prilično. I tu je i taj bolji dinamički opseg i sve ostalo mi se više sviđa kod Nikona.
Canon EOS 450 D 660e
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS 40e
Metz Mecablitz 58 AF-1 digital 330e
1030e
naspram
Nikon D80 550e
Nikon 18-135 f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX 250e
Nikon SB 800 315e
1115e
------------------------
Sandisk SD 8GB 58e
Manfrotto 718B Tripod 78e
Lowepro Micro Trekker 200 68e
210e
Na kraju ću da bacam novčić. Nego, recite mi jesam li našao dobre kombinacije za počenika.
[ Nebojsa Milanovic @ 25.07.2008. 00:31 ] @
U najkraćem:
Canon u toj klasi daje bolju sliku.
Nikon u toj klasi daje veći procenat uspešnih, ali ne tako dobrih slika, kao najbolje Canonove (ali kojih procentualno ima manje).
Razlozi su: nesumnjivo bolji senzor na 450 D i nesumnjivo bolji AF sistem na D 80
Odluči sam šta ti je bitnije.
[ TrifunTrifun @ 05.08.2008. 09:23 ] @
Kako mi se slike kod Canona definitivno više sviđaju, a i proslijedio sam primjere sa nekih sajtova koji se ovdje često pominju, društvu i svima se odreda više sviđaju slike sa Canona, odlučio sam se da kupim Canona.
Odem u radnju i uzmem da 450D u ruke - pa ne znam što ga tako malog napraviše. Meni on jednostavno ne luži u ruci. Ne želim da kupim tako nešto.
I tako odlučim da se isprsim za 40D. Velik je, sviđa mi se što je metalnog kućišta, pošto se ne planiram profesionalno baviti fotografijom, pa da ga neću mijenjati u narednih 10-ak godina (da ne pominjem ostale razlike u klasama, kojima nisam dorastao, ali za 10 godina valjda naučim). - I onaj kit što ide uz njega prilično hvalite ovdje na forumu.
Ali avaj, našao sam na dosta foruma, pa i ovom, da se često pojavljuje neka greška error 99, čak su mi i prodavci u radnjama govorili da ima dosta reklamacija na ovaj aparat. - Sad ne znam da li da rizikujem.
@Nebojša
Dosta ste se pohvalno izjašnjavali o Nikonu D90. Imate li možda neku informaciju, kad bi se ovaj aparat mogao pojaviti i kakva će mu biti cijena u odnosu na 40D? On će imati CMOS senzor, i vjerujem "ljepše" fotografije, sličnije Canonu????????
Nadam se da me razumijete, planiram da potrošim 1500-2000 evra, pa nebih da se razočaram.
[ Nebojsa Milanovic @ 05.08.2008. 12:48 ] @
Nemam nikakvu informaciju, malo se i čudim što se već nije pojavio, ali Nikonova politika je često takva.
Jedan od sigurnih razloga za to što se D 300 i dalje dobro prodaje, pa im se ne isplati da nude očerupani, ali u suštini isti model - po značajno nižoj ceni.
Što se tiče slike, ne verujem da će biti na nivou Canona, naročito po pitanju reprodukcije boja, po čemu Nikon nikada nije dostigao Canon. Ostalo će biti na sasvim dovoljnom nivou za (vrlo) naprednog amatera.
Što se tiče cene, verujem da će biti ispod one koja u tom trenutku bude važila za Canon 40 D.
[ StORM48 @ 05.08.2008. 17:35 ] @
Citat: TrifunTrifun: Ali avaj, našao sam na dosta foruma, pa i ovom, da se često pojavljuje neka greška error 99, čak su mi i prodavci u radnjama govorili da ima dosta reklamacija na ovaj aparat. - Sad ne znam da li da rizikujem.
Ovde nas ima nekoliko sa 40D i nisam siguran da je iko imao takav problem. Ne kažem da nije moguće, ali ljudi kad se zalete, onda načisto preteraju. Znam da Error 99 postoji i da se pojavljuje, ali se to pojavljuje zahvaljujući dijagnostici, koja provali da nešto nije u redu i kao takva se pojavljuje i na 350D, 400D itd. Odsustvo većeg broja ovih tela (mislim na 40D) u naša dva servisa govori da u toj informaciji nešto ne štima. Ili ti "nesrećni korisnici" svoje aparate popravljaju sami ili serviseri lažu. Trećeg nema.
Što se mene tiče, mesta panici nema, a tu je i garancija.
Pozdrav
[ Zarko Silic @ 05.08.2008. 18:54 ] @
Takva greska mi se nikad nije pojavila na 350ki. Ni sa starom optikom. Ispicano oko 20.000 snimaka.
Na 10-ki sam je imao par puta na 200.000 snimaka i to samo sa starom optikom.
[ vamsi @ 05.08.2008. 20:20 ] @
Ja sam jedan od tih baksuza kome se to ponekad desava (na 40D), narocito kada zapucam 50-100 snimaka u nekom kontinuitetu. Mada, sto bi rekao zarko "sa starom optikom", posto ja imam tako jedan glupavi objektiv, a nisam imao priliku da nekoliko dana koristim neki bolji.
Da se razumemo, nije to tako cesto, 10ak puta, mozda i manje, za dva meseca, ali bas kad si usred akcije...Resava se tako sto ga ugasis, izvadis bateriju (do pola), vratis je i upalis ga opet. Nije tako strasno. Samo jednom mi se desilo da mi se 3-4 puta za redom to desilo na svakih 5-6 snimaka.
Ali sam opet zadovoljan sa njim. Dobar je to aparat, slika mu je lepa. Jos kad dodju L objektivi :)
[ Zarko Silic @ 05.08.2008. 20:27 ] @
Ako se to javi sa starom oprikom, dovoljno je ugasiti aparat, skinuti i ponovo staviti objektiv pa ponovo upaliti. Cesto su kontakti na objektivu problematicni.
[ StORM48 @ 05.08.2008. 20:31 ] @
Nije uobičajeno da se to javlja, bez obzira na uzrok. Ako se i dalje dešava Vamsi, ja bih Ti preporučio da telo odneseš u servis - šta god da je - popravlja se, a s tim NE TREBA živeti, jer kao što rekoh - to nije uobičajeno.
Pozdrav
[ TrifunTrifun @ 12.08.2008. 22:19 ] @
Slika govori više...
[att_img]
samo još da naučim da koristim ovo čudo. Hvala svima na pomoći.
[Ovu poruku je menjao TrifunTrifun dana 12.08.2008. u 23:30 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|