[ Pedja_Pedja @ 10.12.2007. 14:32 ] @
Predstavljam firmu koja se bavi uvozom, izvozom, trgovinom, online prodajom, izdavaštvom, sklapanjem i prodajom računara i servisom istih.
Koristim Pantheon 5 od kraja 2004 godine, jedna RE i jedna SE, implementacija softvera bila bolna duga...itd, znate kako to već ide "Ma softver je najbolji na svetu (jedino što tu i tamo puca - pr.aut.), Help na 8000 strana! (od toga dve trećine na slovenačkom, a svega 5-10% upotrebljivo sa verzijom koju koristite i to uglavnom za delove koji se intuitivno mogu i samostalno rešiti), jeftina implementacija (he-he-he)...itd". Zbog ekstremnog nezadovoljstva podrškom (čast izuzecima, ali su oni bili toliko prezauzeti da nisu mogli stizati na vreme) nisam želeo da plaćam podršku za 2006 i 2007, jer istu, kao i upgrade nisam ni koristio...itd.
U međuvremenu, zbog povećanja obima poslovanja, javila se potreba za povećanjem broja licenci Pantheona (još 2-3 RE licence) i onda nastupa moj šok. Bestidnici traže da im platim neku "istorijsku vrednost" softvera, da bi ispunio prvi uslov da mi prodaju nove licence. Drugi je da za sve postojeće plus za one koje ću da kupim sklopim ugovor o održavanju i nadogradnji u vredonsti od 13.5% od vrednosti isporučenog softvera na godišnjem nivou!!! Posle ovoga sam spustio slušalicu da mu ne bi majku majčinu radovao.
E sad vas molim da mi pomognete oko dileme da li ostati na tom istom Pantheonu i platiti reket ili preći na NAV ili NAV Express?

Voleo bi da mi neko ko ima iskustvo u radu ili implementaciji oba da komentar, njihove objektivne i komparativne prednosti i mane.

Posebno me interesuje sledeće vezano za NAV/NAV Express:
Kakva je analitika i izveštaji prodaje, nabavke, zaliha, protoka novca (cash flow) po kupcu i sumarno u NAV/NAV Express u odnosu na Pantheon?
Da li je moguće vođenje kompletnog knjigovodstava prema važećem zakonu?
Cena implementacije i obuke do 5 zaposlenih u korišćenju NAV/NAV Express?
Postoje li bitne razlike između NAV/NAV Express? Ako da, da li je moguće dodavati naprednije funkcije kao samostalne module (Pantheon to podržava)?
Da li je moguće personalizovati cenovnike?
Da li je moguće pratiti poslovanje pojedinačnog komercijaliste prodavca po kupcu, artiklu, naplati i unakrsna poređenja?
Koliko je duboka integracija sa Office paketima?
Da li je u sklopu NAV/NAV Express dolazi integrisano rešenje onlajn prodaje (B2B i dućan)?

Molio bi vas da što je moguće pre ostavite svoje komentare jer do kraja sedmice moram da odlučim šta ću da radim.

Unapred zahvalan

P.S. Ako neko smatra da mi može preporučiti jeftiniji i funkcionalniji softver (uključujuči i cenu implementacije i održavanja) spreman sam da razmatram i to rešenje.
[ miloshdr @ 11.12.2007. 12:57 ] @
Što se tiče NAV-a sve mogućnosti koje si naveo moguće su samo je pitanje cene, a u poređenju sa NAV Express-om stvari stoje ovako:
1. Analitika i izveštavanje u prodaji je moguće u odnosu na Kupca, Grupu kupaca, Artikal i postoji jedan standardan set izveštaja koji zadovoljava veliku većinu klijenata. Isti je slučaj i sa Nabavkom i Zalihama samo što se u NAV Ex-u mnogo lakše dolazi do izveštaja, kao i stanja trenutnih zaliha, njihove raspoloživosti, istorije...
Što se tiče Cash Flow-a nisam siguran na šta misliš, ali ukoliko podrazumevaš praćenje toka po AOP-ima to nije moguće. Moguće je praćenje dospeća po periodima i na dan, Salda kupaca na dan, jednostavno praćenje Salda kupca kao dobavljača i obrnuto itd...
2. Kompletno knjigovodstvo se vodi premavažećem zakonu
3. Cena: nisam siguran da si dao pravi podatak jer ovde govorimo o Istovremenim korisnicima, a ne ukupnom broju korisnika, što bi značilo da može da se instalira na sve računare ali bazi pristupa samo onoliko korisnika koliko je kupljeno licencom.
4. Postoje razlike između NAV-a i NAV Expressa ali ne znam da li su bitne u tvom slučaju. Neke od razlika su:
nema kompleksne Proizvodnje, Servisnog modula (mogu se voditi i knjižiti usluge servisa, ali ne postoje servisni nalozi, ugovori...), MAX 12 istovremenih korisnika, moguće je naknadno dokupljivati sve module i proširivati funkcionalnosti ali se onda iz segmenta NAV Express-a prelazi u Segment NAV-a pa je potrebno platiti razliku u ceni licence i normalo obuku za nove funkcionalnosti. Ostale razlike su manje bitne.
5. Personalizovanje cenovnika artikala se vrši na nivou kupca, grupe kupaca ili se zada je za sve. Moguće je vezati cene i za prodajen kampanje, ali NAV Ex ne podržava tu funkcionalnost.
6. Moguće je praćenje po komercijaliste na nivou dokumenta, kao i prodaja po svakom od njih, a za ukrštanje mi nije najjasnije.
7. Postoji integracija sa Outlookom, delimična integracija sa Excelom (u smislu automatskog izvoza) ali je moguće bukvalno sve podatke iz tabela preneti u Excel (dalje analize i poređenja su samo pitanje mašte).
8. On-line prodaja nije sastavni deo paketa, a u toku je razvoj B2B za NAV Ex.

[ Pedja_Pedja @ 11.12.2007. 13:50 ] @
Citat:
Cena: nisam siguran da si dao pravi podatak jer ovde govorimo o Istovremenim korisnicima, a ne ukupnom broju korisnika, što bi značilo da može da se instalira na sve računare ali bazi pristupa samo onoliko korisnika koliko je kupljeno licencom

Da bazi može istovremeno da pristupi 5 korisnika, kolika je cena?

Citat:
Postoje razlike između NAV-a i NAV Expressa ali ne znam da li su bitne u tvom slučaju. Neke od razlika su:
nema kompleksne Proizvodnje, Servisnog modula (mogu se voditi i knjižiti usluge servisa, ali ne postoje servisni nalozi, ugovori...), MAX 12 istovremenih korisnika, moguće je naknadno dokupljivati sve module i proširivati funkcionalnosti ali se onda iz segmenta NAV Express-a prelazi u Segment NAV-a pa je potrebno platiti razliku u ceni licence i normalo obuku za nove funkcionalnosti. Ostale razlike su manje bitne

Ako se pod proizvodnjom podrazumeva montaža, onda me to zadovoljava, ali da postoji radni nalog sa mogućnošću praćena više segmentata proces proizvodnje-montaže. Primer: imam 10 različitih komponenti od kojih proizvodim sistem, a u sve to mi je uključeno određen broj radnih sati za sastavljanje i instalaciju sistema. Da li proizvodnja podržava sastavnicu, rastavnicu, recepturu za gotov proizvod...itd. Mislim da ovo nije kompleksna proizvodnja?

Citat:
Moguće je praćenje po komercijaliste na nivou dokumenta, kao i prodaja po svakom od njih, a za ukrštanje mi nije najjasnije.

Verovatno "ukrštanje" nije pravi izraz, ali u praksi to znači da je svaki kupac vezan za jednog komercijalistu (knjiži mu se u mesečni promet-plan), ali ne mora svaki put taj komercijalista i da mu fakturiše. Nadam se da si me shvatio šta sam želeo da pitam.

Citat:
On-line prodaja nije sastavni deo paketa, a u toku je razvoj B2B za NAV Ex

Koji format baze koristi (MS SQL ili nešto drugo) i da li onlajn prodaja podrazumeva i serversku zavisnost od MS platforme ili može da se pusti preko Linux internet servera?

Hvala.
[ range @ 11.12.2007. 14:27 ] @
Meni se nekako cini da bi se tebi najvise isplatilo da platis "reket" za Pantheon i da se lisis muke ponovne implementacije jer imam utisak da ces ako uvedes NAV Express, za neko vreme da otvaras temu sa istim naslovom
[ mirko.mirko @ 11.12.2007. 16:27 ] @
Citat:
range: Meni se nekako cini da bi se tebi najvise isplatilo da platis "reket" za Pantheon i da se lisis muke ponovne implementacije jer imam utisak da ces ako uvedes NAV Express, za neko vreme da otvaras temu sa istim naslovom


Utisak baziran na nekoj implementaciji NAV Expressa?
[ STOMAR_3 @ 11.12.2007. 18:08 ] @
Moj ti je savet da ne moras da se ogranicis samo na NAV i Pantheon, vec pogledaj i druga ERP resenja jer ces medju njima mozda naci nesto sto ti u vecoj meri odgovara, plus to te nista nece kostati sem malo vremena.
[ range @ 11.12.2007. 21:05 ] @
Najmanje ima veze sa implementacijom NAV Express-a, cak sta vise nikada se nisam sreo sa istim. Ali mi je prica poznata. Ja bih otprilike ovako zakljucivao:
- delatnost kojom se covek bavi je prilicno horizontalno (veleprodaja, maloprodaja, proizvodnja tj. servis) razrudjena. Ovo je nesto sto usloznjava ERP implementaciju. Ako bih se referencirao na SAP, to bi ukljucivalo osim FI, CO, MM, SD i mali deo PP modula (sastavnice, rastavnice), Treasury modula (Cash management, Liquidity forecast), maloprodaja... Neki AIO paket na ovu temu nije 'default'.
- maloprodaja (trgovacka knjiga), veleprodaja (KEPU), proizvodnja (pogonsko), uvoz, izvoz (kompleksno PDV izvestavanje), verovatno se radi o srednjem preduzecu (dodatni finansijski izvestaji). Coveku je potrebno resenje koje u 100% slucajeva izlazi na kraj sa nasim "specificnostima" u zakonu.
- "Da li je moguće pratiti poslovanje pojedinačnog komercijaliste prodavca po kupcu, artiklu, naplati i unakrsna poređenja?" = covek vrlo dobro zna sta da ocekuje od ERP sistema. Sledeci korak su neke ozbiljnije analize troskova, profitabilnosti... Meni lici na prilican zalogaj za Kontroling.
- nacin licenciranja na koji se Pedja_Pedja zali je prilicno uobicajen. Mislim, nisam se nesto udubio u problem koji je nastao izmedju njega i Pantheon-a, ali mi se cini da ne bi puno drugacije prosao ni u drugim slucajevima.

Bottom line: ovo je tipican primer klijenta u Srbiji. Nesto sto se naoko cini peace of cake, moze da se ispostavi kao vrlo tvrd orah za implementaciju. S druge strane, ne bih rekao da je rad da ponovo nesto ulaze u ERP jer vec jednom je dao pare. Znaci, bez nekog vrlo dobro pripremljenog AIO resenja, ja bih zaobisao ovog klijenta.
E sad da obrazlozim zasto se zadrzati na Pantheonu:
- Ako se posao prosirio toliko za dve godine, sta ocekivati za jos dve. Odnosno, ako se sad opredeli za NAV Express, ko garantuje da nece biti prinudjen da predje na NAV, odnosno na SAP za dve godine? Ne znam koji korisnik bi voleo da se svake dve godine zabavlja implementacijom ERP-a.
- Objasnio sam vec da mislim da sta god da odabere, placanja licenci i odrzavanja sistema nece biti oslobodjen.
- Sta se desava ako krene da se jos vertikalno siri? Jos licenci? Novi moduli? Meni sve to deluje kao vrlo bolne varijante.
Bottom line: greska je napravljena pri inicijalnom odabiru ERP-a. Po meni ja bih "trpeo" trenutnu situaciju i strpeo se neko vreme dok ne budem bio finansijski u stanju da uvedem pravi ERP sistem. Mozda sam ja stekao pogresan utisak, ali cini mi se da je ovde finansijski momenat prilicno bitan.
[ mikis @ 11.12.2007. 23:25 ] @
Evo i ja da se nadovežem. Ne mogu da pravim poređenja sa Pantheonom (pošto ga nisam koristio), ali mogu da prenesem iskustva iz korišćenja i implementacije NAV Expressa (najveće do sada):

Citat:
Pedja_Pedja:
Ako se pod proizvodnjom podrazumeva montaža, onda me to zadovoljava, ali da postoji radni nalog sa mogućnošću praćena više segmentata proces proizvodnje-montaže. Primer: imam 10 različitih komponenti od kojih proizvodim sistem, a u sve to mi je uključeno određen broj radnih sati za sastavljanje i instalaciju sistema. Da li proizvodnja podržava sastavnicu, rastavnicu, recepturu za gotov proizvod...itd. Mislim da ovo nije kompleksna proizvodnja?

U Dynamics NAV (Express-u) postoje nalozi sastavnica (artikala). Artikal se sastoji od podkomponenti, koje mogu biti opet artikli ili resursi (=usluge, rad i sl.). Svaka podkomponenta takođe može imati svoju sastavnicu.

Receptura za gotov proizvod? Artiklu se dodele podkomponente i na osnovu toga se automatski kreiraju nalozi sastavnica.

Citat:
Pedja_Pedja:
Verovatno "ukrštanje" nije pravi izraz, ali u praksi to znači da je svaki kupac vezan za jednog komercijalistu (knjiži mu se u mesečni promet-plan), ali ne mora svaki put taj komercijalista i da mu fakturiše. Nadam se da si me shvatio šta sam želeo da pitam.

Ako sam dobro razumeo pitanje, moguće je. Klijentu se može dodeliti prodavac, a tom prodavcu se može automatski obračunavati provizija na osnovu ostvarenog prometa.

Citat:
Pedja_Pedja:
Koji format baze koristi (MS SQL ili nešto drugo) i da li onlajn prodaja podrazumeva i serversku zavisnost od MS platforme ili može da se pusti preko Linux internet servera?

Baza podataka može biti Native ili MS SQL. Native je uključena u cenu, za manje instalacije može se koristiti i (besplatni) MS SQL Server Express Edition / Desktop Engine (mada to baš ne bih savetovao :))) Samim tim, NAV server se mora "vrteti" na Windows Serveru, ali je moguće napraviti vezu i sa drugim serverima: u paketu se dobija i ODBC drajver za Native bazu. Na netu se mogu naći primeri jednostavne elektronske prodavnice napravljene u .NET-u (http://www.mibuso.com/dlinfo.asp?FileID=775).

Moram još jednom da napomenem: bitne razlike između NAV-a i NAV Express-a nema. Odnosno, kupovinom NAV Express-a dobijate licence za NAV BE (Business Essentials) Edition. Razlika je u metodologiji implementacije, prepodešenosti sistema i maksimalnog broja korisnika. Osim BE, postoji i Advanced Management verzija Dynamics NAV-a, koja pored funkcionalnosti BE (NAV EX) obuhvata i proizvodnju, servis, napredni CRM i upravljanje projektima.

Detaljnije na ovoj adresi: http://www.microsoft.com/dynam...oduct/editionsandfeatures.mspx

Takođe, u NAV Express su uključeni neki lokalni moduli za koje se obično dodatno plaća pri implementaciji "velikog" NAV-a (platni promet, zarade, putni troškovi, sitan inventar...)

Citat:
Pedja_Pedja:
Da bazi može istovremeno da pristupi 5 korisnika, kolika je cena?

Za detalje oko cena možda je bolje da me kontaktirate na mail/PP :)
[ Pedja_Pedja @ 12.12.2007. 08:46 ] @
Hvala svima na pomoći, hvala i svima koji su se javili na PP.

@range

Zaprepašten sam preciznošću analize. Ili me mnogo dobro poznaješ, pa znaš celu priču ili si vidovita ... U svakom slučaju sam u šoku ako me ne poznaješ i moj problem.

Odlučio sam da te poslušam i da nastavim još neko vreme da koristim Panteon (progutaćemo ponos) i dokupim potrebne licence i platim tu "istorijsku vrednost" (kao da kupujem antikvitete)...itd.
Osim ovoga što si napisao, glavni motiv je bila ponuda koju sam juče dobio za MS Nav Exp. koja je 9500 EUR za 5 istovremenih korisnika (U cenu je uključen softver+18h implementacije i obuke+besplatan upgrade za prvu godinu). Veliki je problem što u prezentaciji MS Nav nisam video ništa spekltakularno i bolje nego što je softver koji već koristim. Mislim da je cena neprimerena u odnosu na mogućnosti koje pruža.

Citat:
Bottom line: greska je napravljena pri inicijalnom odabiru ERP-a. Po meni ja bih "trpeo" trenutnu situaciju i strpeo se neko vreme dok ne budem bio finansijski u stanju da uvedem pravi ERP sistem. Mozda sam ja stekao pogresan utisak, ali cini mi se da je ovde finansijski momenat prilicno bitan.

Koji ERP bi ti savetovao? Da finansijki momenat je prilično bitan ali ne i presudan.
[ radenko @ 12.12.2007. 09:26 ] @
Imam da ti predlozim resenje koje se ne klasifikuje kao ERP vec kao "racunovodstveni program", mada je bilo dosta postova na temu razlike izmedju ova dva termina, kako bilo zahteve koje si izneo u startu a to su spadaju u domen naprednog racunovodstvenog programa a ne ERP-a:

Citat:
Kakva je analitika i izveštaji prodaje, nabavke, zaliha, protoka novca (cash flow) po kupcu i sumarno u NAV/NAV Express u odnosu na Pantheon?
Da li je moguće vođenje kompletnog knjigovodstava prema važećem zakonu?
Cena implementacije i obuke do 5 zaposlenih u korišćenju NAV/NAV Express?
Postoje li bitne razlike između NAV/NAV Express? Ako da, da li je moguće dodavati naprednije funkcije kao samostalne module (Pantheon to podržava)?
Da li je moguće personalizovati cenovnike?
Da li je moguće pratiti poslovanje pojedinačnog komercijaliste prodavca po kupcu, artiklu, naplati i unakrsna poređenja?
Koliko je duboka integracija sa Office paketima?
Da li je u sklopu NAV/NAV Express dolazi integrisano rešenje onlajn prodaje (B2B i dućan)?


Vidim da niko nije pomenuo domaca resenja iako si u nekoliko navrata trazio preporuku za alternative pa sam odluchio da postujem, naime, gotovo sam siguran da 100% tvojih zahteva ispunjava. U pitanju je jedno sasvim profesionalno odradjeno resenje domace softveraske kuce Wings, paket se zove App i vec godinama se koristi u zemlji u firmama razlicitog profila. Mnoge firme koje se bave proizvodnjom i distribucijom racunarske opreme koriste ovaj paket.

Radio sam sa njime i znam da ima ogroman broj izvestaja, mogucnost konfiguracije prema potrebama korisnika (akcenat na rad preko sifara ili preko naziva artikala/partnera), ima odvojenu operativu od glavne knjige tako da imas kartice kupaca/dobavljaca azurne i pre knjizenja u glavnu knjigu koje je moguce parametarizovati preko sablona za knjizenje, domace zakonodavstvo se 100% podrzano, u svim modulima (pdv stope, kontni plan necu ni da pominjem) ukljucujuci obracun plata, prestanak amortizacije osnovnih sredstava sa datumom prodaje koji ne mora biti poslednji dan meseca... Mislim da vec godinu dana nema u cenu paketa ukljucenu implementaciju, vec korisnik paketa sam placa po satu, sto je skroz realno jer nekima treba manje, nekima vise vremena da nauce da koriste paket pa ovako svako prilagodjava svojim sposobnostima/mogucnostima, ljudi na terenu nose mobilne uredjaje kojima precizno evidentiraju dolazak kod korisnika i odlazak, korisnici imaju web portal sa kojeg mogu samostalno da preuzimaju nadogradnje, tehnicka podrska telefonom postoji, u samom paketu na velikoj vecini ekrana pritiskom na F1 mozete pozavati pomoc na srpskom gde dobijate vrlo kvalitetan opis tog dela paketa i to mnogo vise od proste pomoci. Integracija sa MS Office i Open Office paketima postoji, kao i podrska za sve stampace. Postoji mogucnost dokupljivanja modula za b2b ali o tome ne znam nista detaljno mada koliko znam to b2b resenje koriste u nekim poznatijim domacim kompanijama, cak jedna poznata domaca kompanija koja se bavi uvozom automobila i uvela je navision koji nije uspeo da zameni Wingsov App u svim segmentima, tako da to govori o kvalitetu i upotrebljivosti tog domaceg paketa. Za spisak referenci pogledajte www.wings.co.yu
E dosta sam hvalio, sada da iznesem ono sto bi moglo da vam predstavlja manu: Wingos App je radjen u clipperu i iz tog razloga se izvrsava pod DOS-om, u prozoru. Radi se verzija za windows za koju ne znam kada ce se pojaviti. Iako moze delovati neozbiljno, tehnicka resenja zastupljena u samom paketu mogu se sresti u najpoznatijim ERP resenjima na svetu. Finansijske prednosti u ovom slucaju su to da vam u svakom slucaju nije potreban MSSQL server, Windows Server ne ako imate mali broj korisnika, odnosno, za vec broj korisnika dovoljan je jedan Windows Terminal Server koji moze podrzati veliki broj korisnika u terminalu, a posto je sva obrada lokalna, nemate neke razlike u performansama koje bi ste imali sa klijent-server resenjem koje koristi neki SQL server.

Nadam se da je ovo nekom koristilo :)
[ totovic @ 12.12.2007. 11:58 ] @
Može li se znati koliko budžet je u pitanju, kako bih mogao da ti pomognem?
[ miloshdr @ 12.12.2007. 12:21 ] @
@range

"greska je napravljena pri inicijalnom odabiru ERP-a. Po meni ja bih "trpeo" trenutnu situaciju i strpeo se neko vreme dok ne budem bio finansijski u stanju da uvedem pravi ERP sistem. Mozda sam ja stekao pogresan utisak, ali cini mi se da je ovde finansijski momenat prilicno bitan."

Slažem se sa tim da je greška napravljena na samom startu, a ukoliko se i korisnik složi sa tim da je neophodna promena onda je samo pitanje kada će se ona desiti. Ukoliko je finansijski momenat presudan ne može se očekivati da je uvođenje novog rešenja najjeftinija (najprihvatljivija) opcija.Citat:
Pedja_Pedja
Odlučio sam da te poslušam i da nastavim još neko vreme da koristim Panteon (progutaćemo ponos) i dokupim potrebne licence i platim tu "istorijsku vrednost" (kao da kupujem antikvitete)...itd.


Iste greške sigurno nećete ponoviti prilikom implementacije novog softvera.

Citat:
Pedja_Pedja: Hvala svima na pomoći, hvala i svima koji su se javili na PP.

@range
Osim ovoga što si napisao, glavni motiv je bila ponuda koju sam juče dobio za MS Nav Exp. koja je 9500 EUR za 5 istovremenih korisnika (U cenu je uključen softver+18h implementacije i obuke+besplatan upgrade za prvu godinu)


Informacija nije sasvim tačna. U Paket za 5 korisnika ulazi 5 licenci+120h implamentacija (obuhvata kompletnu obuku, prenos početog stanja, prenos komitenata i šifarnika, prilagođavanje i puštanje u rad) + upgrade za prvu godinu.

Citat:
Pedja_Pedja

Veliki je problem što u prezentaciji MS Nav nisam video ništa spekltakularno i bolje nego što je softver koji već koristim. Mislim da je cena neprimerena u odnosu na mogućnosti koje pruža.


Ne znam kakva je bila prezentacija i koliko detaljna, u svakom slučaju ne mogu se složiti sa ovom konstatacijom. Na osnovu iskustva koje ima sa Pantheon-om (istina dosta je manje nego sa NAV Ex-om) mogu samo reći da su konceptualno dosta različiti. NAV Ex je definitivno napredniji u smislu logike na kojoj je zasnovan. Tu pre svega mislim na princip knjiženja, knjiženje analitike, lakoću kretanja kroz program, stabilnost, friendly interface, mnogo bolja i jednostavnija cenovna politika... ima još dosta toga što ih svrstava u dve različite kategorije.
Da li je ovo dovoljno da se opravda cena? Ne želim da ulazim u to iako su po mojoj računici cenovno jako blizu.
[ totovic @ 12.12.2007. 14:03 ] @
Citat:
Pedja_Pedja: Veliki je problem što u prezentaciji MS Nav nisam video ništa spekltakularno i bolje nego što je softver koji već koristim. Mislim da je cena neprimerena u odnosu na mogućnosti koje pruža.

Na osnovu ovog komentara mogu zaključiti samo da prezentacija nije bila dobra.
NAV pruža daleko više mogućnosti od Pantheona, čak nije ni za poređenje. Govorimo o dve različite klase softvera.
[ range @ 12.12.2007. 20:56 ] @
Citat:
Pedja_Pedja: Hvala svima na pomoći, hvala i svima koji su se javili na PP.

@range

Zaprepašten sam preciznošću analize. Ili me mnogo dobro poznaješ, pa znaš celu priču ili si vidovita ... U svakom slučaju sam u šoku ako me ne poznaješ i moj problem.

Odlučio sam da te poslušam i da nastavim još neko vreme da koristim Panteon (progutaćemo ponos) i dokupim potrebne licence i platim tu "istorijsku vrednost" (kao da kupujem antikvitete)...itd.
Osim ovoga što si napisao, glavni motiv je bila ponuda koju sam juče dobio za MS Nav Exp. koja je 9500 EUR za 5 istovremenih korisnika (U cenu je uključen softver+18h implementacije i obuke+besplatan upgrade za prvu godinu). Veliki je problem što u prezentaciji MS Nav nisam video ništa spekltakularno i bolje nego što je softver koji već koristim. Mislim da je cena neprimerena u odnosu na mogućnosti koje pruža.


Koji ERP bi ti savetovao? Da finansijki momenat je prilično bitan ali ne i presudan.


:D Ne poznajem te, a ni tvoju firmu. Ali sa tvojim 'slucajem' sam se susreo nekoliko puta do sada. Sa strane klijenta ljudi su se lomili izmedju skupljih i jeftinijih resenja i mahom su se odlucivali za jeftinija. Posle izvesnog vremena, posto je prosla implementacija koja je bila manje-vise bolna, i kada bi prosao izvestan period ustanovilo bi se da jednostavno resenje ili ne odgovara potrebama, ili se u medjuvremenu resenje preraslo... Posle toga je klijent u prilicno nezavidnoj poziciji. Ili da nastavi da ulaze u postojece resenje, sa prilicnim rizikom da od svega toga ne moze bas previse da dobije, ali barem da dobije koliko toliko upotrebljiviji sistem, ili da krene u implementaciju necega novog i to je samo po sebi rizik jer:
- potrebna mi je garancija da necu proci isto kao u prvom slucaju;
- potreban mi je JEDAN IS, a placam DVA;
- ako vec dajem vise para, da mi se jasno objasni za sta to dajem vise;
- ja licno da sam klijent NIKADA ne bih pristao na time & material implementaciju! Sa trenutnim kvalitetom koji se nudi na trzistu, velike su sanse da ces ostati nezadovoljan.

Druga strana su dobavljaci. Ti si se jednom 'opekao' na uvodjenju ERP-a, zato sada dobavljac mora jasno da ti stavi do znanja:
- nudi ti se PROIZVOD. Potrebno ga je implementirati i prilagoditi tvoje poslovanje ERP-u (namerno ne kazem obrnuto), ali to je manje-vise off the shelf paket. Sto ce reci da kada ti objasnis da ti zelis da mozes da predvidis stanje gotovine 6 meseci unapred, konsultant ne izbora celo i kaze ufff.... to je nov modul, nova licenca, nova implementacija....
- mora jasno da ti objasni zasto ti je bas ovaj proizvod potreban. Znaci ako sutra budes imao 3 preduzecaa a ne jedno to nece predstavljati nove licence + nov hardver + nov projekat... Jednostavno da ti neces prerasti svoj sistem.

Nezahvalno je da te savetujem jer prvo ja zastupam jednu stranu :), drugo nije bas neki savet da vucem na stranu naj (poznatijeg, najveceg, najsupljeg... dopuni niz) ERP-a na svetu. Drugi, mnogo vazniji razlog, zaasto ja ne bih savetovao ljudima koji imaju max 50k evra za licence + implementaciju da kupe SAP je sto (jos uvek) nema nikoga ko to moze da implementira. Jednostavno, AIO resenje koje bi tebi pokrilo poslovanje NE POSTOJI. Ako neko hoce da ga proda
A) Nema resenje i taj projekat smatra za odskocnu dasku za njegovo kreiranje (po meni fastest way za neuspesnu implementaciju);
B) Ima resenje koje je potrebno doraditi da bi pokrilo tvoje potrebe, ali to jednostavno kosta i nemoguce ga je uklopiti u cifru.

A sto se tice kvaliteta prezentacije... opet dve stvari. Prvo ja sam isto licno bio na vrlo malom broju dobrih prezentacija, gde je prodavac vodio klijenta kroz materiju i gde su ljudi ostajali zadovoljni vidjenim; tako da ako ta prezentacija nije bila kvalitetna ja ne bih bio iznenadjen. Drugo, da se razumemo, ti si "tezak" klijent (po meni ovo je dobro) jer si prosao vec jednom kroz proces, neces se odusevljavati automatizacijom i integracijom (nesto sto je bio hit pre 20 godina) vec znas tacno sta hoces od sistema. Po meni drzati neku prezentaciju tebi bez izvesnih presales aktivnosti je neozbiljno i ja to nikada ne bih radio.

Bottom line (opet :)), sacekaj. Za neko vreme ;) na trzistu ce se pojaviti i takva resenja jednostavno zato sto moraju da se pojave; preduzeca kao tvoje nisu izuzeci vec realnost. Drugo, trziste ERP-a kod nas je vrlo mlado, nerazvijeno i neuko. To ce se vremenom promeniti, moci ces da odaberes izmedju vise kvalitetnih resenja. Trece, za neko vreme (daj boze :)) ti ces jednostavno moci da odaberes izmedju vise resenja jer ces imati veci budzet za implementaciju.
[ mikis @ 13.12.2007. 00:35 ] @
Kolega Range je ovo veoma lepo napisao, i tu se nema mnogo šta dodati. Jedino sa čime ne mogu da se složim je da će cene (ozbiljnijih) ERP rešenja padati -- mislim da će pre rasti, ali će isto tako rasti i standard i profiti firmi, pa će i manjim firmama ta rešenja postati dostupna. Uostalom, 10K EUR možda jeste mnogo za jedno prosečno srpsko malo preduzeće, ali ako posmatramo stvari u perspektivi i taj trošak (ili bolje rečeno investiciju) rasporedimo na npr. tri godine, dolazimo do cifre od oko 70ak EUR mesečno po jednom radnom mestu, što već i nije toliko nerazumno.

Ako nije tajna: koliki su vam (okvirno naravno) bili troškovi implementacije Pantheona? Interesuje me zato što se svuda reklamama potencira cena licenci, dok se toškovi implementacije i obuke nekako uvek zaobilaze ;)

Takođe, složio bih se sa kolegom Totovićem: taj ko vam je prezentovao program nije odradio baš najbolji posao, inače ne biste stekli takav utisak :)) (a i po mom iskustvu, to ne bi bio prvi put da je tako). Prostim poređenjem specifikacija može se videti da je NAV Express negde u rangu Patheona ME, ali je sasvim druga stvar videti kako sistem funkcioniše u praksi.

I najzad, ako je cena ograničavajući faktor, i moja preporuka bi vam verovatno bila da progutate zahteve distributera (koji nisu nerazumni!), platite održavanje i razliku u ceni, i sačekate još koju godinu dok firma ne bude u mogućnosti da podnese investiciju u ozbiljniji ERP.
[ Pedja_Pedja @ 13.12.2007. 09:16 ] @
@range

Svaka ti je na mestu, kao i do sada ;-)
Bottom line zen mudrosti :D
Ako mi ne budeš uvodio sledeći ERP u firmu, zvaću te za konsultanta (plaćenog, naravno) :)))

Citat:
mikis:Ako nije tajna: koliki su vam (okvirno naravno) bili troškovi implementacije Pantheona? Interesuje me zato što se svuda reklamama potencira cena licenci, dok se toškovi implementacije i obuke nekako uvek zaobilaze ;)

Znači u vreme kada sam ja kupovao Pantheon 5 (Avgust 2004), bila je drugačija podela licenci, pa sam ovu jeftiniju (sadašnji rang RE) platio 249 EUR, a ovu skuplju SE 449 EUR. Znači softver je ukupno koštao 698 EUR sa uključenom instalacijom. Napominjem da je moje znanje o ERPu tada bilo apsoultno smešno. Moja ideja je bila da uvedem "ozbiljan" program za knjigovodstvo, nešto što bi bilo slično Quickbooksu u kome sam tada vodio poslovanje za sebe (knjigovođa i dan danas koristi neki AB soft nešto i pomen o promeni softvera se tretira kao pretnja okrutnim ubistvom), koje bi mi dalo neke analitičke alate i omogućilo mi bolji presek stvarnog stanja i protoka novac (što mi je i dan danas najveći dobitak od softvera). Da ne duljim. Pojavio se veseli slovenac (ko je u poslu zna o kome pričam), po kome dotični softver samo što ne udovoljava oralnim seksom, a njegovo korišćenje je toliko lako da predstavlja test inteligencije i ko to ne može očigledan je moron. Idila je trajala do instalacije i početka rad. Prvo je trebalo podesiti kontni plan. Kažu piše u helpu, ali avaj baš taj deo je slovenačkom i uglavnom sve bitno završava sa "najboljše uprašajte na številjko..." iliti u prevodu zovi podršku. Tada je "običan suporter" koštao 8 E/sat, "predavač" 12 E/sat, "napredni" 20 E/sat i "programer" 25 E/sat. Trebalo je da bacim preko 1000 E na podršku, da bi shvatio da treba da se zove samo ovaj od 25 E/sat. Šta da kažem dolazili su mi suporteri koji sa veeeelikim oprezom drže miša u ruci, koji pitaju "a šta će vam knjigovodstvo, kad vam knjige vodi agencija?", "ja sam obučena samo za dizajn faktura", "to radi kolega koji je već TRI(!!!) meseca u firmi, ja sam samo 7 dana"...itd. Na kraju sam zapretio tužbom i tada sam počeo da dobijam pismene. Da ne kažem da sam nekoliko modula morao da dopišem (Automatska nivelacija cena u maloprodaji posle akcione prodaje, Vođenje maloprodajnih zaliha po nabavnoj ceni, Automatsko skraćivanje naziva proizvoda na 32 karaktera kao bi mogli da izlaze na fiskalnom štampaču, Modul za personalizovanje cenovnika i unakrasni izveštaj za komercijalistu-kupac-artikal-naplata-realizacija). Suma sumaru oko 2000 EUR za suport u prvoj godini i još oko 150 EUR u drugoj godini. Od onda sam dao još 100 EUR drugaru da mi sredi neke tabele u SQL konzoli i to je to. Znači do sada oko 3000 EUR.


Još jedan od bitnih razloga zašto sam odbio MS NAV EX je taj da se traži da odmah (u roku od 30 dana) platim softver. To mi je neprihvatljivo, jer poučen prethodnim iskustvom, problemi i bagovi se javljaju obično posle dva-tri meseca kad se korisnik odvaži da istražuje, a ja onda više nemam sredstvo pritiska kojim bi implementera naterao da odradi ono što je trebao, a nije. Da još jedna stvar, napravio sam grešku, u cenu MS NAV EX uključeno je 18 dana a ne 18 sati obuke kako sam napisao.
[ totovic @ 15.12.2007. 18:45 ] @
Navex mora da se plati na taj način jer se kupuje u paketu i u tom periodu se i implementira. Kod klasičnog NAV-a to nije slučaj, sve zavisi od dogovora sa partnerom. A iako se isplati ceo iznos, ostaje obaveza implementatora po osnovu obostrano potpisane analize, a kasnije i ugovora o održavanju sistema.
[ Pedja_Pedja @ 16.12.2008. 22:52 ] @
POST FESTUM

Da ne ostanem dužan epilog za onog ko ga interesuje :)

Platio sam "istorijske vrednosti", migrirao sam na Pantheon 5.5 i promenio suportersku firmu.

Nakon 6 meseci korišćenja nove verzije Pantheona mogu da kažem da sam mnogo zadovoljniji. To sad mnogo više liči na ERP nego pre, mnoge stvari su poboljšane, mnoge su ostale iste, a neke su gore nego pre. Ali ukupan utisak je pozitivan. Možda je uzrok tome i promena suportera, koji jasno kaže ne znam, proveriću, potražiću rešenje, a ne traći moje vreme i novac, metodom pokušaja i ponavljanja pokušaja. Ono što je i dalje ostalo strašno je upgrade softvera, koji i dalje nakon toga otvara nove bagove koji pre nisu bili.

Sve u svemu, mislim da bi za razliku od pre godinu dana mogao da preporučim ovaj tzv.ERP kao dobar odnos dobijeno/cena.
[ range @ 19.12.2008. 10:15 ] @
Neretka situacija posle upgrade-a na noviju verziju ERP resenja da se pojave bug-ovi. Zato je, barem kod svetskih resenja, kod upgrade-a normalna procedura ponovno testiranje postojecih procesa i jedan od razloga zasto se klijenti ne odlucuju lako na upgrade onog trenutka kad im se objasni da to nije bas Ofiice 2000 --> 2003 upgrade.
A za Pantheon, sto bi rekli, zdravo da ga nosis i u zdravlju pocepas :)
[ Pedja_Pedja @ 21.12.2008. 07:51 ] @
Pa oni to predstavljaju kao upgrade office 2003 na office 2007, ali je to daleko od toga, tako i ja to izbegavam da radim osim kad me ubede da postoji neka bitna ispravka. Što bi rekli, što radi ne treba dirati dok radi, bez obzira kako i zašto radi

Kao i uvek poslednja rečenica ti je zen mudrosti

[ karatista @ 03.01.2009. 21:27 ] @
Nisam hteo da otvaram novu temu, koliko vidim ovde se skuplja ekipa dobro potkovana znanjem o ERP rešenjima..
Radim neko istraživanje vezano za ERP ,tacnije komparativnu analizu. Kada sve bude gotovo okačiću na forum a mozda to bude i u vidu nove teme ko zna, otom potom..

Prema International Data Corporation-u (IDC), jednoj od vodećih svetskih kuća u području praćenja i analize informacijskih tehnologija, ERP rešenja se mogu ocenjivati po
postojanju i funkcionalnosti sledecih komponenata

• Opšta svojstva,
• Financije,
• Obračun proizvodnje,
• Obračun projekata,
• Prodaja,
• Nabavka,
• Upravljanje zalihama,
• Upravljanje proizvodnjom,
• Kontrola kvalitete
• Upravljanje projektima,
• Upravljanje održavanjem,
• Kadrovska evidencija i plate.
• postojanje podrške i kvalitetnih konsultanata

Ovo istraživanje svakako može da bude od informacione koristi svima,prema tome molio bih da kroz odgovore budete što više objektivni.

Potrebno je napraviti analizu po komponentama za Vama bliska rešenja ,a po mogućstvu za

SAP, Navision, BAAN, JD Edwards, Pantheon..


Ovenjivanje se vrši na sledeći način
- 0 ne postoji
- 1 postoji
- 2 napredno postojanje svojstva

Opis za ocenu je poželjan ali ne i neophodan.
Dobrodošla je svačija kritika, ocena itd..
[Ovu poruku je menjao karatista dana 04.01.2009. u 11:51 GMT+1]