[ Brkic @ 12.12.2007. 12:44 ] @
kada povezem komp /integrisana audio kartica-realtek/ sa pojacalom zvuk bruji,kada spojim DVD sa pojacalom sve je OK,znaci problem je do komp-a i duzine kabla izmedju kompa i pojacala. Pitao sam jednog RTV masjtora sta moze biti i odbah je rekao do uzemljenje racunara,ploca nema dobro uzemljenje.
Pitanje je kako da ispitam unimerom da li je uzemljenje dobro ili nesto drugo ??
[ ELTI @ 13.12.2007. 08:12 ] @
Izmjeri nekim ommetrom koliki ti je otpor izmedju kucista kompjutora i kontakta za uzemljenje na nekoj uticnici...treba da je u kratkom spoju. Ja ipak vjerujem da su ti losi audio kablovi ili konektori na njima. Koristis li mozda UPS...pokusaj okrenuti utikace u mreznim uticnicama, cak i to ponekad moze pomoci. Pozdrav.
[ Brkic @ 13.12.2007. 09:46 ] @
Jesam probao sam sa obrtanjem uticnice od struje ali nista.
Problem je nastao kada sam zamenuo plocu,sa starom je lepo radilo a sa novom bruji.Kabel je ispravan jer sam povezao komp i Televizor i onda je dobar zvuk,zato sam isao u RTV servis da vidim da li je nesto sa pojacalom medjutim pojacalo lepo radi sa svim sem sa Kompom. Zato je majstor rekao da je problem u masi/uzemljenju od kompa a i da pojacala od TV-a i od Pojacala ne rade na istom principu.Kaze da je izlaz iz SoundBlastera prljav+masa/uzemljenje+duzina(pa zato pokupi jos nesto sitno smetnji) i nastaje brujanje.
E sada sta je tu stvarno ne znam ali nemam drugi kabel a ovaj je u zidu pa ga ne mogu pomerati.
Kaze da izmerima mase/uzemljenje na ploci ??

Imam multimeter m830B ali ne znam kako se meri ??
Stavim na ome-200,kada merim kuciste i uzemljenje u uticnici ne pokazuje nista stoji 1,kada spojim crvenu i crnu zicu na multimetru onda nesto pocne da meri i izbaci 00.4 inace je na ekranu 1 kada s enista ne radi.
Imam UPS ne znam da li smeta ??
[ ELTI @ 13.12.2007. 20:55 ] @
Probaj uzeti jednu žicu kojom ces direktno spojiti masu (kuciste) kompjutera i masu pojačala, pa ako ti brujanje prestane onda je problem stvarno masa-uzemljenje, ali ako i dalje bruji onda je nesto drugo u pitanju. To sto si pokusao unimerom izmjeriti otpor izmedju ova 2 uredjaja je cudno da ti nije pokazao kratak spoj. Pokusaj komp. spojiti direktno na mrezu bez UPSa pa vidi da li i onda bruji.
[ Brkic @ 13.12.2007. 21:32 ] @
Evo spojio sam racunar direktno na mrezu(bez upsa) i nije brujalo,kada sam vrati ups opet nije brujalo,ostao sam začudjen i setio sam se da sam danas zamenuo napajanje. Ali to prethodno napajanje je radilo na staroj ploci bez upsa i nije brujalo a stara ploca je crkla zbog struje pa se možda tada napajanje ostetilo i zato je brujalo sa novom pločom.
Ne znam ali sada radi ,ne bruji ,zasto mogu samo da pretpostavljam.
Ako neko ima stručnije mišljenje neka kaže možda nekom zatreba.