[ arty @ 14.12.2007. 20:04 ] @
interesuje me da li postoji veza izmedu knjige grafickih standarda ISO standarda?
[ Nidza11 @ 14.12.2007. 20:37 ] @
Ne postoji nikakva veza, naravno. Knjiga graf. standarda predstavlja napisana pravila koriscenja razlicitih grafickih elemenata, logotipa, primene logotipa, grafickih resenja, vizit karti, memoranduma, brendiranja vozila i sl. u cilju standardizovanja vizuelnog identiteta neke firme. Da li ce preduzece ostati dosledno toj knjizi to zavisi to zavisi samo od njega samog. ISO standardi su propisani standardi koji mogu da obuhvataju sve oblasti, upravljanje proizvodnjim, kvalitetom, kadrovima i sl.

Pozdrav!
[ Skandy @ 14.12.2007. 20:44 ] @
Neko moje vidjenje stvari, znaci ne tvrdim 100% da je tako. Mislim da ova dva standarda nemaju nikakve veze. ISO standard je tacno definisan standard, dok "Knjiga Grafickih Standarda" (KGS) je vrsta standarda radjena za svaku firmu posebno.
Potrebu za KGS imaju uglavnom velike multinacionalne kompanije, koje angazuju Dizajn Studio koji im definise do detalja kompletan vizuelni identitet. Sve to stane u jednu knjigu od par desetina strana i tako se salje svim ovlascenim predstavnicima, sirom sveta.
Posto te kompanije ne finansiraju reklamne kampanje na lokalnom nivou, one kroz tu knjigu daju precizna uputstva kako te kampanje moraju izgledati. Sve je definisano do detalja, izgled logotipa, vizit karte, flajera, kataloga, plakata, bilborda.....
Na ovaj nacin oni dobijaju uniforman nacin reklamiranja u celom svetu.
Prema mom iskustvu, raditi "dizajn: prema KGS je najlakse, mozak i svoju kreativnost gotovo da i ne koristis, sve ti je jasno definisano, pozicija svakao elementa na grafici.
Ako zelis da vidis kako izgleda jedna KGS, mogu ti poslati na mail.
Pozdrav.

P.S: o ISO standardu ne znam nista.
[ Skandy @ 14.12.2007. 20:48 ] @
@Nidza11, izvini nisam video da si dao odgovor, malo duze sam sastavljao svoj, tako da si ti uleteo. Mislim da se slazemo po pitanju odgovora.
Pozdrav.
[ arty @ 16.12.2007. 00:15 ] @
pa ima tu i istime, odnosno moguce je da ste i u pravu.
samo sistem menadzmenta kvalitetom QMS ureduje odnose u samoj firmi i to za svakog zaposlenog a takode i za svaki papiric.
znaci moraju se tacno utvrditi svi aspekti poslovanja radi uspesnosti
u poslovanju i radi zadovoljenja kupca- odnosno uvodi se red.
radim u firmi koja uvodi ISO standarde (kao podrska) a istovremeno je u istoj firmi haos po pitanju vizuelnog indetiteta nje same. takode mnoge firme koje se sertifikuju su u istim problemima.NEKE CAK NEMAJU NI LOGO PA MORAM NESTO DA IZMISLIM DA BI IM IZDALI SERTIFIKAT.
MOJ direktor nema pojma sta je to KGS , vizualni indetitet a pitao me je sta je to brand. A recimo da ce tesko proci neciji biznis plan bez marketinske strategije i KGS -pouzdano znam da se na to mora izdvojiti
najvise sredstava. Uopste mi nije jasno kako je moguce ozbiljno poslovati bez KGS, primera radi to je za mene kao covek obucen bez ukusa i koji bez reci govori mnogo o sebi