[ comislavica @ 15.12.2007. 14:36 ] @
Imam problem,dakle umrezeni smo ja i jos dvoje komsija preko petoportnog swich-a,i radi sve bez problema,resili smo da umrezimo i treceg komsiju,razvukli utp kabel koji je dugacak 160m taj prvi dan je sve besprekorno radilo,medjutim drugi dan kada smo upalili racunare mi njega vidimo ali ne mozemo uci u njegov komp,a on nas uopse ne vidi,pokusali smo sve od osnovnog podesavanja mreze do rusenja sistema ubacivanje druge mrezne kartice i dalje isto.Ispitali smo kabel ni jedna zica nije u prekidu ni u kratkom spoju.Molim vas ako neko moze ili je imao iskustva sa ovim da nam pomogne.
[ calexx @ 15.12.2007. 20:30 ] @
Radilo na kablu od 160 metara? Pa i to je uspeh.
[ mjux @ 15.12.2007. 21:49 ] @
kao sto je kolega pre rekao 160 m je predugacko... maxsimalna duzina kabla za umrazavanje je oko 100 m (u jednoj firmi smo razvukli na 94 i radilo provereno)...
jedina varijanta da se umrezite preko zice je da se umrezite sa superprovodnicima (srebro hladjeno tecnim azotom) ili optickim kablom :)))))
salu na stranu, ali jedini nacin je da komsija nabavi wireless karticu a da vi nabavite router mada je pitanje i sa wirelessom da li ce da radi na toj razdaljimi...
druga varijanta je stvarno opticki kabel ali je pitanje koliko vam je to isplativo
[ Remorseless @ 16.12.2007. 00:51 ] @
ili da doticni kabal presecete na pola a izmedju postavite jos jedan switch koji ce prestavljati repeater i signal ce prolaziti. jedino sto morate da obezbedite napajanje istog na "tom" mestu...
[ comislavica @ 16.12.2007. 11:17 ] @

pa znam i ja,ali zanima me da li postoji neko drugo resenje....?Da radilo bez problema cak na 160m,to me i brine,da nije radilo pomirio bi se i to je to ALI JESTE!!!!
[ calexx @ 16.12.2007. 17:26 ] @
Dugački kablovi baš tako i rade, čas hoće čas neće. Ako vam to ne smeta, onda može da ostane tako a ako ne, onda morate nešto da menjate. BTNJ, po kom standardu je pravljen taj kabl i da li je fly ili wall?
[ bakara @ 16.12.2007. 19:04 ] @
Jel probao neko da bar za malo prebaci tih 100m?

bas me zanima kako tad radi, jel` se smanji samo brzina, ili pukne skroz?
[ toplim @ 16.12.2007. 19:24 ] @
Evo ja upadam sa Marsa...A kakva je to mreza:prsten, token,linijska???
[ comislavica @ 16.12.2007. 20:30 ] @
to je obican utp kabel koji je ukopan u zemlju,spojili smo ga na straight i u swich kod mene.Da li bi nesto promenilo ako bi stavili jedan swich na jednoj strani i drugi na drugoj strani?
[ toplim @ 16.12.2007. 20:38 ] @
Ja ti laicki mogu odgovoriti da switch treba da bude priblizno jednako udaljen od svih korisnika. Tako da su onda svi korisnici nezavisni.
[ Remorseless @ 16.12.2007. 22:38 ] @
Signal koji LAN karta salje kroz kabal jednostavno nije dovoljno jak da predje toliku razdaljinu.
Zbog toga se koristi repeater za povezivanje uredjaja na duzim razdaljinama, koji opet nije nista drugo do uredjaj koji prihvati signal i ponovo ga posalje/prosledi tako da isti "ne gubi" na snazi.
jos jedan switch na pola tog kabla (tj na bilo koju vrednost <95m) ce da resi stvar.

@bakara - signal se bas nepredvidivo ponasa, nekada prodje (retkost) - uglavnom ne

i jos jedanput, Marfijeva pravila su cudo :D
[ Danilo Cvjeticanin @ 17.12.2007. 12:51 ] @
Citat:
toplim: Ja ti laicki mogu odgovoriti da switch treba da bude priblizno jednako udaljen od svih korisnika. Tako da su onda svi korisnici nezavisni.

Nije istina, meni je slican raspored kao i kod njega i sve radi normalno, cak i ovaj racunar sa kog pisem ja najvise udaljen od switch-a i najbolje internet radi na njemu.