[ Little Eagle @ 15.12.2007. 17:01 ] @
Kako se tema o .rs domenima rabila na nekoliko različitih, odlučio sam da pokrenem jednu koja će se odnositi pre svega na rad RNIDS-a. Situacija je takva da mi se ovih dana u glavi vrti naziv filma 'Prljavi pokvareni prevaranti' ali ne znam zašto kad stvari koje se dešavaju nisu nimalo komične.

Da sumiramo stvari: pre 28 dana i 14h poslao sam poruku na temu "Poziv za prijavu ovlašćenih registara .rs domena" kao izraz nezadovljstva radom RNIDS-a. Moja pisanja koja su usledila u narednim danima i nedeljama demantovana su od strane nekoliko članova UO. Dovoljno je vremena prošlo da se jasno vidi da su to bile laži i diverzije koje su samo potvrdile moje teze iznete u tom post-u. Hadje da vidimo o čemu je reč, odnosno da uporedimo šta sam ja to pisao u prethodnim nedeljama i kakve sam odgovore dobijao. Vi procenite koliko su ti odgovori imali smisla, sada kad ste videli šta se i kako događa.

O bezbrazno kratkom roku za prijavu napisao sam sledeće:
"Prvo je rok od 5 radnih dana za prijavu. Znam da se sada nekome žuri, ali to nije opravdanje. Stvari postaju još 'lepše' kada se nastavi čitanje. Rok za uplatu navedenih dažbina (310.000 din + PDV) je 3. decembar."

Ok, to su bila definisana pravila, i neko bi pomislio, to su pravila pa kome se ne sviđa... Ali da TO ipak NISU pravila, saznajemo sedam dana nakon isteka roka:
Citat:
do 3. decembra stigli su ugovori i uplate od 21 od 24 prijavljenih OR. Uplate i/ili ugovori od još tri OR pristigli su sa zakašnjenjem od nekoliko dana, ali su ipak stigli i UO je na današnjoj sednici odlučio da nastavi proces akreditacije za sve firme

Jedna od prevara na koje sam u toj poruci ukazao je sledeća:
"Rok za uspostavljanje sistema i uspešnu proveru tehničke osposobljenosti registra je po 'tehničkom uputstvu' 30 dana. Ipak, u pozivu piše 'Kandidati za ovlašćene registre bi trebalo da prođu kroz proceduru testiranja do sredine decembra 2007' (kraj copy/paste). Možda neko tamo ne zna da računa, pa ne zna da od 03. decembra do 'sredine decembra' nema 30 dana koje su sami propisali."

Na to sam dobio sledeći odgovor:
Citat:
Nigde u saopštenju ne piše da oni koji uplate novac do 3. decembra MORAJU da prođu testiranje do sredine decembra, već da bi trebalo tj. da se očekuje da prođu testiranje do tada i RNIDS će im pomoći u tome, kao što će pomoći i svima drugima koji se budu prijavili u budućnosti. Dakle, svi koji uplate pare 3. decembra naravno da će imati na raspolaganju svih 30 dana da okončaju period testiranja. Ako neko želi da uplati pare posle 3. decembra, slobodan je da to uradi i dobiće status OR u predviđenom roku (maksimalno 45 dana).

Naravno, ova laž je dobila svoj demantij, iz istog izvora, odnosno UO RNIDS-a:
Citat:

From: "Zvonko Cvetanovski" <*****@YU.net>
To: <******@madnet.co.yu>
Sent: Friday, December 14, 2007 10:26 AM
Subject: termin testiranja za RNIDS OR
> Postovani,
> molim Vas da mi izaberete termin testiranja za RNIDS OR koji Vama
odgovara.
> Ja sam na raspolaganju bilo koji dan (i preko vikenda), zakljucno sa
> ponedeljkom, 17.12.2007. Krajnji rok koji je odredio UO RNIDS je kraj
> iduce nedelje.

> Srdacan pozdrav!

Po ovom pitanju tražio sam i zvaničan odgovor od UO RNIDS-a.

Detalje neregularnosti u radu RNIDS-a a u vezi sa procesom akreditacije naveo sam ovde

Nakon toga što je Eunet uz pomoć predsednika UO RNIDS obmanio javnost da je počela registracija .rs domena, da su prvi i jedini sertifikovani, da jedini primaju kartice i ko zna šta sve ne, Sloba Marković je reagovao onako kako se meni učinilo da treba: tražeći demante, objašnjenja i izmenu saopštenja. Evo izvoda iz dela njegove poruke RNIDS-u:

Citat:
Ukoliko se ovo ne dogodi, biću, na žalost, prinuđen da zahtevam sazivanje vanredne sednice UO sa dosta neprijatnim dnevnim redom.

Razlog za to, i ono što bih posebno želeo da naglasim, je veoma osetljiva situacija u kojoj se RNIDS trenutno nalazi. Kompletno funkcionisanje RNIDS i kredibilitet organizacije počivaju na poverenju koje korisnici i drugi ovlašćeni registri imaju u tu instituciju. Ako sada svako krene da "svojata" RNIDS kako mu dune, onda možemo da bacimo kroz prozor proteklih 7 godina koje smo utrošili za stvaranje uslova da RNIDS postoji "u vlasništu" Internet zajednice i radi u interesu te zajednice... a to je nešto što, ako niko drugi, ja neću dopustiti da se dogodi.

Njegov partner, Zoran Torbica bio je još oštriji i tražio smenu gospodina Radenkovića (što je po meni takođe ispravno):

Citat:
Poštovani profesore Radenkovicu,

Mislim da ignorisanje mog upita nije dobro za rad RNIDS-a i poverenje koje morate da gradite prema OR. Predsednik UO mora biti osoba od integriteta i ja vas molim da iz moralnih razloga podneste ostavku na mesto predsednika UO jer ste ocigledno favorizovali Eunet.

Naravno, sve je ovo bila gluma: Niti je bilo ko išta demantovao, niti je bilo ko šta objasnio, niti je menjano saopštenje za štampu (zna se šta to znači, to ne znači promenili smo rečenicu na sajtu). Naravno, niko nije sazivao sednice UO sa neprijatnim dnevnim redom niti je iko smenjen. Niko nije bio ni javno opemnut a kamoli da je palo na pamet nekome da se izvini. Pravila RNIDS-a jasno predviđaju ove slučajeve i kazne, ali je u cilju 'bitno je da se mi družimo i uzimamo pare' to i ovoga puta zaboravljeno.

Naravno, samo par dana kasnije, dobili smo interesantne izjave iz istog izvora:
Citat:

izjava1: Smešno... niko se nije samoproglasio OR-om, već je sva proglašenja uradio RNIDS, pa su onda OR to objavili na svojim sajtovima.
izjava 2: Mislim, moglo je da bude i ovako kako Orlić priča, ali je UO procenio da redosled akreditacije i nije previše bitan
izjava 3: Naravno da je EUnet izmenio svoje saopštenje i to saopštenje sada sasvim OK izgleda.

Pri tome, nije reč o tome 'kako Orlić priča' već o proceduri koju je sam RNIDS propisao. Procedura koja treba da se odvija kao i dodela dozvola za rad provajderima koje je uradio RATEL: odabir i sertifikacija svih i dodela dozvola svima u isto vreme po grupama. Besmisleno je tako lagati o očiglednoj stvari. Isto tako, to što je par rečenica Eunet izmenio na svom sajtu nigde u svetu se ne smatra izmenom saopštenja, već objava izmene u svim medijima koje su saopštenje objavili, što se naravno nije i neće dogoditi. I na ostale stvari koje je tražio, Sloba je brzo zaboravio...

Interesantno je i to da je u cilju naknadnog legalizovanja postupaka Euneta i g. Radenkovića izmenjena i terminologija koja se koristi u RNIDS-u! Tako umesto 'provere tehničke osposobljenosti ovlašćenog registra' sada imamo 'sertifikaciju OR'. Neverovatno! Umesto da Eunet izmeni svoje saopštenje i postupke pravilima RNIDS-a, RNIDS je izmenio svoje postupke i terminologiju da bi se prilagodio saopštenju Euneta!

Da li je potrebno išta više reći o integritetu UO RNIDSa i tezi koju neko propagira ovde da u RNIDS treba imati poverenja? Ja skoro nisam naišao na firmu koja se sa više nipodaštavanja odnosi prema svojim mušterijama. A to je ono što smo mi RNIDSu - mušterije. Nažalost, kako RNIDS upravlja jedinstvenim nacionalnim dobrom, mi se nemamo kome drugom obratiti već sve ovo moramo istrpeti do kraja.

Nekima i to očigledno smeta, pa se preko Slobe Markovića plasira teza da mi hoćemo da odustanemo od procesa sertifikovanja za ovlašćenog registra:
Citat:
Ako si toliko ubeđen u svoje teorije zavere, onda lepo budi jedini od 24 OR koji će raskinuti ugovor sa RNIDS, uzmi svoje pare nazad i uživaj bez nepotrebnih tenzija.
Citat:
Što se tiče ugovora, nisi u pravu -- kada Orlić dobije status OR (a to će biti kapiram do subote) može da raskine ugovor i dobije pare nazad.

Samo neka se nadaju. Za sve to vreme neki pozivaju na to da treba da se učlanim u RNIDS kako bi se nešto promenilo. Nije mi jasno samo kako to? Ako se ja učlanim, odjednom će svi da postanu pošteni i počeće da misle i o oštem interesu a ne samo o svom ličnom? Ako je tako, izvinjavam se što se još nisam učlanio. Ali, za one koji su propustili, evo kako prolaze oni koji pokušaju da se učlane.

Tokom prethodnog perioda više vas me je kontaktiralo preko pp, emaila, icq-a. Sa nekima sam u kontaktu dok za neke nisam imao vremena zbog ArtTech-a koji je juče uspešno završen. Sada imam više vremena i deo ću posvetiti aktivno se baveći ovom temom jer ne mogu da pustim da neko ovako ponaša i da misli da će to proći neprimećeno.

Kako ne bi preterao sa dužinom ovog posta, u narednim danima ću slikovito 'doklumentovati' još nekoliko 'epizoda' iz tragi-komične serije zvane RNIDS i prelazak na .rs domen.

pozdrav, Nenad


[Ovu poruku je menjao Little Eagle dana 15.12.2007. u 18:16 GMT+1]
[ Little Eagle @ 15.12.2007. 20:13 ] @
Nakon upućenog pisma UO RNIDS-a, u dosta kratkom roku dobio sam pojašnjenje poruke koje smo dobili a u vezi sa proverom tehničke osposobljenosti OR-a:

Citat:
Postovani,

Odluka koju kolega Cvetanovski pominje se odnosi na plan UO da se testiranje svih kandidata za OR koji su se prijavili u prvom krugu obavi u navedenom roku. Ako niste u mogucnosti da za vikend obavite testiranje, to cete ucinite sledece nedelje, ili posle, a u roku koji je predvidjen pravilnicima, ali ce u tom slucaju vase testiranje obaviti neki drugi clan UO.

Molim vas da poruku g. Cvetanovskog ne shvatite kao restriktivnu, vec zelju RNIDS da sto pre obavi testiranje i ostale predvidjene aktivnosti, kako bi sto pre pocela registracija novih domena.

S postovanjem,

Cedomir Suljagic
clan UO (zaduzen za organizaciju testiranja, pa zato odgovara)


Odlično ako je tako. Saznaćemo uskoro da li je tako ili ne ako UO RNIDS-a opet retroaktivno donese odluku da neko ipak krene da registruje .rs domene pre ostalih ovlašćenih registara.

pozdrav, Nenad

[Ovu poruku je menjao Little Eagle dana 15.12.2007. u 22:31 GMT+1]
[ Little Eagle @ 15.12.2007. 20:51 ] @
Pisajući prethodnu poruku i reč 'domeni', setio sam se da nešto proverim. Rezultat me nije nimalo iznenadio. Pogledajte o čemu se radi:

Citat:
Whois results for rnids.info:
Sponsoring Registrar:Direct Information Pvt. Ltd. d/b/a PublicDomainRegistry.com (R159-LRMS)
Status:OK
Registrant ID:DI_7046802
Registrant Name:Danko Jevtovic
Registrant Organization:SezamPro Hosting
Registrant Street1:Lamartinova 21

Domen registrovan na člana UO RNIDS-a....

Citat:
Whois results for rnids.com:
Name: Danko Jevtovic
Company: SezamPro Hosting

Opet isti član UO RNIDS-a samo preko drugog registra.

Citat:
Whois results for rnids.biz:
Name: Danko Jevtovic
Company: SezamPro Hosting
Registrant ID: DI_7046802
Registrant Name: Danko Jevtovic
Registrant Organization: SezamPro Hosting
Registrant Address1: Lamartinova 21

I opet isti član UO RNIDSa.

Citat:
Whois results for rnids.mobi:
Registrant ID:DI_7046802
Registrant Name:Danko Jevtovic
Registrant Organization:SezamPro Hosting
Registrant Street1:Lamartinova 21
Registrant City:Belgrade

BAŠ aktivan član UO RNIDS-a.

Citat:
Whois info for, rnids.us:
Registrant ID: DI_7046802
Registrant Name: Danko Jevtovic
Registrant Organization: SezamPro Hosting
Registrant Address1: Lamartinova 21
Registrant City: Belgrade

I naravno - Džej, pardon, isti član UO RNIDS-a.

Citat:
Whois info for, rnids.net:
Registrant:
Registar Nacionalnog Internet Domena Srbije
Jove Ilica 154
Belgrade, -- 11000
US
Administrative Contact:
Radenkovic, Bozidar [email protected]
Jove Ilica 154
Belgrade, -- 11000
US
+38163493143 Fax: +38111461221

Domen fiktivno registrovan na RNIDS (pogrešna adresa), a vidi se da je pravi vlasnik drugi član UO RNIDS-a. Domen čak vodi na sajt njegove firme.

Pošto sam iz ovoga shvatio da je ime RNIDS-a 'free-for-all' upravo sam dogovorio sa poznanikom da registrujemo RNIDS.EU. Čisto da ne ispadnemo glupi u društvu (članova UO RNIDS-a). Samo, postavlja se pitanje kako će taj neko ko je registrovao na sebe lično domene sa imenom organizacije u čijem je UO da se ponaša prema drugim domenima. Sad sam se setio one poslovice koja govori nešto o lisici koja čuva kokošinjac. Opet ne znam zašto...

pozdrav, Nenad[Ovu poruku je menjao Little Eagle dana 15.12.2007. u 22:28 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Little Eagle dana 15.12.2007. u 22:38 GMT+1]
[ dankoj @ 15.12.2007. 21:45 ] @
Registrovali smo domene na vreme da ne bi došlo do situacije da neko zloupotrebljava ime. Upravni odbor je informisan o ovome i ne vidim neki problem.

Danko
[ Little Eagle @ 15.12.2007. 21:54 ] @
>Registrovali smo domene na vreme da ne bi došlo do situacije da neko zloupotrebljava ime. Upravni odbor je informisan o ovome i ne vidim neki problem.

Verujem Danko da ti ne vidiš problem. Ali, ako ste imali dobru nameru, zašto domeni nisu registrovano na ime RNIDS-a nego na vas lično? Manje od 2 min treba da se kreira novi handle za vlasnika domena.

Pošto Sloba tvrdi kako nisam konstruktivan i kako treba da dajem konkretne predloge za izmene, evo jednog: Preusmerite te domene ka prezentaciji RNIDS-a a ne na svoje lične prezentacija i mrtve zapise. Time će te pomoći da neko lakše nađe informaciju o rnids-u ako slučajno ne zna tačan domen.

pozdrav, Nenad

[Ovu poruku je menjao Little Eagle dana 16.12.2007. u 00:19 GMT+1]
[ twiddle @ 15.12.2007. 23:25 ] @
@Little Eagle
Meni *zaista* više nije jasno sa kim se ti zapravo sve grudvaš i šta tim grudvanjem pokušavaš da postigneš?

Prvo, nekorektno izvlačiš moje izjave iz konteksta i pakuješ ih opet u nekakve nepostojeće teorije zavere. Ne mogu i ne želim sada da trošim sate i sate ponovo odgovarajući na te manipulacije. Svoje jasne i nedvosmislene odgovore po svim stavkama koje pominješ napisao sam u temama iz kojih si nekorektno izvukao.

...a ja ću Miki, zajedno sa 23 druga OR, drugim članovima skupštine RNIDS i ostalima koji imaju poverenja u RNIDS, žele da rade i grade tu organizaciju (čak iako im nije 100% vremena sve 100% po volji), nastaviti da radim i komuniciram na način koji priliči ljudima.

Ti imaš dva izbora: ili ćeš svoju komunikaciju po pitanju RNIDS uvesti u normalne okvire koji omogućavaju racionalnu diskusiju bez flejma ili ćeš nastaviti da se igraš Šerloka Holmsa, iznosiš neproverene informacije i polu-informacije bez ikakve dalje provere ili diskusije, i odmah sve to pakuješ u 100%-pouzdane-kad-vam-ja-kažem teorije zavere, i tako nastaviti da zapravo odmažeš i sebi i RNIDS i svima ostalima.

Pozdrav,
Sloba
[ Slobodan Miskovic @ 15.12.2007. 23:47 ] @
Pa dobro Slobo ako je stvarno tako kako pricas onda je najmanji problem da se sve to sto prica Little Eagle demantuje i dokumentovano opovrgne a ne da se diskusija prekida tako sto ces coveku reci da se sam sa sobom grudva. Ako nista drugo onda je nekulturno.
[ Little Eagle @ 16.12.2007. 00:26 ] @
Citat:
Meni *zaista* više nije jasno sa kim se ti zapravo sve grudvaš i šta tim grudvanjem pokušavaš da postigneš?

Sutra idem na Divčibare da se grudvam, pa ću ti poslati slike da vidiš sa kime. Grudvanjem i sankanjem pokušavam da postignem to da se opustim.

Citat:
Prvo, nekorektno izvlačiš moje izjave iz konteksta i pakuješ ih opet u nekakve nepostojeće teorije zavere.

Pa svi zaverenici su se uvek branili pričama o 'teoriji zavere'. Najveći trik koji je đavo ikad izveo je da ubedi ljude da ne postoji. Slobo ja vidim da ti ovde trošiš vreme ali meni nije jasno za koga se ti grudvaš. Ne sećam se više kada si dao konkretan odgovor na konkretno pitanje. Mislim da je bilo moje pitanje o tome koja lista za šta služi...

Citat:
...a ja ću Miki, zajedno sa 23 druga OR, drugim članovima skupštine RNIDS i ostalima koji imaju poverenja u RNIDS, žele da rade i grade tu organizaciju (čak iako im nije 100% vremena sve 100% po volji), nastaviti da radim i komuniciram na način koji priliči ljudima.


Slobo, sad ćeš opet reći da sam te 'izvukao iz konteksta' ali da li je ovo način komuniciranja koji priliči ljudima:
Citat:
WHAT IS THE FUCKING PROBLEM
U naletu ludila si propustio moj mail
Postoje 23 majmuna (minus Little Eagle) koji se ne bune,
komunikacija sa živim ljudima iz RNIDS i OR je nešto što je tebi *zaista* preko potrebno da malo o'ladiš svoju zapenušanu glavu.

Ovo su samo neke od poslednjih komunikacija 'koje priliče ljudima' sa tvoje strane, 1h je ujutru i umoran sam da copy/pastujem ostale. Ne, tako da komuniciram neću.

Citat:
Ti imaš dva izbora: ili ćeš svoju komunikaciju po pitanju RNIDS uvesti u normalne okvire koji omogućavaju racionalnu diskusiju bez flejma ili ćeš nastaviti da se igraš Šerloka Holmsa, iznosiš neproverene informacije i polu-informacije bez ikakve dalje provere ili diskusije, i odmah sve to pakuješ u 100%-pouzdane-kad-vam-ja-kažem teorije zavere, i tako nastaviti da zapravo odmažeš i sebi i RNIDS i svima ostalima.


Ja ne flejmujem. Ne postavljam se kao siguran izvor informacija već čak pozivam ljude da sami razmisle o tome šta pišem. Sve što pišem prvo proverim koliko je to moguće. Znaš to jer smo se dogovorili da te nazovem pre nego što objavim nešto kritično i to sam radio, za razliku od tebe. Ti si očigledno pristao na neke kompromise iz nekih razloga i sada kada neko gazi ono zašta si se godinama zalagao moraš da ćutiš. Ili si se ustvari za zalagao za haos koji je trenutno u toku? To je tvoj problem. Kada odlučiš da izađeš iz tog intimnog konflikta interesa, i rešiš taj problem, i nivo tvoje komunikacije će se vratiti na nivo na kojem ja znam da ti umeš da komuniciraš, daleko od ovog uličnog na koji si spao.

pozdrav, Nenad

[ twiddle @ 16.12.2007. 12:18 ] @
Ok, priznajem da ste me u jednom momentu izbacili iz takta, jer se na 10 strana vodila diskusija gluvih telefona. Izvinjavam se zbog toga i spuštam loptu. Nikakva zavera nije na sceni. Ja nemam problem da dalje diskutujem o svemu i ovo nije ni prva, ni poslednja, a ni najteža diskusija o RNIDS u poslednjih 7 godina. Što se tiče rešenja koja su usvajana od 2000. do danas, sa mnogima se nisam slagao, ali sam u globalu vrlo zadovoljan kako cela stvar funkcioniše, naročito ako se ima u vidu u kakvoj zemlji funkcioniše :-)

...a za grudvanje su se definitivno stekli uslovi, pa te zovem da se dogovorimo LOL

Pozdrav,
Sloba

[ Mister Big Time @ 16.02.2008. 02:45 ] @
Mala varijacija na temu...


Obmana javnosti:
Citat:
Dvadeset sedmog decembra prošle godine RNIDS je održao prvu konferenciju za štampu. Pažljivi čitaoci zapaziće nelogičnost jer smo prošlog meseca pisali o zajedničkoj konferenciji RNIDS-a i EUneta. Da, EUnet i predsednik UO RNIDS-a obmanuli su novinare i javnost. No, nakon prve konferencije za štampu RNIDS-a jasno je da su mnoge bojazni u vezi s početkom registracije otklonjene tako što je ona odložena posle svih praznika, za prvu nedelju februara. To je omogućilo i probno testiranje softverskih rešenja kako se ne bi desilo da prvog dana sistem „padne”.
http://www.sk.co.yu/2008/02/skin01.html
[ Jbyn4e @ 05.03.2008. 08:00 ] @
Posto ste zakljucali dve teme na temu pocetka registracije .rs, moram ovde da pitam: treba li otpustiti webmastera rndis.rs? :) Ako ovako bude tekla i registracija, kao odrzavanje web sajta, onda nista od toga:
Link registracija domena, http://www.rnids.rs/include/00002.html
Citat:

Kada će početi registracija .rs domena?

Još nije određen tačan datum početka registracije .rs domena. Očekuje se da registracija krene krajem 2007. ili početkom 2008. godine (očekuje se da upravni odbor RNIDS odredi tačan datum početka registracije .rs domena tokom decembra 2007). Jedini .rs domeni koji su trenutno registrovani su domeni RNIDS-a -- rnids.rs i nic.rs.

Novosti: http://www.rnids.rs/showlist.php?id=5
Citat:

Početak registracije .rs domena
BEOGRAD, 28. februar 2008. -- Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) obaveštava domaću i svetsku javnost da će registracija novih Internet domena Republike Srbije sa nastavkom .rs početi u ponedeljak, 10. marta 2008. u 12 časova.

I sta je sad ovde tacno? Dve oprecne informacije na ZVANICNOM RNDIS sajtu. Tako neozbiljno.

P.S. A nigde obavestenja da li su SVI ili KOJI OR izvrsili tehnicku proveru mogucnosti registracije... zamislite prijavite se kod npr. verata, a oni vam kazu posle - zao nam je, nismo imali softver napravljen, pa je neko vec uzeo vas domen....

[ srpsko gradjevinarstvo @ 05.03.2008. 08:44 ] @
ako niko ne ume da sastavi jedno normalno obaveštenje sedmično, eto ja ću da ga pišem.A ovo je stvarno neozbiljno.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 05.03.2008. 23:09 ] @
Bila večeras na dnevniku RTS1 neka prilika od nekog direktorčića nekog host provajdera i neki matori iz RNIDS-a. Ocenili su da je vrednost .RS domena oko 2900 din (naravno lažu, jer lupia registruje za 1900 din), a takođe su izjavili istorijski ključnu rečenicu da građani mogu da registruju svoj domen. Gospodo iz RNIDSa pozdravite Miru Tasić i prenesite da je jadna zemlja u kojoj je ona običnom gradjaninu do sada zabranjivala da ima svoj domen.

Gospodi koja su učestvovala u prilogu RTS1 čestitam jer su izm slili termin domen i dali kultnu izjavu o običnim gradjanima.
[ m257 @ 10.11.2008. 17:06 ] @
Na sajtu RNIDS-a vec duze vreme se ne objavljuju novi zapisnici sa sednica UO. O cemu je rec? Da li UO uopste zaseda?
[ m257 @ 12.11.2008. 10:15 ] @
Citat:
m257: Na sajtu RNIDS-a vec duze vreme se ne objavljuju novi zapisnici sa sednica UO. O cemu je rec? Da li UO uopste zaseda?
Mislim da je to Danko jednom lepo objasnio ...

Na sajtu se objavljuju samo usvojeni zapisnici. A na svim poslovnim satancima generalno (gde se vode zapisnici), zapisnik se uvek usvaja na prvom sledecem sastanku, kada svi prisutni procitaju i koriguju eventualne greske. I to nije nas izum, i u belom svetu se to tako radi - predsedavajuci uvek pita da li su svi procitali zapisnik i da li su saglasni s tim sto tamo pise, pa se onda prelazi na action points i ostale tacke dnevnog reda ...

Koliko sam video na sajtu su objavljeni svi zapisnici zakljucno sa septembrom 2008, a frekvencija sastanaka je otprilike jednom mesecno. Verovatno je u medjuvremenu bio i sastanak u oktobru, a zapisnik iz oktobra ce biti (verovatno?) objavljen posle novembarskog sastanka.
[ m257 @ 12.11.2008. 12:56 ] @
Znam ja sve kako to ide, pa bas zato i pitam. :) Nego nesto nisam ubedjen da se sastanci odrzavaju tako retko...
[ m257 @ 13.11.2008. 09:14 ] @
Citat:
m257: Znam ja sve kako to ide, pa bas zato i pitam. :) Nego nesto nisam ubedjen da se sastanci odrzavaju tako retko...

Ma sigurno se odrzavaju cesce, i to u podrumima ispod ulice Kneza Milosa, koji su inace povezani sa Topciderom i Rimskim bunarom na Kalemegdanu, odakle vodi tunel ka Zemunu koji su podigli jos stari Rimljani ... a sve u reziji templara, masona, iluminata, Vatikana i Jerusalima ... uz budno oko Kremlja ... jesam li zaboravio jos nekog?

:)))))

Oduvek me je fascinirala opsednutost nasih ljudi teorijama zavere.
[ m257 @ 13.11.2008. 14:41 ] @
Prvo, osnovna kultura je da se neko potpise kad komunicira preko ovakvih foruma, a ne da se krije iza imena "Gost".

Drugo, RNIDS je proteklih meseci vukao poteze koji su jedino mogli da budu posledice odluka UO. Da ih sad ne nabrajam nije ni vazno. Ne pitam to jer sam paranoican niti opsednut vec se prosto normalno interesujem i kulturno pitam sta se oko RNIDS-a desava.

Trece, ja sam izmedju ostalog pitao da li se sastanci odrzavaju? Pozeljan odgovor kojim bih ja bio zadovoljan bi bio: "Da, odrzali su se XX.XX.2008. itd. ali jos nije usvojen zapisnik", a ne "Verovatno se odrzavaju", kako si ti rekao.

Da ne ulazim u ocigledno neozbiljnu i besmislenu polemiku i raspravu. Ako ima nekoga ko je stvarno upucen i ko moze da mi odgovori na pitanja zamolio bih ga da to ucini.
[ twiddle @ 14.11.2008. 15:35 ] @
Da, odrzan je jedan sastanak u oktobru i jedan do sada u novembru (juce). Oba zapisnika ce uskoro biti objavljena na sajtu.

Pozdrav,
Sloba
[ torbica @ 23.11.2008. 03:43 ] @
Citat:
m257: Prvo, osnovna kultura je da se neko potpise kad komunicira preko ovakvih foruma, a ne da se krije iza imena "Gost".

Drugo, RNIDS je proteklih meseci vukao poteze koji su jedino mogli da budu posledice odluka UO. Da ih sad ne nabrajam nije ni vazno. Ne pitam to jer sam paranoican niti opsednut vec se prosto normalno interesujem i kulturno pitam sta se oko RNIDS-a desava.

Trece, ja sam izmedju ostalog pitao da li se sastanci odrzavaju? Pozeljan odgovor kojim bih ja bio zadovoljan bi bio: "Da, odrzali su se XX.XX.2008. itd. ali jos nije usvojen zapisnik", a ne "Verovatno se odrzavaju", kako si ti rekao.

Da ne ulazim u ocigledno neozbiljnu i besmislenu polemiku i raspravu. Ako ima nekoga ko je stvarno upucen i ko moze da mi odgovori na pitanja zamolio bih ga da to ucini.


Nikakve vajde od RNIDS-a, moze UO da se sastaje svaki dan ali problem je u sprovodjenju njihovih odluka... dok se ne izabere novi direktor... nista.
[ m257 @ 10.03.2009. 23:24 ] @
Razmišljam danas da bi RNIDS pod obavezno i hitno trebao da nekako iskopa dokument kojim mu je Vlada Srbije dala na upravljanje nacionalni .rs domen i da ga objavi na svom sajtu, a sve u cilju javnosti rada.
[ twiddle @ 11.03.2009. 00:13 ] @
@m257
Ovo pitanje je raspravljeno jedno sto puta do sada, ali 'ajde da ponovim još jednom :-) Dakle:

Dozvole za upravljanje nacionalnim registrima Internet domena NE DAJU vlade država, nego međunarodna organizacija koja se zove Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN, www.icann.org). Proces dodele prava na upravljanje nacionalnim registrom Internet domena zove se "delegacija" (kada se radi prvi put) ili "redelegacija" (kada se vrši promena organizacije koja upravlja registrom). Ove procedure opisane su dokumentima RFC 1591, ICP-1 i drugim dokumentima ICANN/IANA. Tokom procesa (re)delegacije, između ostalih bitnih parametara, ICANN/IANA uzima u obzir stav prethodnih administratora registra (ako se radi o redelegaciji), bitnih organizacija u okviru lokalne zajednice (privredne komore, udruženja provajdera, akademske zajednice i sličnih), kao i vlade države iz koje dolazi kandidat za upravljanje registrom. Vlada Srbije razmatrala je pitanje upravljanja nacionalnim Internet domenom na jednoj od sednica iz maja 2006. (ako se dobro sećam) i svoj stav je prenela direktno ICANN, tako da RNIDS nema dopis koji je Vlada uputila ICANN. No, sa stanovišta procesa (re)delegacije, jedini relevantan dokument jeste izveštaj ICANN/IANA o procesu delegacije .rs domena, gde između ostalog piše da je primljena saglasnost Vlade Srbije. Ovaj izveštaj je već godinama dostupan na adresi http://www.iana.org/reports/2007/rs-yu-report-11sep2007.html

Potpuno se slažem sa tobom da je neophodno da se sve ovo jasno objasni na sajtu RNIDS.

Pozdrav,
Sloba
[ m257 @ 11.03.2009. 02:11 ] @
Hvala na detaljnom razjašnjenju. :-) Kako god, drago mi je da se slažemo oko neophodnosti detaljnog razjašnjenja sa svim relevantnim dokumentima (po mogućstvu prevedenih na Srpski, za one koji ne mirišu English).
[ srpsko gradjevinarstvo @ 11.03.2009. 02:37 ] @
m257,
nema tu države ni prava. Ako država ne može oblast interneta da reguliše u sto članova zakona, onda ona ne treba da se bavi internetom uopšte. Danas internet uopšte pravno ne postoji, izuzev šturo u zakonu o Telekomunikacijama, nekoj vrsti internog priručnika Vlade Srbije za upotrebu (zloupotrebu) Telekoma.

Eto umetnik Čedomir Šuljagić je bio pomoćnik ministra Aleksanda Popovića za oblast IT ( A ja ga pomešao sa Slobom greškom) je mogao u periodu 2004-2006 sve to da napiše, umesto da tamo krade Bogu dane. Taj umetnik je danas u RNIDS-u, ako ne i član UO.

Bilo je dovoljno da napiše tri - četiri člana u okviru zakona:

član 1: Za upravljanje nacionalnim ID Srbije zadužena je nevladina, nestranačka i stručna organizacija (RNIDS)

član2 : Dužnosti RNIDS-a su:

-----
-----

član tri: RNIDS je dužan propisati ta i ta akta i pravilnike

član 4: Kontrolu rada RNIDS-a vrši...

E sad da je taj Šuljagić to uradio a nije, sve bi bilo opet isto i savršeno u redu, i ne bi bilo ovog preganjanja i svadja po forumu ko je uzeo pare, gde je mućkao i slično..Ustvari ko je gledao film o slikaru Buzgi Miročkom ( Ljubiša Samardžić), razume. " Da li ste prvo da osnivamo društvo, pa da izbacimo Buzgu iz njega, ili da ga prvo izbacimo, pa tek onda da osnujemo društvo".

Eto pitajte druga ili gospodina Šuljagića zašto nije uradio logički redosled radnji.

ICANN nije tamo neka organizacija "š" klase pa će on nas da čeka.Druga stvar je što domaći otuđeni birokrata nije radio svoj posao. Posledica tog što nije uradio je i pojava nekih julskih propisa druga Radunovića, pa nekih u najavi izvesnog Veljanovskog. Što sve staviti u jedan okvir kada svako može da piše propise.Da podsetim februar 1942. godine i Foča su daleko (ako se misli na Titove propise).
[ dankoj @ 11.03.2009. 05:44 ] @
Citat:
srpsko gradjevinarstvo:Bilo je dovoljno da napiše tri - četiri člana u okviru zakona:


Mislim da imaš vrlo loše predstave o procesu donošenja zakona. Slažem se da se uvek treba pitati da li može (i da li je moglo) bolje.

Sa domenima je koliko-tolko uređeno i stvar funkcioniše. Pitam se zašto nisu doneti zakoni koji bi omogućili EU da nam pomogne stavljujući Srbiju
na listu zemalja koja je ispunila sve uslove za "Beli Šengen". Zašto zakonom o izgradnji i urbanizmu nije rešeno pitanje telekomunikacionih objekata
već je u praksi taj zakon daleko veći zaštitnik monopola pomenutog telekoma nego zakon o telekomunikacijama, a bilo je dovoljno 3-4 člana.

Uvek treba da tražimo bolja rešenja i uvek možemo da kukamo što ih neko drugi nije našao.

Danko
[ srpsko gradjevinarstvo @ 11.03.2009. 09:16 ] @
Slažem se, ako ima išta odvratnije to su kojekave uredbe. To mi liči na toranj u Pizi, i sa strane poturamo kolje da se ne sruši.
[ m257 @ 13.03.2009. 01:04 ] @
Evo još jednog predloga. RNIDS bi mogao da redovno objavljuje detaljnije statistike vezano za broj registrovanih domena, npr. mesečno ili bar tromesečno.
[ dankoj @ 13.03.2009. 02:00 ] @
Citat:
m257: Evo još jednog predloga. RNIDS bi mogao da redovno objavljuje detaljnije statistike vezano za broj registrovanih domena, npr. mesečno ili bar tromesečno.

Slažem se, načelno je već dogovoreno sa direktorom, a ionako treba ceo novi sajt da se radi - ovo sada je privrmeno rešenje.

Imaš li konkretnu ideju šta od statistika da se objavljuje (napravno pored broja domena koji se svakodnevno ažuruira na sajtu)?

Danko
[ srpsko gradjevinarstvo @ 13.03.2009. 05:30 ] @
Danko,

who.rs niste trebali pustiti u prodaju, već napraviti u budućnosti savremenu pretragu za rs domen.

Malo smara ono ukucavanje slova na sajtu RNIDS-a.

Dobro je što ste regovali rnids.org, sada ste sve kompletirali.Nije mi bio od interesa da radim backorder.
[ dankoj @ 13.03.2009. 06:48 ] @
Citat:
srpsko gradjevinarstvo:Danko,
who.rs niste trebali pustiti u prodaju, već napraviti u budućnosti savremenu pretragu za rs domen.Malo smara ono ukucavanje slova na sajtu RNIDS-a.
Dobro je što ste regovali rnids.org, sada ste sve kompletirali.Nije mi bio od interesa da radim backorder.


Imamo listu domena koje je RNIDS rezervisao tako da niko ne može da ih registruje (objavljena je na sajtu pre početka registracije). Ovoga se nismo
setili, ali je ionako planirano da svi servisi RNIDS budu na istom sajtu, a ne da se razbija.

Whois je napravljen sa zaštitom od skriptovanja kako zaintresovani ne bi automatskim servisima proveravali bazu. Ovlašćeni registri imaju pristup preko Web servisa i mogu da za svoje korisnike urade šta im je potrebno. Očekivali smo da će više OR-ova napraviti lepše whois provere (dat im je i primer PHP koda) i da će većina zainteresovanih ići na njih, a da će provera na RNIDS sajtu biti nema vrsta finalnog autoriteta koji se ređe koristi.

To ne znači da u okviru redizajna sajta ne treba whois napraviti lepše i zgodnije. Sadašnji redosled polja je nezgodan za kucanje, a moglo bi se napraviti i da prvi upit sa neke IP adrese ne zahteva slovnu proveru, a sledeći upiti u roku od par minta zahtevaju...

Danko
[ m257 @ 13.03.2009. 13:32 ] @
Citat:
dankoj: Slažem se, načelno je već dogovoreno sa direktorom, a ionako treba ceo novi sajt da se radi - ovo sada je privrmeno rešenje.

Imaš li konkretnu ideju šta od statistika da se objavljuje (napravno pored broja domena koji se svakodnevno ažuruira na sajtu)?

Danko


Pa dobro, bez obzira na privremeni status sajta ovi podaci lako mogu da se objave pa da se kasnije isto tako lako uklope u novi sajt.

Konkretno, da ne bih gnjavio, evo primera kako je to urađeno u Hrvatskoj, po meni bi isto to trebalo da objavljuje i RNIDS:
http://www.dns.hr/stat/index.html

Dakle, ukratko rečeno, bilo bi najbolje da se takve statistike objavljuju jednom mesečno za tekuću godinu i na kraju godine kao kompletan izveštaj.

Isto ne bi bilo loše da se objavi i statistika za .yu domen (tj. koliko njih nije produžilo registraciju).
[ m257 @ 13.03.2009. 13:37 ] @
Naravno, nadam se da će i dnevna statistika ostati! Takođe, za razliku od Hrvatske statistike, ja bih još ubacio i broj domena koji su izbrisani, tj. čija registracija nije produžena.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 13.03.2009. 13:48 ] @
http://www.dns.hr/pretrazivanje.html ovo je pametno svakako rešeno, sad nisam siguran da će naši iz.rs staviti na sajt kao Hrvatska iz.hr
[ torbica @ 13.03.2009. 19:37 ] @
Citat:
srpsko gradjevinarstvohttp://www.dns.hr/pretrazivanje.html ovo je pametno svakako rešeno, sad nisam siguran da će naši iz.rs staviti na sajt kao Hrvatska iz.hr


nemoj molim te kao CARNET oni su megabirokrate!
Kao sto vidis imas 4 pretrage plus jos dva popisa...
[ m257 @ 15.04.2009. 14:36 ] @
Zanimljivo da se već više od mesec dana ukupan broj .rs domena "zakucao" na 48,5 hiljada (plus/minus koja stotina), što praktično znači da je broj domena kojima je registracija istekla približno jednak broju novoregistrovanih domena. Znam da se u RNIDSu trenutno razmišlja o korekciji cena i da to sigurno neće biti pre maja-juna ali ovo je jasan znak da nešto svakako mora da se uradi na većoj atraktivnosti našeg nacionalnog domena.
[ Predrag Supurovic @ 15.04.2009. 22:13 ] @
Šugavog konja ne možeš prodati kao dorata, osim da ga prefarbaš.... ali to je već prevara.

RS domeni nisu atraktivni. Postoje samo zato da bi klika koja upravlja RNIDS-om mogla da zaradi novac. Tačka.
[ webex @ 16.04.2009. 22:23 ] @
Citat:
m257: Znam da se u RNIDSu trenutno razmišlja o korekciji cena i da to sigurno neće biti pre maja-juna ali ovo je jasan znak da nešto svakako mora da se uradi na većoj atraktivnosti našeg nacionalnog domena.


Zašto mi se čini da će se iskoristiti ova "pogodnost" oko svetske ekonomske krize i da će cene domena ići naviše umesto naniže?
[ twiddle @ 16.04.2009. 22:37 ] @
Loše ti se čini ;)
[ webex @ 17.04.2009. 10:19 ] @
Citat:
twiddle: Loše ti se čini


Daj Bože!
[ m257 @ 18.04.2009. 13:41 ] @
Evo danas je broj domena opet pao ispod 48,5 hiljada, definitivno stagnira!
[ Predrag Supurovic @ 18.04.2009. 21:07 ] @
Ja sam primetio da dosta korisnika odlucuje da ne produzi registrovani .rs domen. Izgleda da je balon naduvan prosle godine nenormalnom kampanjom sad poceo da se izduvava. Vide ljudi da im ti domeni nisu bas odgovarajuci, a i mnogo je problema zbog prelaska .yu domena na .rs.
[ m257 @ 19.04.2009. 00:10 ] @
Slažem se da je to delimično i zbog toga što su u početku domeni kupovani na veliko, koji su se ispostavili kao nepotrebni. Takođe se slažem da ima VEOMA mnogo problema sa tranzicijom, posebno konfuzije izazvane nedavnim brisanjem većine .yu domena.

No moje mišljenje je da se većina ipak ne odlučuje za .rs domene zbog njihove cene. Iako su third level domeni negde u rangu sa com/net/org oni ipak nisu ni približno atraktivni kao second level domeni, koji su papreno skupi (u slučaju nekih OR i bezobrazno skupi).
[ m257 @ 19.04.2009. 00:17 ] @
BTW, šta bi sa detaljnom statistikom? Hoće li i ako hoće kada će to biti objavljeno na sajtu RNIDSa?
[ srpsko gradjevinarstvo @ 22.04.2009. 09:36 ] @
Sasvim je logično da se broj domena smanjuje. Likovi su kupovali rs domene "na kilo" očekujući da će to neko kupiti. pošto nije sada im se ne isplati da produže iste.
[ m257 @ 23.04.2009. 15:19 ] @
U današnjoj Politici videh oglas da RNIDS traži novog direktora!! Kad pre? Pre samo nekoliko meseci dobili smo "novog" direktora.
[ twiddle @ 23.04.2009. 17:18 ] @
@m257
Evo ti izvodi iz izveštaja predsednika UO Boška Radivojevića (Bolex) sa prošle sednice (ovi izveštaji se dostavljaju na mailing listu članova skupštine nakon svake sednice). Razlog podnošenja ostavke je bolja finansijska ponuda koju je Perke dobio od jednog domaćeg operatora. Perke će ostati na funkciji direktora RNIDS do kraja šestomesečnog perioda (do kraja maja), a do tada se očekuje da aktuelni konkurs bude okončan i da bude imenovan novi direktor. Konkurs sprovodi agencija ASEE bez naknade, jer u ugovoru koji su potpisali sa RNIDS prošlog novembra stoji da će ponoviti postupak ako izbor prvog kandidata ne bude uspešan (ako ceo prvi krug ne uspe ili ako izabrani kandidat ode u periodu od prvih 6 meseci). Baš je bez veze što sada gubimo praktično dva meseca na izbor i uhodavanje nove osobe u trenutku kada je Perke konačno krenuo da ubrzano dovodi neke stvari u red, ali ***i ga, life goes on...

Pozdrav,
Sloba

* * *

Postovane koleginice i kolege,

obavestavam vas da je na 51. sednici Upravnog odbora Zoran Perovic
podneo ostavku na funkciju direktora RNIDS. Dogovoreno je da Zoran na
ovoj funkciji ostane do 31. maja 2009. godine, a Upravni odbor je
doneo odluku da se po najhitnijem postupku objavi novi konkurs za
direktora, a u okviru garantnih uslova potpisanih sa Adizesom koji je
sproveo prvobitni konkurs. Upravni odbor ocekuje da se ceo proces moze
zavrsiti do 31. maja.

Kanclerija RNIDS dostavila je izvestaj o realizaciji biznis plana u
prvih mesec dana (10. marta - 10. aprila). Ukupan broj domena nesto je
nizi od realne projekcije, dok je obnova domena bila iznad svih
projekcija, pa i one tzv "optimisticke". Sa druge strane, prirodni
rast novih domena bio je prilicno nizak. Kombinujuci pozitivne i
negativne efekte u prvi plan izlazi cinjenica da je ukupan prihod bio
veoma blizak realnim projekcijama.

Na osnovu veoma iscrpnih analiza koje je sprovela kancelarija RNIDS,
Upravni odbor je doneo Odluku o izmeni i dopuni odluke o cenovniku
RNIDS. Prema ovoj odluci utvrdjuju se nove cene domena prema
ovlascenim registrima koje ce stupiti na snagu 1. juna 2009. godine.

Nove cene domena su:
.in.rs - 250 dinara
.co.rs - 450 dinara
.org.rs - 450 dinara
.edu.rs - 450 dinara
.rs - 1350 dinara

[...]

Sa Kancelarijom RNIDS dogovoreno je da se 23. maja odrzi "Savetovanje"
za ovlascene registre.

[...]

Doneta je odluka da se 18. maja organizuje "mini-mini" land rush
domena koji su bili rezervisani za potrebe Republike Srbije, a prema
spisku koji je vec objavljen na web sajtu RNIDS. Svi vlasnici .yu
domena koji su prema Pravilniku o trazniciji iz .yu u .rs registar
imali prava nad "oslobodjenim" domenima ce imati priliku da svoje
pravo ostvare do 18. maja.

Usvojen je novi Pravilnik o raspolaganju finansijskim sredstvima i
nabavkama i diskutovano je o smernicama za sastavljanje finalnog
izvestaja za ICANN o tranziciji .yu u .rs registar. U okviru UO
kreirana je radna grupa koja ce u najbrzem roku verifikovati registar
svih odluka UO, kako bi se sto pre postavio na web sajt RNIDS. Od
kancelarije je zahtevano da se uradi odgovarajuca softverska priprema
kako bi pretrazivanje i pronalazenje odluka UO bilo jednostavno i
efikasno.

Puno pozdrava
[ m257 @ 23.04.2009. 21:25 ] @
Hvala na pojašnjenju, a posebno hvala na novosti u vezi cena! Vidim da su sve smanjene za 10% (osim za .iz.rs koja je smanjena nešto više). Na cene third level nemam zamerke, mislim da su prihvatljive i realne ali sam razočaran tim procentom kada je u pitanju .rs!! Očekivao sam cifru koja će biti negde u rangu 10€, odnosno 2x veća od cena za third level domene što bi već bilo sasvim prihvatljivo, a mišljenja sam da je 1350 dinara tj. 3x (po staroj praksi) previše! Voleo bih da vidim i pročitam te "iscrpne analize" (ovako stočeno zvuči kao fraza) i da se lično uverim u neophodnost tih cena, a verujem da bi isto voleli i mnogi.
[ Predrag Supurovic @ 24.04.2009. 16:08 ] @
.iz.rs domen je besplatan tako da nema prostora da mu smanjujemo cenu. I naravno, on nije u ponudi RNIDS. RNIDS nudi samo domene pod komercijalnim uslovima. Cene domena su, i pored snizenja i dalje preterano visoke i neuskladjene sa realnim niskim troskovima rada RNIDS.

RNIDS pokusava da nas ubedi da su .RSD domeni ekskluziva ida zato treba dakostaju mnogo, iako je realnost da su to trecerazredni domeni koje firme uglavnom regustruju da bi zastitili imena firmi i proizvoda od zloupotreba i nazovi biznismeni koji misle da mogu domene sa nekim zvucnim imenima da prodaju po mnogo vecoj ceni.

Stvari su sasvim drugacija, na mesetarskom trzistu domena .RS domeni idu vrlo slabo, u poslednje vreme je velika ponuda domena koji su registrovani za te namene ali ne mogu da budu prodati tako da su ponude daj-sta das. Pored toga i oni koji su neupuceni, registrovali .RS domene u traznicionom periodu, sadauvidjaju da to nije bas dobar potez, te ne obnavljaju registovane domene, tako da sada broj registrovanih .RS domena svakodnevno znacajno opada.

Valjda ce sada ljudima u RNIDS-u, a pogotovo tom buducem direktoru postati jasno da je politika RNIDS do sada bila pogresna i da je potrebno da se prilagodi realnosti. Pokupili su kajmak u prvom naletu i to sada vise ne mogu da ponove, tako da j ebolejda dignu ruke od brze zarade na koju su se nameracili, nego da pocnu da rade kako treba.

Ocigledno je i sada vec bicvsi direktnor, video u sta se upetljao: nakrivo postavljen ceo model rada RNIDS, velike probleme u unutrasnjoj organizaciji, velikirazdor izmedju supostavljenih poslovnih strujau okviru samog RNIDS, i ocigledan preveliki raskorak u prihodima i rashodima i pritisak javnosti i korisnika zbog svega toga. Sasvim je razumljivo da je jedva docekao priliku da se iz svega toga izvuce.
[ twiddle @ 24.04.2009. 18:57 ] @
@pedja
Ja nisam stekao takav utisak čitajući intervju Zorana Perovića u novom izdanju magazina Biznis i Finansije (#54). Da si pročitao taj tekst, kapiram da bi pre napisao nešto potpuno suprotno, kao na primer "stari novi direktor se brzo slizao sa ovim krvopijama iz RNIDS, ali pošto je on još alaviji na pare, nije mu odgovarao previše mali procenat koji ste mu obećali u zamenu da ćuti i igra kako mu se naredi odozgo" :-) ...vidiš kako te provali čovek posle 15 godina istog hejta koji bacaš - gotovo da sam već u stanju da napravim Peđa Supurović BS generator koji za unetih par ključnih reči u vezi sa RNIDS, nepogrešivo generiše neki hejt na tu temu :-))) :-*

Pozdrav,
Sloba
[ m257 @ 25.04.2009. 04:02 ] @
Ali Peđa je i pored svega ipak u pravu kod jedne stvari, a to je da .rs domen NIJE atrkativan kako je to na prvi pogled zvučalo!! Stagnacija traje skoro dva meseca bez naznake oporavka!! RNIDS time mora ozbiljno da se pozabavi! Peđa je takođe u pravu kada kaže da su domeni skupi. Nemam interesa da ga branim, često se sa njime ne slažem, ali oko tih stvari se itekako slažemo!!

Moje lično mišljenje je da je sve to prevashodno zbog još uvek veoma visoke cene .rs domena, pa čak i posle ovog smanjenja, što odbija mnoge i tera ih da registruju com/net/org! Ja koji lično pomno pratim sve što se dešava i iz čisto patriotskih razloga bih vrlo rado zamenio svoj .org domen za .rs ali po ovim cenama, iako bih mogao da izdvojim novac da platim domen, mi ne pada napamet! Third level domeni (.co/org.rs) jednostavno nisu zanimljivi (mada, kažem, oni nisu skupi)!! Kada cena .rs domena bude u rangu 10€ (kakva je npr. u Sloveniji, koja je pritom mnogo manja zemlja od naše pa samim time i potencijalno ima manje interesantan domen) verujem da će ga vrlo rado mnogi registrovati, ja prvi!! Setimo se samo one priče o bioskopu, da li je bolje da imamo skoro punu dvoranu ako prodajemo karte po 100 dinara ili da imamo 20% popunjenosti ako prodajemo karte po 300 dinara!? U slučaju domena ja sam uvek za ekonomiju obima (ko razume razume)!! Zato još jednom kažem da bih voleo da vidim "veoma iscrpne analize" sročene u formi jednog dokumenta po kojima RNIDS drži ovako visoke cene domena, tačnije cene second level 3x veće od third level, pa da se sam uverim da li su cene opravdane ili nisu.

Snizite lepo cene na 900 dinara za veleprodaju, naći će se neki OR koji će to posle prodavati za 1000 i milina!! A ovako da mi najjeftiniji OR nudi domen za 1700 dinara, a neki i za 2500+ je stvarno previše (da ne kažem bezobrazluk)!!
[ twiddle @ 25.04.2009. 10:00 ] @
@m257
.rs domen nikada nije važio za atraktivan, niti je ikada imao štanse da se meri i poredi .com/.net/.org. Prosta je činjenica da .rs domen jednostavno ne igra u istoj ligi kao .com/.net/.org i ne može se posmatrati kroz tu prizmu, niti na njega prosto možemo primenjivati "recepte" koji važe za gTLD. RNIDS može da radi na različitim načinima promocije korišćenja nacionalnog domena i to će naravno raditi. Na te aktivnosti odlaziće dobar deo onoga što neki verovatno smatraju za pare koje RNIDS sada nepotrebno prikuplja, jer promotivne aktivnosti nisu ono što se smatra neophodnim za golo egzistiranje registra domena. No, činjenica je da prilikom kupovine bilo kog domena, bez obzira da li je .com ili .rs, deo para odlazi na održavanje registra, a deo odlazi na promociju tog domena. Ove dve komponente presudno utiču na cenu domena, a određivanje prave mere između njih dužnost je direktora i UO. Nemam nikakve iluzije da odluka tog tipa može da zadovolji sve i svakoga, ali oko toga ne mogu mnogo da pomognem...

Što se tiče cenovne politike i budžeta RNIDS, tema je previše obimna da bih sada kuckao roman ovde na forumu (diskusije UO na ovu temu trajale su i po 5 sati tokom protekla tri meseca), ali nemam ništa protiv da izdvojim nekoliko vikenda radi detaljnog upoznavanja svih zainteresovanih sa ovom temom. Predložite vreme i mesto za ta okupljanja, a ja ću skupiti podatke koji su meni na raspolaganju, pa da zaronimo u problematiku.

Pozdrav,
Sloba
[ m257 @ 26.04.2009. 05:06 ] @
Složiću se da za nekoga ko živi u Australiji ili na Islandu .rs domen nije ni izbliza atraktivan kao .com pa čak ni kako .me! Ali za nekoga ko zivi u Srbiji ili planira da ima sadržaj koji je na Srpskom jeziku .rs domen bi itekako trebao da bude atraktivan bar podjednako kao i internacionalni!! Osim toga, ja sam gore prvenstveno pominjao primer .si domena (molim te pogledaj) sa kojim se, složićeš se, po atraktivnosti kao i opštoj organizovanosti celog procesa registracije možemo blisko porediti.

Takođe, ja se jasno sećam veoma optimističnih predvidjanja kada je ova priča startovala koja su iznošena od strane pojedinih ljudi u i oko RNIDSa. Jasno se sećam predviđanja da ćemo tokom samo jedne godine imati registrovanih preko 100.000 .rs domena. Bilo je čak toliko samouverenosti da je na moj tadašnji skepticizam neko odgovorio (na žalost ne sećam se ko) citiram "Read my lips, biće tako". Ja sam već tada rekao "no way", a stvarnost je to grubo i potvrdila! Sada imamo stagnaciju što je svakako razlog za brigu!

Što se promocije tiče, ja lično mislim da RNIDS ne mora time uopšte da se bavi, samo bi trošio uzalud novac (uz to bi ga neko po starom dobrom običaju opet osnovano ili neosnovano optužio za zloupotrebe, korupciju i sl...). Sve što je potrebno je sniziti cene veleprodaje na nivo od 10€ i to će samo po sebi biti dovoljna reklama!

Naravno da se ne može svima udovoljiti ali domen nije hotel od 5* pa u skladu s time ni zahtevi ne bi trebali da budu nešto posebno veliki. U mom slučaju svode se na samo dva:

1. Ukidanje dostavljanja skenirane dokumentacije (za šta sam ubeđen da je puko pitanje vremena)
2. Snižavanje cene second level domena na najmanju moguću meru, poželjno ~10€ (primer .si)

Za kraj, Slobo, više puta sam govorio da oduvek veoma ceniim što si (kao i Danko i ostali) ovde prisutan i raspoložen za priču ali mislim da nisi dužan da nama ovde na forumu, u smislu neke ekskluzive, pišeš roman, kao što nisi dužan ni da se privatno viđamo u Skadarliji i uz pomoć tamburica, vina i karađorđeve ronimo po problematici (mada zvuči veoma primamljivo, priznajem). Osim toga, ne žive svi kao mi u BG, a meni se baš i ne ide do Užica (mada komplet lepinja nije za bacanje)! To što si ovde je sve tvoja dobra volja i sve o čemu bi tu pričali je privatno i nezvanično. Poenta - RNIDS je dužan da to uradi na zvaničnom nivou! A mi nekolicina bismo uštedeli i novca (kriza je) i vremena vikendom za mnogo pametnije stvari kada bi neko u RNIDSu, ko za to prima platu, ipak našao tih sat-dva vremena i sve to lepo sročio u formi dokumenta koji bi bio zvanično objavljen na sajtu RNIDSa, pa da se od toga krene! :)

Izvinjavam se što sam bio preopširan, prihvatiću sve oštre komentare ako sam vas smorio! ;)
[ twiddle @ 26.04.2009. 21:20 ] @
Neki od bitnih dokumenata, kao recimo finansijski izveštaji, već su postavljeni na sajt. Drugi, kao što je recimo godišnji plan rada sa budžetom, biće postavljeni uskoro. Ovi dokumenti daće ti odgovor na pitanje zašto je cena domena X (zato što planiranim prihodima treba da se pokriju planirani rashodi). No, jedino Skupština, UO i direktor RNIDS (svi u okvirima svojih nadležnosti) preuzimaju odgovornost za vođenje organizacije i odlučivanje o tome da li su neki rashodi ili stavke budžeta realni/potrebni/opravdani/itd.

Ja ne znam šta su drugi pričali u vezi sa RNIDS tokom godina, ali znam šta sam ja pričao i drago mi je što se ogromna većina tih stvari ili realizovala ili je u procesu realizacije. Rekao sam da ćemo donošenjem novih pravila registracije uspostaviti najliberalniji sistem registracije od svih zemalja bivše Jugoslavije i imamo ga. Rekao sam da će domene moći da registruje svako bez ograničenja i to imamo. Rekao sam da će tokom prve godine da bude registrovano do 60 hiljada domena, i registrovano je 50 hiljada. Rekao sam da će za uspostavljanje osnovne infrastrukture nacionalnog registra (softver/hardver/kancelarija/zaposleni) biti potrebno do 500 hiljada evra tokom prvih par godina i ukupni rashodi tokom 2008. i 2009. neće preći taj iznos. Rekao sam da će inicijalne cene domena biti najviše cene koje će .rs domeni ikada imati i da će cene svake godine ići na dole, i to se ostvarilo (UBR, Slovenci su krenuli sa 20 evra po domenu, da bi postepeno smanjivali cenu na današnji nivo). Rekao sam da će RNIDS imati i kancelariju i zaposlene i telefone za podršku OR i to danas imamo. Rekao sam da će odluke UO i finansijski izveštaji/revizorski izveštaji biti objavljeni i to se obistinilo... Omanuo sam, do duše, što se tiče broja OR -- mislio sam da ih neće biti više od 10, a danas ih na sreću imamo 35 :)

Isto tako sada kažem da će RNIDS u narednom periodu dodatno povećati javnost rada (plan za to je objavljen na sajtu), da će angažovati stalnog direktora i da će cene domena i dalje biti smanjivane. No, kao što se ni do sada stvari nisu ostvarivale same od sebe ili preko noći, tako i sve te lepe stvari koje svi očekujemo i kojima sigurno težimo, neće doći preko noći... ali će sigurno doći u dogledno vreme.

Pozdrav,
Sloba
[ m257 @ 27.04.2009. 00:48 ] @
Citat:
Neki od bitnih dokumenata, kao recimo finansijski izveštaji, već su postavljeni na sajt. Drugi, kao što je recimo godišnji plan rada sa budžetom, biće postavljeni uskoro. Ovi dokumenti daće ti odgovor na pitanje zašto je cena domena X (zato što planiranim prihodima treba da se pokriju planirani rashodi).


Pa tako odmah reci, ne posle trećeg puta. :) To je ono što se traži. :)

Citat:
Rekao sam da ćemo donošenjem novih pravila registracije uspostaviti najliberalniji sistem registracije od svih zemalja bivše Jugoslavije i imamo ga.


Dobro, .me je za nekoliko koraka liberalniji... ali on je ipak neka druga liga! ;)

Citat:
UBR, Slovenci su krenuli sa 20 evra po domenu, da bi postepeno smanjivali cenu na današnji nivo


To je priča koja je često pominjanja. "Krenućemo sa nešto jačim cenama pa ćemo smanjivati, tako su svi radili". OK, ali ti svi su krenuli mnogo pre .rs, u vreme kada je Internet bio znatno drugačiji nego što je danas. Zato RNIDS mora da gleda kako to da radi brže. Naravno, ni ja nisam nerealan i ne očekujem da se stvari dešavaju preko noći ali ako će cene, konkretno, da se smanjuju ovako niskom stopom proći će 5 godina dok ne dođu na neki konkurentan nivo, a do tada ko živ - ko mrtav...
[ torbica @ 27.04.2009. 04:19 ] @
m257, voleo bih da ucestvujes u radu RNIDS-a, ti si zaista konstruktivan i postavljas prava pitanja :)

Zasto ne moze da se u ovom momentu vise smanji cena domena ni kod RNIDS-a ni kod OR-a?

* Ima jedan veliki problem koji se sve vreme gura ispod tepiha, da ne kazem skriva...

To je pitanje samog softvera... Naime taj softver radi. E sad koliko dobro radi, registruju se domeni...
I to je nekima dovoljno, na primer UO RNIDS-a...

Cinjenica da je to prepakovan YUNIC-ov softver koji se non stop doradjuje, prepravlja.
Cinjenica je da ne postoji projektna dokumentacija niti projekat izvedenog stanja...
Kada je skoro direktor trazio projekat izvedenog stanja, momci su trazili da im se plati 300 programer sati.
Prosle godine OR su izneli niz primedbi i zahteva na racun softvera i do dana danasnjeg nama nije stigao odgovor
o statusu.
Kada ja pokrenem to pitanje, niko mi ne odgovara, svi su oguglali.

Ukratko, ja zagovaram na prelazak na drugi softver, koji je besplatan i lakse se odrzava a to je ceski fred (fred.nic.cz).
Do dana danasnjeg pitanje podrske nije reseno, ne postoje protokoli eskalacije problema...
Moras da priznas da kad ti fali takva komponenta, kao sto je softver i podrska, tesko je odrediti budzet a ovo pojeftinjenje je uradjeno otprilike...

* Sve dok ima manualnog rada, cena kod OR-ova tesko da ce ici dole. Sta je manualni rad? Prikupljanje "dokumentacije", rucni MODIFY domena, haludze oko softvera...

Zasto je registrovano ovoliko domena a ne vise?

Kad pogledas strukturu registranata, 85% su pravna lica (po zadnjem izvestaju RNIDS-a) a svega 15% fizicka lica.

Analizirajuci zasta pravna lica koriste domene, videces da je najveci deo sa sajtove koji su informativne prirode, deo je prosto zastitio brendove i jako malo za reklamne svrhe a jos manje za servise i neku internet prodaju. Problem je sto se servisi i internet prodaja u Srbiji jako sporo razvijaju i da Internet jos nije prepoznat kao vazan medij a to nema veze sa cenom RS domena.

Fizicka lica domene koriste eventualno za blogove ili licne prezentacije. Mi smo uveli uz domen jednostavnu aktivaciju gapps-a, odnosno ime tvog domena i mail na gmailu i to nije ograniceno samo na rs domen (.com je kod nas sa popustom oko 9 evra). Svega stotinak ljudi je aktiviralo tu uslugu i to uglavnom na .rs domenima.

Mislim da cak i da prodajes domen za 1000 dinara krajnjem korisniku, sad ne bi drasticno povecalo prodaju. I to iz jednog prostog razloga, kome je trebao on ga je vec kupio. Na zalost, sam obim povecanja broja rs domena ce da bude usko vezan sa razvojem Internet trzista kod nas a to vec ide brzinom kojom ide...

[ torbica @ 27.04.2009. 04:25 ] @
Citat:
twiddle:Rekao sam da ćemo donošenjem novih pravila registracije uspostaviti najliberalniji sistem registracije od svih zemalja bivše Jugoslavije i imamo ga.


Bilo bi skroz liberalno da nije bilo likova koji su postavili ogranicenja ko sme sta da registruje po adresnom prostoru i da se ne prikuplja 'dokumentacija' i koji do dana danasnjeg ne daju da se to promeni... a neki sede jos u UO...
[ twiddle @ 27.04.2009. 08:50 ] @
Naravno da sve može da bude bolje i liberalnije. Trenutna postavka je rezultat kompromisa između velikog broja ljudi sa različitim vizijama kako bi nešto trebalo da funkcioniše. Naravno i da sve to može lepše i bolje, ali leba nema od forumašenja, već od konkretnog rada i zastupanja toga unutar organizacije.

Pozdrav,
Sloba
[ torbica @ 27.04.2009. 09:05 ] @
Citat:
twiddle:  Naravno i da sve to može lepše i bolje, ali leba nema od forumašenja, već od konkretnog rada i zastupanja toga unutar organizacije.


Dzaba, kad se organizacija pretvorila u YUNIC... Da animiramo malo mlade snage da se ukljuce u organizaciju
[ twiddle @ 27.04.2009. 09:18 ] @
Pa ja o tome i pričam... što više ljudi pametno pritisne na istu temu, pre će nešto da se promeni u tom pravcu.

Pozdrav,
Sloba
[ twiddle @ 27.04.2009. 09:35 ] @
Citat:
Kada je skoro direktor trazio projekat izvedenog stanja, momci su trazili da im se plati 300 programer sati.

Pa normalno, tudji rad kosta ...
Citat:
Ukratko, ja zagovaram na prelazak na drugi softver, koji je besplatan i lakse se odrzava a to je ceski fred (fred.nic.cz).

Koliko programer sati bi kostala tranzicija na novi softver? Pod tranzicijom se ne podrazumeva samo export/import podataka iz starog sistema u novi, vec i testiranje sa svih 35 OR, rad u paraleli, migracija i na kraju opet sastavljanje dokumentacije, odnosno "projekta izvedenog stanja". Cak i laiku je jasno da je takav projekat priilicno skup, ali je verovatno neizbezan ako se zeli dugorocno stabilno resenje.

A pitanje kasnije nadgradnje i tehnicke podrske postoji i u novom softveru. Ne postoji softver koji sam sebe razvija i odrzava. To sto je fred besplatan je jedna stvar, ali njegova lokalna prepravka (customization) da radi u RNIDS ce ipak zahtevati dodatne napore. Recimo, .cz je jedan jedini, kod nas postoje i .co.rs, .org.rs, .edu.rs ... Pa onda, jednog dana ce se, na primer, pojaviti cirilicni IDN ... E.164 ... licnjaci sa e-potpisom ... Svako ce imati poneku ideju, sve to treba implementirati, testirati, pisati dokumentaciju, intervenisati kada ne radi ...

Tih 300 sati je, prema tome, neizbezno da bi se ustanovilo da li je postojeci softver stabilan i prosirljiv na duze staze ili ne. Istina, direktor bi mogao tu da se malo pogadja i proba da obori tu cenu, ali ako ne plati na mostu platice na cupriji.

Jer pre ili kasnije, nekome ce pasti na pamet da RNIDS mora da prodje ISO 9000 sertifikaciju i tada ce cela prica o sotveru postati showstopper.

Mislite malo i o tome ...
[ torbica @ 27.04.2009. 10:21 ] @
Beri,

radi se o tome sto je amaterski organizovan posao, momci su radili softver da bi diplomirali... pa sad hoce da se naplate...
i naravno da kosta...
sto se freda tice...podrzava i domene treceg nivoa, pogledaj dokumentaciju, jako je lepo orgenizovana


Citat:
Gost: Koliko programer sati bi kostala tranzicija na novi softver? Pod tranzicijom se ne podrazumeva samo export/import podataka iz starog sistema u novi, vec i testiranje sa svih 35 OR, rad u paraleli, migracija i na kraju opet sastavljanje dokumentacije, odnosno "projekta izvedenog stanja". Cak i laiku je jasno da je takav projekat priilicno skup, ali je verovatno neizbezan ako se zeli dugorocno stabilno resenje.

A pitanje kasnije nadgradnje i tehnicke podrske postoji i u novom softveru. Ne postoji softver koji sam sebe razvija i odrzava. To sto je fred besplatan je jedna stvar, ali njegova lokalna prepravka (customization) da radi u RNIDS ce ipak zahtevati dodatne napore. Recimo, .cz je jedan jedini, kod nas postoje i .co.rs, .org.rs, .edu.rs ... Pa onda, jednog dana ce se, na primer, pojaviti cirilicni IDN ... E.164 ... licnjaci sa e-potpisom ... Svako ce imati poneku ideju, sve to treba implementirati, testirati, pisati dokumentaciju, intervenisati kada ne radi ...

Tih 300 sati je, prema tome, neizbezno da bi se ustanovilo da li je postojeci softver stabilan i prosirljiv na duze staze ili ne. Istina, direktor bi mogao tu da se malo pogadja i proba da obori tu cenu, ali ako ne plati na mostu platice na cupriji.

Jer pre ili kasnije, nekome ce pasti na pamet da RNIDS mora da prodje ISO 9000 sertifikaciju i tada ce cela prica o sotveru postati showstopper.

Mislite malo i o tome ...
[ Zoran Perovic @ 27.04.2009. 11:51 ] @
Poštovane kolege,

Verujem da je korisno za sve da se i ja kao direktor RNIDS, doduše u odlasku, uključim malo u diskusiju.

Prilikom dolaska u RNIDS bio sam dobro upoznat sa SVIM izazovima sa kojima se RNIDS suočava i na moje veliko zadovoljstvo shvatio sam da izazovi uopšte nisu nepremostivi, da je organizacija stabilna, a da prostora za unapređenje ima kao i u svim drugim organizacijama

Smatram da je za ova 3 meseca koliko sam proveo u RNIDS-u urađeno dosta, a pomalo mi je žao što nismo stigli o svemu tome da obavestimo javnost, ali pokušaću da taksativno navedem ključne aspekte.

1. RNIDS je izuzetno savremeno koncipiran fond, koji velikim delom zavisi od javnosti i toj istoj javnosti odgovara za svoje postupke.

2. RNIDS tehnološki funkcioniše stabilno, a eventualni problemi su detaljno analizirani i jedan po jedan se rešavaju. Nemamo svi isto mišljenje koliko redundantno i pouzdano tehnološko rešenje treba da bude i pre svega koliko para treba potrošiti na povećanje pouzdanosti, ali sam izuzetno zadovoljan što smo kvalitetno i sveobuhvatno diskutovali o opcijama i približili svoje stavove, kao i definisali rokove za relaizaciju pojedinih faza. O ovome mogu da posluže i javno objavljeni zapisnici sa sednica UO i Skupštine, za one koji imaju strpljenja i interesovanja da ih čitaju.

3. Ja lično sam akcenat mojih aktivnosti stavio na sagledavanje svih elemenata funkcionisanja RNIDS i njihovo kvantifikovanje prihodima i rashodima, kao i uobličavanja plana aktivnosti i finansijskog plana, kao krova (hvala Feničanima za model kvantifikovanja). Kao rezultat imamo dosta detaljno razrađen 1-o godišnji plan aktivnosti i grubi 5-o godišnji plan koji tek treba da prođe prizmu Skupštine.

4. Obzirom da dolazim iz sveta biznisa (a tamo se nažalost i prerano vraćam) veliki sam pristalica profesionalizacije aktivnosti, kako po pitanju podrške registrima ili registrantima, tako i po pitanju profesionalizacije poslovnih odnosa sa dobavljačima dobara i usluga, otelotvoreno u novom pravilniku koji ćemo u najskorije vreme objaviti na www.rnids.rs.

5. Veoma sam pomno pratio sve diskusuje na verovatno svim forumima gde je pominjan RNIDS i trudio se da dobronamerno shvatim kritike i proverim njihovu validnost u samom funkcionisanju RNIDS-a. Moram da sa vam podelim moje mišljenje da su kritike uglavnom opravdane sa vašeg stanovišta, ali uglavnom neopravdane sa stanovišta funkcionisanja RNIDS-a.

6. Kroz nama dostupne Biltene CENTR (Council of European National Top Level Domain Registries www.centr.org), sistematski sam se upoznavao sa Best Practices drugih ccTLD-ova i moram da kažem da nisam primetio značajno odstupanje 1-o godišnjeg funkcionisanja RNIDS od primera najsavremenije organizovanih ccTLD-ova, poput recimo Francuskog ili Češkog.

7. RNIDS funkcioniše po 3 glavna pravca
a. Propisivanje i praćenje poštovanja pravila registracije
b. Održavanje i unapređenje tehnološke infrastrukture
c. Razvoj korišćenja Interenta u Srbiji
Sasvim je prirodno da su pravci a. i b. dominirali u prethodnom periodu, a rezultat je stabilna infrastruktura, koja ima prostor za poboljšanje i na tome radimo, veoma liberalna pravila registracije, na čemu smo i dobili pohvale CENTR, pravilnik o Arbitraži, čiju reviziju razmatramo kako bi smo se što više prilagodili potrebama tržišta i veoma raširena mreža ovlašćenih registara, koji sasvim samostalno formiraju cene ka krajnjim korisnicima, što mislim da je idealno rešenje, jer registranti imaju izuzetan izbor.

Ono gde ja lično vidim fokus aktivnosti RNIDS-a u budućem periodu je:

1. Prebacivanje neformalnih diskusija u Skupštinu RNIDS i aktivno uključivanje zainteresovanih lica u rad fonda, bilo kroz UO ili kroz članstvo u Skupštini Fonda.

2. Dogovor na Skupštini o strateškim aktivnostima u budućem periodu, otelotvoreno u Strateškom poslovnom planu, koji bi trebao jasno da odredi okvire i odnose troškova u promociju korišćenja Interneta i .RS domena u Srbiji, tehnološku infrastrukturu i troškove same kancelarije.

Svako ad hoc snižavanje cena domena, bez sagledanih efekata na jedine prihode fonda i samim tim na mogućnost sprovođenja svojih osnovnih ciljeva smatram za loše, a diskusija o tome se svakako ne vodi na forumima, nego na Skupštini i posledično na UO, koji sprovodi odluke Skupštine.

I na kraju, obzirom da moj angažman u RNIDS-u prestaje krajem Maja osećam za potrebno da napišem i sledeće:

RNIDS je dobro mesto za rad i pozivam apsolutno sve zainteresovane da se jave na konkurs za Direktora RNIDS, jer će na taj način biti u mogućnosti da najdirektnije utiču na poslovanje samog fonda, a priče o zatvorenom društvu zainteresovanih strana, pritiscima "odozgo" ili ne daj bože o nekoj materijalnoj koristi naprosto ne postoje i ja ih u dosadašnjem radu nisam osetio. Ono što jesam iskusio jeste lep posao, savremen do krajnjih granica, sa izazovima koji se kreću u domenu rešivog i svakako ne ličnog. Posla na daljem unapređenju funkcionisanja RNIDS-a svakako da ima dosta i biće na testu i lični kvaliteti i vizija direktora. Na testu UO, Skupštine, javnosti, ali i još važnije na testu realnog tržišta gde treba raditi na popularizaciji razvoja lokalnih sadržaja, pionirskom poslu povećanja korišćenja Interneta u Srbiji, saradnje sa ostalim državnim i privatnim institucijama koje se bave srodnim aktivnostima itd...

Lično mislim da je RNIDS u prethodna 3 meseca evoluirao u dobrom smeru i da će novi direktor imati lep, ali zahtevan posao.

Ja sa moje strane mogu da obećam potpunu kooperativnost i glatko prenošenje nadležnosti i prezentaciju do sada urađenog, kako po pitanju sadašnjeg stanja tako i po pitanju planova na koje će novi direktor imati ne mali uticaj.

Ostajem otvoren za dalje komentare i aktivnosti.

Srdačan pozdrav

Perke
[ Zoran Perovic @ 27.04.2009. 12:19 ] @
Predrag Supurovic:
--------------------------------------------------------------------------------
Ja sam primetio da dosta korisnika odlucuje da ne produzi registrovani .rs domen. Izgleda da je balon naduvan prosle godine nenormalnom kampanjom sad poceo da se izduvava. Vide ljudi da im ti domeni nisu bas odgovarajuci, a i mnogo je problema zbog prelaska .yu domena na .rs.
--------------------------------------------------------------------------------

I još vezano za gore navedeno.

% obnove domena se kreće u rangu 80% za .rs, .co.rs, .org.rs i .edu.rs, što ja lično smatram za odličan rezultat i bolji je nego kod mnogih gTLD-ova.

% obnove je jedino mali cca 50% za .in.rs i to ne smatram da je zbog aktivnosti RNIDS-a, već ponajpre zbog slabe kulture korišćenja ličnih domena tj prezentacija.

Kumulativno % obnove je cca 76%, što je i bolje od naših projekcija.

Broj aktivnih .rs domena se stabilno povećava, obzirom da broj novoregistrovanih stalno nadmašuju broj neproduženih, o čemu se i sami možete uveriti praćenjem brojača u dnu strane www.rnids.rs.

Prelazak sa .yu na .rs je proces u kojem ne učestvuje samo RNIDS, već mnogo više i sami vlasnici sadržaja tj prezentacija. RNIDS je sa svoje strane uradio po mom mišljenju sve što je trebalo. Adekvatno je i pravovremeno obaveštavao javnost smišljenim kampanjama i ujedno propisao pravila za rešavanje tranzicionih problema. Ako treba tražiti krivce za probleme u tranziciji sa .yu na .rs onda pre treba pričati o kulturi korišćenja ICT u Srbiji, od krajnjih korisnika, preko administratora, pa sve do menadžera.

Do sada su statistike rađene manje više ručno i dostupne su nam u EXCEL varijanti, ali radimo i na automatskom generisanju grafika koji će po svojoj sadržini i deskriptivnosti, sasvim sam siguran, nadmašiti, ovde citirani, sajt Hrvatskog registra.

Srdačan pozdrav

Perke