[ kernel82 @ 16.12.2007. 21:54 ] @
Koju distribujiju preporucijete za racunare od 96 - 128MB RAM i 133 - 200 MHZ?

Trebalo bi da se napravi prelaz sa Windows 95/98 na Linux.
[ Chipa @ 19.12.2007. 08:19 ] @
Zavisi od softvera koji zeli da se koristi odnosno volje da se koriste stvari manje slicne windowsu. KDE je mozda najblizi windows korisnicima po look'n'feel-u, ali i trosi najvise memorije... Ako ima makar minimalne volje da se nauci ensto sto se malo drugacije ponasa (ili ne daj boze ne preteruje sa eye-candy-jem), ja bih stavio XFCE ili icewm kao okruzenje i Operu kao browser. KDE programe zaobici (ako koristi makar 1 onda ce ucitati KDE biblioteke a to sa toliko memorije nece biti zabavno), openoffice takodje nece biti preterano zabavan, generalna opaska je da ce te verovatno memorija vise kociti nego procesor. Pitanje je bilo koja distribucije - svaka distribucija moze da se 'natera' da koristi makar koji desktop i programe, samo je pitanje koliko je kod koje zeljeno daleko od default-a. Od friskih mainstream distribucija kod kojih je takvo sto default mi prvo pada na pamet xubuntu, mada verovatno imaju i druge distribucije svoje varijante sa 'malom potrosnjom'.
[ kernel82 @ 19.12.2007. 10:10 ] @
Ono sto treba da zadovolje je da se na njima izvrsava jedna Java 1.5 SWNIG aplikacija (koja se trenutno na istim racunarima izvrsava pod Win 95/98), bez potrebe za drugim programima.

Do sada sam gledao DSL distribuciju i deluje mi kao ok resenje, instalacija zauzima oko 80 MB.
[ minikola @ 29.12.2007. 11:03 ] @
ZenWalk bije glas da je lagan i brz. Ima XFCE okruzenje

i ostale pripadajuce programe.
[ Danilo Cvjeticanin @ 29.12.2007. 18:04 ] @
Pa uglavnom i koriste XFCE jer najmanje resursa trosi.