[ fixmax @ 16.12.2007. 22:33 ] @
Ljudi molim vas pomagajte, imam skodu superb i za nju niko ne proizvodi LED stopove, pa nemam sta drugo da radim nego da probam u vec postojece da ugradim led za poziciju,stop i ako to bude OK migavce.
Ali ne znam kako sve to da odradim pa zato trazim pomoc,objasnjenja,slike,itd......
//////MOLIM ZA POMOC////////
[ SASA M. @ 17.12.2007. 02:46 ] @
Nije to neki problem, mozda najjednostavnije da odes na neku pijacu, buvljak i kupis lampe koje imaju u sebi le diode. Adaptiras po potrebi. U vecini slucajeva treba ti predotpor za diode, pa ce to trebati verovatno i u ovom slucaju. Mozes takodje da kupis nezavisno diode i otpore, pa od njih napravis tz. led cluster. U nekim prodavnicama el.teh. materijala postoje ukljucene diode, pa vidis direktno koje ti odgovaraju. Npr. Mikroprinc, radio klub, etc. Postoji neki zakon o jacini tih pokazivaca na autu, ali to ostavljam tebi da razresis. Diode mozes povezati na nekoliko nacina, ovde na forumu je to objasnjeno u vise navrata.

Npr. treba ti nesto ovako http://www.theledlight.com/power_bulbdata.html
[ Majstor Duja @ 17.12.2007. 15:07 ] @
Citat:
fixmax: Ljudi molim vas pomagajte, imam skodu superb i za nju niko ne proizvodi LED stopove, pa nemam sta drugo da radim nego da probam u vec postojece da ugradim led za poziciju,stop i ako to bude OK migavce.
Ali ne znam kako sve to da odradim pa zato trazim pomoc,objasnjenja,slike,itd......
//////MOLIM ZA POMOC////////

Auu, covece, zapomazes kao da ti treba neki lek da spases zivot....

Citat:
SASA M.: Nije to neki problem, mozda najjednostavnije da odes na neku pijacu, buvljak i kupis lampe koje imaju u sebi le diode....Npr. treba ti nesto ovako http://www.theledlight.com/power_bulbdata.html

E ovo je savet, sva sreca pa se nije javio vlasnik nekog rolls-royce-a pa da ide na buvljak da uradi tunning...
[ SASA M. @ 17.12.2007. 19:33 ] @
Ne bi morao, za RR imas da biras gotove farove sa diodama napravljenim od dijamanta, rucno bruseni i pozlacenom lemilicom lemljenu u hali cistoce 5.
[ fixmax @ 17.12.2007. 20:19 ] @
Pa ima gotovih ali gde?
Ne proizvidi se za Skodu Superb LED stopovi.
Ali nije vazno. Odustajem od samostalne proizvodnje i cekam da to neko proizvede.

[ Majstor Duja @ 18.12.2007. 08:45 ] @
...poeta je da ti za stop svetla/zmigavce, osim LEDara, treba i odgovarajuca optika sto one lampe sa buvljaka
sigurno nemaju (imaju nesto ali to nije to) a drugo i te LED trebaju da budu od nekog renomiranog proizvodjaca
i to uparene po intezitetu i boji da ne bi imao cirkus umesto svetala i da ti dnevno pregoreva par po jedna kad
drzis nogu na kocnici...tako da varijanta MADE IN CHINA (ili PRC) momentalno otpada - ti ljudi nikad nisu culi
za garantovani kvalitet i dust-free-area u proizvodnji....a sve drugo kosta.
Odluka da sacekas je OK, napravice vec to neko....poz
[ guja011 @ 18.12.2007. 09:49 ] @
dujo , ti ko da za moj oglas pišeš, a?
[ Majstor Duja @ 18.12.2007. 13:18 ] @
Pa na to i mislim! Samo necu sve bukvalno da napisem....
[ marius @ 18.12.2007. 16:33 ] @
evo nekih ideja , ukoliko nisi 100% odustao od samogradnje

najbolje bi bilo da na jednoj odgovarajucoj plocici postavis LED u zeljenom obliku, pa onda to sve spakujes u far
tako je neki moj rodjak odradio....
http://www.daciaclub.ro/index....tach&type=post&id=6097
http://www.daciaclub.ro/index....ach&type=post&id=35330

[ JURA @ 18.12.2007. 23:49 ] @
ako te još zanima samogradnja skini si sa Net-a neke od brojeva ćasopisa EPE u kojemu su detaljno razrađene teme sa izradom LED svjetla svih vrsta žarulja na autima.
[ fixmax @ 19.12.2007. 00:14 ] @
Hvala vam,na objasnjenjima,slikama,itd..
Jos uvek se dvoumim da li da pravim ili jednostavno da cekam,cekam,cekam i MOZDA docekam.
Ako jos neko ima neke slike o rucnoj izradi ili jos neka objasnjenja,voleo bih da mi pomogne.
[ fixmax @ 19.12.2007. 00:16 ] @
Jos me koleba i to sto su mi neki napricali da ako to uradim mozda mi bude brzo sve to riknulo,itd,itd, uglavnom veoma negativne price koje su mozda iskrene, ali obeshrabruju.
[ guja011 @ 19.12.2007. 01:46 ] @
prva stvar koja bi ti trebala je 1 štopaljka viška na kojoj bi se moglo probati kako to izgleda tj svetli.
znači plastika i reflektor (reflektor ti ne treba već zarad mehanike tj načina montiranja)
[ guja011 @ 19.12.2007. 01:54 ] @
što se tiče rikavanja, ima to svoje.
znači ti treba da preradiš signalizaciju dovoljnom količinom ledara pri čemu se jave uglavnom 2 greške:
1. loše projektovano povezivanje pošto je potrebno veću količinu ledara fino kontrolisati
2. kupovina ledara za koje nemaš bitne podatke pa uletiš u preforsiranje.

dobro dimenzionisan paket ledara nema razloga da ne traje mnoogo duže od klasičnih sijalica
[ kobac66 @ 19.12.2007. 07:27 ] @
Ako vec insistiras na led tehnici (mada licno ne znam zasto) kupi neki slican modul od drugog auta i prepravi ga.
To ce sugurno da radi posto je vec sve odradjeno kako treba i sa kvalitetnim komponentama.
[ marius @ 19.12.2007. 11:34 ] @
mozes nabaviti neke LED npr 10-20 komada od 3mm,crvene boje
iz radio kluba ili neke druge prodavnice (!!ne sa pijace),
u rc klub'u mislim da su to Kingbright oko 6-7din ti je komad,

i onda po pravilu sacuvaj racun .. :),
jer obicno na njemu pored cene naznacena je i neka oznaka
koju mi "projektanti sema" trebamo znati...

sto se tice veka trajanja nemoj da brines uopste,
veruj mi prodaces auto i one ce jos raditi (oko 5-10 god a mozda i vise )...

i ja planiram,to da odradim na moj auto
jer ne bi da "bacam pare" a ti kako hoces...

jedan stop = od 100 do 150 din
[ fixmax @ 19.12.2007. 17:42 ] @
Hvala vam ljudi.
Znaci dobre LED diode,Dobro povezivanje i zelja da se far odradi.
Ja bih znao da kupim sijalice,da ih montiram u stop ali da ih dobro povezem to nebih sigurno,ali ako sve to odradim povezivanje cu prepustiti nekom strucnom za to.
Jesu li meni potrebni drugi releji za stopove?
[ marius @ 19.12.2007. 19:11 ] @
!! ne
nemas nikakve potrebe za dodatnim releima
jedino sto trebas odraditi je da kupis LED,spakujes u far, i posle za povezivanje ...
tu smo mi
[ guja011 @ 19.12.2007. 19:15 ] @
valjda je far napred a štopaljke pozadi.
[ marius @ 19.12.2007. 19:41 ] @
kako god ....
bitno je da se razumemo :)
[ fixmax @ 19.12.2007. 20:08 ] @
Koja je radnja najbolja u BD-u gde mogu da nabavim LED diode i ostalu opremu?

Razumemo se mi pa nije potrebno precizirati "far ili stop".
[ marius @ 20.12.2007. 18:57 ] @
ne bih znao koja je najbolja

ja uglavnom kupujem iz Radio Kluba

www.radioklub.co.yu
[ Husky from Siberia @ 01.11.2008. 13:11 ] @
Imas i u radio klubu i u ITC elektronic-u. Cene ponekad znaju znatno da se razlikuju. Preporucio pih vam visokosjajne
ledovke. To su one skroz providne...
[ zimzim @ 11.05.2010. 12:02 ] @
evo jedan sajt kako uraditi stop i pozicija ja bi to stavio na moju mazdu (1982 mazda 929 HB) ali mi nije jasho to je za skuter a za auto kako povezati sa akumulatorom???

http://www.redcircuits.com/Page85.htm