[ smurflander @ 19.12.2007. 16:07 ] @
Imam problem oko izbora wifi routera za moju mrezu pa sam mislio da pitam nekoga od Vas koji vec ima iskustva.

Naime, povezan sam na bezicni internet preko VPN konekcije i Tp-linka TL-501G u klient modu. Hteo bih da moj internet bezicno sherujem bratu koji se nalazi u drugoj sobi (deli nas i jedan hodnik) udaljenoj 10m kao i sa docimerima u prizemlju (dele nas 3 zida) udaljeni 15-20m.

E sada zvao sam provajdera koji mi je rekao da bezicnu vezu mogu da uspostavim ako uzmem neki wifi ruter koji podrzava PPPoE povezivanje i on mi je preporucio, posto vec imam TP LINk klienta da to bude model TP-Link TL-WR642G 54. Gledao sam specifikacije ovog uredjaja i video da on zaista podrzava dati protokol.

E sada meni je asistent na Elektronskom fakultetu u Nis, preporucio da uzmem LINKSYS / ACCESS POINT / ROUTER WRT54G-EU jer on ima jaci signal te da ce mi veza uvek biti stabilna. Medjutim, kada sam gledao specifikacije ovog rutera nisam video da podrzava PPPoE protokol tako da sam sada u dilemi.

Tp LInk po specifikacijama je mnogo jaci, podrzava i 108G kartice, ima extendet range i dodatni ulaz za antenu ako je signal slab.

Ako imate neki drugi predlog, slobodno recite, ali samo vodite racuna da cena bude do 5500 din.

[ DusanSukovic @ 23.12.2007. 03:42 ] @
kupi switch i razvuci kablove.
[ smurflander @ 23.12.2007. 20:30 ] @
E kad bi to bilo tako lako. Imam D-Linkov petoportni switch ali problem je sto privatno stanujem i nije bas zgodno da gazdi busim kucu. Drugo mislim da switch ne moze da deli internet konekciju, kao i da se automatski povezuje na AP client.
[ DusanSukovic @ 24.12.2007. 16:12 ] @
Citat:
Hteo bih da moj internet bezicno sherujem bratu koji se nalazi u drugoj sobi (deli nas i jedan hodnik) udaljenoj 10m kao i sa docimerima u prizemlju (dele nas 3 zida) udaljeni 15-20m.

Mozda do brata i nekako uspijes da dobacis signal, ali do docimera..tesko 3 zida je previse. (Po meni)

[ Danilo Cvjeticanin @ 24.12.2007. 16:50 ] @
Definitivno najbolji po meni je "D-Link DI-514", ne znam koja je cena kod nas, ja sam ga dobio iz Nemacke. Meni je radio posao extra.
[ smurflander @ 25.12.2007. 13:18 ] @
Pa sad bas ne znam. D-Link DI-514 (ili njegova zamena DI-524), koliko sam mogao da vidim sa oficijalnog sajta ne podrzava PPPoE protokol a meni je to bitno da bi router mogao da se automatski poveze na AP client tj. internet. Cena mu je oko 3700din mada za te pare ima i TP-LINK TL-WR641G koji podrzava i 108Mb kartice kao i da poseduje PPPoE protokol. U prvi mah sam zeleo da uzmem ovaj model ali kada sam video specifikacije, odustao sam. Ali ako neko bolje poznaje ovaj uredjaj, napisite.
[ Slobodan Milivojevic @ 25.12.2007. 13:50 ] @
Ovako, koristim istog provajdera kao i ti, i delim net na ukupno 4 racunara ovde, od toga 2 laptopa i 2 desktopa. Za te potrebe koristim doduse racunar (PII 333MHz, 64 RAM, Linux...) sa wifi karticom, i na taj nacin imam wifi signal na laptopovima.

Sad, tebi bi preporucio: Planet WRT-414, ok je uredjaj, i kosta oko 5852 din. Ima 1x ethernet WAN port, u koji mozes da ukljucis tvoj TP-Link AP. Na tom ruteru konfigurises PPPoE konekciju, postavis ga u AP mod, i imas net preko wireless-a na klijentima, kao i 4 mrezna porta za 10/100 ethernet na kojima takodje imas net.

Sad, po specifikacijama i TP-Link TL-WR340G moze da zavrsi posao, a kosta oko 2737din. Mana mu je fiksna antena, ali za tvoje potrebe (pokrivanje stana / kuce) wifi signalom itekako moze da zavrsi posao. Ima takodje jedan Ethernet WAN i 4 Ethernet LAN portova kao i gore pomenuti Planet.
[ smurflander @ 13.03.2008. 11:12 ] @
Uzeo sam Linksys WRT54GL i zadovoljan sam.
[ Schmidt @ 13.03.2008. 20:17 ] @
Instaliraj open wrt na njega, ako vecj nisi. Tek onda cjesh vidjeti shta taj uredjaj mozhe :)
[ smurflander @ 15.03.2008. 20:44 ] @
Citat:
Schmidt: Instaliraj open wrt na njega, ako vecj nisi. Tek onda cjesh vidjeti shta taj uredjaj mozhe :)

Pa posto se tek upoznajem sa uredjajem, cak ne znam ni sta je wrt, pa mi objasni ako nije problem. Koje su te funkcije koje ce se poboljsati?
[ Schmidt @ 15.03.2008. 21:59 ] @
http://openwrt.org/
[ rainymanyu @ 12.10.2008. 21:48 ] @
i šta bi na kraju? izabra li.. koristice jos nekom resenje valjda..pozz,10q