[ milettic @ 21.12.2007. 11:26 ] @
Otvorila se jedna štamparija i ja sam dobio ponudu da crtam za njih.
To je jedan lik kupio nekih mašina i sad počeo da radi.
Do sad sam odradio 50ak priprema, većinom za natpis na kalendarima, vizitke, džepne kalendare i tako- sita. Zna mi donijeti na papiru logo neke firme a ja moram ponovo nacrtati jer kad skeniram ničemu nije.

Koliko bi da mogao traziti za takve usluge?
Sad sam dobio neki zahtjevan kalendar da napravim pa me interesuje kako i koliko to da naplatim!
[ Skandy @ 21.12.2007. 11:47 ] @
Tesko da ce ti neko reci neku konkretu cenu. Sam bi trebao da procenis, posto kazes da vec imas razvijenu poslovnu saradnju sa njima. U principu treba da procenis koja je to cena koja ce adekvatno podmiriti tvoj rad, a istovremeno nece odbiti klijenta i naterati ga da resenje trazi kod nekog drugog.
Ako si pocetnik u svom okruzenju, u pocetku moras biti malo ( ne mnogo jer i to nije dobro) jeftiniji i prilicno kvalitetan. Ako si iskusan i dobro pozicioniran u tom poslu u svom okruzenju, onda vec znas kako klijenti disu i kako naplatiti.

U mom slucaju postoje dve vrste klijenata:
1.Klijenti od kojih se zivi. U ovu grupu spadaju klijenti za koje radim redovno i od kojih imam skoro zagarantovane mesecne prihode. U skladu sa tim, cene prema njima su najnize.

2. Klijenti na kojima se zaradjuje. U ovoj grupi su oni koji dolaze svake leve godine ili sezonski par puta godisnje. Cene prema njima su one gornje.

Mozda bi mogao da procenis u koju grupu svrstati tog tvog klijenta.

Pozdrav.
[ milettic @ 23.12.2007. 14:24 ] @
A jooj- već mi odgađa plaćanje 10 dana... sutra ako ne plati ide prinudna naplata.
Ja sam sebi napravio neku računicu i trebao bih da dobijem oko 150 KM minimum pa cu da vidim...