[ BrackoNe @ 23.12.2007. 09:24 ] @
Da li neko koristi ovaj program, i da li zna da mi odgovori na pitanja?

Kupio sam telefon sa ugrađenim GPS-om, ali dešavaju mi se neke čudne stvari. Kada pokrenem GPS u Beogradu, sve radi izvanredno, ali kada pokrenem u svom (i okolnim) mestu mapa uopšte nije kalibrisana. Pokazuje mi kao da živim na putu, ili kada sam na putu, kao da vozim 30-50tak metara van ceste. Postoji li neki način da se to kalibriše?

I drugo pitanje.
Postoji li neki software za PC kako bih mogao lakše da dodajem tačke (bankomate, automehaničare, sportske hale, bolnice), i kasnije da ih postavim da budu dostupne svima..? Rado bih pomogao razvijanju ovih mapa za mesta koja znam: Ruma, Stara Pazova, Nova Pazova, Inđija... Ali kako?!

Pitanje je takođe prosleđeno i Nokijinim stručnjacima, pa ako odgovore pre nekoga iz ove okoline - okačiću odgovor... ;)
[ Pici man @ 23.12.2007. 12:41 ] @
Citat:
BrackoNe: Da li neko koristi ovaj program, i da li zna da mi odgovori na pitanja?
Kupio sam telefon sa ugrađenim GPS-om, ali dešavaju mi se neke čudne stvari. Kada pokrenem GPS u Beogradu, sve radi izvanredno, ali kada pokrenem u svom (i okolnim) mestu mapa uopšte nije kalibrisana. Pokazuje mi kao da živim na putu, ili kada sam na putu, kao da vozim 30-50tak metara van ceste. Postoji li neki način da se to kalibriše?

Gde si Bracko druže, C.t. ovde, poz.!;)
Hihi, šta reći za mesta "malo dalje" od Beograda?!? Veruj da u mom kraju te Nokia mape datiraju valjda iz perioda izmedju dva svetska rata, tako da zemljani putevi iz '35 nisu baš neko merilo preciznosti danas kada se štošta izmenjalo, premeštalo i na kraju modernizovalo(asfaltiralo)! Kako pomoći nokiji da ispravi ove "krive Drine" stvarno ne znam.
Btw. oko dodavanja POI takodje ne bih bio od koristi, no možeš lepo da zamoliš za pomoć moderatora DigitNBG u GPS delu ovog foruma jer vidim da tip poznaje materiju oko celokupne GPS problematike.

[Ovu poruku je menjao Pici man dana 23.12.2007. u 14:06 GMT+1]
[ BrackoNe @ 23.12.2007. 15:29 ] @
Pozdrav druže!

Hvala na pomoći, hoću pitaću ga!
Instalirao sam MGMaps na telefon, preuzima mape sa više mesta, a primetio sam 2 stvari.
1. Prikazuje tačno mesto gde si + satelitski snimak gde se nalaziš.
2. Nema onog „idla“ koji se dešava kod Nokia Maps-a dok se ne pozicionira. Predpostavljam da ne zahteva 4 satelita, nego 3, ali nisam siguran. Siguran sam samo u jednom brži je i precizniji.
[ ZeljkoQ @ 11.01.2008. 10:56 ] @
Pozdrav.
Radi li neki GPS program bez prijemnika/predajnika? Čisto da imam planove gradova, dok ne kupim neki GPS prijemnik. Instalirao sam Nokia Maps, ali nešto baš nisam zadovoljan kako izračunava putanju. Navodi me da idem preko pešačkih ostrva i sl. Ako imate i neki predlog koji uredjaj da kupim ....... Tel je 6120. Hvala.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 11.01.2008. 11:33 ] @
Sve i jedan bi trebalo da rade bez GPS-a (Nokia Maps nisam probao). U nekim programima (TomTom npr.) te pita da li si pešak, biciklista ili vozač kol, pa u zavisnosti od odgovora ti daje mogućnost izlaska na auto-put, kretanja pešačkom zonom i sl.

Zavisi koliko ti se para daje...ali Nokijin LW-3D je dobar. Ja ga koristim.
[ IGGY BGD @ 23.03.2008. 15:09 ] @
Na Nokiji N73 ME imam instaliran Nokia Maps ali sam naisao na problem sa pretragom ulica.
Naime ka da udjem u: Options -> Find place -> Address i ukucam u: Street - Bulevar, City - Belgrade ili Beograd, Contry - Serbia-Montenegro
izbaci mi poruku: No results found.
iako sam na mapi Beograda video da ima nekoliko ulica koje imaju u svom nazivu Bulevar. Ja koristim Nokia Maps samo kao mapu jer nemam GPS prijemnik. Da li se jos neko sreo sa ovim problemom i da li je neko uspeo da ga resi?
[ dragancesu @ 23.04.2008. 22:30 ] @
@BrackoNe

Citat:
Postoji li neki software za PC kako bih mogao lakše da dodajem tačke (bankomate, ...


Pogledaj na http://www.softwaremarket.noki...at=21&uaid=240&lang=en i naci ces program

NavFun Pro

Navigate, track, review. NavFun Pro is THE all-terrain navigation/GPS tool. All your tracks can be uploaded to internet. Supports Google Maps/Earth, find addresses, tourist-info, businesses points.

koji kosta samo EUR 19.95

Znam da zvuci paradoksalno uzimajuci u obzir tovoje dobre namere, ali to kosta. Verovatni razlog je im svako ne salje podatke.
[ ZeljkoQ @ 24.04.2008. 07:50 ] @
Problem sa pretragom imam i ja na svojoj 6120 + Nokia Maps. Zbog toga i planiram da instaliram neki drugi program koji će da radi bez GPS-a.
Pa ako je neko raspoložen, može da predloži par takvih ( pored TomTom-a) ?
Pozdrav.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 24.04.2008. 08:15 ] @
Prvi mi na pamet pada Garmin Mobile XT.
[ stola @ 27.06.2008. 14:59 ] @
Imam Nokia N73 i BT GPS prijemnik, šta mi treba od software-a [po mogućnosti džabnog ili ;))] da bi imao navigaciju na telefonu. Interesuje me Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i BiH.

Unaprijed havala.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 28.06.2008. 20:56 ] @
Potrebni su ti programi sa mapama zemalja za koje želiš navigaciju.
Popularni programi su TomTom, iGo i GarminXT. Nažalost, nisu besplatni.
[ dragancesu @ 29.06.2008. 17:39 ] @
Nedavno sam skinuo program Nokia Maps (sa napomenom da jos nemam gps prijemnik, u planu je) i probao. Vidim da ima mapa celog sveta, ali su neke oznacene kao non-navigable sto se moze videti na

http://europe.nokia.com/A41005088

Moze li mi neko reci sta je razlika izmedju tih mapa?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 30.06.2008. 10:04 ] @
Non-navigable mape su one koje ili nemaju zadovoljavajući nivo kvaliteta (u smislu ucrtanih detalja) ili one za koje ne postoji mogućnost zadavanja destinacije, pa da ti se prikaže kako do tamo da dođeš.

Kod takvih mapa je vrlo često ucrtan samo glavni grad i auto put, aerodrom ili nešto slično i prilično su neupotrebljive.
[ A79 @ 30.09.2008. 00:06 ] @
Citat:
stola: Imam Nokia N73 i BT GPS prijemnik, šta mi treba od software-a [po mogućnosti džabnog ili )] da bi imao navigaciju na telefonu. Interesuje me Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i BiH.

Unaprijed havala.


Skini program Garmin Mobile XT v.5.00(najnovija verzija-besplatna) sa njihovog sajta i imaces extra navigaciju na mob-u. Sto se tice GPS mapa i karata za nase podrucje, moraces da skines sa net-a ili kupis kod ovlascenog distributera mapu SCG Route v.1.8 (Srbija i Crna Gora) i Adria Route v.2.10 (Hrvatska,Bosna,Slovenija i Makedonija)
[ mcdjura @ 16.10.2008. 13:57 ] @
Imam problem sa Nokia Map Loaderom...Naime...uredno selektujem sve mape koje zelim da skinem na kartici i krene sa skidanjem i kada dodje do onoga dela kada treba da ih sachuva na kartici i prijavi greshku(inacche PC Software je zadnja verzija isto tako i na telefonu...inahe telefon je n78):
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 16.10.2008. 16:10 ] @
Možeš li neke druge stvari prebaciti preko Nokia PC Suitea na telefon? Npr. slike ili muziku?
Da li si stavio telefon u PC Suite Mode? Prepoznaje li ti ga PC Suite kao N78?
[ mcdjura @ 16.10.2008. 19:27 ] @
Da! sve radi perfektno sem ovoga shto sam napisao!...
[ mcdjura @ 19.10.2008. 11:13 ] @
Edit:
Reshih problem :)...ako nekoog interesuje, problem je bio u ovoj zadnjoj verziji Nokia Nseries PC Suite...kazu na sajtu da ce sledeca verzija ispraviti taj bug...
[ nenad2007 @ 04.11.2008. 21:01 ] @
Pozdrav ljudi!
Imao sam instaliran GarminXT na nokia-i n95 i ubacene mape scg, medjutim problem je sto me po gradu sateliti nisu nalazili.Nasli su me samo na Adi i na putu do aerodroma i tamo je sve radilo kako treba,ali samo tamo...Tako da sam sve izbacio iz telefona i sada nemam nista od programa za navigaciju...Da li neko zna neki program koji zapravo radi u (gradu) Beogradu???
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 04.11.2008. 21:17 ] @
Ne traže i ne nalaze programi satelite, već hardver u telefonu, a N95 se ne može pohvaliti GPS čipom, zato nisi u gradu imao prijema. Ili mu je trebalo baš dosta dugo da se poveže, a ti prekidao pre tog trenutka
[ Pici man @ 06.11.2008. 11:07 ] @
@-V-O-Y-A-G-E-R-, malo preteruju ovi naši članovi tj., bolje rečeno - foliraju se ...
Motorola A925 je pre par godina mogla da se za nekih 10 - 15 min. konektuje na satelite i uz program SmartComGPS pokazuje trenutnu lokaciju na mapi u centru Beograda, dok se ovde neko žali da mu N95 ne radi.

Čovek ništa nije naveo u vezi telefona i njegovog firmvera i stanja u kome se nalazi(možda je telefon neispravan). Nije naveo ništa u vezi verzije Garmin-a koju koristi i koja je podešavanja je izvršio u okviru aplikacije, koja je GPS podešavanja izvršio unutar telefona, .... ALI kada treba da se žali, kritikuje, negoduje i traži preko leba pogača, onda se niko ne libi da iskuca par rečenica po raznim forumima očekujući da neko nagadja, pogadja i rešava njegov problem napamet.

Dajte ljudi neki podatak više, jer ako se meni i svim prijateljima koje poznajem N95 konektuje u dnevnoj sobi za nepuni minut, za par sekundi uz pomoć mreže bilo gde u ovoj državi na otvorenom osim u podrumima, onda verujem da nemamo neki specifičan N95 model već je sve do podešavanja i onoga što nabrojah gore. Ako se pak ne koristi mreža već je samo štiklirana stavka "Integrisani GPS" onda je period konekcije duži ali nekada se dešava da se konektuje za nepuni minut, nekada za 5 minuta, ali uvek u tom vr. periodu ... i radi ... doduše, dešavaju se izleti da telefon prijavi "GPS signal izgubljen" u toku same vožnje, zbog tog slabog GPS čpa i naročito loše rešene GPS antene unutar telefona ali se opet za par trenutaka telefon vraća u normalnu navigaciju i gotovo da ne predstavlja problem u toku vožnje.

Ne treba valjda napomenuti ono što je i vrapcima poznato da slajder telefona treba biti otvoren kada se navigira i da telefon pre same navigacije treba držati u periodu mirovanja tih par sekundi ili minuta dok se ne konektuje pa tek sesti u auto i krenuti vožnju jer u protivnom može potrajati konekcija ako se pokuša u toku vožnje tj., kretanja sa samo štikliranom opcijom "Integrisani GPS".
Ako nam je sve što navedoh poznato Nokia N95 može sasvim komotno da posluži kao GPS navigacioni uredjaj i neće biti problema oko signala.
Nije N95 toliko loš koliko ga loše poznaju njegovi korisnici!
P.S. postoji fora da se na Nokia N95 omogući konekcija na GPS brzinom kvalitetnog auto navigacionog sistema bez ikakve pomoći mreže i da se bukvalno za par sekundi lokuje čak i u zatvorenom prostoru ali treba izvršiti jednu minornu hardversku modifikaciju unutar samog telefona što nije teško, ali za laike i navlačenje igle na konac predstavlja problem, tako da ...
-> ovo što sam naveo je dokaz da nije GPS čip ugradjen u N95 toliko loš koliko je loše odradjena GPS antena <-
[ priki @ 10.11.2008. 12:21 ] @
Citat:
Nije N95 toliko loš koliko ga loše poznaju njegovi korisnici!
P.S. postoji fora da se na Nokia N95 omogući konekcija na GPS brzinom kvalitetnog auto navigacionog sistema bez ikakve pomoći mreže i da se bukvalno za par sekundi lokuje čak i u zatvorenom prostoru ali treba izvršiti jednu minornu hardversku modifikaciju unutar samog telefona što nije teško, ali za laike i navlačenje igle na konac predstavlja problem, tako da ...


jel ima mogućnosti da nam kažeš kako se ovo postiže ?
[ Pici man @ 10.11.2008. 14:09 ] @
Citat:
priki: jel ima mogućnosti da nam kažeš kako se ovo postiže ?

Već sam vam sve rekao u prošlom tekstu: "hardverska modifikacija unutar telefona ... GPS čip ugradjen u N95 toliko loš koliko je loše odradjena GPS antena". ;)

Znači, rastavi se telefon, i na mesto sadašnje GPS antene zalemi najobičnija licnasta žica dužine do 15cm koja se obmota oko plastičnih delova telefona kako ne bi napravila neki spoj u dodiru sa metalnim delovima i komponentama, sastavi ponovo telefon i onda imate GPS signal i u dnevnoj sobi za par sekundi! ;)
Provereno!
Doduše, potrebno je duže uputstvo za one koji nikada nisu držali lemilicu u ruci da bi sve ovo ukapirali i potrebno je podrobnije objašnjenje sa više slika i obavezno način na koji se rastavlja N95 .... no, javite ako vas baš toliko interesuje kako sada ne bih tražio originalni sajt na kome je sve ovo već odavno postavljeno i objašnjeno jer mene mrzi da ponovo uploadujem sve potrebne slike sa sporom int. vezom ...

[Ovu poruku je menjao Pici man dana 10.11.2008. u 15:21 GMT+1]
[ priki @ 11.11.2008. 08:02 ] @
hehehe.... skroz dobra fora

ma skontao sam te da je problem antena
samo moj posao a ni hobi nije da otvaram telefon/e
zato posecujem forum jer ima mnogo iskusnijih ljudi od mene

a bilo bi lepo da postaviš adresu sajta
niko te ne primorava da ti moraš ovde da uploaduješ
već postavljeno
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 11.11.2008. 08:19 ] @
A Google ne znaš da koristiš?
[ priki @ 11.11.2008. 08:19 ] @
znam, evo da pomognem

http://www.noeman.org/gsm/hard...improve-n95-gps-reception.html
[ Pici man @ 11.11.2008. 13:45 ] @
Citat:
priki:ma skontao sam te da je problem antena
samo moj posao a ni hobi nije da otvaram telefon/e

Iskreno, nije ni moj posao da otvaram telefon/e od 500 i kusur evra i modifikujem njihov hardver jer je to na kraju krajeva bio posao Nokia inženjera.
Niko ne kupuje vrhunski "smartphone" da bi sam počeo da ga lemi i ispravlja greške i nedostatke ... to je ipak posao za "uradi sam komplet kit" koji se dobija u kutiji za naravno mnogo manje para, a ne posao oko vrhunskog modela iz vodeće svetske kompanije u oblasti mobilne telefonije.
Treba se čovek zapitati, vredi li i dalje nokiji poklanjati poverenje i kupovati njene modele ako se uočavaju ovakvi propusti? Naročito ako se zna da Nokia modeli danas koštaju više od PDA uredjaja visoke klase?!?
[ priki @ 11.11.2008. 14:08 ] @
Citat:
Pici man: Iskreno, nije ni moj posao da otvaram telefon/e od 500 i kusur evra i modifikujem njihov hardver jer je to na kraju krajeva bio posao Nokia inženjera.
Niko ne kupuje vrhunski "smartphone" da bi sam počeo da ga lemi i ispravlja greške i nedostatke ... to je ipak posao za "uradi sam komplet kit" koji se dobija u kutiji za naravno mnogo manje para, a ne posao oko vrhunskog modela iz vodeće svetske kompanije u oblasti mobilne telefonije.
Treba se čovek zapitati, vredi li i dalje nokiji poklanjati poverenje i kupovati njene modele ako se uočavaju ovakvi propusti? Naročito ako se zna da Nokia modeli danas koštaju više od PDA uredjaja visoke klase?!?


e vidi ovako, imao sam Nokiu pre par godina, 6320
tad sam je stvarno dosta platio a nije bila ništa posebno
rad na njoj, tadašnji email klijenti(ko konkurencije su bili mnogo bolji),
meniji, brzina tj sporina uopšte nisu svidjali i brzo je našla drugog kupca

pre 3 meseca sam kupio ovo čudo jer sam ga preko ugovora platio 140e
to je jedini razlog kupovine jer sam sam sebi rekao da više neću davati
sumanute cirfe za telefon ( a preko ugovora je i HTC skup)

i utisak je ostao isti, previše para za proizvod srednje klase i
još nedovršen u nekim aspektima
plus je velika količina memorije koju koristim kao USB :)

90% ljudi na svetu čuje "telefon ima sve" i to je bitno
a kako to sve radi i kako radi kod ostalih nije,
e u tih 90% je marketing i uzimanje para
tako da nemoj da te čudi što košta toliko para jer "ima sve"

pozdrav
[ alagor2000 @ 20.12.2008. 08:15 ] @
Pozdrav,
da li moze Nokia maps da se instalira na samsung g810 ?