[ Brdja @ 24.09.2003. 06:12 ] @
Postoji li neki program koji bounceuje mail spam sa servera, a da moze i filter da se predefinise...
[ urke @ 05.10.2003. 11:04 ] @
Citat:
Brdja:
Postoji li neki program koji bounceuje mail spam sa servera, a da moze i filter da se predefinise...


Recimo konzolni: mailfilter, popmail, pop3spam, junkfilter, etc. Ili grafički: KShowMail (Qt), eremove (Gtk+1).

Ja koristim popmail 2.0pre1 u saradnji sa fetchmail-om.
[ Brdja @ 12.10.2003. 02:21 ] @
A da li neki od tih programa ima bounce opciju?
[ urke @ 12.10.2003. 08:51 ] @
Mislim da nema, nisam bunario, ali, po meni je bounce nepotrebna opcija iz jednog prostog razloga: nepotrebno guši saobraćaj. Ako je tebi taj desipečer označio da će da uništi neku poruku na serveru, šta te boli tuki da ti vraćaš bouncer pošiljaocu? U velikom broju slučajeva će da se pošalje odbijanje na nepostojeću adresu pa ćeš još da dobiješ i povratni Mail deliveri message koji će da te obavesti da si poslao poruku na nepostojeću adresu, i samo si bez potrebe zagušio saobraćaj i dobio još jedan spam!

Znači, izbegavaj da korsitiš bouncer i koristi filter :)))

btw. popmail mi radi odlično.
[ broker @ 12.10.2003. 09:55 ] @
Nemojte bounce-ovati smap. Spam uvek ime laziranu izvorisu adresu i bounce u stvari samo predstavlja novi spam koji ovaj put vas server generise.

Trenutno je trend da je bounce spam u stvari najmasovniji vid spama.
[ Gojko Vujovic @ 12.10.2003. 12:02 ] @
Šta ako je mail adresa izvorišta koja je navedena jedini očekivani vid kontakta? Onda nije lažna i dobro je uraditi bounce, možda onaj ko je slao shvati to kao nepostojeću adresu, što za njega u principu i jeste taj mailbox.
[ urke @ 12.10.2003. 19:16 ] @
Gojko, budimo realni, koliki % spama ima validnu povratnu ili izvornu adresu? Ja cenim da je to manje od 10%. Jedino ako baš vidiš da je recimo adresa sa nekog domaćeg dobiusa, onda OK, možda i da se bouncuje, ali, i to je diskutabilno...
[ broker @ 13.10.2003. 10:55 ] @

Dobar deo spama ima validnu email adresu. To nije sporno. Problem je sto su te adrese lazirane i vlasnici tih adresa nemaju nikakve veze sa poslatim spamom. Oni su u stvari i prvi cilj spamera. Bounce-ovan mail prolazi anti-spam filtere i dolazi do krajnje zrtve.

Statistika? Od oko 2000 poruka koje dobijam dnevno samo par desetina nisu spam, a od ostatka uglavnom sve su vec bounce-ovani spam. Odavno sam morao da postavim filtere koji brisu sve sto dolazi od raznoraznih mail daemona i spam filtera...

Najoriginalniji bounce koji sam video u zivotu su povremena EUNET-ova obavestenja da je neki njihov korisnik pokusao da mi posalje virus pa su ga oni eto sprecili u tome. Ne vredi govoriti im da mi ne salju te gluposti. Humor zivi :)
[ karmamel @ 14.10.2003. 13:27 ] @
Ja koristim MailWasher (www.mailwasher.net). Program skida messages headers sa pop3 servera i onda korisnik bira sta ce zadrzati (downloaditi), sta izbrisati. Takodje
nudi i mogucnost bounce-a, i ja ga koristim...(u neznanju gore navedenog).

Dakle eto odgovora za "bounce software", ali pitanje je koliko vrijedi sada.

MailWasher ima, u svakom slucaju, dobre filter-mogucnosti.


pozdrav

M

ps. interesantan forum (danas sam naletio)

[ Gojko Vujovic @ 14.10.2003. 13:50 ] @
Broker, to obaveštenje o virusima uopšte nije "bounce". Ti mešaš mail bounce i virus alert, dve stvari koje imaju potpuno različitu namenu.
[ broker @ 15.10.2003. 11:15 ] @

Karmame, i ja koristim MailWasher ali sa isključenom bounce opcijom.


Gojko, slažem se virus warning i spam bounce nije uvek isto.

Uzmi ovaj slučaj: meni dolazi gomila virus warning-a sa upozorenjem da ja šaljem viruse. To po meni jeste bounce jer oni navodno odbijaju moju poruku sa razlogom to ima virus. E problem je što ja nisam poslao tu poruku nego ju je poslao virus ko zna koga ko mene ima ili u adresaru ili kešu ili pitaj boga odakle sve virusi vade email adrese ali je u From polje stavio moju adresu baš zato da bi bounce došao meni a ne originalnom pošiljaocu i tako izazvao zabunu. Znači radi se o spamu.

Isti mehanizam sada koriste spameri tako što u From polje stave adresu svoje žrtve i pošalju spam. Takav spam biva odbijen i bounce je poslat na adresu koja je navedena u From polju. Kod primaoca, spam filter tu poruku ne vidi kao spam jer u zaglavlju te poruke nema izvornih podataka koji pokazuju da se radi o spamu nego da se radi o bounce poruci. U samom telu se nalazi spam ali spam filteri se ograničavaju da provere samo neku desetinu bajtova s početka poruke kako ne bi trošili resurse a u tom delu opet nema ničega što pokazuje spam. Rezultat je da poruke nije prepoznata ao spam i stiže žrtvi i to još kao opomena da on šalje spam.

Drugi slučaj s virusima, onaj koji sam pomenuo je da korisni EUNet-a verovatno zaražen virusom pošalje virus na moju adresu. EUnet-ov virus skener prepozna da se u poruci nalazi virus i naravno odbije da takvu poruku pošalje. On verovatno pošalje bounce tom svom korisniku da ga opomene da šalje viruse (ako mu to uopšte uspe jer kao što rekosmo, po pravilu From polje je uvek lažirano) ali ISTOVREMENO pošalje meni poruku da mi saopšti kako je neki njegov korisnik pokušao da mi pošalje virus ali ga je on u tome sprečio. U poiruci nema nikakve korisne informcije: ne piše ko je pokušao da pošalje virus, kada, kako, zašto, koji virus.... ama baš ništa osim potpuno neodređene informacije da je neko pokušao da pošalje virus i da su ga oni eto sprečili u tome. To naravno nije klasičan bounce ali je koren isti i štaviše to jeste čist SPAM.