[ virtualVoid @ 24.12.2007. 10:33 ] @
Postoji li na mail serveru opcija koja pohranuje sve dolazece i odlazece poruke? Pretpostavljam da postoji, jer znam da se na MS Serveru u pregledu queue-a mogu vidjeti imena posiljatelja i jos neki opci podaci.

Kako se nasi ISP-ovi odnose prema ovome - da li poruke pohranjuju ili postuju privatnost?
[ nkrgovic @ 24.12.2007. 13:33 ] @
Citat:
virtualVoid: Postoji li na mail serveru opcija koja pohranuje sve dolazece i odlazece poruke? Pretpostavljam da postoji, jer znam da se na MS Serveru u pregledu queue-a mogu vidjeti imena posiljatelja i jos neki opci podaci.


Kako na kom, pretpostavljam, ali svaki koji sam ja odrzavao (sendmail, qmail, postfix, Sun Java Enterprise) omogucavaju da se to napravi za 15 minuta :). Nije problem :).

Citat:
Kako se nasi ISP-ovi odnose prema ovome - da li poruke pohranjuju ili postuju privatnost?

Kako koji? Mislim, ne verujem da ce ti iko javno priznati da to radi, sve i da radi, ali ja ne verujem. Jednostavno, u pitanju je prevelika kolicina podataka da bi se logovala i cuvala duzi period, bar za sve korisnike. Mozda to rade ponekad, za samo nekog korisnika, ili ako rade za sve, onda mogu to da rade JAKO kratak vremenski period - tipa par dana.... Ne verujem da ijedan domaci ISP ima kapaciteta da drzi sve mailove u visegodisnjoj arhivi....

Uostalom, ako te to bas brine, zasto ne otvoris neki gmail ili tako neki nalog ? Ili digni svoj server :) .
[ Shadowed @ 24.12.2007. 14:24 ] @
Nesto mi uzvikuje iz dubina secanja, ali nisam siguran da je po nekom zakonu sada obavezno da se neke stvari cuvaju 6 meseci, ne znam da li ovo spada u to.

Citat:
nkrgovic: Uostalom, ako te to bas brine, zasto ne otvoris neki gmail ili tako neki nalog ? Ili digni svoj server :) .

Zato sto i Gmail upravo to radi? :)
Ne znam sada (a ne verujem da su menjali), ali u pocetku je stajalo u eula-i (ili nekom ekvivalentu) da Google zadrzava pravo da zadrzi e-mail poruku i nakon sto je ti obrises.
[ momsab @ 24.12.2007. 16:58 ] @
Citat:
Shadowed: Nesto mi uzvikuje iz dubina secanja, ali nisam siguran da je po nekom zakonu sada obavezno da se neke stvari cuvaju 6 meseci, ne znam da li ovo spada u to.
ja se secam da spada (takodje i SMS, MMS, telefonski pozivi)
kao eventualni dokaz u istraznom/sudskom postupq

kompresija je divna stvar, obzirom da je vecina mejlova tekstualna (i html je tekstualan)