[ BioSQUAD @ 26.12.2007. 10:00 ] @
Kako mogu da stavim da funksionisu zajedno, i mapa Srbije i Makedonije. Kad instaliram Makedonije, Srbije su samo glavni putevi i obrnuto!

[ srdjan.r @ 30.12.2007. 12:51 ] @
Garmin Mobile XT(PPC) podržava 4 različite karte:

Gmapbmap.img --> osnovna
Gmapsupp.img --> vaša karta kao SCG
Gmapsup2.img --> druga karta kao Makedonija
Gmapprom.img --> druga karta isto
[ BioSQUAD @ 31.12.2007. 00:14 ] @
Hvala,
Uspeo sam sa MapSourcem da stavim i vise!
[ srdjan.r @ 04.01.2008. 10:43 ] @
Citat:
BioSQUAD: Hvala,
Uspeo sam sa MapSourcem da stavim i vise!

Da li moze jedno kratko uputstvo kako si to uspeo.Hvala!
[ ZorMi @ 04.01.2008. 12:05 ] @
Ukratko...

- instalira se na PC besplatni program MapSource sa Garmin sajta (http://www8.garmin.com/support/mappingsw.jsp), on služi za rukovanje mapama i download mapa u prenosne uređaje (neke distribucije mapa imaju već u sebi MapSource ali nije sigurno da je najnovija verzija)

- instalira se na PC mapa Srbije (SCG 1.5) i otključa (Unlock Wizard) koristeći kod za aktivaciju mape

- instalira se mapa Makedonije (verovatno iz AdriaRoute 2.0) i isto otključa njenim kodom za aktivaciju

- još neka mapa, koliko ih ima...

- ako se navigacija vrši sa laptopa onda treba još besplatni nRoute program sa gornjeg linka, koristi ove već instalirane mape

- ako se koristi prenosni Garmin uređaj priključi se na USB (ili serijski) port PCa ili kartica iz mobilnog u card reader ili sam mobilni ili ...

- iz MapSource programa se izabere Map Tool alatka, a iz padajućeg menija prva mapa, obeleže se Map Toolom oblasti mape koje su od interesa, zatim se izabere sledeća, obeleže se dodatne oblasti... na dnu levo pod Maps tabom se sabira ukupna veličina izabranih mapa, ne sme da pređe slobodan kapacitet u eksternom uređaju (ne preklapati iste oblasti sa više mapa nego svaku birati tamo gde je najbolje obrađena)

- krajnji rezultat se onda pošalje u uređaj komandom Send to Device kao jedinstvena mapa u koju su spojene sve izabrane oblasti, opciono i Waypoints (označene tačke), Routes (sračunate rute) ili Tracks (snimljene trase)

- dalje se na samom uređaju po potrebi aktiviraju oblasti na mapi ključem za sam uređaj i te oblasti...
[ Predrag Supurovic @ 04.01.2008. 12:36 ] @
Preskocio si bitan detalj: i SCG Route i Adria Route moraju da se otkljucaju za uredjaj na koji ih saljes, predvidjenom procedurom. Bez tog otkljuvanja, milsim da MapSource nece ni da posalje mape, a ako ih posaljes rucno, nekim drugim putem, GPS uredjaj ce za te mape da prijavi da nisu otkljucane i nece ih prikazivati.
[ ZorMi @ 04.01.2008. 14:18 ] @
> i SCG Route i Adria Route moraju da se otkljucaju za uredjaj na koji ih saljes

Piše u poslednjoj rečenici da se prebačene mape dodatno aktiviraju u uređaju. E sad, za slanje mislim da je dovoljno otključati ih u MapSourceu onim 25-slovnim ključem. Posle toga bi selekcija i slanje mapa trebalo da rade (kao i navigacija iz nRoute). Ja punim SD karticu u običnom USB card readeru zbog brzine prenosa, ne verujem da MapSource nešto proverava, to tek softver u samom uređaju/mobilnom pri otvaranju mapa...

E da, MapSource će prepisati postojeće mape na kartici u fajlu GMAPSUPP.IMG pa ga treba preimenovati ili skloniti na PC za svaki slučaj ako novi ne bude hteo da radi zbog manjka kodova ili šta ja znam...

Drugi način da se ima više mapa na istoj kartici/uređaju je pomenuo srđan.r: davanjem specificiranih .IMG naziva za dodatne karte. Nisam tako probao ali ću morati zbog Auto-Drive Hellas 1.25 (najbolje?) mape Grčke koja se prodaje samo u 'kartičnom' formatu a ne kao MapSource distribucija.
[ ZorMi @ 05.01.2008. 14:36 ] @
Citat:
Drugi način da se ima više mapa na istoj kartici/uređaju je pomenuo srđan.r: davanjem specificiranih .IMG naziva za dodatne karte.

Evo probao sam. Radi... donekle. Dakle, mapu Grčke (Auto-Drive Hellas 1.25 koja se prodaje samo kao .IMG fajl na kartici) sam preimenovao u GMAPSUP2.IMG (.UNL), a iz MapSource sve ostale potrebne mape iskombinovao i eksportovao u GMAPSUPP.IMG (.UNL).

Softver (Garmin Mobile XT 4.10.60 Symbian) onda automatski bira detaljniju kartu prema mestu koje se zumira ili gde je pozicija... Uz jednu krupnu manu: izgleda se ne može praviti ruta preko mapa u različitim fajlovima, samo u okviru istog fajla. Npr. mora prvo ruta do granice, kraja mape (ili više njih iskombinovanih) u jednom fajlu, pa onda u drugom fajlu nastavak nadalje.
[ zokaa @ 05.01.2008. 16:14 ] @
Mene interesuje ako imamo 2 karte recimo adria topo 2.00 i adria route 2.00 a pokrivaju ista podrucja ,oba su naravno ubacene ,kako preci sa jedne na drugu u programu garmin xt i obratno,tj.kao ih koristiti na istoj kartici.nadam se da me razumete.Hvala
[ ZorMi @ 05.01.2008. 17:05 ] @
Radiće i prosto preimenovanje mapa (file explorerom iz mobilnog) pre pokretanja programa. Koja treba preimenuje se u GMAPSUPP.IMG (i GMAPSUPP.UNL). Upućeniji će znati ako ima neki elegantniji način, npr. preko opcije Tools/Manage My Data/Map Sets...
[ ZorMi @ 05.01.2008. 21:21 ] @
Citat:
ZorMi izgleda se ne može praviti ruta preko mapa u različitim fajlovima

Ograđujem se, treba još proveriti... Mapa Hellas ima granični prelaz s Makedonijom pomeren par stotina metara u odnosu na CNENT2008 mapu, a skoro kilometar od Adria mape. Dakle ne može tu ionako da spoji rutu.

Ako je neko probao drugu kombinaciju mapa i uspeo da napravi rutu kroz razdvojene fajlove...

[ Predrag Supurovic @ 14.01.2008. 03:08 ] @
Za otkljucavanje mape samo ispostujes proceduru u MapSource-u, on ce te dovesti na Garmin sajt i tamo ces popuniti ono sto ti trazi da bi ti izgenerisao kljuc. Ako mapu otkljucavas za odredjeni uredjaj onda Garminu moras dati i ID tog uredjaja. Kada je mapa otkljucana, prosto je iz MapSource-a posaljes u uredjaj - MapSource ce zavrsiti sav posao sa kljucevima.

Ako imas vise mapa, u Mapsource-u izaberes one koje zelis da imas u uredjaju i on ih tamo posalje, sve lepo spakovano kako treba.

Ako imas mapu koju nisi ucitao u MapSource, ucitaj je - nije to nesto komplikovan posao. Ako ne umes, mozes mi poslati mapu da ti je pripremim tako da je sa par klikova misem ucitas u MapSource.

[ vivicav @ 14.01.2008. 23:41 ] @
Hvala na brzoj pomoci. Pokusacu u narednih dan dva da se pozabavim problematikom. Ne uspem li, javljam se ponovo. :-)
[ lukic_scg @ 30.01.2008. 23:24 ] @
Pozdrav narode,trebala bi mi vasa pomoc.
Citao sam prethodne postove oko otkljucavanja mapa.Ovako stoje stvari,imam nokia n95 i garmin xt 4.10.40,skinuo sam mapsource i uspeo otkljucati mapu,medjutim kad je ubacim u telefon i pokrenem garmin xt opet mi trazi neki kod za mapu.Pokusao sam doci do njega preko unlock wizard-a ali bezuspesno.U pitanju je mapa scg route 1.5
Ako moze neko da mi napise korak po korak kako da dodjem i do tog koda.

Hvala
[ Predrag Supurovic @ 31.01.2008. 00:06 ] @
To je samo jedan korak: odes na www.garmin.co.yu i kupis mapu. Tad dobijes sve sto treba da otkljucas mapu, ukljucujuci i uputstvo na srpskom kako se to radi.
[ lukic_scg @ 31.01.2008. 07:56 ] @
Pa ja sam mislio da se moze nekako besplatno dobiti.Znaci ipak mora da se plati
[ Predrag Supurovic @ 31.01.2008. 08:33 ] @
Pod besplatno, mislis da ukrades licencu? Tako moze, ali je to nelegalno.

Uz to, ljudi su ulozili ogroman trud da naprave mapu, i ako mislimo da imamo redovno osvezavanje mapa i njihovo poboljsanje, onda ne bi trebalo da ih potkradamo, jer ako ostanu bez finansijskog efekta, onda nece moci da rade na mapama.

Usput, ako hoces da vidis mapu na uredjaju, onda je u MapSource-u registruj sa 'DEMO' umesto sa registracionim kljucem. Takva mapa se moze videti i na uredjaju.
[ lukic_scg @ 31.01.2008. 17:51 ] @
A kako da je registrujem na demo i sta ona iskljucuje u odnosu na full,koja opcija u mapsource to radi. (izvinite sto sam naporan ali jedino mi vi mozete pomoci:)
[ DigitNBG @ 02.02.2008. 17:55 ] @
...ili se drzite teme ili otvorite novu.
[ mariovid @ 09.02.2008. 18:04 ] @
Imam jedan problem sa dvije karte Adria Route i kartom Scg. Uredjaj je garmin nuvi 200 i na njemu je instaliran City navigator(djelomicno) tako se isporucuje. Skinuo sam sebi na PC Mapsource, Adria Route i kartu Scg. U Mapsource sam prvo selektirao kompletan ekran karte Scg (udaljenost 200 km), zatim isto to napravio sa Adria Route i zatim ih naredbom Send to device prebacio na dodatnu SD karticu. U postavkama uredjaja kad gledam karte, chekirane su tri karte Route SCg, Adria Route i City Navigator. Pretraga radi za gradove i iz HR,BiH,SLO,Njemacka itd. ali nikako iz Srbije. Kad gledam u POI uredno mi recimo za aerodrome navodi i aerodrome iz Srbije, ali mi pretraga ne radi. Zna li nek u cemu bi mogao biti problem ?
[ gorand @ 27.03.2008. 08:27 ] @
Citat:
mariovid: Imam jedan problem sa dvije karte Adria Route i kartom Scg. Uredjaj je garmin nuvi 200 i na njemu je instaliran City navigator(djelomicno) tako se isporucuje. Skinuo sam sebi na PC Mapsource, Adria Route i kartu Scg. U Mapsource sam prvo selektirao kompletan ekran karte Scg (udaljenost 200 km), zatim isto to napravio sa Adria Route i zatim ih naredbom Send to device prebacio na dodatnu SD karticu. U postavkama uredjaja kad gledam karte, chekirane su tri karte Route SCg, Adria Route i City Navigator. Pretraga radi za gradove i iz HR,BiH,SLO,Njemacka itd. ali nikako iz Srbije. Kad gledam u POI uredno mi recimo za aerodrome navodi i aerodrome iz Srbije, ali mi pretraga ne radi. Zna li nek u cemu bi mogao biti problem ?

Interesuje me jesi li rijesio problem pretrage posto to i mene muci

Zivjeli
[ massive @ 08.04.2008. 13:13 ] @
ja imam isti problem.. uglavnom kada stavim samo mapu evropa v9 ili release 2008 nemoguce da mi ocita bih, srbiju, samo stoji hrvatska, uglavnom onda nabacim adria route 2.0 zajedno sve super, instaliram ih tako sto u isto vrijeme stavim Euro city map SCG 1.60 i adria route sve super izgleda kad se mape popale medjutim neradi mi SEARCH to jest nemogu pomocu ukucavanja adrese naci lokaciju na koju zelim ici nego samo mogu otvoriti kartu pribliziti recimo beograd i onda moram manualno naci blabla ulicu i select i go to. mislim veoma glupo sta ce mi onda navigacija ako mi neko mora objasnjavati to ti se nalazi u lijevom cosku kad uradis 20% zoom :)
nadam se na neko ima rijesenje.
pozzz
[ zlajaP @ 06.06.2008. 12:32 ] @
I ja imam isti problem.Greska je bila u Mapsource.Uzmite novu verziju 6.13.7 i to ce nestati.
Samo fazon je u tome da mogu da nadjem samo kada mi je ubacena Navigator NT9.
A sa novom verzijom 2008 imam isti taj problem.
Da li neko zna vise?
[ stola @ 03.07.2008. 08:43 ] @
Postoji li mogućnost da u MapSource (Adria Route i SCGRoute) napravim rute i da onda rute prebacima na telefon u GarminMobileXT? Mislim da mi je preglednije praviti rute na PC-u nego na mobilnom.

Pozdrav i hvala.
[ elektros @ 09.09.2008. 21:30 ] @
Na koji nacin i gde da vidim koje mape imam instalisane u telefonu ( N95 8gb ), daje mi opciju biranja zemlje - posebno Srbija posebno Crna gora ali ne znam koje su to verzije karata.
[ osasa @ 04.10.2008. 08:36 ] @
Kada stavljate mape u telefon sve mape se moraju staviti istovremeno iz MapSoursea posto se spajaju u jedan img fajl. Ako stavljate jednu po jednu, prirodno je da ce samo poslednja da bude u telefonu.
[ Rusi @ 10.11.2008. 23:25 ] @
Ja imam problem sa instalacijom. Kada udjem u Garmin v5.0.0.10 ne moze da nadje GPS a ni mape nigde ne vidim u samom programu...
Otkljucao sam 1.8, selekrirao celu SRB i CG i stavio send na fon. E sada, vidjao sam u upustvima da treba da stavim negde fajl gmapsupp.unl (koji ja napravim i stavim key sa kojim sa otkljucao mape u njega) i prebacim na karticu gde su mape. Mape su na kartici\gamrin\GMAPSUPP.IMG zar ne? Tu sam stavio gore pomenut fajl ali kada udjem u program nigde mape, nista se ne desava.
Menage set mi stoji pod 2 e:\garmin\ i kada kliknem tu vidim da su tu delovi mape Srbije i CG.
Ne znam sta nisam dobro uradio...

---------

Nije mi bilo podeseno GPS u settingu. Sada trazi satelit kada odem na mapu ali i dalje nema mape niti moze satelit da nadjem (trazi ga vec oko 5,6min, pokusao sam i napolje da izadjem)

[Ovu poruku je menjao Rusi dana 11.11.2008. u 00:52 GMT+1]

-------------

Procitao sam takodje za neke "Base Mape" sto moram da instaliram... ovo je sve komplikovanije :(
Nasao sam da ipak vec imam "worldwide roads base map"

[Ovu poruku je menjao Rusi dana 11.11.2008. u 01:12 GMT+1]

hmmm... cini mi se da sam ja sve dobro uradio samo sto je izgleda slab signal tj vidim da varira od jedne do 0 (na gefikonu za signal) ali izgleda da nije 1 dovoljno da me satelit locira. Inace to sto sam rekao za mape bio sam zumiran u Engleskoj. Prosarao sam mape Evrope, dosao do Srbije i vidim da ima ulica u NS-u sto znaci da sam dobro otkljucao mape?
Inace ovo sto probavam to radim na 6220c.

[Ovu poruku je menjao Rusi dana 11.11.2008. u 01:36 GMT+1]
[ diamerc @ 23.11.2008. 13:51 ] @
Ja imam problem, ne mogu sa kompa da prenesem kartu na GARMIN uredjaj. Sve sam uradio kao i sa predhodnim prebacivanjem ali ovaj put ne moze. Radi se o Slovackoj detaljnoj mapi.Ako neko moze \da pomogne , HVALA .
Samo da napomenem skinuosam kartu s NET-a, otkljucao je i sve fukcionise na kompu ali kad je prebacim u uredjaj NUVI 660 on ne moze da je otkljuca.Da li je do karte ili ima neki drugi problem.?

[Ovu poruku je menjao diamerc dana 23.11.2008. u 15:03 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao diamerc dana 23.11.2008. u 15:04 GMT+1]
[ daywalkerzr @ 23.11.2008. 23:01 ] @
u noteped-u upisi kod i sacuvaj ga u graminov folder na memorijskoj kao GMAPSUPP.UNL