[ byM4k5 @ 27.12.2007. 02:11 ] @
[ byM4k5 @ 27.12.2007. 02:11 ] @
[ 3emyh @ 27.12.2007. 02:55 ] @
Apsolutno ne mogu da poverujem. Oduvek sam mislio da je nasa vlast marionetska i da ce prihvatiti ono resenje za koje se bolje plati (ima neka tema o ISO standardima i uvodjenju MS softvera u drzavne institucije).
Drugo pitanje je, da li postoji jos neki izvor informacija o radu aktuelne demokratski izabrane vlasti gde bi mi, biraci, mogli da se informisemo o radu organa koje sami finansiramo kroz porez, a da to ne bude dnevna stampa? Mnogo sam besan veceras, ovo mi je vec treci post ovde. [ tdjokic @ 27.12.2007. 03:16 ] @
"Od februara 2008. besplatni informatički softver na srpskom" - ako im i lokalizacija bude smotana, kao ovaj naslov vesti, onda ... j...i ga! Bolje da uvedu opste kurseve engleskog (ili ruskog :-) ) pod obavezno, nego da lokalizuju nesto nakaradno. U prvi mah sam pomislio da ce neko da poklanja komercijalni softver, pa ce taj zato biti "besplatan", jedva se snadjoh tamo "sta je pisac hteo da kaze".
Najveca vrednost ovoga je sto su se uopste pokrenuli i "otkrili" narodnim masama da postoji i "besplatan informaticki softver" i uspostavili neku organizovanu podrsku istom, a inace sama lokalizacija je dobrodosla, ali nije presudna. Mnogi nazivi iz MS Windowsa su sasvim upotrebljivi i u Linuksu, bilo da ih korisnik vec poznaje na engleskom ili srpskom. [ Ivan Dimkovic @ 27.12.2007. 07:20 ] @
Eto, nemoj posle da Linux komuna krene da prica kako su zapostavljeni na drzavnom nivou u Srbiji :)
Sad ga jos i fakin drzava nudi za dzabe gradjanima - bwahaha, ono 'uzmite, nece nista da vas boli, dzabe je' :) Ko lose kese koje dele dzabe u supermarketima :) [ MladenIsakovic @ 27.12.2007. 12:11 ] @
E i kod nas nešto normalno da se desi
![]() Za operativni sistem izabran je "Linuks" (Linux), čija je lokalizacija u toku, a za kancelarijsko poslovanje biće ponuđen "OpenOfis" paket (procesor teksta veoma sličan Majkrosoftovom "MS vord" programu, program za tabelarne kalkulacije nalik "Ekselu", program za prezentacije kao što je "Pauer point" i program za male baze podataka). Za pretraživanje interneta biće urađen prevod programa "Mozila - Fajerfoks" na srpski jezik i programa za pregled i slanje elektronske pošte "Tanderbird". Trenutno se lokalizuju dve verzije "Linuks" operativnog sistema, zato što nije izvesno koja je bolja i koja će duže da opstane ("Ubuntu" i "Fedora"), a kompletno prevođenje dokumentacije treba da omogući podizanje nivoa znanja i onima koji nisu učili engleski jezik, ne samo da ih koriste, već i da mogu da razumeju kako ti sistemi rade. U svakom slučaju, moći će da nađu odgovarajuća uputstva kako da reše problem. Ovi programi pokrivaju kompletne potrebe pojedinaca i manjih preduzeća u pogledu pripreme tekstova, mnogih izračunavanja i prezentacija, pri čemu je softver kompatibilan sa Majkrosoftovim "ofis" paketom u smislu korišćenja postojećih dokumenata i pamćenja dokumenata u formatima razumljivim Majkrosoftu. Projekti se finansiraju iz sopstvenih budžetskih sredstava Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, a korišćenjem ovih sistema može se postići značajna ušteda u uvozu softvera po svakom računaru, za onoliko za koliko bi trebalo platiti softver kod Majkrosofta. U Srbiji se u kućnoj upotrebi uglavnom koriste piratske verzije softvera i Ministarstvo će se zalagati za legalizaciju softvera, ne samo zbog pritisaka iz sveta i moralnih aspekata problema, već i zbog naše softverske industrije, čiju intelektualnu svojinu treba da štitimo. Elektrotehnički fakultet i Fakultet organizacionih nauka u Beogradu rade za srpsku distribuciju "Linuksa" i "Fedoru", a Matematički fakultet - "OpenOfis", dok Elektronski fakultet u Nišu radi lokalizaciju na srpski za "Mozilu", navedeno je u saopštenju. Jes' da su "preporuke" stigle iz Brisela, hvala qrcu da su nam konačno i nešto pametno preporučili, za promenu ![]() "Long live, and prosper", što bi rek'o g. Spok iz Star Treka ![]() [ nkrgovic @ 27.12.2007. 12:18 ] @
Wow... ovo konacno lici na nesto... dobro su se setili. Stvarno, ko god da je ovo odradio - svaka mu cast. Krajnje je vreme bilo da ova drzava prekine da precutno podrzava pirateriju i da umesto toga ponudi konkretno resenje. Cinjenica da se razvija u zemlji i da je zasnovano na otvorenim standardima, otvorenom kodu i svemu sto ide uz to je samo jos jedan bonus. Svaka, ali svaka podrska!
Bilo bi jos bolje ako bi ovo postalo i usability requirement za rad sa gradjanstvom. Znaci, molim lepo, ja koristim "onaj drzavni OS", zasto meni ne radi e-banking? :) Ma ima gomila dobrih stvari koje iz ovoga mogu da proizadju.... Evo, prvi put da mi nije zao sto placam porez :-D. [ tdjokic @ 27.12.2007. 15:42 ] @
Citat: nkrgovic: "onaj drzavni OS" [ Silencer @ 27.12.2007. 17:16 ] @
Jos samo da status tog projekta prevodjenja moze da se vidi preko SVN ili CVS pa da poverujem da se nesto desava.
OpenOffice je provodjen par puta na srpski jezik, ne znam od koje strane... I ne znam kako je to izgledalo, al nije bilo tolko popularno kolko je hrvatski lokalizovan OpenOffice stvarno popularan u njihovoj zemlji. Elem fina stvar da se procita, al sto rekoh gore dok ja ne vidim status toga ne verujem nista ;) Kladim se da iza ovog projekta stoji nas poznati informaticar Zarko Radosavljevic. Kampanja bi isla "Instalirajte besplatan srpski software i dobijete za dzabe tastaturu za slepo kucanje" [ mmix @ 27.12.2007. 18:27 ] @
Ko tu mrsi a ko masti i za sta ti faksovi uzmiaju pare od vlasti, ko ce ga znati, ali to sto oni "prevode" je vec prevedeno ili blizu kraja:
http://www.ubuntu-rs.org/ http://sr.openoffice.org/ http://prevod.org/ Jedino sto bas nisam toliko impresioniran forsiranjem cirilice, al ajde ionako ga necu koristiti na srpskom pa se ne brinem mnogo. [ Silencer @ 27.12.2007. 19:10 ] @
Znaci ovde ispade da se prevodi samo Fedora ;)
A za openoffice im se ne svidja kako to izgleda dobro na sr.openoffice.org ? Sto sad klasican gradjanin Srbije ne moze da se pita ko vodi taj projekat i o cemu se stvarno radi ? :) Mislim ja sam za to da se sve prevede na srpski i podrzavam ovo, al meni nista ne znaci sto sam to procitao u novinama. [ pri3rak @ 27.12.2007. 19:36 ] @
Mislim da su se neki malo rano poradovali ovome, iskustveno mogu se nadati samo da je u pitanju samo neka porpagandna fora.Inace slabo kapiram cemu sve ovo, ovi prevode nesto sto je manje vise prevedeno, a zanima me da li ce bas da zaoru pa isprevode komplet dokumentaciju koja ide uz tu fedoru, oo i ostalo?I onda, ajd sta ce ljudi sa tim linuxom da rade kad npr. izgore od zelje da se opare oci pogledom na svoj racun u banci, mozda poteraju IE7 kroz wine, o zezatorkim aspektima primene racunara i da ne mislim.OK stvarno nemam nista protiv linuxa, evo i sam ga koristim isto tako i win, i ne gajim nikakve emocije ni prema jednom, u mojoj perspektivi najobicniji alat...
[ Časlav Ilić @ 27.12.2007. 20:16 ] @
Citat: mmix: Jedino sto bas nisam toliko impresioniran forsiranjem cirilice [...] Ne postoji nikakvo forsiranje ćirilice. Praktično svi prevodi slobodnog softvera postoje na oba pisma. Izuzeci mogu biti jedino pojedinačni programi koji su van svakog šireg poduhvata. Štaviše, u KDE-u 4, kako je temeljno preoravan od trojke našlo se prostora i za nove lokalizacione mehanizme, pa tako jedan od njih čini da svaki KDE4 program koji ima ćirilični prevod, automatski, bez ičijeg i ikakvog napora, ima i latinični. Sve da se neko upre da latinični prevod ne bude dostupan, ne može to izvesti, jer će ga KDE stvarati u letu iz ćiriličnog. [ MladenIsakovic @ 27.12.2007. 20:20 ] @
Citat: pri3rak: sta ce ljudi sa tim linuxom da rade kad npr. izgore od zelje da se opare oci pogledom na svoj racun u banci, mozda poteraju IE7 kroz wine Pa to i jeste jedna od stvari koje bi se ovim promenile, jer bi onda na državnom nivou bilo zahteva da se omogući uvid u bankovno stanje i iz drugih sistema, ili da se prave neka rešenja bazirana na javi (opet najbolje preko browser-a), tako da svako ko ima Javu, nezavisno od OS-a i samog web pretraživača može komotno da proverava svoje bilanse, a ne kao do sada, kad si, ako želiš tu uslugu, prosto primoran da kupiš windows. [ labicko1 @ 27.12.2007. 20:25 ] @
Kolko sam ja upoznat jos pokojni dzindzic je potpisao neke drzavne ugovore sa Microsoftom, neznma tacno sta su potpisali ali cisto sumnjam da medju tim ugovorima nije bio neki da se Srbija obavezuje da koristi njihove programe u drzavnoj upravi (Srbija je tom prilikom dobila i finu sumu novca kao pomoc od Mcrosofta, gde je taj novac otiso to je vec drugo pitanje i nije za ovu temu). A sada sto se tice drugih izvan drzavne uprave oni su uvek slobodni da koriste softver koji se njima svidja.
[ momsab @ 27.12.2007. 21:39 ] @
Citat: labicko1: Kolko sam ja upoznat jos pokojni dzindzic je potpisao neke drzavne ugovore sa Microsoftom, neznma tacno sta su potpisali ali cisto sumnjam da medju tim ugovorima nije bio neki da se Srbija obavezuje da koristi njihove programe u drzavnoj upravi koliko sam upucen, sve te licence su sada ilegalne [ bmcvetic @ 27.12.2007. 21:47 ] @
Naravno, puna podrska za ovakvu odluku meni inace veoma drage ministarke.
Ovde se prakticno radi o potvrdi pozicije mainstream distribucija (Fedora, Ubuntu) i alata (Firefox, OpenOffice...). Nista ovde nije cudno, samo uvrezena ideja da se kod nas nista ne moze promeniti. Videcemo kako ce sve ovo ispasti, a sto se tice Windoze nije nikakav problem otici do prodavnice i kupiti sve sta ti treba, zar ne? [ Slobodan Miskovic @ 27.12.2007. 21:54 ] @
Tek ce se videti koliko je ovo ogromna greska a navise ce ispastati gradjani zbog neobucenosti ljudi u drzavnoj upravi da koriste Linux sisteme i odsustvo podrske.
[ sikander @ 27.12.2007. 23:01 ] @
A ljudi u drzavnoj upravi su inace fantasticno obuceni za rad u windowsu.
[ Slobodan Miskovic @ 27.12.2007. 23:03 ] @
Nije u tome problem nego sto imaju koga da nazovu ako im je potrebna podrska. ;)
Sto se tice obuke za rad na Windows-u veruj mi da je ona jos kakva takva....ovo sa Linuxom ce tek da bude katastrofa. [ pri3rak @ 28.12.2007. 00:10 ] @
Citat: MladenIsakovic: Pa to i jeste jedna od stvari koje bi se ovim promenile, jer bi onda na državnom nivou bilo zahteva da se omogući uvid u bankovno stanje i iz drugih sistema, ili da se prave neka rešenja bazirana na javi (opet najbolje preko browser-a), tako da svako ko ima Javu, nezavisno od OS-a i samog web pretraživača može komotno da proverava svoje bilanse, a ne kao do sada, kad si, ako želiš tu uslugu, prosto primoran da kupiš windows. Slazem se, i ja sam svakako protiv svake prinude, pa i one koju bi drzava vrsila na banke.Nek koristi ko sta misli da je dobro za njega, a trziste ce resiti sve ostalo... Opet, ja ne znam, prosto nisam upucen, sta to oni prevode, da li samo UI, ili i komplet dokumentaciju.Ako je samo do UI, evo i MS je preveo XP svojevremeno, pa na koliko se to racunara ovde realno vrti, a bas je bila frka pre koju godinu. Opet mislim da je ovo samo bacanje para i vremena, vec postoje free distribucije,a pa ne vidim da je potrebno praviti jos jednu na ovakav nacin. [ tdjokic @ 28.12.2007. 01:26 ] @
Citat: a kompletno prevođenje dokumentacije treba da omogući podizanje nivoa znanja i onima koji nisu učili engleski jezik, ne samo da ih koriste, već i da mogu da razumeju kako ti sistemi rade. Eto. Znaci - i dokumentacija. [ cveticmilan @ 28.12.2007. 07:43 ] @
Mene ovakve vesti uopste ne iznenadjuju i u buducnosti ce biti sve vise i vise ovakvih poteza .
Iznenadjuje me nepismenost autora teksta koja je morate priznati na vrhunskom nivou . Citat: Slobodan Miskovic: Nije u tome problem nego sto imaju koga da nazovu ako im je potrebna podrska. ;) Sto se tice obuke za rad na Windows-u veruj mi da je ona jos kakva takva....ovo sa Linuxom ce tek da bude katastrofa. Pa valjda ce i nasi ljudi nauciti da pozovu nekog MAN-a kad "zagusti" . [ Slobodan Miskovic @ 28.12.2007. 07:55 ] @
Koga ce da nazovu? Konkretno broj telefona.
[ pri3rak @ 28.12.2007. 08:44 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Koga ce da nazovu? Konkretno broj telefona. 94 [ Burgos @ 28.12.2007. 12:21 ] @
$ man kako da oTštampam što sam kucao PS. Mnogo bolje izgleda ćirilicom :). PPS. Gde je jebena spajalica?! ;) [ botunjac @ 28.12.2007. 15:18 ] @
Ne razumem zasto se ovo ponovo polako pretvara u raspravu sta je bolje: Widow$ ili Linux?
Ideja je da drzava, po ovom tekstu, daje sansu jos nekom a ne samo onima koji su dosli sa mnogo novca i na ko zna koji tamo nacin dosli do nekog tamo ugovora. Tacno je da je za elektronsko bankarstvo nemoguce imati neku drugu platformu neg' win ali ja mislim da je to vise posledica toga, sto je dobar deo firmi imao nelegalan softver. Ako bi se stvari promenile, u korist nekog drugog operativnog sistema, pravac razvoja aplikacija moze zauzeti drugi kurs. Smatram da je dobro da neko pocinje da misli da i kod nas treba da postoji konkurencija koja bi nama, sirotim hrckima omogucila da biramo i to bolje, i to prilagodjenije nama. P.S. Pitanje za one koji imaju legalne MS office: 1. koliko helpa je lokalizovano na srpski jezik (racunajuci i onaj koji se nudi na Web-u)? P.S.S @podrska MS? MS podrska, po mojim iskustvima, dolazi najvise do ovog: "mi dajemo podrsku samo za osnovno koriscenje softvera, svaki specijalni slucaj (tipa access baza, na Visti, ponasa mi se cudno i ne daje dobre odgovore na query, imate li ideju da li je novi kernel koja je primenjen u Visti mogao da dovede do toga da se access baza ponasa neocekivano?) svodi se na: "otvoricu nov slucaj, za svako vase pitanje, resenje svakog (pitanja) kosta vas 9800 dinara". I ako je odgovor "Da" ili "Ne" opet je to 9800 dinara !!! Znaci ja platim OS, platim Office, izradim aplikaciju koja radi na XP i kada dobijem upgrade softvera OS (nije moj izbor) ja nisam siguran da li ce to opet da radi jer ko zna sta se tamo promenilo (teorijski bi sve trebalo da je isto, jer ja nigde ne videh uz instalaciju OS da dolazi lista nekompatibilnosti, kao sto je opsiran users agreement)? Da ne idem offtopic, i ta podrska koja ovde postoji je takva da smo mi njima (a i u svetu isto) prostor za debagovanje a uz to moramo i da platimo (?). Prema tome, podrska drugim resenjima, ovakvog tipa treba da postoji svuda, jer da M$ nema toliki monopol, svima bi bilo bolje, usluga bi im bila kvalitetnija a korisnici vise dobijali za novac koji uloze. [ Slobodan Miskovic @ 28.12.2007. 15:27 ] @
Citat: MS podrska, po mojim iskustvima, dolazi najvise do ovog: "mi dajemo podrsku samo za osnovno koriscenje softvera, svaki specijalni slucaj (tipa access baza, na Visti, ponasa mi se cudno i ne daje dobre odgovore na query, imate li ideju da li je novi kernel koja je primenjen u Visti mogao da dovede do toga da se access baza ponasa neocekivano?) svodi se na: "otvoricu nov slucaj, za svako vase pitanje, resenje svakog (pitanja) kosta vas 9800 dinara". I ako je odgovor "Da" ili "Ne" opet je to 9800 dinara !!! Znaci ja platim OS, platim Office, izradim aplikaciju koja radi na XP i kada dobijem upgrade softvera OS (nije moj izbor) ja nisam siguran da li ce to opet da radi jer ko zna sta se tamo promenilo (teorijski bi sve trebalo da je isto, jer ja nigde ne videh uz instalaciju OS da dolazi lista nekompatibilnosti, kao sto je opsiran users agreement)? Naplacuje se samo podrska za servere i baze podataka. Naplacuje se per incident a ne po pitanju. Svaki slucaj mora da se zatvori i ne postoji nacin da se isti zatvori bez odobrenja korisnika. Ocigledno nikada nisi koristio TS pro. Eh da, nije 9800 dinara nego 9980 dinara ;) Citat: Da ne idem offtopic, i ta podrska koja ovde postoji je takva da smo mi njima (a i u svetu isto) prostor za debagovanje a uz to moramo i da platimo (?). A ko ce kupusaru da debaguje? :) i to jos free. :) [ botunjac @ 28.12.2007. 16:08 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: A ko ce kupusaru da debaguje? :) i to jos free. :) Ne ne, nemam nameru da idem u to: kupusara bla bla, neozbiljno je, jer obicno ljudi koji zive od necega to brane do te mere da su u stanju da padnu u vatru i krenu da to rade na svaki nacin (psovke i pljuvanje po svakoj sitnici) Elem, nisi me razumeo i hvatas se za sitnicu, bahatost M$ dostize epske razmere. Treba podrzavati i druga resenja ili barem ne favorizovati samo jedna. Ideja je da mi imamo bolju ponudu za manje pare. I ne padaj u vatru...bez strasti. P.S. Zasto se meni naplacuje podrska ako sam ja platio nesto i za to mi se garantovala odredjena kompatibilnost a sada odjednom, upgrade sistema (satro) i sada moram da resavam problem tako sto ga placam? zar ne bi oni trebali da rese problem nekompatibilnosti a ja da koristim vec placeno kao i do sada? [ Slobodan Miskovic @ 28.12.2007. 16:14 ] @
Citat: P.S. Zasto se meni naplacuje podrska ako sam ja platio nesto i za to mi se garantovala odredjena kompatibilnost a sada odjednom, upgrade sistema (satro) i sada moram da resavam problem tako sto ga placam? zar ne bi oni trebali da rese problem nekompatibilnosti a ja da koristim vec placeno kao i do sada? Placa se jer inzenjeri koji ce resiti problem treba da dobiju platu ;) Ne resavas ti problem nego TS pro inzenjeri i za to treba da budu placeni. Citat: Ne ne, nemam nameru da idem u to: kupusara bla bla, neozbiljno je, jer obicno ljudi koji zive od necega to brane do te mere da su u stanju da padnu u vatru i krenu da to rade na svaki nacin (psovke i pljuvanje po svakoj sitnici) Ok, sorry. KO ce da placa debug-ovanje Linux distribucija u Srbiji i daje podrsku za iste distribucije kada sekretarica ne bude mogla da odstampa ugovor. :) [ damso @ 28.12.2007. 16:15 ] @
podrzavam ovaj "Drzavni OS"
A to sto ispade kako neki kazu da je "vlada izmislila Linux" isl. pa bolje je za krajnjeg korisnika da misli i tako,nego da uopste nista ne misli o Linuxu.A i paranoja od teorije zavjere se onda smanjuje. Ako ste nekada bili podrska nekom IT laiku koji koristi komjuter,windows i word,znate da im uglavnom ne treba ni upola dodatnih opcija a pogotovo na engleskom i jos tehnicka podrska koja ne postoji za piratske verzije. Vjerujem da ce dugurocno da se vise isplati ovaj Free software. [ tdjokic @ 28.12.2007. 16:48 ] @
Off topic, a mozda i nije:
Pre par dana sam saznao za nekakvu prodavnicu, niti je bitno, niti sme da se spominje, zbog reklamiranja, tj.pravilnika foruma. Koga bude zanimalo, mogu mu to reci na PP / mejl. Elem, pokusam ja da saznam sta imaju u ponudi. Kliknem na on line prodaju, jer nista drugo nije bilo da se klikce. Kad tamo - uzas - neki "doktorat" kako ces moci da pogledas njihovu ponudu - te treba da se prijavis (a radi se o obicnoj prodavnici, malo vecoj od samoposluge, nije nesto strucno, profesionalno, pa da kazemo - treba se prijaviti, da ih ne zezaju klinci, ono "posto je helikopter sa 4 sedista?"), pa onda treba skinuti neki specijalni program za otvaranje njihove baze podataka itd. Hajde sve to i nekako, ali su ti programi iskljucivo sa .exe, dakle nista Linux i ostali! Pobogu ljudi, zar ne znaju za standardne stvari, ono sto vecina browsera otvara direktno? Jos jedna napomena - radi se o kategoriji "kupac", nije ono "diler" i slicno. Osim banaka, sreo sam jos par slicnih firmi, kao ovu gore - iskljucivo MS Windows. Kako, zasto - nemam pojma, ali mi se cini bas zalosno. Na kraju krajeva, cak i da koristim MS Windows OS, zasto sad treba za tamo neku bezveznu prodavnicu da instaliram dodatne programe? Ako me zanima ponuda u 22 prodavnice treba li da instaliram 22 dodatna programa? Sacuvaj me boze! Ima jedna veleprodaja, cenovnik im je u pdf formatu, ali je potreban user i pass da bi citao. To OK, to je bas ono sto sam rekao - da im ne dosadjuju individualni kupci. [Ovu poruku je menjao tdjokic dana 28.12.2007. u 18:04 GMT+1] [ tdjokic @ 28.12.2007. 17:01 ] @
Jos jednom Off topic:
juce sam skinuo sa neta i probao najnoviji Mepis. Njega sam vec ranije koristio i poznat mi je. Sta se desilo - jedva radi, jedva sam pogodio koji video mode da izaberem, ADSL nije hteo sam da se poveze i jos tusta i tma problema. Dakle - blagi uzas. Sa druge strane, distribucija koju koristim skoro godinu dana(?), Mint Bianca (Mint je baziran na Ubuntu) radi besprekrono od prvog dana do danas - apsolutno sve, prosto mi "zao" sto se nesto ne s...e, zaboravicu i ono malo sto sam znao da radim u konzoli! A odavno sam nesto malo zezno i sad prilikm svakog boota javlja neki eror i nikako da crkne, a ja uporno to pustam da se muci, da vidim dokle ce izdrzati. Znaci, cak i "ranjen" radi. Sada On topic: prema gornjem, pitanje podrske nije preterano komplikovano. Ako se Linux instalira na proverenom hardveru, nema problema. Sumnjam da sekretarica nece znati da odstampa ugovor. A ako bude htela da instalira neki novi hardver zao mi je, zovi administratora (jos nisam sreo sekretaricu koja bi htela sama da instalira novi hardver). Drugo i mnogo vaznije - ako se ovoj stvari pristupa ovako kako je nagovesteno i ako ljudima neko zvanican pocne "da valja" Linux, onda ce mu sigurno dati i telefonski broj za podrsku. Porastom broja korisnika, porasce i broj administratora, bez brige. Prisecam se ovdasnje situacije i problema o kojima smo pricali oko Linuxa, a sada su pitanja sve kompleksnija i broj ljudi koji zna odgovore na to sve veci. Slicno ce biti i sa "drzavnim OS-em". Srecna okolnost je sto su odredili 2 distribucije i gotovo, da se tu ne razbacuju resursi. [ labicko1 @ 28.12.2007. 18:28 ] @
@tdjokic ne razumem sta si ono hteo da kazes oko one online prodavnice, kakve to veze ima sa Linux ili Windows, ako sam te dobro razumeo to vise zavisi od strucnosti tipa koji je pravio sajt. To sto ga je on ukomplikovao pa trazi tamo da mu ostavis i koja si krvna grupa da vidis sta oni imaju u ponudi to je njegov problem. ????????
[ Dejan Lozanovic @ 28.12.2007. 18:56 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Ok, sorry. KO ce da placa debug-ovanje Linux distribucija u Srbiji i daje podrsku za iste distribucije kada sekretarica ne bude mogla da odstampa ugovor. :) Pa trziste ce to potpuno da sredi, sa velikom bazom korisnika sigurno ces imati firme koje ce rado da pruzaju tehnicku podrsku. Vec sada imas dosta firmi po Srbiji koje baziraju svoja desktop softerska resenja na linux platformi. [ dragancesu @ 29.12.2007. 00:10 ] @
Dugorocno bi trebalo da je dobro. Pitanje je kako ce se odvijati. Mada je deo sa prevodom programa izmisljanje tople vode i nacin da se uzmu pare.
Ne nudi se nista narocito, a skoro dovoljno da se radi. Jos se kupi poslovna aplikacija i sve radi. Sa stanovista poslodavca skoro idealno resenje je diskless radna stanica. Prodavci hadvera uvek imaju jaku reklamu, davno bese kad je jedna firma kupila IBM racunare sa instaliranim windowsom. Bilo im je predstavljeno da kupuju kompletno resenje. Direktor je bio jako iznenadjen jer racunar nije znao da obracuna platu. Niti bilo sta drugo. Dobra strana sto ce se cuti za linux, kad ljudi probaju svidece im se, kako se siri korisnicka baza bice novog posla. Ako jedna verzija postane popularna znace se platforma pa se krece dalje. [ negyxo @ 29.12.2007. 08:02 ] @
Ovo je odlicna vest za sve koji se bave IT-om u Srbiji. Naravno, za sve ostale ce znaciti s vremena na vreme trosenje sredstava i vremena tj. novca. Ali sta sad, ne moze se svima udovoljiti.
[ botunjac @ 29.12.2007. 10:26 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Ok, sorry. KO ce da placa debug-ovanje Linux distribucija u Srbiji i daje podrsku za iste distribucije kada sekretarica ne bude mogla da odstampa ugovor. :) Ja sam za to da inzenjeri i dobiju platu, ali bi kuca koja proizvodi softver trebalo da garantuje da "staro radi a novo je jos bolje a ako vi nesto trebate, vi narucite i platite". Ja ne preferiram nijedan OS, bitno je da se posao zavrsi ali ako nesto platim onda to hocu i da koristim. I jos jedna stvar koja mi se jako ne dopada, mislim da je to takodje posledica monopola, ako nesto platim koristim, do kada hocu i na kom racunaru hocu a ne da moram da menjam OS kada menjam i hardwer (ono OM izmisljotine). Odmah me podseca na ovo: kupim telefon - unesem brojeve u imenik, koristim sve to lepo i onda promenim telefon - nesmem da koristim imenik. Glupost. Oko toga da sekretarica ne moze "nesto" da koristi (stampa, mail, nije vazno sta), ako se pravilno izabere hardver i podesi kako treba, sve to radi dok se hardver ne pokvari. P.S. Sekretarica koristi racunar sa Win, ali on je usporio i izbacuje da je "nesto infiltrated i nesto crveni krug sa iksom i nesto neki spajver". Sta mislis, za sta mi treba vise vremena, da ponovo konfigurisem stampac (linux) ili da izbacim tu gamad sa racunara (Win)? [ bojan_bozovic @ 29.12.2007. 11:19 ] @
A sta ce ta sekretarica van lokalne mreze, na poslu?
I zasto ima administratorski nalog? Opet problem nije u Windowsu, kao sto vidis. [ nkrgovic @ 29.12.2007. 13:29 ] @
Citat: bojan_bozovic: A sta ce ta sekretarica van lokalne mreze, na poslu? Ma vala bas postaje smesno..... Ni u jednoj firmi od 500+ ljudi sekretarica koja ne moze da otstampa ugovor ne zove tehnicku podrsku prodavca. Zove svoj lokalni (firmin) help desk, koji resava problem. Ako ne zna, oni zovu admine, a ako ni oni ne znaju - e onda se zove prodavac. Pri tom prodavac obicno (zbog sebe) da i neku obuku tog help desk-a u ugovorou, da bi smanjio sebi glavobolje. :). Jeste, sad cemo da slusamo i kako ce u ministarstvu od 1000 zaposlenih tetkica da kuka kako ne zna da kompajlira kernel.... aman. Jeste Linux malo grub po ivicama, ali preterujete ljudi. Thin clients i terminali se koriste u celom svetu za ovakve idiotke poslove, sa back-end-om na *nix sistemima, pa sve to jako lepo radi i pri tom stedi pare - ako je mreza dovoljno velika. A svi znamo da je drzavna uprava prevelika i da je treba i smanjiti - bar svi koji je placamo... :). O tome da li je bolje ulagati pare u domacu varijantu nekog OS-a, sa prenosom znanja na univerzitete i domacim firmama koje bi mogle da daju podrsku, u odnosu na davanje para MS-u, necu ni da pricam.... sta li je bolje za drzavu, a? Ulaganje u svoje ili Americke firme? Pitam se, pitam..... :( Kvalitet Linux vs MS nema veze sa ovime. Ako Linux moze da obavi ono sto treba tim zaposlenima, onda je on podjednako dobar kao i MS. Dodatne mogucnosti MS Office-a i Windowsa, koje kostaju 500+ EUR za upgrade, a ne koriste se u radu su samo bacanje para. To sto Office moze 300 stvari koje OOo ne moze ne vredi nista, ako se te stvari ne koriste. Da ne spominjem da su svi vec rekli da za MS desktop upgrade treba para bar za RAM - da bi vista radila fino (ako se zeli upgrade, a MS ce ga isforsirati gasenjem podrske za XP iduce godine), a upgrade svih racunara u drzavnoj upravi kosta MNOGO. Pa eto jos jedne ustede.... Znaci licence + upgrade hardvera + ... vs. ulaganje u domaci razvoj. I jos pricamo sta se vise isplati...... Zbilja, previse MS fanova ovde... :/ [ botunjac @ 29.12.2007. 13:37 ] @
Ovaj, uf, avaj, treba da na osnovu e-mail poste, proveri da li cene necega odgovaraju onim cenama koje su na tamo nekim sajtovima (iste treba da pronadje guglajuci i sl.)
I da, treba sa e-bay-a da kupi nesto i da, odredjene podatke treba srezati direktoru itd.Znaci sloboda sekretarice (miljenice direktora, pametna, lepa, ne posecuje problematicne sajtove i sl.) ne treba biti stavljena pod znak pitanja... A spyweri se mnoze i doticni direktor se stalno pita (a i ona) kako to da nikako ne mozemo da ocistimo taj spywer i kako nikako da stavimo odredjenu zastitu? I naravno on(a)(i) se pitaju, da li mozda ima neko ko moze da im pruzi totalnu i potpunu zastitu? Mnogo nezgodna situacija, ali se resila tako sto smo joj objasnili da ovaj kameleon tamo dole u levom uglu treba da joj pomogne i zastiti i da je mozda malo drugacije ali da njenoj inteligenciji nece biti tesko da nauci kako da sada reze diskove sa k3b i da on nece kao tamo neki Nero da malo malo pa izbaci error za tamo neki disk dok ona zuri itd. Tako da "MISION COMPLETED"... [Ovu poruku je menjao botunjac dana 29.12.2007. u 15:29 GMT+1] [ botunjac @ 29.12.2007. 14:28 ] @
Citat: nkrgovic: Ma vala bas postaje smesno..... Ni u jednoj firmi od 500+ ljudi sekretarica koja ne moze da otstampa ugovor ne zove tehnicku podrsku prodavca. Zove svoj lokalni (firmin) help desk, koji resava problem. Ako ne zna, oni zovu admine, a ako ni oni ne znaju - e onda se zove prodavac. Pri tom prodavac obicno (zbog sebe) da i neku obuku tog help desk-a u ugovorou, da bi smanjio sebi glavobolje. :). Jeste, sad cemo da slusamo i kako ce u ministarstvu od 1000 zaposlenih tetkica da kuka kako ne zna da kompajlira kernel.... aman. Jeste Linux malo grub po ivicama, ali preterujete ljudi. Thin clients i terminali se koriste u celom svetu za ovakve idiotke poslove, sa back-end-om na *nix sistemima, pa sve to jako lepo radi i pri tom stedi pare - ako je mreza dovoljno velika. A svi znamo da je drzavna uprava prevelika i da je treba i smanjiti - bar svi koji je placamo... :). O tome da li je bolje ulagati pare u domacu varijantu nekog OS-a, sa prenosom znanja na univerzitete i domacim firmama koje bi mogle da daju podrsku, u odnosu na davanje para MS-u, necu ni da pricam.... sta li je bolje za drzavu, a? Ulaganje u svoje ili Americke firme? Pitam se, pitam..... :( Kvalitet Linux vs MS nema veze sa ovime. Ako Linux moze da obavi ono sto treba tim zaposlenima, onda je on podjednako dobar kao i MS. Dodatne mogucnosti MS Office-a i Windowsa, koje kostaju 500+ EUR za upgrade, a ne koriste se u radu su samo bacanje para. To sto Office moze 300 stvari koje OOo ne moze ne vredi nista, ako se te stvari ne koriste. Da ne spominjem da su svi vec rekli da za MS desktop upgrade treba para bar za RAM - da bi vista radila fino (ako se zeli upgrade, a MS ce ga isforsirati gasenjem podrske za XP iduce godine), a upgrade svih racunara u drzavnoj upravi kosta MNOGO. Pa eto jos jedne ustede.... Znaci licence + upgrade hardvera + ... vs. ulaganje u domaci razvoj. I jos pricamo sta se vise isplati...... Zbilja, previse MS fanova ovde... : Tako je i potpuno se slazem. Ne vidim zasto neki ljudi kada nesto ne koriste, ne mogu ni da shvate ni znacaj ni upotrebljivost istog. Cuju, nabave, probaju, vide da to ne pravi kolace i ne pece rakiju a uz to treba da procitaju kako da nameste dial-up konekciju a neznaju ni sta ce im i kazu kako ej, nesto bas i nije to tako lako i lepo kao sto su culi. I onda opletu, ma vi nemate pojma, ja ovo ne razumem zasto nekom treba (to im doduse verujem) itd. [ Džeronimo @ 29.12.2007. 17:44 ] @
Citat: tdjokic: A ako bude htela da instalira neki novi hardver zao mi je, zovi administratora (jos nisam sreo sekretaricu koja bi htela sama da instalira novi hardver) A šta je sa onim sekretaricama što na računar instaliraju džojstik i igraju Mortal Kombat 3? ![]() Poznato je da ima i takvih sekretarica ![]() Šta će takve sekretarice da rade? Ne može da zovu admina da im instalira igrice i džojstik ![]() To je, naravno, prednost Linuxa jer će onda sekretarice morati da rade, a ne da igraju igrice u radno vreme. Citat: bojan_bozovic: A sta ce ta sekretarica van lokalne mreze, na poslu? Kako će firma da komunicira sa poslovnim partnerima ako nemaju izlaz na Internet? Preko SMS-a? Mnoge sekretarice i nemaju Internet, pa se opet dešava da im računar vrvi od razne gamadi jer dobijaju zaražene dokumente sa drugih računara u mreži, a i poznato je da ima i sekretarica koje na poso donose razne CD-ove od kuće. Citat: bojan_bozovic: Opet problem nije u Windowsu Jeste, uvek je korisnik kriv za sve jer "ne zna" da koristi OS kako treba. Kako možete da hvalite tolko taj Win OS po forumima kako je "najlakši za korišćenje i najviše user-friendly", a kad se pojavi neki problem onda ispadne da korisnici ne znaju da ga koriste? A i da podsetimo da ima i kurseva i škola za korišćenje Win-a. Citat: botunjac: Oko toga da sekretarica ne moze "nesto" da koristi (stampa, mail, nije vazno sta), ako se pravilno izabere hardver i podesi kako treba, sve to radi dok se hardver ne pokvari. Baš tako. Sekretarica samo dobije već sređen računar i to je to. Ni sekretarice koje koriste Win ne sastavljaju računare, ne menjaju hardver i ne održavaju sistem, nego za to zovu admine. [ Silencer @ 29.12.2007. 17:56 ] @
Malo ste ga preterali dokle ste dosli sa ovom temom.
Kolko ja kontam, a i dalje nema nigde zvanicnih informacija od ustanova koje rade prevod. Mislim da je teorija sledeca: 1. OpenOffice prevod (koji vec postoji), mozda nam daju spellcheck :) sa padezima kao i nasom serbskom gramatikom sto bi meni dobro doslo skroz, jer ja srpski ne znam. 2. Firefox Prevod (koji ne postoji) je skroz fino i svidja mi se ova ideja da se to uradi 3. Prevod linuxa? Prevesti Ubuntu / Fedora? Ovde imam utisak da se prevodi Gnome okruzenje sa naravno prevodom dokumentacije programa koji dolaze samo uz fedoru i ubuntu standardno, znaci samo ono osnovno. Ne verujem da ce neko da se cima da prevede ceo linux komplet, tipa da krenemo od terminala (mada terminal je nebitan prevesti) pa do X okruzenja sto znaci KDE i Gnome. Hocu da kazem da se radi po meni vise prevod za Office okruzenje, znaci za korisnike koji hoce da koriste openoffice, calculator, firefox, program za e-mail sto je skroz ok za firme koje to koriste. Firme koje se bave SQL bazama, Web administacijom, BIND Serveri, hosting serveri etc. Siguno njima nece trebati srpski prevod, jer kad bi dokumentaciju preveli komplet i komplet linux na srpski jezik, ja taj operativni sistem ne bi nista razumeo nit bi znao da ga podesim za moje potrebe. Dosli ste do supporta SQL baza ili sta vec? Kakve to veze ima sa klasicnim Ubuntu OS koji ce biti preveden na srpski jezik samo za openoffice firefox i klasicne kancelarijske funkcije. Koji support treba za to ? Hardware support ? Openoffice support ? Firefox Support ? Ok onda ako je napravljena organizacija koja ce napraviti Fedora / Ubuntu na srpskom jeziku, i vlada to podrzava, gde je sajt koji se bavi tom tematikom, gde ce korisnik doci da pita za neki problem ? Gde moze da se vidi kolko para se ulaze za ovaj projekat, da li ce moci da se kupi / skine sa neta Ubuntu Serbian edition gde gurnem disk i sve mi je podeseno na srpski jezik ? Da li ce to samo da se prevede i da tako ostane? Da li ce se i dalje raditi na prevodima za buduce verzije ? Kako ce sve to funkcionisati ? Iskreno neka naprave tako nesto da ja mogu i call centar da okrenem da moze da se plati Support za tako nesto. Linux je besplatan, support se placa to je cinjenica, ali je opet jeftinije nego kad bi kupio M$ WIndows + M$ Office. Primera radi firma gde ja radim ima stvarno nepismene ljude... Jeftinije mi da za Klasican racunar gde se radi u officu i otvori jedan dva sajta uzme lepo 10 Ubuntu serbian edition linuxa nego da za svaki racunar platim Windows licencu za neki smesan deo posla sto moze da prodje za dzabe. Uostalom koristimo linux i unix sisteme i UI je na srpskom i nema problema ljudi se snalaze na srpskom jeziku :) Snasli bi se i u windowsu ok, ali to su ljudi koji nisu imali ceo zivot kontakt sa racunarom, pa im je jednostavno naravno ako je na srpskom jeziku. Ovo ako zazivi i ako ja dozivim i vidim da Srbi naprave ovako nesto. Onda stvarno super dosta ustede bice u kupovini Softvera, jer uglavnom ljudi linux izbegavaju jer cuju: Jaoj pa to je tesko cuo sam nesto ima da se kuca u terminalu bla bla bla .... Neka onda vlada malo i napravi kampanju koristite besplatan software... Kako su reklamirali windows, ajde malo reklama i za dz software koji oni podrzavaju. Cak i da zazivi sve ovo ljudi ce misliti da je to i dalje komplikovano i koristite piratski windows. [ bojan_bozovic @ 29.12.2007. 18:21 ] @
Citat: Kako će firma da komunicira sa poslovnim partnerima ako nemaju izlaz na Internet? Preko SMS-a? Mnoge sekretarice i nemaju Internet, pa se opet dešava da im računar vrvi od razne gamadi jer dobijaju zaražene dokumente sa drugih računara u mreži, a i poznato je da ima i sekretarica koje na poso donose razne CD-ove od kuće. Treba poseban mail server i nista vise. A blokiras ostali saobracaj. To moze i pod UNIXom BTW. [ Silencer @ 29.12.2007. 18:26 ] @
Citat: Kako će firma da komunicira sa poslovnim partnerima ako nemaju izlaz na Internet? Preko SMS-a? Mnoge sekretarice i nemaju Internet, pa se opet dešava da im računar vrvi od razne gamadi jer dobijaju zaražene dokumente sa drugih računara u mreži, a i poznato je da ima i sekretarica koje na poso donose razne CD-ove od kuće. Lokalni jabber server + client na svaki racunar i chatuj kolko oces. And or Lokalni VoIP. Samo treba malo maste i za sve ima odgovor :) [ bojan_bozovic @ 29.12.2007. 18:33 ] @
Ne silencer,da pustimo Dzeronima da navede jedan server sistem gde rutiranje po po portovima i po IP adresama (recimo 192.168.stogod moze, ostalo ne moze) ne moze da se podesi, individualno za svaku IP adresu,tj.komp.
[ tdjokic @ 29.12.2007. 18:42 ] @
Citat: @tdjokic ne razumem sta si ono hteo da kazes oko one online prodavnice, kakve to veze ima sa Linux ili Windows, ako sam te dobro razumeo to vise zavisi od strucnosti tipa koji je pravio sajt. To sto ga je on ukomplikovao pa trazi tamo da mu ostavis i koja si krvna grupa da vidis sta oni imaju u ponudi to je njegov problem. ???????? [ Džeronimo @ 30.12.2007. 10:04 ] @
Citat: bojan_bozovic: Ne silencer,da pustimo Dzeronima da navede jedan server sistem gde rutiranje po po portovima i po IP adresama (recimo 192.168.stogod moze, ostalo ne moze) ne moze da se podesi, individualno za svaku IP adresu,tj.komp. A kakve sad to veze ima sa onim što sam ja reko? Da l' sam negde pominjao da to ne može da se podesi? Naravno da može da se sekretarici onemogući pristup Interentu i da ima samo e-mail, al' šta ako firma treba da poruči nešto i da pre toga proveri neki cenovnik na sajtu neke druge firme? Pa da l' je jednostavnije da se jednostavno ode na neki sajt i da se pogledaju cene ili da se preko mail-a traži da im kažu pošto je nešto i da onda čekaju odgovor (jer ne proveravaju svi mail na svakih 15 min), a direktor da čeka? [ bojan_bozovic @ 30.12.2007. 11:25 ] @
Aha, da, a zasto sekretarica ima i pristup administratorskom nalogu, zasto ne koristi limited account? Problem nije do Windowsa covece!
Surfujes li u linuxu kao root i pokreces li svasta ko zna odakle, da instaliras neki rootkit? [ dragancesu @ 30.12.2007. 11:57 ] @
Opet se skrece sa teme u neke konkretne probleme, sto me ne cudi.
Ali da se vratimo na temu. Ne znam zasto je izabrana Fedora (jesam informaticar ali ne moze se sve pratiti) ali na mnogo mesta se moze procitati da je Ubuntu projekat iza koga stoje velike pare, pa zato i napreduje. Tako ce biti i ovde, ko da vise za reklamu bice bolji. Dzaba sto je nesto dobro kad za to niko ne zna. Windows je takav kakav je, neki hvale, neki kude, ali iza njega stoje velike pare i reklama. Nije uzalud Microsoft dao hiljade licenci pre koju godinu. Ne zaboravite da se to uci u skoli, koriscenje windowsa i ofisa. Pa ima gomilu beta testera i novinara kojima daje da pogledaju. Pogledajte samo reklamu za Navision: na slici direktor velike firme i tekst koji glasi otprilike "...od kad smo uveli ne boli me glava, posao ide bolje...". A cena toga je da boli glava (pocinje valjda od 40k eur). Dobro de, inforacioni sistem jedne velike firme bez hadvera kosta stotine hiljada eur. Ali na osnovu ovakve reklame moze da se pomisli da je ovo dobro za svaku firmu. Sto bi se reklo, dzaba ti racunar koji radi milion operacija u sekundi kad knjigovodstvo kasni mesec dana. Kod nas je inace sve strvar politike pa sam onda skeptican. Da su krenuli pre koji mesec sve bi bilo drugacije, ovako ce biti gadno. Vlada stoji na stanovistu da treba stititi (M$) intelektualnu svojinu, a sad neko ministarstvo kaze da je to skupo i da ima bolje resenje. A poreska krece u akciju provere legalnosti softvera. Bice vrlo interesantno kad nekom uzmu racunar u januaru/februaru na kome je knjigovodstvo i ne moze da se zavrsi godina i predaju izvestaji. I za ovo kao i za fiskalne kase i pdv treba kampanja, koja se nekima nece svideti. I na kraju, navijam za ove nove. [ nkrgovic @ 30.12.2007. 12:52 ] @
Citat: dragancesu: Ali da se vratimo na temu. Ne znam zasto je izabrana Fedora (jesam informaticar ali ne moze se sve pratiti) ali na mnogo mesta se moze procitati da je Ubuntu projekat iza koga stoje velike pare, pa zato i napreduje. Koliko sam ja shvatio izabrani su i Fedora i Ubuntu. Prvi kao nesto za developere/fakultete, drugi kao nesto za krajne (Desktop) korisnike, kako su te distribucije i organizovane. [ tdjokic @ 30.12.2007. 15:13 ] @
Citat: nkrgovic: Koliko sam ja shvatio izabrani su i Fedora i Ubuntu. Prvi kao nesto za developere/fakultete, drugi kao nesto za krajne (Desktop) korisnike, kako su te distribucije i organizovane. [ Body Bag @ 30.12.2007. 23:39 ] @
Citat: Slobodan Miskovic:A ko ce kupusaru da debaguje? :) i to jos free. :) A nije ti palo na pamet da drzava malo odresi kesu(kada vec ima para da kupuje MS "ultimate" :P proizvode i placa masne licence :D)i da raspise tender na nekoliko firmi koji bi davale podrsku za linux(odrzavanje i pisanje aplikacija) [ BBS @ 31.12.2007. 20:38 ] @
@dragancesu
Seti se ko stoji iza Fedore a to je komercijalni RH @tdjokic NOvac je ulozen u Ubuntu i to tako da samo povlacenje jednog coveka nebi omelo projekat 9inace bas on je iz pomenutog razloga i ulozio novac) Prijatelju moj Fedora je odabrana ne zbog zajednice (gledano po tome onda je mogao i Debian) vec verovatno da se neko iz Vrsca i Beograda omasti. Pa ce tako drzavna adminiastracija dobijati podrsku iz RH a to nece biti nista jeftinije od one koju pruza Microsoft [ tdjokic @ 31.12.2007. 23:37 ] @
Citat: BBS: @tdjokic NOvac je ulozen u Ubuntu i to tako da samo povlacenje jednog coveka nebi omelo projekat 9inace bas on je iz pomenutog razloga i ulozio novac) Prijatelju moj Fedora je odabrana ne zbog zajednice (gledano po tome onda je mogao i Debian) vec verovatno da se neko iz Vrsca i Beograda omasti. Pa ce tako drzavna adminiastracija dobijati podrsku iz RH a to nece biti nista jeftinije od one koju pruza Microsoft A Fedora u komercijalnom smislu nema veze sa Red Hat Enterprise Linux. Sve verzije Fedore su Free. Ako ti treba skupa podrska - uzmes DHEL, a ne Fedoru. Sam Debian ne moze, ipak je to malo zahtevnija stvar, (a i sta ce ti i Debian i Ubuntu) Fedora je prilicno laka za prosecnog korisnika a cinjenica da je baziran na DH je vrlo korisna. A zasto govoris o drzavnoj administraciji kad je sustina teme "OS za privatna lica i mala preduzeca"? Nisam primetio da je negde pisalo da ce drzavna administracija u celini preci na Linux. [ dragancesu @ 01.01.2008. 14:37 ] @
Citat: A zasto govoris o drzavnoj administraciji kad je sustina teme "OS za privatna lica i mala preduzeca"? Nisam primetio da je negde pisalo da ce drzavna administracija u celini preci na Linux. I ja sam mislio da je tako, ali mozda i nije. Postoji interesanta tema na http://blog.urosevic.net/2007/10/18/322/ pa ako je tacna onda sve dobija novu dimenziju. [ Kaurin @ 01.01.2008. 17:36 ] @
...kompletno prevođenje dokumentacije treba da omogući podizanje nivoa znanja i onima koji nisu učili engleski jezik, ne samo da ih koriste, već i da mogu da razumeju kako ti sistemi rade. U svakom slučaju, moći će da nađu odgovarajuća uputstva kako da reše problem.
U Srbiji se u kućnoj upotrebi uglavnom koriste piratske verzije softvera i Ministarstvo će se zalagati za legalizaciju softvera, ne samo zbog pritisaka iz sveta i moralnih aspekata problema, već i zbog naše softverske industrije, čiju intelektualnu svojinu treba da štitimo. Sviđa mi se! [ Predrag Supurovic @ 02.01.2008. 01:23 ] @
Tesko da ovakva distrubicija moze da bude od veliek koristi jer je ogranicena samo na vrlo mali deo potreba koje racunar treba da ispuni.
Mislim da bi mnogo vec akorsiti bila u tomed aMinistarstvo energiju usmeri ka tome da uvede otvorene standarde za prenos podataka za sve javen i druge servise koji su u javnoj funkciji. Tu pre svega mislim na protokole za elektronski potpis i ebanking uopste ali ne samo to, vec da se za svaku vrstu prenosa podataka definisu protokoli koji su javni, tako da je moguce napraviti aplikacije na raznim platformama koje ce biti medjusobno kompatibilne na nivou razmene podataka. To izmedju sotalog znaci da kada dobijes izvesta o stanju na racunu od banke, to bude u otvorenom standardu koji en zavisi ni od aplikacije ni od operatirvnog sistema, da kada dobijes izvestaj o stanju racuna kao pretplatnik mobilne telefonije, bude to isto, da, kada koristis fiskalnu kasu, komunikacija izmejdu nej i racunara takodje radi po otvorenom standardu, tako da ne mora da se za svaku kasu pravi poseban podrska, i sve u tom smislu. To takodje znaci da kada treba da posaljes popunjem obrazac koji mozes da preuzmes sa sajt a(bez obzira radi li se o drzavnoj ustanovi ili privatnoj firmi), taj dokument bude u elektronskom formatu koji je javan i neuslovljen paltformom a ne kao sada, da sa sajtov aministarsava dokumente preuzimamo u formatima koji su direktno uslovljeni Microsoft tehnologijama (blazi oblik su MS Word dokumenti, a tezi, raznorazni obrasi napravljeni kao Access apliakcije). Kada budemo imali takve protokole, onda vise nece biti pitanje na kojoj platformi radi neka aplikacija i nece biti uslovljavanja funkcionalnosti platformom, pa ce i Linux okruzenje mnogo lakse da se nametne kao jeftiniji a podjednako funkcionalan izbor. A ovako, Linux pada na svakom zahtevu koji je, nazalost, vezan za Microsoft platformu, a to je najcesce ebanking, fiskalne kase i slicno, ali i svaka specificnija potreba koju ne pokriva OpenOffice. [ tdjokic @ 02.01.2008. 16:38 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Kada budemo imali takve protokole, onda vise nece biti pitanje na kojoj platformi radi neka aplikacija i nece biti uslovljavanja funkcionalnosti platformom, pa ce i Linux okruzenje mnogo lakse da se nametne kao jeftiniji a podjednako funkcionalan izbor. Moje licno iskustvo: kupio sam u zadnje vreme dva uredjaja (monitor i stampac), koji su u uputstvu i na CD-u sasvim ravnopravno imali naveden i Linux i sta i kako podesiti. Zasto su fabrike (2 razlicite) to uradile? Da bi neko poceo da koristi Linux ili zato sto znaju da mnogi vec koriste Linux? Pretpostavljam da ce i sa ovim nasim "drzavnim OS"-em biti slicno. Kad ljudi pocnu da ga koriste, pocece i pritisak na razne banke i slicne da se i oni prilagode. [ nkrgovic @ 02.01.2008. 21:39 ] @
Citat: Predrag Supurovic: A ovako, Linux pada na svakom zahtevu koji je, nazalost, vezan za Microsoft platformu, a to je najcesce ebanking, fiskalne kase i slicno, ali i svaka specificnija potreba koju ne pokriva OpenOffice. Ovo je kao oni "Dobra je ta Tojota.... ali nije Mercedes" argumenti. Linux pada na zahtevu vezanom za MS platformu..... Znaci, Linux nije Windows i to mu je zamerka? Izvini, to nije zamerka. A to sto ebanking ili neki vec softver ne radi na njemu je posledica toga da onaj ko proizvodi taj softver nije zainteresovan da to omoguci. Bas je ovakva akcija drzave ono sto ce Linuxu dati momenat i prikazati ga kao resenje koje vredi podrzati. Onda ce to, verovatno, uciniti i oni koji to do sada nisu, dok ce ostali moci da gledaju kako zbog toga gube, nepoznato koliki, deo korisnika. Prosto. [ Silencer @ 03.01.2008. 17:36 ] @
Pa upravu ste sto se tiche deo banking-a elektronskih sranja. Da kreneo teorijom da se to radi namerno. Hoce vlada da proda sto vise M$ prozivoda, tipa kad otvaras menjacnicu moras da imas legalan windows i dolazi ti fuckin lik iz Beograda da ti on instalira program za vezivanje tvog racunara sa NBS. Moguce je sve da se napravi za linux / windows platformu i to da funka, al ne verujem da drzava zeli da odresi kesu da pravi aplikaciju za 2 razlicite platforme, a zele da im u interesu bude da prodaju sto vise M$ proizvoda... Mozda im sad doslo iz du**** u glavu da treba da rade nesto po pitanju free software i kolko je to isplativije za ovaj bedan i jadan narod.
[ BigBrother2005 @ 04.01.2008. 07:11 ] @
Cinjenica je da postoji ogroman broj malih firmi koje nisu u stanju da iskeshiraju Windows i Office. Nekima kompjuteri koriste samo za stampanje faktura, btw.. ti kompjuteri su uglavnom polovni vrednosti ranga 70, 80 evra... glupo je potrositi nekoliko stotina evra da bi mogo samo da stampash fakture.
[ Predrag Supurovic @ 04.01.2008. 11:04 ] @
Citat: tdjokic: U pravu si, ali zasto bi iko sada pravio takve aplikacije kad niko ne koristi Linux? Tu dolazimo do onog cuvenog pitanja - sta je starije: jaje ili kokoska? Treba li prvo pripremiti sve, za OS koji se ne koristi, ili poceti koristiti OS, za koji mnoge aplikacije jos nisu pripremljene? Radi se o pogresnom uglu gledanja. Ja ne zagovaram ni Microsoft ni Linux - zagovaram otvorene standarde koji omogucavaju da aplikaciju mozes imati na bilo kojoj platformi. Nema tu kokoske ni jajeta. Ako je nacin prenosa podataka standardizovan i otvoren, to je dovoljan uslov da se mogu praviti aplikacije na raznim platformama. Bez toga, nema nikakvog smisla zagovarati koriscenje jedne platforme koja po definiciji ne moze da ispuni zadatke - ne zato sto je platforma losa, vec zato sto su zadaci subjektivni i oslanjaju se na drugu platformu. Citat: Moje licno iskustvo: kupio sam u zadnje vreme dva uredjaja (monitor i stampac), koji su u uputstvu i na CD-u sasvim ravnopravno imali naveden i Linux i sta i kako podesiti. Zasto su fabrike (2 razlicite) to uradile? Da bi neko poceo da koristi Linux ili zato sto znaju da mnogi vec koriste Linux? Sigurno ne zato sto zele da popularisu Linux, vec zato sto zele da imaju sto sire trziste a to znaci i podrsku za vise platformi. To sto prave drajvere za Linux samo znaci da smatraju da je Linux trziste dovoljno veliko da se to isplati raditi. Citat: Pretpostavljam da ce i sa ovim nasim "drzavnim OS"-em biti slicno. Kad ljudi pocnu da ga koriste, pocece i pritisak na razne banke i slicne da se i oni prilagode. Ljudi nece poceti da ga koriste sve dok ne budu mogli da odrade posao sa bankama i sve druge poslove. Potpuno je pogresno pretpostavljati da ce ljudi masovno da se prime na ideju Linuxa i posto-poto da je guraju. Ljudi ce da prihvate samo ono resenje koje im radi posao. Slikovito receno: kada pocnes vlasniku firme da zagovaras prelazak na Linux, on ce da te pita da li na tome radi ebanking, da li na tome radi softver za knjigovodsttvo, da li na tome radi fiskalnakasa, da li na toem rai platni promet, da li na tome radi nesto preto.. sesto, i ako dobije samo jedan negativan odgovor, on je zavrsio sa Linuxom i okrece se platformi na kojoj mu sve to radi. Njega ne zanima da li je Linux bolji ili losiji, da li moze ovo ili ne, da li je otvoren ili nije, a na kraju krajevi ni to da li je jeftiniji ili nije - zanima ga samo da li mu to radi posao. Citat: nkrgovic: Ovo je kao oni "Dobra je ta Tojota.... ali nije Mercedes" argumenti. Linux pada na zahtevu vezanom za MS platformu..... Pa naravno, ako korisnik ima zahtev koji prakticno uslovljava Windows, kako tu moze Linux da parira? Citat: Znaci, Linux nije Windows i to mu je zamerka? Izvini, to nije zamerka. Naprotiv. Zamerka je sto svi bitni poslovi i zadaci nisu definisani tako da ne postoji uslov koja se platforma koristi. Nije tu kriv ni Linux ni Windows, nego odgovarajuce strukture u drzavi koje svojim potezima favorizuju Windows ili bilo koje drugo resenje koje uslovljava neku platformu. Citat: A to sto ebanking ili neki vec softver ne radi na njemu je posledica toga da onaj ko proizvodi taj softver nije zainteresovan da to omoguci. Bas je ovakva akcija drzave ono sto ce Linuxu dati momenat i prikazati ga kao resenje koje vredi podrzati. Onda ce to, verovatno, uciniti i oni koji to do sada nisu, dok ce ostali moci da gledaju kako zbog toga gube, nepoznato koliki, deo korisnika. Prosto. Nece ljudi preci na Linux ako na njemu nemaju potpunu funkcionalnost. Hoce mali Perica, Zika i Laza koji su napaljeni na Linux, ali niko ozbiljan nece da se odrekne funkcionalnog sistema zarad polovicnog, iako taj polovican nije kriv sto je polovican - vec neko ko favorizuje onaj drugi sistem. Sve se to resava uvodjenjem otvorenih standarda koji nisu vezani za platformu. Drzava mora sistemski da obezbedi da, na primer, ne sme da se desi da banka svoj ebanking sistem zasniva na Microsoft tehnologiji, koja opet zahteva da korisnik ima Windows racunar da bi mogao da koristi tu uslugu. Tek kada se tako nesto obezbedi, Linux ce dobiti krila. Citat: Silencer: Pa upravu ste sto se tiche deo banking-a elektronskih sranja. Da kreneo teorijom da se to radi namerno. Hoce vlada da proda sto vise M$ prozivoda, tipa kad otvaras menjacnicu moras da imas legalan windows i dolazi ti fuckin lik iz Beograda da ti on instalira program za vezivanje tvog racunara sa NBS. Moguce je sve da se napravi za linux / windows platformu i to da funka, al ne verujem da drzava zeli da odresi kesu da pravi aplikaciju za 2 razlicite platforme, a zele da im u interesu bude da prodaju sto vise M$ proizvoda... Mozda im sad doslo iz du**** u glavu da treba da rade nesto po pitanju free software i kolko je to isplativije za ovaj bedan i jadan narod. Ne verujem da je bas dotle doslo da neko to radi namerno. Pre bih rekao da se to radi iz neznanja - uhvate neuke ministre, sloze im pricu, a posto ovi blage veze nemaju o cemu se radi, oni progutaju stvar. Imamo mi dobrih primera i to bas u bankarskom sistemu. Medjubankarsko poslovanje funkcionise upravo po javnim standardima koji ne uslovljavaju platformu tako da je svaka banka slobodna da izabere platformu i razvija sopstveni softver, sve dok taj softver postuje zadate standarde u komunikaciji sa NBS i drugim bankama. Tvoj primer sa menjacnicama je upravo ilustrativan, jer imesto tog forsiranja odredjene platforme, NBS je trebalo da propise protokole po kojima komuniciraju IS menjacnice i IS NBS i da potpuno prepusti vlasniku menjacnice izbor i softvera i platforme sa kojom ce da radi. Sve dok se sistemski nebude onemogucilo da se radi tako kao sa menjacnicama, druge platforme osim Windows-a nemaju sanse u poslovnom svetu, jer je ocigledno da je Microsoft favorizovan. Citat: BigBrother2005: Cinjenica je da postoji ogroman broj malih firmi koje nisu u stanju da iskeshiraju Windows i Office. Mislim da smo odavno prevazisli pitanje cene. Linux nije nista jeftiniji od Windows-a. Citat: Nekima kompjuteri koriste samo za stampanje faktura, btw.. ti kompjuteri su uglavnom polovni vrednosti ranga 70, 80 evra... glupo je potrositi nekoliko stotina evra da bi mogo samo da stampash fakture. Da li znas za neki program za fakturisanje koji radi pod Linuxom? Zaboravi na rucno pravljenje faktura u Writeru i Calc-u - jer to nije ozbiljno resenje. Da li znas za neko resenje koje podrzava fiskalne kase, a da radi pod Linuxom? Da li ocekujes da bilo koje takvo resenje, postojalo ili ne, moze da bude besplatno? Tesko da moze da bude, a ma koliko da kosta, to samo cini da sama cena operativnog sistema vise nije bitno pitanje. [ Ivan Dimkovic @ 04.01.2008. 11:27 ] @
Citat: Predrag Drzava mora sistemski da obezbedi da, na primer, ne sme da se desi da banka svoj ebanking sistem zasniva na Microsoft tehnologiji, koja opet zahteva da korisnik ima Windows racunar da bi mogao da koristi tu uslugu. Tek kada se tako nesto obezbedi, Linux ce dobiti krila. Ja se ne slazem sa ovim misljenjem, iako ono sigurno ima veliku potporu kod mnogih ljudi - drzava da uslovi dodatne usluge banke? E-banking je po meni cista "value-added" usluga - nesto sto je ekstra uz osnovni servis, svakako nije obavezna usluga banke koja je regulisana zakonima o bankarskom poslovanju. Ako Banka XYZ nece da podrzi platformu ZZZ za pristup njenom online sistemu, to je samo njena stvar - ta trzisna odluka moze biti dobra ili losa, po samu banku. Naravno, sama drzava bi trebalo da insistira na standardima koji su otvoreni - na primer, sistem NBS bi morao biti javno dokumentovan i "implementabilan" na bilo kojoj platformi. Medjutim, opet, da drzava tera nekog drugog - dakle, privatnu firmu, da siri svoju uslugu ka svojim kupcima, je ipak korak previse po meni. To je isto kao i sa naplacivanjem online banking usluge - ako neka banka hoce da naplacuje ekstra nesto sto zapravo nju kosta manje... so be it, trziste ce samo reci svoje, tj. svi ljudi ce migrirati kod onih koji nude free e-banking. Been there, done that :) Na primer, meni ne bi palo na pamet da koristim banku koja zahteva da koristim IE, posto ga ne koristim vec koristim Firefox (navika, sta ces) - ali svakako ne bih voleo da neka drzava tera banke da ulazu dodatne pare u nesto sto je value-add, jer je poznato da svi dodatni troskovi saglasnosti sa nekim forsiranim zakonima moraju biti svaljeni na kupca, tj. mene. Mislim, da ne bude zabune, postujem taj stav koji imaju Predrag i mnogi drugi - ali se ne slazem sa njim. Ako postoji nesto sto mislim da je jako lose - to je mega-drzavna uprava koja se trudi da propisima uslovi nesto sto bi trebalo da uslovljava trziste. [ Predrag Supurovic @ 04.01.2008. 12:29 ] @
eBanking je odavno presao u opsti servis, mada i da ga gledas kao value added, ok je da banka bira da li ce da uvodi ebanking ili ne, ali bi trebalo da, ako ga uvodi, to radi po nekom standardu.
Manje-vise za fizicka lica, ali kada je u pitanju posao, treba obezbediti da se razmena podataka izmedju IS radi transparentno, bez mnogo komplikacija, a to znaci da moraju biti kompatibilni na nekom nivou. U slucaju IS banke i IS preduzeca, ta kompatibilnost se upravo ocekuje na nivou razmene podataka. Na izbor banke treba da uticu ozbiljni poslovni kriterijumi, a kompatibilnost IS na ovom nivou ne treba uopste da se postavlja kao pitanje. Standardi upravo tome i sluze. Nema to nikakve veze sa trzistem i upravom drzave - radi se o upostavljanju pravila komunikacije kojma se obebedjuje kompatibilnost i drasticno pojeftinjuje razvoj softvera. [ nkrgovic @ 04.01.2008. 15:32 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ja se ne slazem sa ovim misljenjem, iako ono sigurno ima veliku potporu kod mnogih ljudi - drzava da uslovi dodatne usluge banke? E-banking je po meni cista "value-added" usluga - nesto sto je ekstra uz osnovni servis, svakako nije obavezna usluga banke koja je regulisana zakonima o bankarskom poslovanju. Ako Banka XYZ nece da podrzi platformu ZZZ za pristup njenom online sistemu, to je samo njena stvar - ta trzisna odluka moze biti dobra ili losa, po samu banku. Naravno, sama drzava bi trebalo da insistira na standardima koji su otvoreni - na primer, sistem NBS bi morao biti javno dokumentovan i "implementabilan" na bilo kojoj platformi. Medjutim, opet, da drzava tera nekog drugog - dakle, privatnu firmu, da siri svoju uslugu ka svojim kupcima, je ipak korak previse po meni. Ja mislim da si u pravu. Kao sto sam vec rekao, ako drzava podrzi neki OS to ce bankama biti dovoljno da ne mogu da ignorisu to sa stavom "a sta je to" i "ko to jos koristi". Naravno da i "drzavni OS" ne moze biti obavezan za privatne firme kao sto su banke, to je glupost, ali ce dati sasvim dovoljno momenta tom OS-u da njegovi korisnici mogu to da zahtevaju od banke. Sve dalje je do banke, mada, naravno, nista ne sprecava ni klijente da promene banku :). Citat: Predrag Supurovic: Naprotiv. Zamerka je sto svi bitni poslovi i zadaci nisu definisani tako da ne postoji uslov koja se platforma koristi. Nije tu kriv ni Linux ni Windows, nego odgovarajuce strukture u drzavi koje svojim potezima favorizuju Windows ili bilo koje drugo resenje koje uslovljava neku platformu. .... Da li znas za neki program za fakturisanje koji radi pod Linuxom? Zaboravi na rucno pravljenje faktura u Writeru i Calc-u - jer to nije ozbiljno resenje. Da li znas za neko resenje koje podrzava fiskalne kase, a da radi pod Linuxom? Da li ocekujes da bilo koje takvo resenje, postojalo ili ne, moze da bude besplatno? Tesko da moze da bude, a ma koliko da kosta, to samo cini da sama cena operativnog sistema vise nije bitno pitanje. U sustini: Ako drzava stane iz Linux projekta ona ce morati da obezbedi otvorene standarde. Znaci, oni ovime rade bas na tome na sta se ti zalis.... A sto se tice softvera - ko je rekao da treba da bude besplatan? Mislis li da ljudi koriste Linux samo zato sto je besplatan? :) Imas Oracle i SAP (da, i SAP klijent) za Linux, to je vrlo ozbiljan poslovni softver i vrlo daleko od besplatnog. Drugo, to sto nesto kosta ne cini cenu OS-a nebitnom. Cena je uvek bitna, i vecina vlasnika radnji nema para, pa ce iole jevtinijie resenje biti znacajno :). Valjda ti je jasno da je cena OS + Softver veca od cene samog softvera. Dalje, gledaj i na cenu razvojnog alata - programeri koji razvijaju takav softver su pod velikim pritiskom da koriste legalan softver za razvoj, ali to i dalje vecina njih ne cini. Ovo ce im dati dodatni pritisak za to, plus nametnuti kao alat nesto takodje besplatno. Ima tu dosta toga sto treba srediti i dovesti u red, te iskoreniti ilegalan softver. A za razliku od kucnih korisnika, taj pritisak je JAKO znacajan, jer smo u situaciji da ti "profesionalci" traze da neko plati za njihov softver, a oni odbijaju da plate za neciji tudj.... Cilj svega ovoga ne treba da bude popularizacija Linuxa, vec, prvo podsticaj domacoj industriji, a drugo sto je moguce vece koriscenje legalnog softvera. [ Predrag Supurovic @ 04.01.2008. 19:53 ] @
nkrgovicu, ovo sto ti pises je debela zamena teza. Ne govori se o tome da drzava forsira neki OS, vec urpavo suprotno, a treba da stvoriuslove, da omoguci da korisnk moze da izabere OS i ima potrebnu funkcionalnost.
Takodje, ja ne zagovaram besplatan softver, vec sam samo rekao ono sto si i sam ponovio, da softver po pravilu mora da kosta i to obicno mnogo vise od tog akoliko kosta sam OS. 50 evra na 3000 evra je potpuno nebitna razlika. Prosto, navodna besplatnost Linuxa nije argument. Na izbor banke uticu mnogo vazniji kriterijumi nego sto je vezanost za Windows ili mogucnost koriscenja Linux-a. Nazovi trzisni princip "ako ti se ne svidja, ti izaberi drugog" niej trzisni ako je korisnik ucenjen na neki nacin i u stvari nema slobodu izbora, ili mu jeprelazak skup. Otvoreni standardi upravo tu pomazu, jer pitanje kompatibilnosti na nivou softera se uvodjenjem otvorenih standarda potpuno iskljucuje. Ako je tvoj IS kompatibilan sa svakom bankom, onda imas slobodu da izaberes i banku i IT platformu na kojoj ce da radi tvoja firma. TO je svakako triznije jer bank oda ne moze da ucenjuje korisnika znajuci da mu je prilicno skupo da prelazi u drugu banku i prilagodjava ili cak menja ceo svoj informacioni sistem. Kako celaova stvar moze da bude podsticaj domacoj softverskoj industriji kada ne postoji nijedan ozbiljan razlog da se neko preorjentise sa Windows-a na Linux platformu: programeri vec imaju razvojan okruzenja pod Windows-ima i ako vec moraju da ih plate, raije ce da plate nesto sto znaju da koriste nego da moraju da uce stvari od nule. Banke nece prelaziti na Linux jer prvo nemaju klijentelu, a drugo, vec imaju gotova resenja na Windows-ima koja mogu da primene umesto da budze i krpe ili razvijaju sopstvena. Onaj ko se odluci da predje na Linux platformu i n anjoj razviaj softverska resenja je svestan da mora da obezbedi podjednaku funkcionalnost kao i rasprostranjeni Windows samo da bi uopste imao neke sanse za opstanak,jer korisnika ne zanima nista drugo, nego dali mu odredjena platforma radi sav neophodan posao. Koliko se moze videti, jedini podsticaj u ovom moze da ima onaj ko ce da uzme pare na ime "razvoj" specijalne distribucije na srpskom jeziku. Em nece raditi nista novo vec ce samo da prepakuje postojeca gotova resenja pod novim imenom, em ce da za to dobije novac. [ dragancesu @ 05.01.2008. 20:52 ] @
I izbor softvera je dosta lican ili nije. Pitanje je da li radi sta treba, a tu su i navike i mozda inertnost.
Standardi da, tome se tezi, ali ovde se svasta mesa. Mislim prvo na e-banking. To je aplikacija koju banka daje i za koju se zna koje uslove treba obezbediti. A razmena podataka izmedju e-bankinga je osnovi ascii fajl koji moze da se napravi na milion nacina. Ono sto je kljucno je SmartTrust koji je potvrdjen i prihvacen kao resenje koje obezbedjuje sigurnost, konkretno rad sa smart karticom, sto banka smatra elektronskim potpisom. Kod te oblasti mora se uzeti u obzir to, sigurnost. Kao recimo kod VISA sistema, programe i aparate moze svako da (probati da) pravi, ali u promet idu samo resenja potvdjena od VISA, i to kosta. Znaci sigurnost. A ako se misli na placanje karticama preko neta i to je davno standardizovano, samo nije niti ce biti free. To radi svuda u svetu i kosta, to je veliki biznis. Ko hoce da se ukljuci u to prvo treba da pokaze da je veliki i to se svodi da ispuni uslove koji nisu nimalo naivni, odgovarujci hadver, sertifikovan softver, clanarine... iznos sa pet nula. Ovako se postaje (mozda gresim u terminologiji) procesor kartica koji to posle omogucava drugim korisnicima. To su ispunile banke, pa tako radi gomila bankomata i posova. A sto se tice fiskalnih kasa i ostalih aplikacija, postoje na otvorenim platformama. Ne u jednoj radnji sam video linux sistem i na njemu aplikacija za maloprodaju koja salje podatke fiskalnoj kasi. To sve postoji samo je pitanje koliko je rasprostranjeno. I mada je razvijeno na besplatnom softveru aplikacija sigurno nije besplatna. Sto se tice prevodjenja nisam siguran koliko je to potrebno. Malo ko izrazava zelju za srpskim windowsom. Ljudi su se navikli na englesku varijantu i to je postalo tako normalno. Ali je i normalno da ima knjiga na srpskom. Toga kod linuxa za sada fali. Ono sto fali su po meni literatura i reklama. I windows nekad bese "besplatan" pa onda dobi cenu. Niko ne kaze da ce linux uvek biti besplatan. Mislim da je windows skup, 80-120 eur nije malo. Kao mi smo razvijeni. A za nerazvijene zemlje postoji varijanta za 30 eur, nesto kao xp home samo skraceno. Bice zanimljivo videti MS odgovor na kampanju naze drzave za prelazak na linux. [Ovu poruku je menjao dragancesu dana 06.01.2008. u 14:34 GMT+1] [ tdjokic @ 05.01.2008. 21:47 ] @
Citat: I windows nekad bese "besplatan" pa onda dobi cenu. Niko ne kaze da ce linux uvek biti besplatan. "Ubuntu is and always will be free of charge. You do not pay any licensing fees. You can download, use and share Ubuntu with your friends, family, school or business for absolutely nothing." http://www.ubuntu.com/products/whatisubuntu Naravno, nema garancije da ce to trajati 100 godina, ali mi govorimo o nekim realnim rokovima. Ko zna sta ce biti kroz 100 godina, ali ti govoris kao da ce Linux za par meseci "dobiti cenu"! [ nkrgovic @ 06.01.2008. 18:01 ] @
Citat: Predrag Supurovic: nkrgovicu, ovo sto ti pises je debela zamena teza. Ne govori se o tome da drzava forsira neki OS, vec urpavo suprotno, a treba da stvoriuslove, da omoguci da korisnk moze da izabere OS i ima potrebnu funkcionalnost. Takodje, ja ne zagovaram besplatan softver, vec sam samo rekao ono sto si i sam ponovio, da softver po pravilu mora da kosta i to obicno mnogo vise od tog akoliko kosta sam OS. 50 evra na 3000 evra je potpuno nebitna razlika. Prosto, navodna besplatnost Linuxa nije argument. Kakva sad zamena teza? Kada sam ja uopste rekao da ocekujem da ga drzava Forsira? Rekao sam "podrzi" i "stane iza njega". To nikako nije isto. A ne vidim o kakvoj se zameni teza radi, ako kazem da ce drzava da stane iza tog OS-a? Ako ga spakuju i pocnu distribuirati, onda ce ga valjda i podrzati, a nece pricati "mi ne znamo sta je to". Drugo, ne radi se samo o besplatnom softveru, radi se o dosta toga. Pre svega, radi se o suzbijanju piraterije. Radi se o nekom domacem razvoju.... Takodje program za fakturisanje u malo firmi se ne placaju 3000 EUR, oni kostaju plafon par stotina. Onda cena OS-a od 100 EUR nikako nije mala. Dodaj na to da ti za taj OS verovatno treba i bar mali upgrade hardvera, i eto razloga da prosecan trgovac kaze "ajde ja da probam to drzavno i besplatno", umesto da nastavi da koristi piratski windows, ili da kupi Vista-u plus dogradi vec postojeci racunar sa malo rama i sl. Realno je stanje na terenu da on ima racunar i ima piratski windows, i da dok god bude mogao nece zeleti da taj windows plati. Ako drzava ponudi bilo sta besplatno kao zamenu, njemu ce to znaciti. A plus, ako je u pitanju STR i program za punjenje fiskalne kase, onda je verovatno i taj program besplatan..... Ne mislis valjda da se to dodatno placa - to ide uz kasu :). [ Predrag Supurovic @ 07.01.2008. 00:58 ] @
Besplatan program za fiskalnu kasu? To mozda u USA...
[ Odin D. @ 07.01.2008. 01:41 ] @
Ljudi moji,
u prirodi i u drustvu postoji neki red(osled) po kome se odredjeni procesi odvijaju. Sto se tice razvoja nase drzave, prvo treba da se srede putevi, struja, voda, poljoprivreda i otkup psenice, korumpcija u policiji, sudstvu, plate, penzije, nezaposlenost, katastrofalna politika i ekonomija, skinuti vize i sto milijardi drugih stvari koje su se istorijski pojavile u drustvu prije pojave kompjutera. Dzaba Linux, dzaba Windows, dzaba matrix,.... Sve zemlje koje su uvele Linux kao sluzbeni OS u svoje uprave su uradile to kad vise nisu imale zaista nekog pametnijeg posla nego da se time bakcu. A do tada su se bavili prioritetnijim stvarima. Mi sve naopako..... [ Tyler Durden @ 07.01.2008. 08:01 ] @
U jednom maloj prodavnici kraj moje zgrade vidio sam nedavno da na računaru koji tamo imaju (sa sve bar-kod čitačem), koriste Linux i neki program koji je za njega pisan.
[ nkrgovic @ 07.01.2008. 14:37 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Besplatan program za fiskalnu kasu? To mozda u USA... Cekaj, zelis reci da se program koji sluzi da u kasu ubacis sifre proizvoda i njihove cene placa odvojeno od kase ? :) Smesno ako je istinito.... Oh, well, sve jedno nije 3000 EUR. I sve jedno ce ga prodavac kase praviti za ono sto kupac koristi.... ako zeli kupca :). [ tdjokic @ 07.01.2008. 17:15 ] @
Citat: Odin D.: Mi sve naopako..... [ burex @ 08.01.2008. 13:10 ] @
Citat: U jednom maloj prodavnici kraj moje zgrade vidio sam nedavno da na računaru koji tamo imaju (sa sve bar-kod čitačem), koriste Linux i neki program koji je za njega pisan. U lokalnim "Trgopromet" prodavnicama sam video kako koriste Linux (KDE okruzenje) i neki program za vođenje fiskalne kase. Iz nekog razloga, par nedelja kasnije, na ekranima se pojavio Windows. Što se tiče teme, ako Ministarstvo pokušava da distribuira desktop Linux OS prosečnim kućnim korisnicima, bolje da provede to vreme grickajući nokte, jer niko neće da koristi OS koji ne može da pokrene "Nid for Spid"... Znate šta, svejedno mi je... Samo da se skinu oni plakati po banderama tipa "Instaliram vindovz za 300din" :) [ Silencer @ 08.01.2008. 16:41 ] @
Kod mene u firmi koristimo Linux / Unix / Informix DB i 4gl. Naravno SCO unix server je kupljen sa Licencama IBM Informixa kao i 4gl-a (ovo je skupo, ali imamo bespltan update kao i support sto je fino skroz uradjeno). Serveri su na SCO Unixu dok su clienti na Linuxu. Celo knjigovodstvo, Maloprodaja, Veleprodaja i sve komplet ide preko linux / unixa. Windows nam se ne isplati ako bi uzeli njegove server / client varijante. Tipa uzmite u obzir da ima 20 marketa u smederevu samo gde ima po 2-3 kase svaki market. Kad bi stavili windows to je otprilike 40 windowsa + mega market 5 sto je 45 pa to pomnozi sa 120 evra :P
Elem neko bi dao te pare ;) kao npr DIS :) pa im evo gledam jedna kasa radi sve ostalo ne radi :P sto nemam pojma. Dok kod nas lepo metnemo linux i 5000 evra se ustedi (malo li je) i uz to nemamo problema radi bar kod citac, fiskalni stampac sve. Samo nam je Server na unixu sve ostalo linux :P to sam dao primer samo kako izgleda market linux cliente koriste i maloprodaja i veleprodaja kao i sektor finansija. Pa to dodje jos mnogo vise izdataka ako bi se uzelo windows da bi bio upaljen jedan ssh client i nakacen na Unix server ? Zasto kad ne mora ;) Linux radi taj posao. Plus sekretarica ne moze da se igra jer nemamo graficka okruzenja samo Terminal. [ tdjokic @ 08.01.2008. 19:19 ] @
Citat: Silencer: Kod mene u firmi koristimo Linux / Unix / Informix DB i 4gl. ... Citat: burex: Što se tiče teme, ako Ministarstvo pokušava da distribuira desktop Linux OS prosečnim kućnim korisnicima, bolje da provede to vreme grickajući nokte, jer niko neće da koristi OS koji ne može da pokrene "Nid for Spid" [ nkrgovic @ 09.01.2008. 10:32 ] @
Citat: Što se tiče teme, ako Ministarstvo pokušava da distribuira desktop Linux OS prosečnim kućnim korisnicima, bolje da provede to vreme grickajući nokte, jer niko neće da koristi OS koji ne može da pokrene "Nid for Spid"... Znate šta, svejedno mi je... Samo da se skinu oni plakati po banderama tipa "Instaliram vindovz za 300din" :) Evo i tog vrhunskog argumenta u borbi protiv piraterije - na legalnom Linux OS-u ne mogu da pokrenem moje (piratske) igrice! Aman! Prvo, na racunaru u nekom preduzecu to sto ne rade igre je prednost. Verovao ti to ili ne. Kucni korisnici takodje, verovao ili ne, ne igraju svi igre. Dobar deo njih igra samo one "casual" igre, tipa Diamond Mine, Zuma i sl. u browseru (koje, je'l, rade i u firefox-u). Takodje, racunar na kome zelis da pristupas svom online banking-u treba da bude cist, uredan i lisen svog wareza, crackova i cega vec... Dobar, pouzdan i stabilan. Vecini ljudi vise znaci da im je novac siguran nego igranje "Nid for Spid". Konacno, za cenu jedne vrlo osrednje graficke karte mozes sebi kupiti PS2 i igrati doticni dok god te taj "Nid" ne prodje.... :), ko ti je bas do njega. A i pri tome ne moras da krades...... LEgalan OS, plus (legalan) PS2 i kupis igru za 1000-2000 dinara (te starije) i igras se ko covek. [ burex @ 10.01.2008. 19:47 ] @
Jeli, a otkud tebi uopšte ideja da se ja igram na mom računaru? Zašto se meni uopšte obraćaš? Govorim sa stanovišta ogromne većine u Srbiji koji bez ikakvih problema smatraju da je piraterija blagoslov Srbije i da igrice koštaju 100din na buvljaku, ili 20din ako se prereže od drugara... Država nije u stanju da reši problem piraterije, već pokušava da uvali raji "neki tamo" Linux koji neće zadovoljiti ama baš nikoga iz te ciljne grupe. (da ne spominjem kako će da izgleda podrška za USB ADSL Modeme i WinModeme)
Citat: Prvo, na racunaru u nekom preduzecu to sto ne rade igre je prednost. Verovao ti to ili ne. Ne govorim o preduzećima, već o kućnim korisnicima. Snizi arogantan ton, molio bih te... [ Silencer @ 11.01.2008. 06:57 ] @
Citat: (da ne spominjem kako će da izgleda podrška za USB ADSL Modeme i WinModeme) USB ADSL Modemi vecinom rade ima onih kojih ne rade, kao i za winmodeme. Da zanemarimo winmodem-e jer je stvarno to postala istorija. A sto se tiche ADSL-a tu su ADSL Lan routeri koji mogu da zavrse posao. Samo krajnji korisnik treba biti upoznat time. Njegova je krivica ako ne kaze sta zeli... Hocu Masinu sa srpskim linuxom koji moze da koristi ADSL internet. Drugo ne vidim odakle ti Citat: Država nije u stanju da reši problem piraterije, već pokušava da uvali raji "neki tamo" Linux koji neće zadovoljiti ama baš nikoga iz te ciljne grupe. Ne mora da znaci ovo, samo iz principa sto je to mozda vise uradjeno za firme nego krajne korisnike. Drzava je sama svesna toga, da krenemo od SBB-a preko kog useri preko dc++ skidaju sve moguce pirated softwarez. Drzava je extra resila problem piraterije kakva je bila pre 7 godina... [ nkrgovic @ 11.01.2008. 08:59 ] @
Citat: burex: Jeli, a otkud tebi uopšte ideja da se ja igram na mom računaru? Zašto se meni uopšte obraćaš? Govorim sa stanovišta ogromne većine u Srbiji koji bez ikakvih problema smatraju da je piraterija blagoslov Srbije i da igrice koštaju 100din na buvljaku, ili 20din ako se prereže od drugara... Država nije u stanju da reši problem piraterije, već pokušava da uvali raji "neki tamo" Linux koji neće zadovoljiti ama baš nikoga iz te ciljne grupe. (da ne spominjem kako će da izgleda podrška za USB ADSL Modeme i WinModeme) Ti si naveo to kao argument. Izvini, ako ti je uvredljivo da govorim o tebi kao o takvom korisniku :), ali poenta stoji nevezano za bilo sta. Jednostavno, danas, nije neophodno da se ima PC da bi se covek igrao, stavise, puno ljudi preferira igranje na konzolama. A stoji i ono sto sam rekao o ceni - PS2 kosta koa dobar GeForce 8600/800/koji vec.... Sto se tice toga da ih nece zadovoljiti - odakle ti to ? Ako tebe nece zadovoljiti, zasto mislis da nece nekog drugog? Sta to, sem igara, mislis da treba prosecnom korisniku, a da nije igranje? (Ne, ovo nije napad na tebe... ne vredjaj se, pricamo... OK? ) I dalje ponavljam, Linux ima gomilu besplatnih casual igrica, koje nisu NFS ili Crysis ili kako vec, ali zapravo takve igre su "preffered choice" vecine domacica.... Sto se tice hardvera, dobar deo tih modema radi pod Linux-om, a savrseno je realno da ce prodavac koji se odluci za prodaju racunara sa tim domacim Linuxom odabrati te, kao i ISP koji koristi USB modeme. Ne verujem da ce ijedan razuman ISP izabrati da koristi USB modeme (ili bar samo USB, bez mreze) koji ne rade sa Linuxom, ako drzava izda svoj Linux. Ako se ipak odluci, ima bar ISP-ova i prodavaca, uvek mozes da promenis.... [ burex @ 11.01.2008. 20:38 ] @
Citat: Silencer: Da zanemarimo winmodem-e jer je stvarno to postala istorija. A sto se tiche ADSL-a tu su ADSL Lan routeri koji mogu da zavrse posao. Samo krajnji korisnik treba biti upoznat time. Winmodemi, istorija? Alo! Živimo u Srbiji, gde je DialUp još uvek bog i batina! A za ADSL router dobar deo provajdera traži doplatu (eg. EuNet)... (Koliko ljudi uopšte vidi razliku između routera i modema? Koliko ljudi zna da ADSL ne znači "analogno digitalna sezampro linija"?) Citat: Ti si naveo to kao argument. Tačno, ali ne kao validan i osnovan. "Narod voli pirate" - fact. Dok ne bude standard međ' rajom da igrice ne koštaju 20din i da se pored svakog EXE ili MSI instalacije ne nalazi Crack.exe ili serial.txt, neće tu nikakav Linux pomoći. Nedavno me pitao jedan tipičan Windows user - "Zašto moram svaki put da tražim crack na internetu kada skinem neki program??? Zašto crack ne stave uz program u jedan ZIP file?"... Šta reći na to? Citat: Sto se tice toga da ih nece zadovoljiti - odakle ti to ? Ako tebe nece zadovoljiti, zasto mislis da nece nekog drugog? Većina *kućnih* vlasnika računara neće imati luksuz tipa "Next next next finish", instalacija drivera za uređaje će biti vrlo otežana, a izbor dostupnih programa za Linux platformu koji se može instalirati na prethodno navedeni način postoji u veoma malom broju. Pogledati Sizifov posao gosn. Dimkovića na dokazivanju Linux zealotima da je Desktop Linux još uvek mit. To što PS2 može da zameni igre na PC-u nemoj meni objašnjavati, već objasni tatama i mamama koji svakodnevno uleću u radnje tražeći "jeftini računar za igrice" (jeftin i igrice ne idu zajedno). Koristio sam SuSE jedno vreme, međutim potreba za pokretanjem određenih win programa koji nisu dostupni na Lin platformi (ni kroz WINE) je ojačala i sada sam opet na Redmond terenu. Citat: I dalje ponavljam, Linux ima gomilu besplatnih casual igrica, koje nisu NFS ili Crysis ili kako vec, ali zapravo takve igre su "preffered choice" vecine domacica.... Sam si rekao da takve igrice igra narod u office-u. U Srbiji ljudi ne troše stotine evra da bi kupili mašinu za igranje solitaire-a i casual surf, već očekuju mnogo više, makar to bilo i ilegalno... Jednostavno, softver ne mogu opipati, pa kao takav im nema nikakvu novčanu vrednost... Nažalost. Kao što sam rekao, kada igrice ne budu koštale 20din i kada ne budu dobijali Windows "gratis" od svojih PC dobavljača, stvari će se promeniti na stranu Linuxa ukoliko opstane ovako loša finansijska situacija. Edit: Seća li se neko prve srpske Linux distribucije - ProtOS? http://www.elitesecurity.org/t...-prvi-srpski-linux-was-ist-das http://www.avangarda.co.yu/protosinfo.htm http://www.protos.co.yu/ Šta bi? ![]() [Ovu poruku je menjao burex dana 11.01.2008. u 22:27 GMT+1] [ Silencer @ 12.01.2008. 11:11 ] @
Citat: Edit: Seća li se neko prve srpske Linux distribucije - ProtOS? http://www.elitesecurity.org/t...-prvi-srpski-linux-was-ist-das http://www.avangarda.co.yu/protosinfo.htm http://www.protos.co.yu/ Šta bi? Malo zainteresovanih (korisnika koji bi radili to), nije bilo finansiranje ili je loshe finansirano, cim nema finansiranja nema volje za rad. To se desilo :) Ako vlada finansira Sprski linux onda ima volje za rad. Citat: Winmodemi, istorija? Alo! Živimo u Srbiji, gde je DialUp još uvek bog i batina! Nista specijalno ako se javi, korsnik / firma izvolte externi modem preko com porta. [ nkrgovic @ 15.01.2008. 10:14 ] @
Citat: burex: Većina *kućnih* vlasnika računara neće imati luksuz tipa "Next next next finish", instalacija drivera za uređaje će biti vrlo otežana, a izbor dostupnih programa za Linux platformu koji se može instalirati na prethodno navedeni način postoji u veoma malom broju. Pogledati Sizifov posao gosn. Dimkovića na dokazivanju Linux zealotima da je Desktop Linux još uvek mit. To što PS2 može da zameni igre na PC-u nemoj meni objašnjavati, već objasni tatama i mamama koji svakodnevno uleću u radnje tražeći "jeftini računar za igrice" (jeftin i igrice ne idu zajedno). Koristio sam SuSE jedno vreme, međutim potreba za pokretanjem određenih win programa koji nisu dostupni na Lin platformi (ni kroz WINE) je ojačala i sada sam opet na Redmond terenu. Instalacija drivera.... Prvo, vecina modernih distribucija ce ti sama podesiti sve pri instalaciji, tako da ne trebas nikada da klikces na next... Jedini izuzetak je recimo instalacija 3D drajvera (uz pitanje koliko je to neophodno, i da li ce masina imati neintegrisanu 3D grafiku), ali recimo na Ubuntu se to bas radi sa next-nexr.... :). Glavni problem je zapravo u tvojoj ideju "a kako ce to da se reinstalira", bez razmisljanja "a zasto bi se reinstaliralo?" :) Jako malo ljudi reinstalira svoje Linuxe svakih par dana.... Velika vecina kucnih korisnika i ne reinstalira samo svoj racunar. Citat: Sam si rekao da takve igrice igra narod u office-u. U Srbiji ljudi ne troše stotine evra da bi kupili mašinu za igranje solitaire-a i casual surf, već očekuju mnogo više, makar to bilo i ilegalno... Jednostavno, softver ne mogu opipati, pa kao takav im nema nikakvu novčanu vrednost... Nažalost. Kao što sam rekao, kada igrice ne budu koštale 20din i kada ne budu dobijali Windows "gratis" od svojih PC dobavljača, stvari će se promeniti na stranu Linuxa ukoliko opstane ovako loša finansijska situacija. Nisam reako da ih igra SAMO narod u office-u. Prvo, jako puno ZENA igra takve igrice i kuci. Verovao ili ne. :) Drugo, ono sto ti pokusavam reci je da ljudi koji trose stotine evra za racunar za POSAO, zapravo ocekuju od svojih radnika da rade sto vise, i da im odgovara da se racunar na poslu ne moze koristiti za igranje. Drugo, to sto ljudi "hoce sve", je tako u celom svetu, ali ja ti pokusavam reci da je cena Windows-a takva da za te pare ima PS2. Znaci, pricamo o tome da za iste pare prodavac moze da ponudi Windows racunar, ili isti taj racunar sa DOMACIM Linux-om + PS2 u paketu. Ne kazem da hoce, ne kazem da treba, samo kazem da je to odgovor na pitanje "sta za igre". Plus, sto onda i mama ima na cemu da se igra :). [ Apatrid @ 15.01.2008. 15:51 ] @
Heh, da je Windows tako stabilna platforma kakva se prodaje na ES:Advocacy, niko nikad reinstalaciju spomenuo ne bi.
Operativni sistemi se ne re-instaliraju, već se uradi backup i vrati se kopija ako dođe do katastrofalnog otkaza hardvera. [ Nedeljko @ 16.01.2008. 07:59 ] @
Pa, oni koji ga tako reklamiraju i tvrde da za reinstalacijom nikada nisu imali potrebe, niti da će je imati. Često su besplatne reklame bolje od plaćenih.
[ tosa @ 16.01.2008. 09:20 ] @
Citat: Apatrid: Heh, da je Windows tako stabilna platforma kakva se prodaje na ES:Advocacy, niko nikad reinstalaciju spomenuo ne bi. [ Ivan Dimkovic @ 16.01.2008. 09:24 ] @
Takodje. Od Windowsa 2000 se ne secam da sam >ikad< "reinstalirao" Windows, a da to nije bila nova instalacija zbog kompletne promene hardvera.
Lepo je valjda Degojs rekao da Windows najvise reinstaliraju ljudi koji tvrde da ga ne koriste ;-) Simpaticno. -- To mu dodje isto kao i sa opste-prihvacenim misljenjem "medju ekspertima" u Srbiji pre par godina da se "AMD procesori pregrevaju i spaljuju ploce". Iako je ocigledno u pitanju bila klasicna losa montaza procesorskog rashladnog sistema i/ili los termalni dizajn kucista, protivu specifikaciji proizvodjaca = dakle, neznanje, ljudi se kunu da je to bilo do AMD-a i uzivali su da pljuckaju firmu koja je bas u tim godinama postala lider (na kratko) :) Tako isto za Windows, po Srbiji idu te price o reinstalaciji, a kad pogledas sta i kako ljudi stavljaju na te racunare, pitas se i kako rade uopste. Naravno, svima je kriv Windows. Pametan covek bar zna koliko ne zna. [ Nedeljko @ 16.01.2008. 11:23 ] @
Da, samo što se AMD ne puva da pravi procesore koje treba da ugrađuju domaćice. Windows je reklamiran kao klik, klik, nekst, spidi, izi i ne znam ti ja već šta, tako da ako Windows rikne zato što je domaćica nešto nestručno stavila, onda to ide na dušu Microsoft-u. Taj argument bi prošao sa nekom drugom reklamom.
Na mom sadašnjem poslu, kao i na prethodnom poslu, gde je kadar IT stručan, nije trebao da se reinstalira niti Windows, niti GNU/Linux iako se na oba mesta koriste oba sistema, ali zato na mom poslu pre toga, kde je kadrovska struktura sasvim drugačija, stalno se kukalo na računare koji su radili što pod Windows-om 98, što pod Windows-om 2000. Preciznije, kukalo se na mene, da sam ja navodno "taj" zbog koga računari ne rade. Hvala bogu, pa se na sledećim radnim mestima, gde svi znaju da koriste računare, niko ne kuka ninakoga, pa ni na mene, niti ima potrebe. [ degojs @ 16.01.2008. 11:32 ] @
Ne znam samo kako npr. hosting provajderi uspevaju da reinstaliraju svaki čas Windows Server :)
@Nedeljko: i automobili se prodaju i reklamiraju za sve moguće kupce. Što ne znači da ne možeš da ga uništiš. Probaj da naspeš vodu umesto goriva ili ulja. A posebna je priča oko ilegalnog Windowsa i raznog drugog softvera i krekova. Nemoj samo da nam pričaš da ljudi ne znaju u šta se upuštaju kad to rade. Pa ovde smo imali primer "stručnjaka" koji je "aktivirao" Vistu pomoću specijalnog drajvera :) I usput sam sebi instalirao trojanca, taj isti drajver izaziva BSOD i tako.. :) [Ovu poruku je menjao degojs dana 16.01.2008. u 12:48 GMT+1] [ Nedeljko @ 16.01.2008. 13:51 ] @
Na pomenutom mestu je bio jedan računar sa nelegalnim Windows-om 2000 i dve IBM mašine sa Windows-om 98, a stavljali su na njih svakakve gluposti koje su našli na internetu, da ne kažem svako g**** koje leti u vazduhu, da bi im onda ja bio kriv. Osim toga, svi su imali na Windows-u 2000 administratorske privilegije osim mene.
[ degojs @ 16.01.2008. 20:28 ] @
Citat: Osim toga, svi su imali na Windows-u 2000 administratorske privilegije osim mene. Iskreno, ni ja ti ne bih dao admin nalog. Poznato je da vi Linuxovci upropastite Windows instalaciju očas posla. [ xtraya @ 17.01.2008. 00:57 ] @
evo instant resenja kako da upropastite degejsa , buahahahaha
cat /dev/urandom > /dev/HDDegejs1 probajte, nema sanse da se oporavi ps: nisam hteo, al nekako mi bilo slatko kad vec pricamo o upropastavanju [ Nedeljko @ 17.01.2008. 10:31 ] @
Citat: degojs: Iskreno, ni ja ti ne bih dao admin nalog. Poznato je da vi Linuxovci upropastite Windows instalaciju očas posla. Pa,nešto se ne sećam ni da sam tražio administratorski nalog. A da li bi ga podelio svim neznalicama unaokolo i onda optuživao mene (jedinog bez administratorskog naloga) tek tako olako za sve ili ne? [ degojs @ 17.01.2008. 14:13 ] @
^Paaa... ti bi bio prvi na listi sumnjivih, osim ako nema još neki Linuxovac :)
[ mmilica81 @ 07.02.2008. 11:37 ] @
Zna li neko - šta se dešava sa ovim?
[ pctel @ 29.02.2008. 22:47 ] @
Evo, prodje 02.2008.
[ Časlav Ilić @ 01.03.2008. 10:28 ] @
Pa?
[ pctel @ 02.03.2008. 21:39 ] @
Pa, nudi li se ili se ne nudi?!
[ Časlav Ilić @ 02.03.2008. 22:42 ] @
U svakom slučaju nema tu nikakvog jeste-nije, ima-nema.
Lokalizovani Openofis koristim negde od 2005., kada je to prvi put ljudski izvedeno, a i Fedora mislim da je lokalizovana već koju godinu, samo Ubuntu nije (bar ne u istoj meri). Dalje, i kod Fedore i Ubuntua u pitanju su delovi posebni za distribuciju, dok je glavnina radnog okruženja, Gnom i KDE, lokalizovana već oko pet godina. U tom smislu, ministartstvo je organizovalo timove da rade na dopuni i održavanju ovih lokalizacija. Openofis (MatF) uveliko se dopunjuje (http://sr.openoffice.org/servlets/SummarizeList?listName=dev), oko Fedore (FON) takođe je bilo nekih priča (https://www.redhat.com/archives/fedora-trans-sr/index.html), ne znam šta i kako rade za Ubuntu (ETF). [ mbabuskov @ 11.03.2008. 14:59 ] @
Jos samo da srede ovakve stvari:
http://pks.komora.net/Portals/0/portal.htm P.S. Gledati u nekom ne-IE browseru, jer vam inace nece biti jasno o cemu se radi [ _Mrgud_ @ 11.03.2008. 16:02 ] @
Evo ja pokusao sa Firefoxom - i dobio kulturno upozorenje...
Sva sreca da sa Explorerom radi: http://i235.photobucket.com/albums/ee262/toodor/sajt_pks.jpg Brateeeee... :( Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|