[ stodusan @ 27.12.2007. 10:42 ] @
Imam jedno pitanje za iskusnije kolege.
Popravljam jedan teletech 2115. Nasao sam da je njegova sasija 11ak30-a11.
Da li njegova sema ista kao kod 11ak30 vestel.
Uzgred ima problem u stendby-u.Nece da se upali a cuje se tiho kuckanje kao sekundara na casovniku i blinka led crveno priguseno. Menjao sam r801 i c827 kao i q801,po nekim servisnim uputstvima ali nista.
Na forumu sam vido da problem moze da bude u ic901 ali ovaj ima samo ic900.
Molim za pomoc. Unapred hvala
[ novomatik @ 27.12.2007. 11:01 ] @
Oce mreza da cakce ako ti je nesto u spoju u sekundaru, proveri diode, tranzistor u HIS-u...
[ stodusan @ 28.12.2007. 10:03 ] @
Pri merenjima kad sam stigo do ic800(mc44608) prestao je da cakce na trenutak, a onda je poceo ponovo,a sad nece nista da li je to sigurni znak da je problem u njemu ili je i on stradao zbog postojeceg problema?
[ majstorr @ 28.12.2007. 14:31 ] @
Otkaci tranzistor u hisu pa stavi sijalicu izmedju kolektora i mase.Ako prestane da cakce i dobar je napon dobra ti je mreza.Moje misljenje je da ti bas tranzistor u hisu ne valja.Imao sam puno teletecha sa tim problemom i uglavnom je tranzistor bio los.Tranzistor je BU808DFI i stavi bas taj jer nije isti kao BU508.Ako ima na bazu redno vezan 10mikro 63v OBAVEZNO ga promeni!Srecno i javi sta si uradio.
[ sasafras1 @ 01.01.2008. 15:38 ] @
Prelemi kontakte na konektoru za otklonski. Ja sam prošli mjesec imao tri te šasije na kojima je BU808DFI izgorio zbog lošeg kontakta na tom konektoru. Ja odično odmah i promijenim taj elko 10uF i stavim 22uF. Ja također, obično ne spajam sijalicu između kolektora i emitera jer onda struja sijalice teče i kroz primar VN trafoa pa je to dodatno opterećenje, već ju spojim na elko koji napaja horizontalu. I na kraju, da to ti je Vestel šasija 11AK30.
[ stodusan @ 08.01.2008. 09:37 ] @
Hvala vam mnogo jeste bilo to.Jos samo jedno pitanje dali elektrolit od 22mF sprecava ponovno desavanje istog problema, covek mi je reko da mu se ovo vec desavalo?
[ Chellawy @ 08.01.2008. 10:07 ] @
ne sprecava on nista vec sa njim normalno radi
preko tog elka se prenosi pobudni signal na bazu BU i normalno je da kada elko oslabi da se signal ne prenosi kako treba tj signal se "deformise" i BU strada zbog ne pravilnog rada i veceg opterecenja bla, bla

znaci nista on ne sprecava vec sluzi pravilnom radu
a kada on nije dobar onda dolazi do problema.

tako da ako si stavio nov i kvalitetan elko onda nemas brige