[ Condor06 @ 28.12.2007. 09:55 ] @
Mnogo me interesuje sledece: 1) S obzirom da vecina fotoaparata (tj. gotovo svaki) osim maksimalne rezolucije slike (koju direktno diktira velicina senzora) podrzavaju i par NIZIH REZOLUCIJA, da li se te manje rezolucije dobijaju softverski ili direktno hardverski (pod ovim mislim da li se radi softverska interpolacija slike sa maksimalne rezolucije na neku nizu, ili se direktno sa senzora na neki nacin "simulira ponasanje" kao da je on manje rezolucije koja odgovara podesenoj rezoluciji slike)??? Konkretan primjer zasto me ovo interesuje: Npr. imam fotoaparat rezolucije 12 MP i podesim ga da mi daje slike na 8 MP! Da li je kvalitet te slike od 8 MP isti kao kod fotoaparata cija je maksimalna rezolucija senzora 8 MP (pretpostavka je da su senzori oba aparata potpuno identicni po svim karakteristikama osim same rezolucije, kao i same mogucnosti uporedjenih fotoaparata - evo kao primjer mozemo uzeti fotoaparate "Fujifilm FinePix F40fd" i "Fujifilm FinePix F50fd")? Ovo mozda jeste banalno pitanje za neke od vas, ali s obzirom da ja nikada nisam posjedovao digitalni fotoaparat, ostao sam uskracen za ovo znanje... I cisto informativno: 2) Interesuje me kakav je ondos EFEKTIVNE i STVARNE rezolucije fotoaparata, tj. gdje se gubi tih N pixela fotografije (npr. rezolucija senzora je 8.2 MP, dok je rezolucija slike koju daje 8.0 MP)??? 3) Za mnoge aparate pise da podrzavaju slike sa odnosima 4:3, 3:2 i 16:9! Interesuje me na koji nacin se postize razlicit Image Ratio sa senzorom koji inace ima ratio 4:3 - prostim softverskim (hardverskim) sjecenjem slike ili...? Unaprijed hvala! |