[ mmix @ 31.12.2007. 11:17 ] @
Citat:
Download Uproar: Record Industry Goes After Personal Use:

the industry (RIAA) is taking its argument against music sharing one step further: In legal documents in its federal case against Jeffrey Howell, a Scottsdale, Ariz., man who kept a collection of about 2,000 music recordings on his personal computer, the industry maintains that it is illegal for someone who has legally purchased a CD to transfer that music into his computer.

Smesno, ali i zalosno. P2P na stranu, ali sad jos i kopiranje na sopstveni kompjuter onoga sto si platio, stvarno van mozga. Izgleda da je po njima jedino Sony CD Walkmen legalna spravica, malo je tesko saterati originalni CD u mp3 player bez ucesca PCa

[ Ivan Dimkovic @ 31.12.2007. 11:25 ] @
To je samo misljenje jedne strane u sporu - a poznato je da bi RIAA najvise volela da joj mi placamo a da ne dobijamo nista :)
[ mmix @ 31.12.2007. 11:36 ] @
Pa ne znam bas, RIAA i MPAA vec duze vreme "prekrajaju" sive zone DMCA-a u svoju korist zloupotrebljavanjem americkog legalnog sistema. Ako zakon nije decidno jasan ostaje na sudiji da u skladu sa svojim vidjenjem duha zakona presudi u slucaju i njegova presuda postaje presedan za buduce slucajeve. Ako cemo da pricamo o FairUse klauzulama zakona, one vec duze vreme nemaju nikakav konkretan uticaj (pocev od SecurRom i ostalih zastita pa sve do DRMa) i ako se prihvati da FairUse nije presudan onda ne postoji nikakva prepreka da content producer u potpunosti definise licenciranje, ukljucujuci i zabranu kopiranja contenta sa originalnog medija. Jednom kad to udje u sudsku praksu tu ostaje dok se zakon eksplicitno ne izjasni o tome, sto opet ima vece sanse da bude odradjeno u korist RIAA-e nego u korist potrosaca.
[ NastyBoy @ 31.12.2007. 15:53 ] @
Citat:
the industry maintains that it is illegal for someone who has legally purchased a CD to transfer that music into his computer.

Ovakav je bio zakon i u UK do pre nekog vremena, ali su u medjuvremenu uvideli koliko je to nazadno tako da je, barem u UK, eksplicitno zakonski dozvoljeno praviti bekap muzichkih CD-ova.
[ Ivan Dimkovic @ 31.12.2007. 16:38 ] @
Citat:

Jednom kad to udje u sudsku praksu tu ostaje dok se zakon eksplicitno ne izjasni o tome, sto opet ima vece sanse da bude odradjeno u korist RIAA-e nego u korist potrosaca.

Bio bih oprezan sa ovakvim zakljuccima - lobi CE industrije nije nista slabiji od RIAA/MPAA lobija u USA kongresu - RIAA je htela da zabrani i MP3 playere na samom pocetku, pa su polomili zube.
[ NastyBoy @ 03.01.2008. 00:32 ] @
Izgleda da se diglo mnogo buke ni oko chega.
[ Pneos @ 03.01.2008. 11:44 ] @
U principu ja sam skontao da nema frke da ti slusas MPG CD ili DVD u kolima, ali da si sve te pesme narezao sa originalnih CD koje si kupio i stoje ti kuci ?