|
[ cuprina @ 03.01.2008. 07:52 ] @
| Ovako:
potrošila sam apsolutno ceo jučerašnji dan pokušavajući da izbrišem C particiju zarad nove instalacije Windows-a XP. Reinstalaciju radim često, jer mi taj komp služi za vežbanje i učenje. Ni jednom do sada mi se nije desilo da mi na C ostanu prethodni podaci prethodne instalacije, pa čak i pod prethodnim User-om. Dakle, ostaju mi informacije o starim programima, Mozilu mogu da pokrenem sa C a da je nisam ponovo instalirala posle reinstall-a....Napominjem da nikada nisam išla na UPGRADE ili REPAIR, uvek na čistu instalaciju. E, sada imam ovaj problem i ne umem da ga rešim. Dakle, kada idem na D da bih izbrisala particiju C (prilikom instalacije Win-a), dobijam informaciju da ta particija sadrži u temp fajlove koji su neophodni za novu instalaciju, tako da ne može da se izbriše. HDD mi nije veliki, ima samo 10 Gb, podeljen je u dve particije od po 5 Gb. Prilikom instalacije na C imam samo 1,8... praznog prostora na C, što znači dovoljno da instaliram Win i poneki maleni programčić.
Molim vas da mi pomognete da potpuno izbrišem kompletnu C particiju bilo kako i da na nju postavim WIN XP, a da mi posle njega ostane dovoljno prostora za druge programe. Ne želim i ne mogu da se pomirim sa tim da je to nerešiv problem, i ne želim da ostale programe instaliram na D. Napominjem da sam pretražila apsolutno sve teme, što na ES-u, što po Google-u, ali kao da sam pionir sa ovim problemom. Isto tako napominjem da mi nije drugi ili treći put da radim reinstalaciju, s tim što je ranije sve bilo ok. Da li sam možda podesila negde nešto što sprečava čišćenje C particije ili??? MOLIM ZA POMOĆ!!! Pročitah i ovo sa Hirens boot-om, nikada nisam overlock-ovala sistem...Imam boot-abilan CD...ne znam šta vam još treba od informacija.... |
[ toci @ 03.01.2008. 08:46 ] @
tebi je problem da formatiras C particiju? posto si rekla da imas boot-abilni CD sa XP-om, ubacis CD, resetujes komp, i nakon reseta, mislim da pise PRESS ANY KEY TO BOOT FROM CD ili tako nesto, pritisnes neko dugme, sacekas malo, i dobices 3 opcije, ako se ne varam. Jedna je za REPAIR, druga je sa INSTALACIJU i treca je EXIT (mislim). Ides na REPAIR, kada te pita za neki folder, na pocetku, ukucas "1" (broj), zatim ce te pitati za neki password, pritisnes samo ENTER, i onda ces dobiti na ekranu C:\WINDOWS>. Ukucas FORMAT C: i vozi misko.
I HIRENSBOOT je super stvar samo ako imas CD. Tu imas gro korisnih stvari.
[ djpero.84 @ 03.01.2008. 08:54 ] @
Pokreni samo bootable CD, kad ocita drajvere ponudice ti gdje da instaliras sistem. Tu odmah imas i opciju formatiranja particija na FAT NTFS u sporom ili Quick modu. Jedino da navedes koju verziju WinXP-a imas :)
[ kristi1 @ 03.01.2008. 09:46 ] @
Posto si vec radila reinstal onda znas da bootujes cd-rom iz biosa. Kad se pojavi u donjem desnom uglu "Press any key to boot from CD" pritisnes Enter. Na sledecem ekranu F8 (I agree) - esc - dont repair. Kad dodje do ekrana sa particijama odabrati C ( enter instal). Kad dodje do menija za formatiranje, odabrati prvu odozgo stavku (Ntfs quick), a zatim F (format), ovde ide pauza dok se ne formatira i iskopira.Kad se sistem sam restartuje, ne dirati nista, kad zavrsi restart, pritisni Next - Enter - next. Drugi restart. Podize se Windows. Next, Next, skip na misa, No this time, enter, finis, drajveri. To ti je to.
[ Shadowed @ 03.01.2008. 09:57 ] @
Citat: cuprina: ...Dakle, kada idem na D da bih izbrisala particiju C (prilikom instalacije Win-a)...
Ej hej, meni nisi tako rekla... Zasto ides na D ako hoces na C da instaliras? Pre nego sto bilo gde "ides", brises particiju, pa kreiras, formatiras a onda biras na koju ces.
Ti si birala da instaliras na D i onda nije hteo da ti obrise C zbog boot sector-a.
[ calexx @ 03.01.2008. 10:04 ] @
Meni je ovaj deo i najsumnjiviji. Kako to ideš na D da bi brisala C? Kako prilikom instalacije imaš samo 1,8GB na CD ako ga formatiraš? U prethodnim porukama je lepo objašnjeno, kada pita gde da instalira izabereš C, obrišeš, formatiraš i eto svih 5GB.
Za svaki slučaj na početku izaberi repair iz konzole pa tamo uradi fixboot i fixmbr, možda su ostali neki repovi koji brljaju a posle odradi sve od početka.
[ cuprina @ 03.01.2008. 10:05 ] @
Nisam birala D!!! Hocu instalaciju na C! Birala sam D slovo za DELETE particije C, ali nije išlo! Citat: Shadowed: Ej hej, meni nisi tako rekla... Zasto ides na D ako hoces na C da instaliras? Pre nego sto bilo gde "ides", brises particiju, pa kreiras, formatiras a onda biras na koju ces.
Ti si birala da instaliras na D i onda nije hteo da ti obrise C zbog boot sector-a.
[ cuprina @ 03.01.2008. 10:07 ] @
Citat: calexx: Meni je ovaj deo i najsumnjiviji. Kako to ideš na D da bi brisala C? Kako prilikom instalacije imaš samo 1,8GB na CD ako ga formatiraš? U prethodnim porukama je lepo objašnjeno, kada pita gde da instalira izabereš C, obrišeš, formatiraš i eto svih 5GB.
Za svaki slučaj na početku izaberi repair iz konzole pa tamo uradi fixboot i fixmbr, možda su ostali neki repovi koji brljaju a posle odradi sve od početka.
1. Dakle, ponuđeno mi je slovo D (to delete partitition). Na to sam mislila.
2. Ne formatiram ga. Ne dozvoljava mi. U tome i jeste ceo problem.
3. Pokušaću sa ovim REPAIR, mada ne podnosim tu opciju....
[ cuprina @ 03.01.2008. 10:10 ] @
Toci, probaću prvo sa tvojim rešenjem....pa se javljam ponovo.
[ kristi1 @ 03.01.2008. 10:11 ] @
Citat: cuprina: 1. Dakle, ponuđeno mi je slovo D (to delete partitition). Na to sam mislila.
....
Ma kakav repair, odradi ovo gore lepo sam ti napisao ceo postupak Instalacije. Ovo D nemoj da radis.
[ cuprina @ 03.01.2008. 10:15 ] @
Ok, kristi 1. Krećem. Na repair se inače ježim....
[ Shadowed @ 03.01.2008. 10:22 ] @
Citat: cuprina: Nisam birala D!!! Hocu instalaciju na C! Birala sam D slovo za DELETE particije C, ali nije išlo!
Tako kazi :P
Samo unosis neke zabune, ccc ;)
[ kristi1 @ 03.01.2008. 10:23 ] @
Evo pogledaj ovaj video tutorijal, Smo sto je hrvatski pa oni umesto srpski pisu hrvatski jezik i vremensku zonu Zagreb/Skoplje.... a ti upisi Bratislava/Beograd/Budimpesta.... http://www.pc-help4u.com/win-x...ja-windowsa-xp-tutorial-9.html
[ cuprina @ 03.01.2008. 10:29 ] @
Sad ćete me ubiti....
Elem, u BOOT sektoru u BIOS-u imam sledeće:
1. Removable device (Legacy Floppy), a u izboru opcija pod brojem 1. su još i Disabled, LS120, ZIP-100 i ATAPI MO
2. IDE Hard Drive
3. ATAPI CD-ROM GCR-8523B
4. Other Boot Device
Elem, kako da odredim da mi se Setup XP boot-uje sa CD-a? To u stvari nisam ni radila, samo sam pokretala instalacioni CD koji je boot-abilan, i pomoću njega završavala sve....
Nemojte me ubiti...Dakle, kada pokrenem instalacioni CD, ne pita me da li hoću da boot-ujem sa CD-a...kao na ovom HRT tutorijalu...
[ kristi1 @ 03.01.2008. 10:39 ] @
Da bi pocela instalaciju treba da stavis CD(butabilni) u CD-ROM i restartujes racunar.E sada da bi instalacija krenula treba da podesis u BIOS-u da ti je first boot CD-ROM.U BIOS ulazis tako sto odma na pocetak podizanja Win-a pritiskas taster DEL i pojavljuje se BIOS.Sada u biosu pronalazis tab BOOT i u tom tabu ce pisati First boot i secondary boot ali uglavnom na koji ti boot bude CD-ROM ti klikni na njega i pritiskajuci na taster plus(+) postavi CD-ROM na first boot a kada to uradis klikni na F10 pa na YES i racunar ce se restartovati.
[ cuprina @ 03.01.2008. 10:45 ] @
Nemam CD ROM!!! Ponavljam:
1. Removable Device... Disable, Legacy Floppy, LS120, ZIP-100, ATAPI MO
CD ROM nema.
[ kristi1 @ 03.01.2008. 10:50 ] @
Evo ti komplet tutorijal .
[ cuprina @ 03.01.2008. 10:51 ] @
Nema ništa tu. 0k. nula k.
[ kristi1 @ 03.01.2008. 10:53 ] @
cekaj nesto nece
Jedino sto nece slike da otvori ali ok je i ovako
[ cuprina @ 03.01.2008. 10:56 ] @
Pogledala. Nemam opciju CD ROM. Pročitaj gore koje opcije za first boot imam.
[ kristi1 @ 03.01.2008. 11:02 ] @
Idi na Atapi CD rom
[ cuprina @ 03.01.2008. 11:03 ] @
Misliš na ATAPI MO? Čekaj, ATAPI CD-ROM mi je na trećem mestu i kod njega je i određen moj CD uređaj. Ali, pošto je na mestu broj 3, znači li to da prve dve opcije boot-ovanja treba da disable-ujem? Znači
1. Removable Device Disabled
2. Hard Drive Disabled
???
[ cuprina @ 03.01.2008. 11:11 ] @
TAKO JE!!!! Disabled prve dve opcije je doveo do toga da mi ponudi ono prvo PRES ANY KEY TO BOOT FROM CD!!!! Jao, ako sada sve bude ok, imaš piće čim budeš poželeo.....
OK, uspela sam da je izbrišem.....BRAVO, BRAVO!!!!
Hvala ti do neba i iskreno se nadam da će ovo još nekome pomoći!
[ kristi1 @ 03.01.2008. 11:12 ] @
ne diraj te dve opcije dodji na cd rom (pomocu plusa) F10 pa yes I on ce da se restartuje i pazi kad pise pres any key da pritisnes neki taster bilo koji.
Nesto mi je tu sumnjivo? Ako nece da digne OS posle sa HD-a, Vrati se u bios i vrati te dve opcije kako su bile kad odradis taj poso. do kraja.
[ cuprina @ 03.01.2008. 11:17 ] @
Ja sam već DIRNULA te dve opcije i tek tada je hteo da mi boot-uje sa CD-a...ali sada je sve ok, sada kopira file-ove...kasnije ću mu vratiti one prve dve opcije kako su i bile, pa će valjda to biti jedan lep finiš. A pošto mi je dosta reinstaliranja i čačkanja, pokušaću da naučim da pravim taj ghost, pa mi ovakve stvari više valjda neće trebati. Onda ću te već gnjaviti za nešto drugo, kao i Shadowed-a non-stop...
Divni ste vi momci, svaka vam čast!
[Ovu poruku je menjao cuprina dana 03.01.2008. u 12:54 GMT+1]
[ Flash411 @ 03.01.2008. 12:08 ] @
24 odgovora za 3 i pol sata,jednostavno nemogu vjerovati...
Decki...zagorjeli ste,ali gaaadnooo :))))
[ cuprina @ 03.01.2008. 17:11 ] @
Da nije to ipak slučaj sa tobom, maleni? Gde si ti da pomogne[ kada treba? Vidiš, ti momci su mi pomogli onako kako ti verovatno nikada nećeš, jer imaš puuuuuuuuuuuuno posla sa sobom da odradiš....jadničak.
[ Flash411 @ 03.01.2008. 17:31 ] @
lol....aj dobro,ne znam zasto se ti osjecas prozvana al nek ti bude :)
[ Horvat @ 03.01.2008. 19:56 ] @
[offtopic]lol na zadnja tri komentara[/offtopic]
ontopic:nemam nista ,reseno je :)
[ Shadowed @ 03.01.2008. 21:16 ] @
Masho, drugi put spremi palacinke, pa ce brze biti reseno, nece ni stici do foruma ;)
[ cuprina @ 07.01.2008. 23:13 ] @
Senkice, palacinke spremne!
Hvala Horvat, ja takodje.
[ semiconductor @ 24.02.2009. 10:06 ] @
Jaoj, Boze! Znam da je ovo staro, ali mozda nekome olaksa zivot...
-Ubaciti bootabilni CD WinXP u opticki uredjaj
-Restartovati komp
-Prilikom boota pritisnuti (u zavisnosti od BIOSa, ploce...) F2, F11 ili F12 (ovo morate sami otkriti, a i pise Boot Options)
-Prikazace se spisak svih uredjaja sa kojih se moze bootovati.
-Izabrati CD, ATAPI ili sl.
-Na kraju pritisnuti bilo koji taster kad pise PRESS ANY KEY TO BOOT...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|