[ Vinse @ 03.01.2008. 16:58 ] @
Ili ne, znaci naravno onih koje su skinute preko p2p. Mislim da je pitanje opravdano jer danas se noge knjige prodaju takodje i u pdf verziji. Stoga, mislim da ne bi trebalo da je ok ali opet ne postoji neka riaa za knjige ili se varam ?
[ Ivan Dimkovic @ 04.01.2008. 09:02 ] @
Ako su knjige koje si preuzeo zasticene copyrightom, i ti nisi regulisao licencu sa autorom ili vlasnikom prava na copyright - to je ilegalno.

Naravno, rizik da te neko sudski goni zbog knjiga je daleko manji - pogotovu ako knjige nisu neki trenutni bestseleri. Tj. sve dok te knjige ne delis drugima, nema bas puno sanse da budes gonjen... sanse su negde izmedju 0% i 0% :)

Citat:

. Mislim da je pitanje opravdano jer danas se noge knjige prodaju takodje i u pdf verziji.

Prodaju, a ne dele - mislim da kad kupis ebook, da negde na pocetku sigurno pise da ne smes da je delis ;-)
[ Joker @ 04.01.2008. 09:46 ] @
Hmm, diskutabilno
Taj jedan primerak koji sam kupio mogu da odnesem nekom u poklon, ne ?
[ Ivan Dimkovic @ 04.01.2008. 09:54 ] @
Zavisi od uslova kupovine, mada "nosenje na poklon" obicno nije problem ukoliko se radi o potpunom prenosenju fajla.

Naravno, ako imas 10000 e-knjiga na disku koja si dovukao sa P2P-a, u nekom suludom slucaju dolaska policije (kao sto rekoh - sansa za to je jako mala), mislim da bi morao brzo da smislis nekog ko ti je to poklonio i ko ima racun za kupovinu ;-)
[ Joker @ 04.01.2008. 10:44 ] @
Naravno da sam mislio sve legalno, znači pdf knjiga kupljena i poklonjena
[ Ivan Dimkovic @ 04.01.2008. 11:32 ] @
To je savrseno legalno, OSIM ako u licenci za PDF sadrzaj ne pise da se on ne sme prenositi na treca lica i ako je takva licenca pravno validna u zemlji gde bi teoretsko poklanjanje bilo obavljeno.