[ Nebojsa Milanovic @ 05.01.2008. 22:40 ] @
Dosta članova je tražilo mesto na forumu za prikazivanje fotografija. Pošto je ES tehnički orijentisan forum nema potrebe, bar za sada, za podforumom tog tipa, pa evo mesta za fotografije digitalaca. Podsetiću da postoji posebna tema gde se linkuju cele galerije na netu, ali ova će se više baviti načinima nastanka fotografija i tehnikama kako doći do boljeg rezultata.

Prema tome, da bi neka vaša fotografija bila kandidat za ovu temu potrebno je da nosi neku informaciju bilo o aparatu/objektivu sa kojim je snimljena, bilo o tehnici koja je korišćena prilikom njenog nastajanja. Izbegavajte slike koje ne ispunjavaju neki od ovih uslova (znači nešto tipa: "vidi što mi je lepa slika" ili fotke iz porodičnih albuma), kao i one obrađivane u programima za obradu.

Da se tema ne bi pretrpavala, u samom postu biće dozvoljene do dve slike dimenzija oko 600x400. Naravno, nema ograničenja za broj dodatnih linkova ka slikama ili thumb-ovima.

Komentari i pitanja u vezi sa nastajanjem dotične fotografije sasvim su očekivani i poželjni, a dobro je da se još prilikom postovanja neki parametri preciziraju.

Kao ilustracija, evo dve fotke. Prva je nastala Nikonom D 300 i ekstremno širokougaonim fish-eye objektivom čiji je vidni ugao 180 stepeni (nekoliko milimetara fali da bi mi se videle cipele).

Druga je noćna snimljena malim Canon-om SX 100 IS, ekspozicija 1/10, ISO 400

[ wiz011 @ 06.01.2008. 00:50 ] @
Glede prve fotografije... Nikad mi nije bilo baš sasvim jasno u čemu je upotrebna vrednost fish eye objektiva. Barem pre digitalne ere. Danas mi se čini da bi ovakvu fotku bilo moguće softverski "ispraviti", čime bi se dobio ogroman "zahvat" objektiva i pritom nešto što liči na normalnu fotografiju. Moram priznati da to nikad nisam probao, da li grešim?

Druga fotografija... Mislim da bi neki više voleli da je "kropnu" sa desne strane, ja ne, ja veoma volim mešanje planova na fotografiji. Ali ima nešto što mi malo smeta, deluje kao da fotka curi na levo.

Ipak ne curi, to je distorzija, vidi se lepo da su s leve strane izlozi takođe nagnuti ka unutra. Donekle slična stvar kao i na prvoj, čini mi se da bi fotka delovala efektnije, nekako stabilnije, da su distorzije ispravljene u PS-u.

[ StORM48 @ 06.01.2008. 01:23 ] @
Evo mojih prvenaca. Motiv je malo glup (da ne kažem "izlizan"), ali nisam imao bolji u ove sitne sate.
Takođe, ni pokušaj nije nešto ekstra, ali imajte u vidu da praktično do sad nisam držao u ruci ništa komplikovanije od A530 i sličnih derivata A60/75, Sony DSC-T3, ako ne računamo vremešnu, analognu Yashicu, bez auto komandi

Dakle, parametre sam odokativno odredio, jer nemam dovoljno znanja da bih tačno umeo da "ciljam" šta želim. Osvetljenje je kombinovano, halogeno (samostojeća sobna lampa) i neonsko.

Finepix S9600, objektiv u telefoto području, makro, 1/56, ISO400 (ne znam da li je OK ovo što sam napisao, budući da sam prepisao iz EXIF-a?):

Druga, isti motiv, samo malo duža ekspozicija i pozicija svetla: 1/13, ISO400:

Izoštravanje mi još uvek nije uzorno, ali ne volim automatiku, pa se vežbam manuelno.

Pozdrav
[ kobac66 @ 06.01.2008. 08:57 ] @
Cisto da vas podsetim da koristite ove zimske dane. Slike mogu da budu prelepe.
Nije nesto ali cisto kao ilustracija jedna nocna slikana sa mog prozora. Canon A630.

BTW. Sto vidite u EXIFu to vam je... Moja zena slikala, ja joj samo rekao najbitnije parametre i gde je stativ. :)

[Ovu poruku je menjao kobac66 dana 06.01.2008. u 13:01 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao kobac66 dana 06.01.2008. u 13:05 GMT+1]
[ StORM48 @ 06.01.2008. 10:26 ] @
Fotografija je stvarno lepa, samo nisi naveo parametre, a u EXIF-u se ne vidi ISO vrednost.

Pozdrav
[ prof. Vlada @ 06.01.2008. 11:07 ] @
Evo jedne vesele slicice od mene snimljene na Vrsackoj kuli.
Fuji S6500fd 1/320s ISO 800 7:15PM
[att_img]
[ Zarko Silic @ 06.01.2008. 11:08 ] @
Citat:
Fotografija je stvarno lepa, samo nisi naveo parametre, a u EXIF-u se ne vidi ISO vrednost.

ISO80

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 06.01.2008. u 13:26 GMT+1]
[ icobh @ 06.01.2008. 11:49 ] @
Evo i 2 slike sa Canon-a IXUS 65.

U većini, sve je bilo na auto podešavanjima, ISO800...

Sepia color, ISO400...
[ Nebojsa Milanovic @ 06.01.2008. 12:12 ] @
wiz, fish-eye objektivi imaju ogromnu ulogu u fotografiji, naročito oni dijagonalnog tipa. Neke stvari, naročito u tesnim zatvorenim prostorima, mogu se snimiti samo pomoću njih i tada su nezamenljivi. U digitalnoj eri značaj im još i raste, jer im se izobličenja u dobroj meri mogu korigovati. Ona su neizbežna, ali bolje je sa njima nego da fotke nije ni bilo.

Evo još jedne: stojim na sredini trga i uhvatim ga celog

Što se tiče druge slike gore, to što vidiš nisu distorzije, nego normalan pomeraj perspektive koji je posledica činjenice da ravan snimanja nije bila horizontalna. Taj efekat bi se javio u svakom takvom slučaju bez obzira čime je slikano.
[ Paramecijum @ 06.01.2008. 13:30 ] @
Evo jedan prilog u odbranu kompakt aparata.
Sporiji su od dslr-ova ali pri dobrim svetlosnim uslovima ili uz pravilnu upotrebu blica mogu da daju vrhunske rezultate.

Veća fotografija je 50% umanjen original; nema razloga da se kače ti silni megabajti; i ovako je jasno da je rezultat profesionalno upotrebljiv.

[ cozmo_im @ 06.01.2008. 15:02 ] @
Pa, srecna svima Nova godina i Bozic!

Evo i jednog zimskog portreta:)

[ cozmo_im @ 06.01.2008. 15:11 ] @
Sa manuelnim zoom ringom se dobijaju zanimljivi efekti (pri malo duzoj ekspoziciji):

Shot with FinePix S6500fd
[ cozmo_im @ 06.01.2008. 15:21 ] @
Zaboravih, kad je vec Nova godina, malo vina za forumase:

A tu su i case:

Shot with FinePix S6500fd
[ wiz011 @ 06.01.2008. 17:30 ] @
Evo tri komada, ništa specijalno, ali da upotpune praznično-zimsku atmosferu. Fotke imaju exif, a mogu poslužiti kao ilustracija koliko je teško u ovakvim uslovima snimati sa kompaktom. Naime, zbog dubokog DOF-a sve je podjednako oštro i kad gledate na sliku vidite haos (zapravo većina fotki koje sam snimio tog dana zbog toga ni na šta ne liče), ne znate u šta da gledate. Jedini izlaz je da se hvatanjem nekog drveća u prvom planu, nalaženjem neke veće čistine i/ili nekog detalja (npr. ona klupa) slika ipak, koliko-toliko, na nešto koncentriše.

Pošto je već urađen resize, svaki novi resize užasno zamućuje slike pa sam ih okačio ovako.

@Nebojša

Znam ja čemu služi fish eye, ali koliko često zaista postoji praktična potreba za do u toj meri deformisanom slikom?

[ StORM48 @ 06.01.2008. 17:41 ] @
@wiz011
Po meni, potreba zavisi od toga šta fotografišeš pretežno.
Znam da je odgovor truba, ali to kažem zato što sam i sam bio u situaciji (milion puta) da neku scenu ne mogu da uklopim u kadar, samo zato što ni wide nije dovoljno wide. Onda fish-eye stupa na scenu i omogućava mi da u kadar uvalim i jedan 250-metarski brod, koji bih inače morao da uslikam sa razdaljine od cca 5km da bi se video ceo.

Kada nekome treba predstaviti organizaciju nekog enterijera, opet je nezamenjiv. Trgovi u starim evropskim gradovima takođe vape za ovakvim objektivima. Naravno, fotografisati samo sa fish-eye ne bi imalo svrhu, ali ovde niko i ne pominje non-stop upotrebu fish-eye-a.

Pozdrav
[ Nebojsa Milanovic @ 06.01.2008. 18:16 ] @
Fish-eye i slični objektivi su must-have u fotoreporterskom radu.

Često se dešava da treba da se napravi neki snimak ili reportaža ili iz malih zatvorenih prostora, ili se nema vremena/mogućnosti/mesta etc. za udaljavanje od objekta snimanja i oni koji nemaju takav alat u tim trenucima mogu slobodno da daju otkaz.
[ Backy @ 06.01.2008. 20:05 ] @
par primera gde su fisheye deformacije na neki način poželjne
http://images.google.com/images?q=skate+fisheye
[ wiz011 @ 06.01.2008. 20:53 ] @
Ok, ali to su, onako, baš specijalni efekti, kome treba može to da napravi i u Photoshopu. Što se fotoreportera tiče, ja pokušavam da se setim da li sam ikad u životu video da je u nekoj normalnoj novinskoj reportaži to neko koristio - i ne uspevam. OK širokougaonik, ali ovde pričamo o fish eye, o maltene 180 stepeni. Valjda ima ovde fotoreportera, neka se jave oni koji fish eye nose u torbi kao deo standardne opreme.
[ Nebojsa Milanovic @ 06.01.2008. 21:14 ] @
Mnogi mešaju cirkular i diagonal fish-eye objektive.

Ovi prvi ne popunjavaju ceo format i daju drastično izobličenu sliku kružnog oblika u njegovom centru. Takvi se retko koriste, obično za specijalne efekte. Međutim, diagonal fish-eye se često koriste i manje upućeni neće tako lako prepoznati njegovu sliku.

Često u reportažama bilo u novinama, knjigama ili na natu, nailazim na slike sa diagonal fish-eye-om.

wiz, imaj još u vidu da ubedljiva većina footreportera koristi crop tela na kojima se ne vide krajevi slike koju daje, što dodatno otežava prepoznavanje.

Na primer na EOS 5 D se relativno retko koristi, a lako se prepoznaje..

ali već na EOS 1 D Mark II se mnogo češće koristi i teže prepoznaje (evo i mene na slici)

O 30/40D da ne pričam, tu baš moraš da se skoncentrišeš da bi video da je u pitanju fish-eye. Imam gomilu takvih slika.

[ Abdee @ 06.01.2008. 21:15 ] @
Vidi pazi gledaj, sa ribljim okom neces uraditi celu reportazu ali ces je vrlo lepo zaciniti. Kontas? Par takvih kadrova vrlo lepo moze da docara atmosferu... I zato sam ja pis'o Djed Mrazu da mi donese ili Tokinu 10-17 FEZ ili ovu novu Sigmu 10mm FE :)
[ wiz011 @ 06.01.2008. 21:19 ] @
E, da, ova druga slika je već sasvim različita priča. I jeste, to se na taj način često koristi, ali oni krugovi sa Google searcha - bogami jok. Vrlo poučni i ilustrativni primeri, thanks Nebojša.
[ Nebojsa Milanovic @ 06.01.2008. 21:28 ] @
Neke stvari tek sa fish-eye objektivom dobijaju pravu dinamiku

Na primer

Ako te zanima više imaš i test gde možeš da vidiš kako se fish-eye ponaša na različitim telima sa različitim veličinama senzora.

[ Paramecijum @ 07.01.2008. 00:01 ] @
Imaju i cirkularni objektivi svoju upotrebnu vrednost, recimo u bilo kakvoj monografiji nekog prostora, zdanja, grada, uopšte nije loše da postoji jedna takva fotka s kojom ladno ideš na naslovnu ili na potkoricu i dizajnerski praviš vrlo lepu stvar. Skupa, ali zgodna stvar kao pridodatak atmosferi. Snimci iz balona sa takvim objektivom...
[ Backy @ 07.01.2008. 04:31 ] @
kad je tema već u offu ;), neko je pomenuo ispravljanje fisheye deformacija

[ marinowski @ 07.01.2008. 05:09 ] @
Jako volim ultraširoki ugao, kada se navikneš, otvaraju se novi pogledi. Na žalost, sada trenutno nemam takav objektiv, ali uskoro ...

Do tada nešto drugačije. Evo kako izgleda noćna fotografija kada je ekspozicija 30 sekundi:

Ostali parametri: f/8, ISO200, objektiv je 24-105mm f/4L

Drugi primer pokazuje plitak DOF, kako bi se istakao detalj:

Parametri: 1/60s, f/1.8, ISO400, objektiv je 50mm f/1.4
[ Fitopatolog @ 07.01.2008. 08:29 ] @
Doručak na vodi
i
Zima...
[ wiz011 @ 07.01.2008. 11:16 ] @
@marinowski

Prva fotka je fascinantna, deluje sasvim bajkovito i nestvarno, kao da je iz filma The Polar Express, ili tako nečega. I kompozicija je odlična jer svetla kuća, drvo i klupa fantastično uravnotežavaju tamnu masu zgrada na levoj strani. Izvanredno, zaista.

Na drugoj fotki ja kokoške u prvom planu ne bih ostavio baš toliko izvan fokusa, ostalo mi se sviđa.
[ stevane @ 08.01.2008. 11:23 ] @

Palic je pun motiva kao u bajci, pogotovo zimi!
[ stefan.rakonjac @ 08.01.2008. 16:20 ] @
Fotke su malo starije (tj. ne pripadaju prazničnim motivima koji vidim da su vam trenutrno dragi), ali eto da vas podsetim kako beše prošlog proleća:

Parametri: 1/210s, f/4.8, ISO400
Full rezolucija: http://www.imaginary.cz/spring

Parametri: 1/60s, f/3.7, ISO100
Full rezolucija: http://www.imaginary.cz/the-field-of-flowers

Za obe je korišten Fuji FinePix s6500fd

[Ovu poruku je menjao stefan.rakonjac dana 08.01.2008. u 18:14 GMT+1]
[ Backy @ 09.01.2008. 01:00 ] @
direkt iz aparata, bez ikakve obrade

http://vitezkoja.deviantart.com/art/knife-74143273
[ marinowski @ 09.01.2008. 06:13 ] @
Slažem se da Palić ima puno lepih motiva. Ko hoće, može da vidi još fotografija iz noćne serije na ovom linku:
http://www.marinowski.com/gallery/palic_nocu/

Citat:
wiz011:

Na drugoj fotki ja kokoške u prvom planu ne bih ostavio baš toliko izvan fokusa, ostalo mi se sviđa.

Da, i ja sam razmišljao da li da isečem sliku sa desne strane ...

Evo još jednog primera plitkog DOFa, ovaj put se radi o f/1.4:

Ostali parametri: 1/50s, ISO 200, objektiv 50mm f/1.4

Aparat je Canon 5D

[ abu simbel @ 09.01.2008. 06:39 ] @
Canon a 570 is na granici izdrzljivosti, 11.red SNP.
Kako podesiti WB u ovakvim situacijama , koncerti i pozoriste?
[ Ivand @ 09.01.2008. 09:32 ] @

http://www.flickr.com/photos/fotomanijak/2120625001/

http://www.flickr.com/photos/fotomanijak/2121393510/

Tesko je da mozes da nastelujes rucno WB na koncertu ili u pozoristu gde se svetla menjaju u svakoj sekundi, mozda njabolja kombinacija AWB + RAW pa se posle u Lightroomu nesto i da srediti.
Inace gore, Efes blues festival 07, Canon 350D + Sigma 17-70 + 50/1.8
[ F F F F @ 09.01.2008. 13:29 ] @
ne znam da li dolaze u obzir postprocesuirane fotografije ? .. ovo je hdr sastavljen od 5 različitih expozicija, fujifilm s5600

evo jos jedna slicna

sledeca je originalna slika, expozicija 1/500 f7.1 iso 64

ovo je isto podexponirana slika ali mi se sviđa

[Ovu poruku je menjao F F F F dana 09.01.2008. u 14:47 GMT+1]
[ Stefano @ 09.01.2008. 19:15 ] @
Moje danasnje fotke

u PS-u autolevels
[ prof. Vlada @ 10.01.2008. 12:31 ] @
Evo jedne malo starije slike.
Sony p73 1/10s f5.2 ISO400 direktno iz aparata.
[att_img]
[ Stefano @ 10.01.2008. 13:44 ] @
Kako si uspeo sa 1/10s ekspozicijom da uhvatis munju? Svaka cast
[ zorroz @ 10.01.2008. 16:32 ] @
Detalj sa prvog nivoa Ajfelovog tornja. Lutka prikazuje farbanje tornja koje se obavlja periodicno. Postprocesuirano

[Ovu poruku je menjao zorroz dana 10.01.2008. u 18:19 GMT+1]
[ Julius Ceasar @ 10.01.2008. 23:54 ] @

:
Camera Manufacturer : Canon
Camera Model : Canon PowerShot G3
Focus Mode : MF
Exposure time [s] : 1/250
F-Number : 8.0
ISO value : 50
Metering mode : Spot (3)
Exposure mode : Manual (1)
White balance : Manual (1)

[ drx @ 11.01.2008. 11:11 ] @

Evo mene, sa surf daske :)

http://creative-stock-photo.com/gallery/main/2.jpg
[ zaraza @ 11.01.2008. 11:45 ] @
Fuji S5600

i jedna obradjena :)

[ Paramecijum @ 11.01.2008. 11:49 ] @
One munje su mi sumnjive. Mislim, sumnjive su mi i bez podatka od 1/10 sekunde što je potpuno besmisleno.
[ zaraza @ 11.01.2008. 12:02 ] @
u EXIF-u pise 1 sec...sto i nije tako malo ako je u pitanju letnja oluja...
inace i meni su malo cudne....a dosta munja sam uslikao....
[ Zarko Silic @ 11.01.2008. 12:29 ] @
Nista tu nije nemoguce. Stavio covek aparat na stalak pa 1 s i skljocaj. Munje dolaze u serijama, a on od vise pokusaja uspeo uhvatiti jedan ili dva.

Ono sto malo cudi je Sonyevih ISO400 na P73.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.01.2008. 13:08 ] @
Nikoga ne čudi izgled srednje munje u odnosu na levu i desnu?

(jasno da je najmanje donji deo dodat)
[ prof. Vlada @ 11.01.2008. 13:20 ] @
Ispravka, moja greska 1 sekunda je u pitanju!! Sony P73 ima sve manuelne funkcije pa sam ovo i mogao da izvedem. Nekih sat vremena sam slikao munje, imam jos snimaka ali ova slika je najbolje ispala. Inace je slikano u Sutomoru.

Citat:
Paramecijum: One munje su mi sumnjive. Mislim, sumnjive su mi i bez podatka od 1/10 sekunde što je potpuno besmisleno.

Paramecijume iskreno nisi prvi koji ne veruje, ponavljam da je slika totalno bez ikakve obrade sa ISO400, mogu poslati original na Email. Ovo je potvrda da se i sa kompaktom (malim Sonyem P73) mogu dobiti uzuzetno dobre i zanimljive slike.
[ Zarko Silic @ 11.01.2008. 13:23 ] @
Ne mora da bude dodato. Kao prirodna pojava je moguce. Ima dva epicentra explozije od kojih se jedan racva na dva uzemljenja, a pogled zaklanja nizi oblak koji je mnogo blizi posmatracu. Nije nemoguce.

P.S. 2 min sam zakasnio sa postom.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.01.2008. 13:32 ] @
Postavi crop na kome je srednja munja
[ prof. Vlada @ 11.01.2008. 13:39 ] @
Na jednom konkursu su mi odbili sliku jer su takodje mislili da je obradjena, ja eto i sa svojim znanjem nisam uspeo da objasnim ljudima da sam jednostavno tako uslikao, tako je aparat izmerio i u tom trenutku zapamtio. Ovaj post je odlican i dobro je sto sam stavio ovu svoju sliku jer smatram da ovde ima iskusnih ljudi koji ce moci da potvrde ovo sto govorim.

Citat:
zarsilic: Ne mora da bude dodato. Kao prirodna pojava je moguce. Ima dva epicentra explozije od kojih se jedan racva na dva uzemljenja, a pogled zaklanja nizi oblak koji je mnogo blizi posmatracu. Nije nemoguce.

Zarsilic je dobro procenio...
[ Zarko Silic @ 11.01.2008. 13:41 ] @
Otprilike ovako
[ Paramecijum @ 11.01.2008. 18:16 ] @
1 sekunda. To ja baš bilo mnogo munja.
Ja ceo život u svakoj prilici slikam munje i nikada nisam imao toliko sreće odjednom.
[ Zarko Silic @ 11.01.2008. 18:28 ] @
Ne,ne. To je jedna munja koja se "raspala" za manje od jedne sekunde. Ima toga i dogadja se. Samo na kopnu redje.

U analogi se koristio drugi rezim za hvatanje munja. Filmovi su bili skupi pa se gledalo da ima sto manje pokusaja.
[ prof. Vlada @ 11.01.2008. 19:09 ] @
Evo jos malo slika: isto (ne)vreme, isto mesto!
[att_img]

[Ovu poruku je menjao prof. Vlada dana 11.01.2008. u 20:31 GMT+1]
[ prof. Vlada @ 11.01.2008. 19:31 ] @
Bese tad gadna oluja...
[att_img]
[ Nebojsa Milanovic @ 11.01.2008. 19:38 ] @
Vidim da nema cropa koji bi potvrdio verodostojnost prethodne munje.

Naravno da ga nema, jer donjeg dela srednje munje nije ni bilo. Iskoristiću ovaj primer da pojasnim:

Ovo je tema za originalne slike sa različitih aparata, poželjno iz neuobičajnih i teških uslova, a najbolje bez ikakve ili sa minimalnom obradom. Dakle, ne trebaju nam teške obrade, a naročito ne umetanje raznih dodataka u slike.

Ovo je ilustrativna i edukativna tema za fotografiju i foto-tehniku, a ne za razne jeftine Photoshop trikove.
[ Zarko Silic @ 11.01.2008. 21:48 ] @
Ovo nije foto sop:

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 12.01.2008. u 00:01 GMT+1]
[ Paramecijum @ 11.01.2008. 21:54 ] @
Evo dva primera danas snimljena, sasvim slučajno mogu se upoređivati, onima koje to zanima. Vodio sam kćerku malo pored Dunava da vežba fotkanje i pomalo sam ja slikao, korišćeni su 5d sa objektivom 24-105 i 650... Na licu mesta nisam radio uporedna snimanja mada je možda bila dobra prilika, ali izuzetno teški uslovi, debela senka (kod restorana Široka staza, odsek je visok 50 metara) i od pola Dunava pod jakim suncem (3 popodne). Bilo kako bilo, pronašao sam dva otprilike uporediva primera i kačim ih u obe varijante neotvorena i nepipnuta, dakle direktno iz aparata na adresi: http://www.paramecijum.com/obala
[ Nebojsa Milanovic @ 11.01.2008. 22:00 ] @
Ovo primeri nisu uporedivi ni na koji način, jer je slika sa A 650 IS strešena užasno.

Evo jednog primera gde se EOS 5 D i A 650 IS mogu uporediti.
[ prof. Vlada @ 11.01.2008. 22:38 ] @
Gospodine Milanovicu smatrao sam da ste vi najkompetentniji na ovom polju i postovao sam sve sto ste do sada pisali, ali ovo stvarno nema smisla. Nemam razloga da vam se pravdam, jos manje da ubacujem "jeftine trikove" da korigujem sliku. Toliko zaludan nisam. Olako tvrdite nesto sto niste proverili a mogli ste jer sam ponudio da posaljem originalnu fotografiju. Znam da je ovo edukativna tema jer je i moja profesija da ljude ucim a ne da obmanjujem. Ova fotografija munja pokazuje jedan fantasticni trenutak koji sam imao srece da uhvatim i ovde na forumu podelim, neko moze to da ceka ceo vek a da ne uspe. Cuvacu ovaj snimak u svojoj kolekciji kao jedan od najboljih, kao i svoj Sony P73. Da ostavimo teoruju po strani - prirodne pojave su ipak nepredvidive.

Zahvaljujem se Zarsilicu na podrsci i primerima...
[ Nebojsa Milanovic @ 11.01.2008. 22:50 ] @
Vlado, nema razloga da duriš, pogrešio si, ali ti se ne zamera previše, više ti se zamera što i dalje ne priznaješ grešku. Osim toga, iskoristio sam taj slučaj da napomenem kakvi snimci su poželjni na ovoj temi.

Žarko je rekao da oblak zaklanja jedan deo munja. To je jasno i to uopšte nije sporno.

Sporan je donji deo srednje munje koji je očigledno, i to čak prilično nespretno dodat, čime je, po mom mišljenju, vrlo dobru fotografija učinjena bezvrednom.

p.s. Da neko ne bi pomislio da se poruke neosnovano brišu, želim da obavestim čitaoce da me je Paramacijum preko PP zamolio da obrišem njegovu prethodnu poruku.

Obrisaću je, čim se pročita ovo obaveštenje.
[ Zarko Silic @ 11.01.2008. 22:51 ] @
Da ne bude zabune. Ja nisam rekao da fotka nije "montirana" vec samo da je prirodna pojava moguca.
Zvonetove fotke koje sam ja postavio sigurno nisu "montirane".

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 12.01.2008. u 01:04 GMT+1]
[ Paramecijum @ 11.01.2008. 23:03 ] @
Sini munjo, udri grome...
[ Zarko Silic @ 11.01.2008. 23:11 ] @
Koga zanima fotkanje munja, ovde ima nesto da se procita:

http://www.telfon.net/dig/fotografiranje_munja.php

http://crometeo.net/site/index...er_op=view_page&PAGE_id=53

i par fotki izvanrednog Marka Korošeca.

[ prof. Vlada @ 11.01.2008. 23:26 ] @
Nebojsa, verovatno si me pogresno procenio i nisi u pravu. Fotografiju nisam ispravljao jer ja nisam neki klinac koji bi ovde da na taj nacin skuplja simpatije. A mislim da ce biti suvisno da ti protivurecim i pokusavam da vise ista govorim jer se setih one narodne: "kadija te tuzi, kadija ti sudi". Ja ipak nabolje znam jer sam ja te veceri stajao iza fotoaparata. Evo saljem originalnu sliku koja je prosla samo put od aparata do racunara, pa nek veruje ko hoce - bas me briga.
[ prof. Vlada @ 11.01.2008. 23:39 ] @
Posto bi ovo trebalo da bude edukativna i vesela tema evo jedne lepe slike - oci u oci!
Fuji S6500 + close up filter+2; 1/400s f6.4 ISO200

[att_img]
[ Stefano @ 12.01.2008. 00:26 ] @
Naravno da Zvonimirove fotke nisu montirane, kao i fotke Marka Koroseca, obojicu ih poznajem licno, i mogu da kazem da su jedni od najboljih storm chasera u EX YU
[ Nebojsa Milanovic @ 12.01.2008. 00:30 ] @
Ova fotka je lepa. U vezi prethodne svako je rekao svoje, znamo za ubuduće kakve fotke su poželjne, tako nema potrebe o tome više diskutovati.

Elem, dobio sam još jedno interesantno pitanje u vezi fish-eye objektiva. Osvrnuću se na jedan prethodni post:

http://www.elitesecurity.org/p1816055

Dobar primer, pri čemu vidimo da ispravljanje pravi velika izobličenja i slike i oštrine. Još je važnije da je prilikom ispravljanja i osetno smanjen ugao zahvatanja objektiva (pogledajte šta se sve vidi na prvoj, a koliko manje toga se vidi na drugoj).

Međutim, nije sve samo u krivljenjima. Postoje i izobličenja dužina, a po tome su fish-eye objektivi odlični.

Na primer, evo slike sa standardnim širokougaonim objektivom

Nema krivljenja, ali je auto sa leve srane totalno izobličen po dužini.

Međutim, evo istog kadra sa fish-eye:

Krivljenje postoji, ali su proporcije automobila u potpunosti sačuvane.

Iz tog razloga će nekada fish-eye dati bolji rezultat nego standardni objektivi, čak i ako zanemarimo njihovu nadmoć po pitanju širine zahvaćenog ugla (ovde je on manji zbog krop-faktora na 30 D, ali na 5 D bi razlika u korist fish-eye bila velika).

Glavni problem za fish-eye je činjenica da ljudsko oko jače reaguje na krivljenja linija, nego na promene proporcija.

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 12.01.2008. u 12:58 GMT+1]
[ zaraza @ 12.01.2008. 00:49 ] @
Citat:
Paramecijum: Sini munjo, udri grome...

komsija?

[ alagor2000 @ 12.01.2008. 12:16 ] @
Evo malo zamucenja pozadine sa SX 100 IS ,nije bas kao sa dslr ali mozda moze da prodje?!

http://www.speedyshare.com/230933917.html
[ cozmo_im @ 12.01.2008. 17:43 ] @

Tunis, Hammamet medina, Nikon 3100, HDR
[ cozmo_im @ 12.01.2008. 17:48 ] @
Popodnevna dremka...

[ Paramecijum @ 12.01.2008. 23:59 ] @
cozmo, ajde idi na roditelj.com, tamo će ovo detence naći mnogo drugara u slikama. Koji je smisao kačiti svoje porodične fotografije na tehnički forum?

Kao primer za šta je ovo slatko detence koje spava?
[ cozmo_im @ 13.01.2008. 10:00 ] @
Obrati paznju na naziv podforuma "Fotografije SA vasih digitalaca" a ne "Fotografije VASIH digitalaca ili VASIH objektiva".

Fotografija nije puka tehnika... ko je razumeo - razumeo...

(P.S. Ja sad mogu da kazem "Dosta tih bezveznih munja", ali to jednostavno nije tako i ja postujem svaciji trud, bio on dobar ili los. Pozeljno je dati savet kako neko da poboljsa sebe ili tehniku slikanja a ne trucati na forumu).

Fotografija je momenat (da citiram jednog forumasa "The bility to freeze life is almost godlike")... svaki momenat ima neku ekspresiju i nije bitno cime je taj momenat uhvacen (kao recimo ova slika u Tunisu - mali Nikon 3100, ali svejedno mogao je biti i D200, ali poenta nije u tome...)
[ Paramecijum @ 13.01.2008. 14:00 ] @
Ja verujem da svako ko ima dete i fotoaparat može da tresne pregršt fotografija usnule dece, s tim da ovaj tvoj primer nije ništa posebno zanimljiv.

Dete spava u kolicima, pa šta? Koliko miliona dece godišnje spava u svojim kolicima? Svakome je njegovo dete najslađe, ali da li je i drugima?

[ Nebojsa Milanovic @ 13.01.2008. 19:16 ] @
U prvom postu u temi je napomenuto da treba izbegavati fotografije iz porodičnih albuma.

Evo malo novogodišnje igre sa stabilizacijom, ekspozicijom i drugim (kugla se sve vreme vrti istom brzinom)

Canon SX 100 IS, krajnji tele položaj:

[ cozmo_im @ 13.01.2008. 19:45 ] @
Disko... dobra tematika... xexe

Ajd malo i klasicne disko kugle:)

[ Paramecijum @ 14.01.2008. 12:42 ] @
Upravo tako.
Vraćamo se na ovu temu:
http://www.elitesecurity.org/t...li-fotografija-kakvu-poznajemo

Kako naći ugao koji još niko nije uradio i kada pomisliš da si ga našao, odmah se jave petorica koji imaju bolji snimak.

[ sledgeh44 @ 17.01.2008. 17:24 ] @
Par slika za MMIX-a... Stavljam ih ovde samo zbog linka na "Paranoju"...

HP735, kroz staklo aerodroma, maj 2006-te...

Pozdrav!
[ cozmo_im @ 17.01.2008. 19:14 ] @
Hot night in Tunisia

Shot by my wife (Nikon 3100)
[ cozmo_im @ 17.01.2008. 19:22 ] @
Kad smo vec kod aeroplana...

Before takeoff checklist completed, cabin crew prepare for takeoff.

(Nikon 3100)
[ Backy @ 17.01.2008. 21:28 ] @
evo još jedne direkt iz aparata

http://vitezkoja.deviantart.com/art/pattern-74878421

i ove su bez ikakve obrade... imate levo link za download u full rezoluciji, obratite pažnju na oštrinu portreta i šum nakon 13 sekundi na iso400

http://vitezkoja.deviantart.com/art/portrait-2-74976714

http://vitezkoja.deviantart.com/art/the-drummer-74968476

[Ovu poruku je menjao Backy dana 19.01.2008. u 01:53 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 19.01.2008. 13:52 ] @
Canon SX 100 IS

1/4 s, ISO 100

[ sledgeh44 @ 20.01.2008. 21:15 ] @
Prastari Canon Ixus 30, stativ i -15 stepeni :-)

Pozdrav!
[ Nebojsa Milanovic @ 22.01.2008. 22:11 ] @
Panasonic TZ 3, 1/8 s, ISO 200

[ sledgeh44 @ 22.01.2008. 22:41 ] @
Opasan je taj TZ3! Hteo sam da ga ubacim u temu o "kvadrilemi" al' se bojim da bi bilo kontraproduktivno :-) Uz malo reklame pokupiće pola ljubitelja G9 (čak i bez RAW-a)...
[ Zarko Silic @ 22.01.2008. 23:18 ] @
TZ3 je interesantan model. Ima svoje vrline i mane. Jedo vreme sam se zanimao njime, ali on ne spada u G9 domen.

Pliva negde oko H3 i SX100 mada je mozda nesto atraktivniji.
[ markom @ 25.01.2008. 21:48 ] @
Kao što je nekima poznato, pre par dana sam pazario Canon PowerShot G9. Evo nekoliko slika koje su mi delovale zanimljive.

Prekršiću dva pravila čisto kako bih ilustrovao nešto što sam danas pročitao, a onda uspeo da primenim i u praksi. Ta dva pravila su: postaviću tri slike; jedna je veoma blago obrađena.

Prva slika je slikana pri "običnom" osvetljenju u sobi sa razdaljine od oko 3m sa zumom od oko 2x. Spot metering, ISO 200, ekspozicija od 4 sekunde f/3.5. Motiv je svećnjak na stolu. Simpatičan detalj su upaljene male sveće na stolu.

Druga slika je slikana pri vrlo sličnom, prilično tamnijem osvetljenju, macro mod, manual focus na oko 23cm. ISO 100, metering je center weighted average, ekspozicije 8 sekundi, f/4.5. Slika je premalo eksponirana, ali je bilo dovoljno informacija u njoj da bi mogla da se „spasi“ blagim osvetljavanjem u editoru (iPhoto u ovom slučaju). Takođe, model je veoma prašnjav, što se prilično efikasno otklonilo blagim „noise reduction“. Slede originalna i izmenjena slika.

[ Slobodan Miskovic @ 26.01.2008. 13:52 ] @
Evo Nikon D80 + Sigma 55-200

na 200 mm

i 180mm

[Ovu poruku je menjao Slobodan Miskovic dana 26.01.2008. u 15:35 GMT+1]
[ popacp @ 26.01.2008. 16:54 ] @
@Backy
Uvek nekako uspeš da skreneš pažnju s glavnog motiva na tvojim fotkama. Ili ti kabl preseče stonjak ili ti se pored portreta nadje svetao papir ili je motiv jednostavno premalen. Trudi se da u fotku glavnom motivu daš najviše pažnje.

Evo da i ja postujem par fotki koje sam uradio uz FinePix s5500, i običnom lupom koju sam našrafio ispred. Evo te lupe ovde ako nekog zanima:
http://www.elitesecurity.org/t181705-0#1180509
U toj temi takođe ima par početničkih fotki. Jako je teško slikati s tom skalamerijom, slike gotovo uvek moraju ispasti podeksponirane, izobličenje slike je veliko oštrina na krajevima nikakva i javljaju se "zagorevine" na ivicama predmeta.

Slike nisu obrađene, možda treba malo da se posvetle, ali... i nije crop već resize...

[Ovu poruku je menjao popacp dana 26.01.2008. u 18:05 GMT+1]
[ Backy @ 26.01.2008. 20:43 ] @
hvala na kritici :)

ja lupu nisam shvatio kao ozbiljno sočivo, više kao deo kompozicije ;)

http://vitezkoja.deviantart.com/art/lighter-74932635
[ Nebojsa Milanovic @ 30.01.2008. 23:13 ] @
Kao što znate, otvoren je ceo podforum za slike sa vaših digitalaca.

On omogućava postavljanje fotografija na pregledniji način, a po postu, odnosno po temi možete postaviti više fotografija.

Zato naoštrite svoje nišanske sprave i krenite u lov za dobrim kadrovima. Ova tema više nije potrebna, pa je zatvaram, ali dok ne vide svi, još nekoliko dana će biti u TOP-u.