[ BatajnicaOnLine @ 06.01.2008. 17:50 ] @
| Imam dva računara u mreži, i sve je funkcionisalo normalno.
Sada sam na jednu mašinu instalirao linux (Fedora 8).
Rekao bih da mreža radi, jer je računar pod windowsom gateway, i bez ikakvih dodatnih podešavanja "pomoćna" mašina je izašla na Internet.
Ono što me muči je kako sa jednog računara da vidim sadržaj drugog, tačnije kako sa Windows-a da vidim dve particije koje nisu pod Linuxom na drugoj mašini.
Da li su mi potrebne posebne mrežne kartice (sada imam one neke standardne RealTek), ili moram da skidam posebne drajvere, ili mi treba poseban softver da podignem mrežu, ili...?
Hvala unapred na odgovoru. |
[ BatajnicaOnLine @ 06.01.2008. 18:14 ] @
Dodatak uz prvi post: sa Linuxa sasvim lepo vidim celu mrežu, kao i sadržaj drugog računara, ali sa Windowsa - jok!
[ Srđan Pavlović @ 06.01.2008. 18:59 ] @
samba? Nije li to u tu svrhu? (File / Printer sharing)
[ jovica016 @ 07.01.2008. 11:25 ] @
Citat:
Kernel-1: samba? Nije li to u tu svrhu? (File / Printer sharing)
Jeste.
[ BatajnicaOnLine @ 07.01.2008. 11:37 ] @
Pa to je sve super, ali sam ja sa linuxom na Vi, pa ako bi neko mogao da mi objasni šta treba da uradim, bio bih vam zahvalan.
[ jovica016 @ 08.01.2008. 11:00 ] @
Pa bilo bi dobro da nam kazes koji linux imas. Verovatno imas Sambu na instalacionim diskovima/DVD-ju, prosto, instaliras iz Add/Remove Software Managera(al sam ga krstio... :) ) koji vec postoji, i kako se god vec zove, zavisno od distribucije Linuxa koju imas.
Za vise o Sambi pogledaj:
http://phearless.org/i1/Samba_Lin_&_Win_Dance.txt
[ BatajnicaOnLine @ 08.01.2008. 11:08 ] @
Linux je Fedora 8, a sambu imam već instaliranu, bar koliko sam uklavirio.
Ovaj tutorial je ono što mi je nedostajalo. Šta ćeš, prvi koraci su uvek teški :)
Hvala u svakom slučaju.
[ BatajnicaOnLine @ 09.01.2008. 01:03 ] @
E pa situacija je sad sledeca.
Samba je (navodno, koliko sam umeo) konfigurisana, racunari se vide, na linux masinu se logujem preko ssh klijenta, i manje vise je sve ok. Problem koji imam je sledeci:
Imam javnu IP adresu i dok sam imao server na windowsu normalno se sve videlo spolja.
Kao hostname na linux masini sam stavio ime domena (kada se ime resolvuje dobije se moj staticki javni IP), spolja moze da se pinga adresa, ali to je maksimum dometa. Pretpostavljam da se to pinga Win masina, i da bi negde trebalo da preusmerim sav saobracaj na lokalnu IP linux masine (u ovom slucaju 192.168.0.209), ali ja nemam blage predstave kako bih to mogao da uradim. Pa ako je neko voljan da mi pomogne, ja bih bio jako zahvalan.
[ BatajnicaOnLine @ 10.01.2008. 22:39 ] @
Sredio sam sve, i sve radi, osim što mi je alatka za forward portova (drugu soluciju nisam našao) trial verzija.
Zna li neko bilo kakav alatić koji će na Windows mašini da forwarduje saobraćaj na drugu adresu (u zavisnosti od porta)?
Freeware, Shareware, na kvarno, kako god... :) Ako je neki nezgodan link, postoji i PP :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.