[ Marko Enter @ 07.01.2008. 22:01 ] @
Imam ovakav akumulator od 85Ah marke FREEDOM , njega koristim kada mi nestane struja da preko pretvaraca struje ukljucim pumpe za parno grejanje, e sad on se ispraznio i cime sada treba da ga napunim el mogu ovi klasicni punjaci ili za takve akumulatore treba neki poseban punjac
unapred zahvalan
pozdrav Marko
[ guja011 @ 07.01.2008. 23:15 ] @
jel BE085-27?
to mu dođe pre "maintenance-free" nego "suvo šaržirana" al ajd.
ako je navedena baterija, onda ima neki indikator stanja u boji:
zeleno-upotrebljiva
crno-prazna
bez boje- krepala.
po proizvođaču, debelo prazna baterija se može puniti konvencionalnim punjačem.
kao takva i potencijalno sulfatizirana može na početku da i ne povuče očekivanu struju pa je ti nakači i ostavi , naravno gledaj da taj punjač daje adekvatnu struju koju baterija traži.
naravno ako je napuniš, ugnjavi je nekim potrošačem pa ponovi ciklus, da se uveriš jel čemu ili za otpad.
[ Marko Enter @ 08.01.2008. 13:05 ] @
Da na akumulatoru pise calcium maintenance free
znaci ako je on 85 Ah da ga najbolje punim strujom od 8,5 A ?

pozdrav Marko
[ Majstor Duja @ 08.01.2008. 15:10 ] @
Citat:
Marko Enter: Da na akumulatoru pise calcium maintenance free
znaci ako je on 85 Ah da ga najbolje punim strujom od 8,5 A ?

5-12A ce biti OK, ali bi bilo dobro da se prilikom punog aku (13,8V ili 14,4V na punjacu) struja nekako smanji ispod 1A ili da se skine sa punjaca...

Citat:
guja011: jel BE085-27?
to mu dođe pre "maintenance-free" nego "suvo šaržirana" al ajd.
ako je navedena baterija, onda ima neki indikator stanja u boji:
zeleno-upotrebljiva
crno-prazna
bez boje- krepala.

E, to je najveca provala kod izvesne domace firme (crni konj) kad su izbacili na trziste aku bez odrzavanja tj. sa blokiranim kanalima za celije i dali garanciju 2 godine - naravno, voda je isparila za to vreme i celije pocrkavale pa su ih ljudi masovno reklamirali a oni koji nisu imali srece kupovali su nove posle 2. godine...
Treba proveriti sta je tacno unutra - gel ili tecna kiselina?
Ja sam na tom svom domacem primerku iscupao taj poklopac - dosuo vodu, vratio poklopac i radio je punih 5 god....
[ Marko Enter @ 08.01.2008. 21:15 ] @
Treba proveriti sta je tacno unutra - gel ili tecna kiselina?
Ja sam na tom svom domacem primerku iscupao taj poklopac - dosuo vodu, vratio poklopac i radio je punih 5 god....

A kako proveriti dali u akumulatoru dali je gel ili tecna kiselina?
I kod mene ima isto jedan cepic mali
[ milan_obr @ 08.01.2008. 21:37 ] @
Pozdrav Kolegama.

Marko, taj aku, nije suvošaržirani, nego aku sa (polu)suvim elektrolitom, želeom (gel), umesto kiseline.
Ako je tvoj pretvarač automatski, punjač/pretvarač, nebi trebalo dodatno puniti taj aku.
Ako ne, treba puniti aku do nazivnog napona. (14,4V na sobnoj temp). strujom (kako reče Guja) od 5-12A.
Ako nisi punio od prošle sezone, pokušaj da regenerišeš aku.
Srećno.

Milan.