|
[ mischo @ 10.01.2008. 21:26 ] @
| 150.000 građana čeka telefon
10. januar 2008. | 16:24 -> 18:35 | Izvor: B92
Beograd -- U eri modernih i internet komunikacija, više od 150.000 građana Srbije nema stabilni telefon.
U godini za nama uvedeno je samo 80.000 telefonskih priključaka, a čak 200.000 domaćinstva u Srbiji ima dvojnika. Najviše zahteva za postavljanje telefona ima u glavnom gradu. Iako je 21. vek, mnoga domaćinstva u Srbiji o telefonu u kući mogu samo da sanjaju. Samo u Beogradu takvih je više od sto hiljada. A mnogo je i onih koji imaju telefon, ali i dvojnika, što znači da mogu da pričaju samo kad je veza slobodna.
Petar Obradović, koji sa porodicom živi na Novom Beogradu, već 20 godina ima dvojnika. Kaže da zbog dvojnika nije mogao da pozove terapeute, koji su mu potrebni jer mu sin Nikola ima cerebralnu paralizu.
"Telefon mi je zatrebao mnogo puta, ali pozovem, pa moram da čekam, pa ne mogu da dobijem, a imam problem sa sinom. Zvao sam Telekom i rekli su da nema tehničkih uslova", objašnjava Obradović.
U beogradskom naselju Altina, na fiksni telefon čeka pola naselja. Većina ljudi je bila prinuđena da kupi mobilne telefone.
Telekom Srbija jedini je operater koji uvodi fiksnu telefoniju. U Telekomu Srbija negiraju tvrdnje da imaju monopol nad fiksnom mrežom i da zbog toga sporo uvode nove linije.
Oni nemaju podatak o prosečnoj dužini čekanja na telefonski priključak jer su, kako kažu, razlike velike od slučaja do slučaja.
Njima najveći problem predstavljaju građevinci koji ne prijavljuju Telekomu izgradnju novog objekta, pa tako stanari ostaju bez telefona, kaže Natalija Jeftić, direktorka sektora za prodaju u Telekomu Srbija.
"Bes građana je opravdan i nezadovoljstvo nastaje zbog toga što mi nemamo potrebne saglasnosti i dozvole da rešimo problem fiksne telefonije. Mi smo apelovali da je taj problem prisutan i da građani koji kupuju stanove to treba unapred da provere", kaže Jeftićeva.
U Telekomu garantuju da do kraja 2008. godine dvojnih pretplatnika više neće biti.
Prihod Telekoma od fiksne telefonije u prošloj godini iznosio je oko 34 i po milijarde dinara.
I pored velike zarade, oni ne mogu da uvedu nove linije, jer im za taj posao, kako kažu, treba više od 350 milona evra.
Milan Janković, direktor Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL), kaže da bi povećanje cena telefoniranja moglo da reši probleme građana.
"Te cene moraju da se promene. U međuvremenu, Agencija je povećala pretplatu sa pola na jedan evro i uradila je novo zoniranje u Srbiji. Nama je u planu da izjednačimo cene rezidencijalnih i biznih korisnika", kaže Janković.
Za sada se ne zna kolika će biti nova cena impulsa, ali će pretplata za fiksni telefon biti oko 6 evra. U RATEL-u kažu da je napravljena radna grupa koja će u januaru izneti poredlog da se poveća i cena pretplate i impulsa.
http://www.b92.net/info/vesti/..._category=12&nav_id=279887
|
[ MyWay @ 10.01.2008. 21:54 ] @
Gluplji prilog nisam odavno video - očigledno se novinar(ka) B92 nije potrudio(la) da napravi nešto valjano.
Sa sve 'stabilnom' telefonijom.
Umesto čitanja bolje je odgledati video zapis sa sajta B92 -vidi se Altina ;-)
[ mischo @ 10.01.2008. 22:10 ] @
@MyWay
Slažem se. Klasičan primer srpskog "istraživačkog novinarstva".
Mogli su bar malo da se potrude. Ne znam samo odakle podatak da je u Srbiji u 2007. pušteno novih 80.000 priključaka. Ako odeš na sajt Ratela i pogledaš podatke za kraj 2006. videćete da je broj fiksnih pretplatnika 2.719.400. Na telekomovom sajtu stoji podatak iz novembra 2007. da u Srbiji ima 2.865.086 uključenih korisnika fiksne telefonije. Razlika je oko 150.000. Ovo je sve bez analognih i dvojničkih linija koje su zamenjene digitalnim. Dakle već u prvoj rečenici glupost. Zaista ne znam kome odgavora da se šire neistine ili što neko reče: Nikad ne veruj novinarskom članku koji nisi sam finansirao!!!!
MOgu oni i mnogo bolje od "stabilne" telefonije 
[ Ivan Dimkovic @ 10.01.2008. 22:29 ] @
Ja vesti u kojima se ne navodi izvor za podatke i ne shvatam ozbiljno.
Da sam urednik, taj novinar ne bi dobio honorar za takav clanak.
Mada, i ovo je smesno:
Citat:
I pored velike zarade, oni ne mogu da uvedu nove linije, jer im za taj posao, kako kažu, treba više od 350 milona evra.
?! A institucija zvana "bankarski kredit" ? Ako je "velika zarada", ne razumem zasto onda ne bi ulozili u realizovanje iste :)
[ MyWay @ 10.01.2008. 22:33 ] @
Očigledno je naručen prilog, ali nije baš puno plaćen 
Onih 80000 je i mene zbunilo, ali obzirom da su napisali 'uvedeno 80000' što je jblga šta, kao i da 150000 građana nema telefon iako je za to cifra višemilionska (oduzmeš od srpske populacije 2.2 miliona  ), i shvatiš da ovaj članak/prilog nema smisla...
[ Slobodan Milivojevic @ 10.01.2008. 22:33 ] @
Mene ovo ni malo ne dotice, jer pored katastrofalne infrastrukture koju Telekom ima ovde, ja i ne koristim fiksni telefon. Cim padne kisa, ili bude hladno, meni telefon zuji, kad sam negde ni ne trudim se da zovem kuci na fiksni jer vrlo su male sanse da dobijem vezu.
Eh, da se ne razumem u mreze i wireless ovoliko kolko se razumem, i da nisam bio spreman da odvojim odredjenu svotu novca, jos bi ja "sustao" na skromnih 14.4kbps. Jednom recju STRASNO!
A ajde da vidimo i to da do kraja 2008 vise nema dvojnika... Ja se nisam nadao normalnoj liniji pa bar ne pre 2015.
Srecom postoji VoIP, "Zimska carolija", omiljeni broj, pa i nemam potrebu za fiksnim telefonom.
A ova nasa ministarka izgleda za broadband smatra samo ADSL? Ili sam ja nesto lose ukapirao?
Ljudi bre, ADSL jednostavno treba da zameni dialup... Malopre sam poludeo dok sam sa najvecim ADSL paketom uploadovao nekih 150MB za jedan projekat... To bre cekas, cekas, cekas...
Ali ovo je Srbija, dobro i ovoliko ima kakva nam je drzava u raspadu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|