[ uross @ 15.01.2008. 16:35 ] @
Potrebno mi je da:
-u istom trenutku vezu može da dobije bar 5 ljudi
-da ima mogućnost zaštitne identifikacije, tj. da bi onaj koji zove mogao da dođe do određenog sadržaja potrebno je da unese šifru (slično kao 788 za 064 postpaid)
-da bude potpuno automatizovan

Dakle šta bi mi bilo potrebno u smislu infrastrukture, usluga Telekoma, sopstvene tehničke opreme?

Zvao sam Telekom, i naravno nisam uspeo da dođem do informacije...
[ pisac @ 15.01.2008. 19:48 ] @
Za 5 ljudi ti treba 3 ISDN linije. Treba ti centrala sa odgovarajućim modulom, ili kompjuter sa ISDN karticama i softverom. Rešenje sa kompjuterom je mnogo fleksibilnije (i možeš ga programirati kako god poželiš).

Te ISDN linije treba Telekom da spoji u PBX grupu, tako da ti svi pozivi stižu na jedan telefonski broj.

To je ukratko to, za dalje detalje možemo da komuniciramo i direktno. Pozdrav.
[ mkaras @ 16.01.2008. 08:47 ] @
Citat:
pisac:
...
Te ISDN linije treba Telekom da spoji u PBX grupu, tako da ti svi pozivi stižu na jedan telefonski broj.
...

Zašto PBX kada ISDN to već standardno omogućava?
[ pisac @ 16.01.2008. 13:32 ] @
Na 3 ISDN linije, a ne 3 telefonska broja. To je 6 istovremenih razgovora, i mogućnost za 24 telefonska broja.
[ mkaras @ 18.01.2008. 19:49 ] @
Citat:
pisac: Na 3 ISDN linije, a ne 3 telefonska broja. To je 6 istovremenih razgovora, i mogućnost za 24 telefonska broja.

Upotrebom primarnog ISDN-a raspolažete sa 30 direktnih telefonskih priključaka, a pristup je moguće upotrebiti i za povezivanje računarskih mreža uključujući pretplatničke centrale, velike računarske i distribuirane sisteme, uređaje za videokonferenciju i sl. Znači sa jednim primarnim ISDN moguće je odraditi posao.
[ pisac @ 18.01.2008. 23:40 ] @
Dal' ti to mene zezaš? Jedan primarni ISDN se mesečno plaća preko 14000 dinara, a 3 bazna ISDN-a se plaćaju ukupno oko 700 din. Onaj koji uzme primarni umesto 3 bazna je čista 100% budala.
[ ns.limenko @ 15.02.2017. 13:07 ] @
Pozdrav ekspertima iz oblasti telekomunikacije !

Imam slična pitanja koja se tiču otvaranja callcentra pa ću ih postaviti ovde da ne otvaram novu temu...Naime, potrebna mi je informacija o potrebnoj tehničkoj opremi za callcentar koji radi za inostrane poslodavce.Callcentar treba dakle da je povezan sa inostranom firmom odnosno sa njihovim sopstvenim callcentrom. Calcentar treba da ima 10 radnih mesta, to znači 10 kompjutera i 10 odgovarajućih telefonskih stanica koji su spojeni sa kompjuterom.Praktično je potrebno da se integriše u njihov (inostrani) sistem koji se nalazi u inostranstvu. To znači da klijenti iz inostranstva zovu firmu koja se nalazi u inostranstvu pa se onda ti pozivi dalje rasporedjuju i jedan deo biva preusmeren u callcentar u Srbiji. Inostrana firma inače koristi telefonski program i telefonske stanice po imenu AVAYA koji je povezan sa računarima.

Koji su mi tehnički preduslovi i kakva tehnička oprema potrebni za to ?

Kakav internet i kakvu telefonsku liniju bi trebao da iznajmim od Telekoma ili od nekog drugog domaćeg provajdera ?

Koje minimalne tehničke karakteristike treba da poseduju računari namenjeni tom poslu (min. hard-disc, min. radna memorija itd.) ?

Kakav treba da bude glavni kompjuter (server) ?Nadam se da neko zna odgovore na ova pitanja i bio bih mu zahvalan da ih podeli sa nama ostalima.
[ pisac @ 16.02.2017. 00:16 ] @
Previše si neprecizan. Radna stanica čemu služi, da tera neki web browser sa javaskriptom ili za nešto drugo? Možeš i sam da proceniš kakva će konfiguracija raditi posao koji je potreban za radnu stanicu, to je običan kompjuter.

Server koji će da se spoji sa Avaya... pa ne znam da li ta konkretna Avaya podržava SIP, a ako podržava onda to nije problem, radiće bilo koj kompjuter napravljen u zadnjih 10 godina.

Telefoni... bilo koji SIP telefoni sa ulazom za slušalice će raditi posao, ali neki telefoni su zgodniji/udobniji za korišćenje a neki su katastrofa i smoriće agente nakon 10 minuta korišćenja. Linksys, Cisco, a možda i Panasonic su dobri, a recimo Alcatel je katastrofa. Avayu nisam probao. Pošto se radi o kol-centru onda ti naravno trebaju i slušalice koje ćeš da ubodeš u te telefone.

Telefonska linija ti ne treba jer si rekao da se spajaš na inostrani call centar.

Internet je problematičan. Mislim da će običan ADSL sa 1MB/s uplink da radi posao ali... kad oboriš kodek na neki štedljiviji, i to recimo 7 kanala da ide sa najboljim (g711) kodekom - to je ISDN kvalitet razgovora, a zadnja 3 kanala (kada je gužva) da idu sa nekim štedljivim kodekom (iLBC ili g729 ili štagod) - to je otprilike GSM (G2) kvalitet razgovora. Mada ako to ne odgovara onda treba tražiti 2MB/s uplink. A ako će tokom razgovora da se pristupa i nekim sajtovima (tj. pomenute su neke radne stanice) onda ipak treba ili ići na još više od 2MB/s ili oboriti sve kodeke na štedljivije (g729).

To je moja procena na osnovu pretpostavki, ne mora da bude tačna ni procena ni pretpostavke.