[ Catch 22 @ 20.01.2008. 18:20 ] @
Kratka vest u današnjim novinama ("Blic") o pozivu na bojkot Nokije zbog zatvaranja proizvodnih pogona u Nemačkoj i preselenja istih u Rumuniju i Mađarsku... Poziv upućuju nemački sindikati i neki ministri, zbog otpuštanja 2300 radnika, koji ostaju bez posla....
Opširnije možete pročitati ovde (na engleskom): German unions urge Nokia boycott over plant closure
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2008. 18:27 ] @
Sto bi neko van tog nemackog grada bojkotovao?

Da li su ti radnici bojkotovali kada je Nokia premestila fabrike iz Finske u Nemacku? :-)
[ Catch 22 @ 20.01.2008. 18:52 ] @
Pa nisam ni mislio da će to "imati odjeka" kod nas, vest je više kao kuriozitet...
Mada niko nije upućivao sličan poziv kada je zbog enormne korupcionaške afere u Siemensu (dospelo i do parlamenta) prodat Siemens Mobile AG dalekoistočnoj kompaniji BenQ, a ovi posle godinu dana pozatvarali sve pogone u Nemačkoj i otpustili 2800 zaposlenih...
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2008. 19:40 ] @
Pa hteli su radnici da se bune tada (Siemens) ali nikoga nije bilo briga jer nema veze sa mozgom - Simens Mobile je bio tezak gubitas i samo su nasli efikasan nacin da zatvore firmu brzo (da je uvaljaju BenQ-u koji je zapravo samo kupio IPR, a firmu su zatvorili sto pre)

Ne verujem ni da ce Nokia imati "vise odjeka" i u Nemackoj jer je to takav biznis - mislim, ta sama fabrika u DE je otvorena tako sto su neki drugi radnici u Finskoj izgubili posao, zivot je kucka - al takav je danasnji globalni biznis :-)

Ono sto jeste problem, medjutim, je sto postoje indicije da je Nokia uzela neke pare od drzave Nemacke na ime povlastica za otvaranje radnih mesta, pa ce sad da se jure po sudovima... Svejedno, te fabrike sigurno nece doci nazad, dok Nemacka ne smanji troskove poslovanja (vec rade na tome) - a ne verujem ni da ce Nokia-i opasti prodaja u DE.
[ kasaad @ 20.01.2008. 19:48 ] @
ma socijalizam, al nemci su bar pametni pa to polako razgradjuju. mada videcemo kako ce se stvar razvijati dalje.
[ pctel @ 20.01.2008. 21:33 ] @
Citat:
Ono sto jeste problem, medjutim, je sto postoje indicije da je Nokia uzela neke pare od drzave Nemacke na ime povlastica za otvaranje radnih mesta, pa ce sad da se jure po sudovima...
Ne verujem da je Nemacka kao drzava toliko traljava. Cak i ovde u Srbiji kad se uzmu pare za otvaranje radnih mesta se tacno definisu obaveze a definisu se i one druge obaveze koje vaze ako se ove prve ne ispune, tako da sud tu nema sta da radi.
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2008. 21:46 ] @
Nema potrebe da "verujes" ili ne, situacija je ipak zamrsena pa i kad su "pedantni Nemci" u pitanju:

http://www.businessweek.com/gl...top+news+index_global+business

Citat:

The economics minister of North Rhine-Westphalia, Christa Thoben, is checking to see if Nokia will have to pay back €17 million ($25 million) in subsidies it received from the state. Nokia had received a total of around €88 million in subsidies in Germany, from the federal government and North Rhine-Westphalia. According to Thoben, Nokia had assured her it would guarantee 2,856 jobs in Bochum in the long term. However only 2,300 people are working in the plant at the moment. Observers point out, however, that the deadline for the job guarantee expired in September 2006.


Citat:
pctel
tako da sud tu nema sta da radi.


Eh kad bi bilo tako, "advokat" ne bi bilo vrlo unosno zanimanje - sve definisano ugovorima, sta ima da se sudis ;-)

Nemci ce verovatno tuziti Nokia-u - cak i da nemaju spor, jer postoje sigurno finese u ugovoru oko kojih se moze sporiti, a dodje dobro za dodvoravanje gradjanstvu Vestfalije koja je inace vrlo naseljena i bogata "birackim telom".

Sve u svemu, sta god da se desi, ta fabrika nece vise biti u DE, vec u Rumuniji i Madjarskoj, kako i treba da bude jer Madjari i Rumuni kostaju manje nego Nemci, a srafljenje telefona nije bas neki posao za koji treba visoka strucna sprema.
[ Mobtel @ 21.01.2008. 10:47 ] @
Srafljenje telefona mislim da je mnogo jeftinije u Srbiji nego u rumuniji u madjarskoj
[ Catch 22 @ 21.01.2008. 11:36 ] @
Citat:
Mobtel: Srafljenje telefona mislim da je mnogo jeftinije u Srbiji nego u rumuniji u madjarskoj

Još jedan voz koji nam je otišao ispred nosa... jer mi nismo u EU, za razliku od gore pomenute dve države.
To što su njihova imena napisana malim slovima, a naše velikim, ne čini nas većom (i pametnijom) državom...

Kratka pričica za laku noć:
Nekada davno je pokojni deda Morita (vlasnik i osnivač Sony korporacije) boravio u Jugoslaviji i šacovao EI Niš kao mogućeg kandidata za Sony fabriku za istočnu evropu... "Politika" je tri dana za redom držala te vesti na naslovnoj strani (već je bilo počelo da liči na feljton...), paralelno sa tim se u to vreme u više većih gradova Srbije, nekoliko dana za redom, "dešavao narod" (veliki mitinzi... putujući "S" cirkus)...
Epilog je bio da je deda spakovao kofere i otišao kući u Japan, Sony je posle par godina otvorio svoju fabriku u Slovačkoj, a Jugoslavija se tada raspadala (rat u Slavoniji je bio u punom jeku...)
Laku noć!
[ Mobtel @ 04.02.2008. 14:46 ] @
nazalost
[ Pici man @ 07.02.2008. 14:58 ] @
Citat:
Catch 22: Još jedan voz koji nam je otišao ispred nosa...

Duboko verujem da prvo trebamo srediti "unutrašnje pruge" kako bi se taj 'voz' uopšte i kretao njima ... tek onda treba da razmišljamo o gradnji usputnih "stanica" na kojima bi se isti i zaustavljao u ovoj državi gde još vlada svest o nacionalizaciji i konfiskovanju privatne imovine i pretvaranju iste u društveno dobro, državno vlasništvo ili šta već.
Zar mislite da će neko poveden ovakvim činjenicama graditi fabriku u Srbiji a da mu je možda država kroz deset godina konfiskuje tvrdeći da ima više od 51%?!?

Na kraju krajeva dobro veli Dimković u ovoj temi i lepo je objasnio celu problematiku privatnog vlasništva u kapitalističkim zemljama! Nemcima je bilo lepo kada su druge kompanije otvarale fabrike u njihovoj državi, stvarali visok nacionalni dohodak po glavi stanovnika time i standard naravno ... sada je došao red i na neku drugu državu da okusi slast "kapitalizma" ...