[ anakin14 @ 22.01.2008. 09:40 ] @
| Kako da namestim da u formi uvek izadje prvi prazan slog da se popunjava a da ne moze da se prelazi na sledeci ili da se gledaju prethodni puni vc samo prvi prazan moze da se puni i onda na subformi recimo kada se zavrsi popunjavanje recmo na taster shift + enter da se predje na sledeci slog?
hvala!
|
[ DarioBH @ 22.01.2008. 10:36 ] @
na dugmetu koje poziva tu formu na 'on click' > 'event procedure' stavi
DoCmd.OpenForm "Ime forme koju otvaras", acNormal, "", "", acAdd, acNormal
A na dnu napravi dugme za otvaranje novog sloga i dodjeli mu 'on click' (da ne komplikujes sa shift enter)
DoCmd.GoToRecord acForm, "Ime te forme", acNewRec
[ anakin14 @ 22.01.2008. 17:29 ] @
Nije mi jasno na kakvom dugmetu? evo da bude jasnije okacicu primer.
A treba mi:
1) Da kada se aktivira forma nabavka da samo moze da se unese novi slog i da ne moze da se seta ni na stare ni preko novog sloga.
2)na dubformi kada se unese recimo x artikla pa na pritisak recimo shift + enter ili nekog drugog tastera da vrati na formu na novi record
Nadam se ad ste me razumeli
Puno hvala i pozdrav!
[Ovu poruku je menjao anakin14 dana 22.01.2008. u 22:12 GMT+1]
[ sanibo @ 22.01.2008. 22:23 ] @
Nadam se da si ovako hteo.

klikom na "New record" dobijes to sto si hteo.
Pozdrav
[ pmiroslav @ 23.01.2008. 06:06 ] @
Možeš i jednostavnije.
Pod properties forme "Nabavka1" svojstvo Data Entry staviš Yes i onda kada se forma ovori možeš u njoj samo unositi novi podatak.
[ anakin14 @ 23.01.2008. 09:44 ] @
Hval ana pomoci dosad. Nije mi potrebno dugme jer je cilj da unos bude kompletno sa tastature.
Ovo data entry je pomoglo ali mi treba jos nesto:
1) da na startovanje forme na sifri kalkulacije (prvo polje) ne bude nula vec bude vrednost sledece kalkulacije koja je slobodna i da automatski predje na datum nabavke.
2) da strelicama ne moze da se predje u sledece polje, vec samo na enter kada se unese vrednost
3) da u combo boxu pritiskom na strelice dolo/gore menja vrednost a pritiskom na enter prelazi u sledece polje
4) kada konacno dodje do subforme i kada se unese sve sto treba ne neku kombinaciju tastera - recimo shift + enter vrati na pocetak a u sifri kalkulacije automatsi upise sledecu vrednost i prebaci na datum, a na kombinaciju shift + end da ugasi formu
Hvala na pomoci puno. Ovo mi treba za zadatak za fax i stvarno me smara ovaj access, u excelu bi u vba napravio formu za 10 minuta kakvu god hocu ali u accessu nemogu nikako da se snadjem...
Hvala
[ DarioBH @ 23.01.2008. 10:21 ] @
1) Vidi na primjeru
2) Tools > Options > Keyboard > Arrow key behavior postavi 'Next character'
3) Nemoze samo strelica, combo otvaras sa Alt+Strelica dole i onda sa strelicama biras
4) Alt+n otvara novu (na ovom primjeru)
[ anakin14 @ 23.01.2008. 10:33 ] @
To mi bas treba.
4) sa alt + n otvara novu ali ostavlja nulu na sifri kalkulacije a treba max[sifra kalkulacije] + 1 .Kako da se ponasa isto kao kada se forma loaduje? Da li moze da se promeni alt + n u nesto drugo?
I da li moze da se postavi shortcut za zatvaranje forme?
Hvala puno!
[ DarioBH @ 23.01.2008. 11:57 ] @
Ispravljeno, sad dodaje broj nakon alt+n i tipka 'Esc' zatvara formu
[ anakin14 @ 23.01.2008. 12:07 ] @
sada ne radi alt+n
a da li nekako mogu menjati te kombinacije tastera?
imam jos jedno pitanje - u excelu sam to lako radio preko vba ali ovde nemogu da se snadjem...
znaci na subformi kada idemo redom proizvod 1, proizvod 2 itd i stignemo do proizvoda 5 recimo ali mi smo videli da smo uneli pogresan podatak za proizvod 2 i kucamo proizvod 2 sa novom vrednoscu i on ispravi unos za proizvod 2? Kako ovo da uradim?
Hvala puno na pomoci. Ako vama treba nesto iz excela tu sam!
[ Zidar @ 23.01.2008. 14:12 ] @
Citat: Nije mi potrebno dugme jer je cilj da unos bude kompletno sa tastature.
OK 
Za svaki slucaj, ako ti nekad zatreba dugme koje zelis da kliknes bez upotrebe misa, moze i to.
Dovoljno je da u Caption za dugme stavis & ispred nekog slova. To ce se slovo pojaviti podvuceno na dugmetu i moci ces da kliknes dugme sa tastature tako sto otkucas Alt Slovo.
Na primer, dugme ima caption 'Novi Rekord' i zels da ga 'kliknes' sa Alt N . U caption stavis "&Novi Rekord" & se moze staviti ispred bilo kog slova. Ako stavis vise od jednog & na istom dugmetu, prvi ce se uzeti u obzir, ostali se zanemaruju. Ako imas vise dugmadi sa istim slovom za aktivaciju, samo jedno ce se aktivirati, ono koje si prvo postavio u Design modu.

[ anakin14 @ 23.01.2008. 16:38 ] @
DarioBH ne radi u najnovijem primeru ono alt + n
Ako neko moze da mi pomogne i oko ovoga:
1)kako na subformi kada idemo redom proizvod 1, proizvod 2 itd i stignemo do proizvoda 5 recimo ali mi smo videli da smo uneli pogresan podatak za proizvod 2 i kucamo proizvod 2 sa novom vrednoscu i on ispravi unos za proizvod 2? Kako ovo da uradim?
2) ovo je verovatno malo komplikovanije - kako da u subformi unesem pored sifre proizvoda i kolicine jos jedno polje za unos - cena po jedinici mere iz tabele cenovnik nabavke. E sad posto se u formi bira sifra dobavljaca - kada se predje u subformu i izabere proizvod u polju cena se pojavi vrednost koja odgovara ceni proizvoda1 od tog dobavljaca iz tabele cenovnik koja ima najveci datum knjizenja, ali da ako se upise nova cena da se automatski u tabeli cenovnik nabavke doda novi slog - izabrani dobavljac, izabrana roba, izabrana cena , datum knjizejna koji odgovara datumu u formi, a ako se ne upise nova ide se dalje. Malo je komplikovano ali moilm vas da mi pomognete... imam veliku zelju da naucim access ali ako mi verujete lakse bi posao formu od pocetka u Visual studiu nego u accessu koliko mi je nerazuman...
Hvala puno!
[ anakin14 @ 24.01.2008. 12:45 ] @
Da li su pitanja suvise komplikovana?
[ Getsbi @ 24.01.2008. 13:15 ] @
Ne možeš da napraviš tako restriktivnu formu i da očekuješ da je ažuriraš. Ako već nema Record Selectors i Navigation Butons onda napravi svoj način za ažuriranje. Ili vrati one koji su po Defaultu bili podešeni. Ako ti ova forma služi samo za unos novog sloga, onda napravi drugu gde ćeš moći da ažuriraš slogove.
[ Zidar @ 24.01.2008. 14:10 ] @
Citat 1:
Citat: 2) ovo je verovatno malo komplikovanije - kako da u subformi unesem pored sifre proizvoda i kolicine jos jedno polje za unos - cena po jedinici mere iz tabele cenovnik nabavke. E sad posto se u formi bira sifra dobavljaca - kada se predje u subformu i izabere proizvod u polju cena se pojavi vrednost koja odgovara ceni proizvoda1 od tog dobavljaca iz tabele cenovnik koja ima najveci datum knjizenja, ali da ako se upise nova cena da se automatski u tabeli cenovnik nabavke doda novi slog - izabrani dobavljac, izabrana roba, izabrana cena , datum knjizejna koji odgovara datumu u formi, a ako se ne upise nova ide se dalje.
Citat 2:
Citat: Malo je komplikovano ali moilm vas da mi pomognete... imam veliku zelju da naucim access ali ako mi verujete lakse bi posao formu od pocetka u Visual studiu nego u accessu koliko mi je nerazuman...
AKo radis vec u Visual studiju i treba ti aplikacija koja radi, i to brzo, uradi to u Vizual studiju.
Ako ovo radis samo da bi naucio Access, onda si krenuo od preteskog primera. Preskocio si neke vazne stavri koje se uce pre toga.
Nesto od pitanja koje te muce mozes da nadjes po forumu, o tome smo razglabali naveliko. Vidi Teme koje su n ekad bile TOP, pa kafici i bakalnice i ostalo.
Tamo zasigurno ima ovaj deo "kako da u subformi unesem pored sifre proizvoda i kolicine jos jedno polje za unos - cena po jedinici mere iz tabele cenovnik nabavke. " I nije nista komplikovano.
Deio "kada se predje u subformu i izabere proizvod u polju cena se pojavi vrednost koja odgovara ceni proizvoda1 od tog dobavljaca iz tabele cenovnik koja ima najveci datum knjizenja, ali da ako se upise nova cena da se automatski u tabeli cenovnik nabavke doda novi slog - izabrani dobavljac, izabrana roba, izabrana cena , datum knjizejna koji odgovara datumu u formi, a ako se ne upise nova ide se dalje." tamo verovatno neces naci, osim ako smo ga pomenuli kao komplikovaniju mogucnost.
Da dobijes poslednju cenu iz cenovnika (onu sa najvecim datumom knjizenja), treba ti kveri koji pokazuje za svaki proizvod bas tu poslednju cenu. Onda uradis Dlookup sa forme na taj kveri, za tekuci proizvod.
Izgleda da Access i niej bas tako naivno jednostavan da se nauci za nedelju dana. U jednom od nedavnih postova rekao sam da bi Access trebalo da bude dvosemestarski ispit na fakultetu sa prethodn polozenim ispitima 'Projektiovanje Baza Podataka' i 'Osnove SQL-a', svaki bar po semestar.
To za potpune pocetnike. Za profesionalce koji znaju neki drugi jezik, verovatno krace, ali ne mnogo jer treba mozak iz jednog kalupa prebaciti u drugi, sto nije lako.
Ako nam okacis primer back-enad da vidimo s cim imamo posla, mozda ti mozemo pomoci vise nego generalnim savetima.
[ Getsbi @ 24.01.2008. 14:20 ] @
@ Zidar
Postoji back-end. Skini fajl db1.zip. Ima nekih osam tabela oko kojih vrti priču.
[ DarioBH @ 24.01.2008. 15:02 ] @
Vratio sam alt+n a to drugo ne kontam
[ anakin14 @ 24.01.2008. 19:34 ] @
evo okacio sam formu u excelu,
znaci ako se ponovo unese isti proizvod zapisuje se samo zadnji unos ( u slucaju greske)
a ako se promeni cena (koja je zadnja iz tabele cenovik nabavke za dati proizvod i datog dobavljaca) upisuje se u tabelu cenovnik nabavke kao poslednja
kako ovo uraditi u accessu?
zidar ti si u pravu da treba vise uciti access ali to je samo zato sto on nije nimalo friendly program.. ja u njemu na svakih 2 minuta dobjem zvuk BIP dok u excelu lagano sve...
Ali opet zadatak mi je potreban u accessu pa ako moze da mi pomogne...
Hvala puno!
Pozdrav!
P.S u prvom primeru je bilo problema oko listbox-a pa vidite na drugom - ne radi listbox ali redi forma!
[Ovu poruku je menjao anakin14 dana 25.01.2008. u 07:43 GMT+1]
[ anakin14 @ 25.01.2008. 06:46 ] @
Dario - sada forma ne radi uopste - prijavljuje gresku na ovoj liniji --- [siifra kalkulacije] = br
[ DarioBH @ 25.01.2008. 07:42 ] @
Radi, evo ja sad probao
[ anakin14 @ 25.01.2008. 08:04 ] @
evo i ja sam sad probao... i ne radi. mozda je problem u verziji accessa, jer iako si snimio kao verziju 2003,verzija 2003 mozda ne podrzava kod iz 2007?
[ anakin14 @ 27.01.2008. 08:07 ] @
sta mislite, da ja odnesem zadatak uradjen u excelu sa sve tabelama,queryma,pivotima,formama i izvestajima, ili jos bolje da napisem u vb.net programcic (sto ne valja ako profa nema .net) samo ne u accessu... sta mislite da li bi uopste prihvatio da pogleda zadatak???
[ Getsbi @ 27.01.2008. 08:42 ] @
Ako je za profesora, a treba da bude u Access-u:
Izbaci tabele: cenovnik nabavke i cenovnik prodaje. Cenu po jedinici mere i prodajnu cenu ubaci u adekvatnu tabelu pozicija. Tabele cenovnici ti trebaju kad hoćeš da pratiš promenu cena u nekom vremenskom periodu, za čega ti ovde nemaš dovoljno vremena za isterati do kraja. Obriši započetu formu i putem Wizarda napravi formu i podformu za nabavku kao i formu i podformu za prodaju. Za robu i dobavljace napravi dve obične forme tako da budu Datasheet jer su to šifarnici. Imaćeš dva šifarnika i dva dokumenta tipa zaglavlje i stavke. Upitima daj adekvatna smislena imena. Napravi dva do tri izveštaja i to je to. Nemoj mnogo da se zadržavaš oko automatizacije jer za to treba vremena za naučiti. Na kraju možeš ako ti ostane vremena da se pozabaviš sa Switchboard Manager-om. Pokreće se iz Tools, Database Utilities. Time ćeš napraviti komandnu tablu.
[ anakin14 @ 27.01.2008. 11:25 ] @
evo pojednostavio sam...
Sad me samo interesuje kako da (cisto da ne bude bas jednostano) u formama prodaja i nabavka u subformi kada se izabere roba pored polja roba i kolicina da se pojavi i polje koje ce pokazivati koliko robe ima na stanju - kolona stajne iz query roba i onda recimo ako u prodaji unesemo kolicinu > stanje da validaton ne dozvoli unos nego da vrati. A ovako inace ja sam hteo da bude kompleksan zadatak posto sv to u excelu inace radim veoma lako, ali posto access nikako ali nikako ne ide interesuje me vase misljenje da li je ovo dovoljno za jedan zadatak?
Pozdrav i hvala puno!
p.s ovaj query nikako nece da mi se azurira?
[ Getsbi @ 27.01.2008. 13:42 ] @
Cene sam stavio u stavke dokumenta, a ne u šifarnik robe kako si ti ostavio.
Razlog:
Dokumenti u vezi nabavke i prodaje morali bi da sadrže adekvatnu cenu. Šifarnik robe to ne mora nužno, pogotovo ako je cena izmenjiva kategorija.
Kod formi sam vratio Data entry na No, a Record Selectors i Navigation Butons na Yes.
Razlog: Ako prepravljaš vrednosti tih osobina onda moraš da omaš alternativu za kretanje po zapisima i pregledanje starih zapisa. Ne možeš da ostaviš samo mogućnost za unos novih.
Baš ako insistiraš, ti vrati na staro, ali obezbedi da korisnik osim unosa može da radi pregled i ažuriranje zapisa.
Na formam za prodaju uradio sam to što si želeo. Sad to doradi i na formama nabavke.
[ anakin14 @ 27.01.2008. 15:18 ] @
hvala ti puno na pomoci do sad.
Ovo sa cenom mi se ne svidja zato sto uvek mora da se unosi cena a sa sifarnikom cena je standardna, e sad ako se cena promeni samo se u sifarnik unese jos jedan slog sa najvecim datumom tako da zadnja cena postaje standarna.
samo me interesuje kako da umesto msgboxa mi stanje prikazuje u kucici - textboxu pored jer msgbox dosta usporava unos
Hvala puno!
[ Getsbi @ 27.01.2008. 17:03 ] @
1. U subformu dodaš jedno nevezano text polje i nazoveš ga recimo Ukupno i proglasiš ga nevidljivim.
2. Na događaj After Update polja sifra robe napišeš kod:
Me![Ukupno] = DLookup("[stanje]", "[Stanje robe]", "[sifra robe]=" & Me![sifra robe])
3. Na glavnoj formi dodaš drugo nevezano polje i u Control Source upišeš:
=[pozicja prodaje subform].Form!Ukupno
[ anakin14 @ 27.01.2008. 18:59 ] @
Hvala! ovako je bolje.
Ono sto me najvise buni u accessu je kako da se pozovem na neki objekat - recimo na polje iz tabele iz kolone 2 koje odgovara vrednosti koju smo upisali u tekst box u koloni1 itd... nije mi jasno sta ide u [] zagrade a sta ne itd... mislim da je generalno excel mnogo laksi za rad zato je i izbor mnogih koji u njemu zavrsavaju stvari za koje je bas access pravljen!
[ Getsbi @ 27.01.2008. 19:29 ] @
1. Ono što te najviše buni oko pozivanja sa objkta jedne kolekcije na objekat druge zove se referenciranje.
2. Ja sam stavio sva polja u uglaste zagrade, a u suštini Access ih zahteva samo za polja koja se sastoje iz više reči. Da se polje zove SifraRobe, ne bi moralo u srednu zagradu.
3. Access nije pravljen za ono što Excel može da završi. Tačno je da za neke trivijalne zadatke ne treba pokretati Access. Excel je alat za tabelarne proračune. Access je relaciona baza podataka za brzi razvoj aplikacija sa ugrađenim alatkama za kreiranje formi i izveštaja, sa SQL-om, VBA jezikom, mogućnostima server-klijent arhitekture .....; Ove definicije nisam ja dao nego Microsoft.
Ako ti recimo za dobro vladanje Excelom treba kurs od dve nedelje, onda za Access treba dva dobra semestra na fakultetu. Razlika je otprilike tog nivoa. To što je Access deo Office-a ne znači da se može savladati jednako brzo kao i svi ostali delovi.
[ anakin14 @ 27.01.2008. 20:24 ] @
A ako ti nije tesko mozes li mi odgovoriti zasto smo za ovaj zadnji problem stavljali novu kontrolu i u formi i u subformi?
Zasto nismo jednostavno to sto nam treba vezali za ovu u subformi? Jel postoji neki razlog?
[ Getsbi @ 27.01.2008. 20:51 ] @
Postoji naravno. Podforma je u Datasheet modu i ako postaviš osobinu Visible polja Ukupno na Yes bićeti jasno. Iz estetskih razloga. Ako se odlučiš da ti podforma budeu Single modu, onda ti ova kozmetika neće trebati.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|