[ popacp @ 22.01.2008. 16:21 ] @
OK, da počnem od toga kako već par godina imam Fuji FinePix S5500, kome fala bogu ništa ne fali, a time što sam mu nakačio lupu ispred sočiva dobio sam solidno makro sočivce,... al neće od guštera dinosaurus :) :) :)

Pre njega sam imao običan SLR aparat i par objektiva... sad ide standradna priča, hoću opet SLR i odabrao sam da pazarim Canon 40D (skupio sam neke pare, a trebao bi da mi ispadne i neki poslić, pa...), uz neki gore pomenuti makro objektiv a da kasnije dokupim jedno tele od 300-400mm (da postoji, najradije bih laganiji objektiv, fiksno 300mm f/2.8, možda sa telekonverterom, ali to će biti tema za kasnije) i neko jeftino zum staklence čisto „turistički“.

Uglavnom slikam prirodu (npr. makro leptira, ptice, biljke), a za „ručkove sa komšijom“ i „krštenje sestre“ bi mi za sada još služio i Fuji.

Pretražio sam internet uzduž i popreko i vidim da je Canon 100mm f/2.8 zaista dobro staklence, između ostalog i po testovima koje su neki od vas radili. Razlika u ceni je oko 150-200e, a na internetu se mogu naći jako dobre pohvale za ova Sigma sočiva izuzev fokusiranja i motora (što meni nije toliko važno, mogu i manuelno ko u dobra stara vremena:) ). Znam da je Canon bolji, ali hoću da znam da li vredi tih 150e više, pošto „nisam preterano bogat“, student sam, a pare štedim već više od godinu dana. Video sam jako dobre fotke koje pravi ova Sigma, i to u rukama profesionalnih makro fotografa.
[ Abdee @ 22.01.2008. 16:29 ] @
Opticki su isti kao uostalom i svi makro objektivi ali Sigma ima nezgodnu osobinu da se izvuce i to podosta kada je uvecanje 1:1 i to moze jako da smeta prilikom osvetljavanja. Obican mikro motor koji se vrti po Sigmi je nebitan u makro svetu ali ako objektiv budes koristio kao brzi telac ili portretno staklo ima da se iznerviras...

Sve u svemu, pristedi pare za Canon "stotku", takva stakla se kupuju jednom u xx godina.
[ Zarko Silic @ 23.01.2008. 00:19 ] @
Ova Sigma je exra ostar objektiv. Mislim da je ostrija od Canona, ali bih ipak pre uzeo Canona.
[ Tolja @ 23.01.2008. 01:28 ] @
Ja imam 100-ku

Ne da je dobar nego ....
[ popacp @ 23.01.2008. 10:58 ] @
HM, pa onda bih možda mogao za početak da iskombinujem 40D, Canon 100, pa posle da si dokupim neki pravi teleobjektiv i da mi bude mirna savest.

Druga stvar, kod Sigme sam negde čitao da fokusira na oko 130mm, a Canon 150mm od objekta. To može biti problem za ono što meni treba, ako se još doda činjenica da se Sigma dosta izvlači.

Mislim da bih ga zaista pre koristio kao makro nego kao tele objektiv, koj bih kasnije... takođe, radio bih sa prirodnim svetlom pre nego sa blicem i ostalim osvetljenjem (pošto studiram biologiju, a kad izadjem na teren, pored svega nekad nemam vremena da se razmahujem sa foto-opremom već mi je dovoljno da zabležim čega tu ima).

Kakvi su ovi sigma tele objektivi. Imaju jako čudan raspon da bi bili dobri (tipa 50mm-500mm, 28-300, 100-300...) i jako niske cene? ...a canon L opet ima jako visoke cene... Doduše, pažnju mi je privukao Canon EF 200mm f/2.8L II USM (veličina i težina mi je bitna), ali to je opet malo uvećanje u odnosu na ono što mi treba. Pretpostavljam da bi mi Canon EF 400mm f/5.6L vršio poso, a i nije tolko glomazan za jedno tele, verovatno jer je prajm?... uh ta fizika mi ne ide u prilog :(
[ Abdee @ 23.01.2008. 11:10 ] @
Pazi, svi makro objektivi ukljucujuci cak i Sigminu pedeseticu F2.8 makro se sasvim lepo koriste i svasta se sa njima moze odraditi ali ces razliku izmedju njih osetiti bas kad ne zelis :) Elem, vrlo je zajebato fotkati plasljive insekte koristeci objektive kojima je njuska od objekta udaljena svega 10ak centimetara i u praksi sam se uverio kako nova stotka tu radi posao daleko bolje nego moja matora Canon stotka koja je slicna toj Sigmi i koja se izvlaci. Kada imas novu C stotku, takodje mozes u slucaju nuzde da koristis ugradjeni blic za osvetljavanje dok kod Sigme to ne mere jer je dugacka i baci vrlo gadnu senku.

Iskombinuj se za novu stotku i uzivaj. Vredi.
[ popacp @ 23.01.2008. 12:09 ] @
Mislim da sam odlučio. Štekam pare za Canon... kasnije ću 400mm prajm objektiv i jedno jeftino zum staklo za sve rodbinsko-društvene prilike.
[ Abdee @ 23.01.2008. 13:01 ] @
Preporuka za

Citat:
jedno jeftino zum staklo

je novi 18-55 IS.

Jedno najprijatnijih iznenadjenja iz Canona u poslednje vreme. Zasluzuje svaku preporuku.
[ Zarko Silic @ 23.01.2008. 15:29 ] @
Sigma 100-300/4-fix je odlican objektiv ili tacnije vrhunski zoom. Nije ni preterano velik.
[ abu simbel @ 23.01.2008. 16:57 ] @
Da li ima negde kod nas da se kupe novi Canonovi objektivi 18 55 is i 55 250 is .
[ Sasa_NS @ 23.01.2008. 17:19 ] @
Tu i tamo bude poneki 18-55 IS po oglasima, a u radnjama ih još uvek nema...
[ popacp @ 23.01.2008. 20:15 ] @
Sigma 100-300/4, f4 i na 300mm??? To nije loše. S tim što ne znam da li bi me 300 pokrpilo bez telekonvertera, a i još uvek ne mogu da raščistim dilemu "prajm VS. zoom".Cena je tu negde, možda bi mogao da se pokrpim i za Canon L 100-400mm ali ne verujem da za tu cenu i jedan objektiv može da prevaziđe Canon 400mm.

Canon 18-55 IS, cena? Ovo mi deluje kao razumna varijanta da se pokrpim za sve prilike uz ono što planiram (18-55, 100, 400, telekonverter 1.4X)
[ Zarko Silic @ 23.01.2008. 21:06 ] @
http://www.pbase.com/sting458/image/90033415/original

[ Nebojsa Milanovic @ 23.01.2008. 21:41 ] @
Evo tog originala u akciji:

100% crop
[ popacp @ 23.01.2008. 23:49 ] @
Ovo nije sočivo, ovo je tenk. A cena :)

Lepo je imati tih 2.8 na 400mm, ali onda treba imati i magarca koji će sve to vući sa sobom. Ok pričamo o 400mm, f5.6, zar ne :( :( :(
[ Nebojsa Milanovic @ 24.01.2008. 00:03 ] @
Da si došao u Arenu na prvenstvo Evope u stonom tenisu, mogao si ih videti na desetine, verovatno i probati

Evo i Nikona:

100% crop

Ja sam bio poneo tri DSLR-a sa gripovima i pun ranac objektiva i niko me nije ni primetio..

A inače se zabranjuje snimanje kojekakvih svakodnevnih stvari, što čitamo u susednoj temi.
[ popacp @ 24.01.2008. 00:35 ] @
Ali ti pričaš o utakmici, a ja o letnjoj žegi sa rancem na leđima, mrežom za leptire u ruci, cipelama, koncentraciji na 100 stvari oko mene uz dodatni uspon na planinu, gde niko ne želi, ne sme i ne može da te čeka ni minuta, pa onda moraš da trčiš da stigneš „one tvoje ispred“, jer eto tu nema ništa interesantno za onoga ko se se "bavi algama".

Zašto ne vidim slike koje si okačio???
[ Nebojsa Milanovic @ 24.01.2008. 09:31 ] @
Dobio sam još nekoliko poruka da se slike ne vide, ne znam u čemu je stvar, pitaću webmastera.

Skinuo sam ih sa ove stranice.

Inače, vodi računa da je 400/5,6 jako jako dug, naročito na crop senzoru, a spor je i nema stabilizaciju.

Zahteva veoma dobru tehniku, ali i pomoćna sredstva.
[ Abdee @ 24.01.2008. 09:39 ] @
Vala bas. Ponekad uzmem 400L F5.6 i vise se nerviram nego sto uzivam. Kao "opsti" telac ga ne mogu preporuciti i uvek bih se radije odlucio za tele zum poput 100-400 IS ili Sigmi 50-500 ili 100-300 F4...
[ popacp @ 24.01.2008. 12:52 ] @
Ja sam čuo da mu je fokus jako brz i da daje jako oštru sliku... sve dok se ne naoblači :)

Postojanje objektiva kao što je Sigma 50-500mm mi deluje i suviše nerealno za te pare???

Svi koji slikaju ptice se uvek lome između Canon 100-400 IS i pomenutog 400, jer 100-400 sporo fokusira. Druga stvar je što čitam kako se ljudi kunu da je za slikanje leptira bolja varijanta 100-400 sa produžecima za makro nego 100mm makro, jer se dobija veća distanca od predmeta koji se slika.

E sad jedno laičko pitanje... Da li bi se udaljenost od motiva produžila sa telekonverterom nakačenim ispred 100mm makro ili skratila.

...dosadan sam, znam. ...ovo kupujem sad pa ko zna kad.
[ Abdee @ 24.01.2008. 13:20 ] @
Citat:
Da li bi se udaljenost od motiva produžila sa telekonverterom nakačenim ispred 100mm makro ili skratila.

Pa u tom slucaju (govorim o 2XTC) mozes da biras izmedju 1:1 sa ~30cm ili 2:1 sa 15cm :) Ali u tom slucaju zrtvujes kvalitet fotografija jer TC ma koliko kvalitan bio je i dalje "staklo gde mu mesto nije".

Citat:
Druga stvar je što čitam kako se ljudi kunu da je za slikanje leptira bolja varijanta 100-400 sa produžecima za makro nego 100mm makro, jer se dobija veća distanca od predmeta koji se slika.

Samo ako imas makar monopod ili bilo kakav oslonac. Kad prvi put budes gledao kroz trazilo u toj varijanti bice ti jasno :)

Citat:
Postojanje objektiva kao što je Sigma 50-500mm mi deluje i suviše nerealno za te pare???

Realno je i staklo je odlicno.
[ Zarko Silic @ 24.01.2008. 13:20 ] @
Citat:
popacp: kako se ljudi kunu da je za slikanje leptira bolja varijanta 100-400 sa produžecima za makro nego 100mm makro, jer se dobija veća distanca od predmeta koji se slika.

Treba da bude optimalna distanca.
Premala je neprakticna, a prevelika je nekvalitetna.
Po meni su distance za magnifikaciju 1:1 najidealnije izmedju 30 i 50 cm.
[ Abdee @ 24.01.2008. 13:26 ] @
O cemu ti pricas Silicu? Sta ti znaci "nekvalitetna radna distanca"?
[ Zarko Silic @ 24.01.2008. 13:31 ] @
Ako si blizi objektu snimanja, snimci su kvalitetniji.
Na to sam mislio.
[ popacp @ 24.01.2008. 15:07 ] @
Kvalitet slike Sigma 50-500 VS. Sigma 135-400 ili 80-400 ...neki hvale i Tamron 200-500

Sad ozbiljno razmišljam da me 50-500 pokrpi za početak, a da tek onda da umem Canon 100 makro. Jedino što je težak skoro 2 kila :) A ja ne mogu svuda sa tripodom da... :( Nije čudo što je zovu "Bigma"

Citat:
Samo ako imas makar monopod ili bilo kakav oslonac. Kad prvi put budes gledao kroz trazilo u toj varijanti bice ti jasno :)

Da, sećam se kad sam pokušavao da gledam kroz moj stari filmaš sa 400mm objektivom. I to je bilo ko da sam na droge, a mogu zamislim sa 1.6X uvećanjem koje dolazi uz manje senzor na 40D :)
[ Abdee @ 24.01.2008. 16:51 ] @
Citat:
Ako si blizi objektu snimanja, snimci su kvalitetniji.

Vrlo relativno. Skoro pa netacno.

Sto si blize objektu koji snimas, polje dubinske ostrine je plice sto prilikom makro snimanja u svetu velikih senzora znaci milimetarski DOF koji uopste dobra stvar kada se radi o zivom svetu jer, veruj mi, nije bas odusevljavajuce kada vidis samo jednu "polutku" leptira u fokusu i sl. Pored toga gomila insekata (ali i vodozemaca, gmizavaca) je plasljiva i nema sanse da im pridjes blizu, te zato zelis i "makro na daljinu".
[ Zarko Silic @ 24.01.2008. 17:19 ] @
Zato sam i rekao da postoji kompromisna distanca.

Profesija kojom se bavim cesto zahteva precizna macro snimanja (velicine 15x10mm sa zahtevanim vidljivim rasterom od 0.12 mm). Isprobavao sam razne metode i tehnike kao i aparate i objektive i dosao do zakljucka da su makro snimci nacinjeni na rastojanju vecim od pola metra gotovo neupotrebljivi.
Sto god je objektiv blizi objektu, snimak je kvalitetniji. Premalo rastojanje stvara problem osvetljavanju pa je potrebno traziti kompromis.

Sto se tice dubinske ostrine takodje treba traziti kompromis.
Ako se svi ti kompromisi “saberu”, dobija se podatak od 30 do 50 cm koji sam napisao u prethodnom postu.

Kvalitetni kompakti za ovu vrstu fotografije su vrlo cesto bolje resenje od dSLRa sa ma koliko skupim objektivom.

Ne mogu a da ne spomenem jedan model Canona koji mi je omogucavao da postignem najbolje rezultate. Rec je o modelu S2.

Inace, generalo posmatrano, za ovu vrstu fotografije, Canon je, zahvaljujuci veoma kvalitetnoj optici i na malim aparatima, daleko ispred ostalih proizvodjca.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 24.01.2008. u 18:29 GMT+1]
[ Abdee @ 24.01.2008. 17:39 ] @
Ali, je l' ti razumes da je za pomenute zivuljke tih 30-50cm preblizu... Aj' upamti pa se naleto prosetaj do Jegricke pa vidis da nema sanse da na toliko pridjes onim velikim plavim vilin konjicima ili zabama... Za takve poslove su kao stvoreni telci u kombinaciji sa makroprstenovima..
[ Zarko Silic @ 24.01.2008. 17:50 ] @
Ali, je l' ti znas do kojeg se rastojanja fotografija smatra da je MACRO?

Problem snimanja sitnih jedinki mora resiti na drugi nacin.
Snimanjem sa vecih rastojanja nece pruziti zadovoljavajuci kvalitet.
[ Abdee @ 24.01.2008. 17:56 ] @
Ne, ali znam da to apsolutno nema veze sa radnim rastojanjem vec sa uvecanjem.
[ Zarko Silic @ 24.01.2008. 18:12 ] @
Snimanje jedinki velicine zabe se moze raditi bez "macro nauke".

Ako zeli snimati sitne jedinke mora se posluziti metodama (da ne spominjem jer ih ne volem) kojima se posluzio i Lalovic u svojim filmovima.
Na zalost.

P.S. Uvecanje je jedan, a rastojanje je drugi parametar. Moze se i o tome pricati, ali ne znam koliko bi to bilo korisno u ovoj temi.
[ Abdee @ 24.01.2008. 18:26 ] @
Citat:
P.S. Uvecanje je jedan, a rastojanje je drugi parametar. Moze se i o tome pricati

Ne, ne moze se o tome pricati jer nema drugog parametra. Klasicna defuinicija makro fotografije glasi ovako:

Citat:
; ...image projected on the "film plane" (i.e film or a digital sensor) is close to the same size as the subject.

[ Zarko Silic @ 24.01.2008. 19:08 ] @
Citat:
Prvenstveno, macro fotografija bi trebala biti fotografija sa velikim povećanjem. Puno je rasprave oko toga da li je većina fotografija snimljena macro modom ili ne. Neću se upuštati u raspravu, ali prema nekim teorijama, dobivena veličina objekta snimljena 35 milimetarskim filmom bi trebala biti u razmeri 1:1, tj, ako gledate negativ na kojem je snimljena kovanica od npr. 10 dinara, ona bi trebala na negativu biti iste veličine. Sve veće od toga je također macro a manje je za raspravu. Da li se do povečanaj dolazi približavanjem objektu snimanja na jako male udaljenosti (čak do 1-og centimetra), ili se koriste teleobjektivi sa mogućnošću fokusiranja na male udaljenosti (1-2 metra s različitim ekstenzijskim tubama) zavisi o različitim pristupima, cenama opreme.

Citat:
Za to su krivi proizvođači koji su, kako bi privukli kupce, na objektive koji postižu povećanja od 1:4 do 1:2 stavili oznaku Makro. Striktno govoreći takvo snimanje zove se snimanje iz blizine (close-up photography) i taj bi se naziv trebao koristiti kad je povećanje na negativu od jedne do devet desetina. To znači da objekt koji u prirodi ima dužinu od npr. 3 cm na negativu ima dužinu od minimalno 0,3, a maksimalno 2,7 cm. Makro fotografija, za koju se ponekad koristi naziv i fotomakrografija, pokriva povećanja od jedan do deset. Mikro fotografija ili fotomikrografija je naziv kojeg treba koristiti kad je povećanje veće od deset puta. Nemojte se iznenaditi ako naiđete na drugačije definicije, u ovome području fotografije terminologija se koristi vrlo slobodno.
[ Abdee @ 24.01.2008. 19:17 ] @
A da sad prestanes da se ukopavas jos dublje?

Pa i to sto si ti okacio znaci da je uvecanje jedini parametar koji govori sta cini ili ne cini fotografiju makro fotografijom a da su zizna daljina i radna distanca samo razliciti putevi da se do velikog uvecanja stigne.
[ popacp @ 24.01.2008. 19:37 ] @
OK, znači kakva god da je definicija makro fotografije bolje mi je da nabavim telac i makro prsten za ono što mi treba :(
[ Abdee @ 24.01.2008. 19:38 ] @
Ne nego nabavi i makro objektiv i dobar telac.
[ popacp @ 24.01.2008. 19:48 ] @
Svakakve mi kombinacije mi se vrte po glavi, čak i one da se spustim sa 40D na 400D... Videćemo sa čim ću da počnem :(
Ali sad mislim da ću prvo jedno tele da uzmem, a posle makro i neki "širokougaoni zum"...
[ Zarko Silic @ 24.01.2008. 20:38 ] @
Ostavimo se raznih definicija i demagoskih tumacenja.

Potpuno je jasno sta sam hteo reci.
Sa odredjenom opremom macro uvecanje 1:1 se ostvaruje ja 10 cm, a sa nekom drugom kombinaciom na 50 cm.
Kvalitetnija slika sa vise detalja se dobija na 10 cm.

Naravno, moraju postojati kompromisi:
odricanje uvecanja 1:1,
dubinska ostrina,
plasljivost insekata, itd.

To moras sam proceniti koliko se cega moras odreci. Za relativno velike motive ti macro i nije potreban. Teleobjektiv ce uraditi posao (pticama ne mozes prici).
Ako snimas relativno male predmete (insekte i slicno) moras uzeti macro objektiv.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 24.01.2008. u 23:41 GMT+1]
[ popacp @ 26.01.2008. 22:32 ] @
Odlučio sam! Ipak ću pazariti 40D zato što je čvršći i ima mnogo bolje raspoređene dugmiće, točkić, AF i Canon 100-400mm L IS, zato što je 1kg lakši od Sigme 50-500mm. ...i makro prstez za tele objektiv. Bolje da se strpim nego da kupujem dva puta.

Ipak mi najviće znači da mi je aparat čvrst jer ću da ga nosim svugde i da mi je objektiv lagan.

1040e telo + 1400e objektiv + XXXe makro + 30e kartica = oko 2600e (JAO!)
Kada i da li se očekuje pad cene za ove komponente?

[Ovu poruku je menjao popacp dana 26.01.2008. u 23:43 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao popacp dana 27.01.2008. u 00:03 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 26.01.2008. 22:42 ] @
Citat:
popacp: 1000e telo + 1400e objektiv + XXXe makro = 2550e (JAO!)
Kada i da li se očekuje pad cene za ove komponente?

Telo, ne skoro.
Objektiv, ne uopste.

http://www.pbase.com/robe/wildlife

[ popacp @ 27.01.2008. 00:12 ] @
Pretpostavljao sam :(
Ova galerija je strava.

Još samo jedno pitanje :) Na starom SLR aparatu sam imao 3 produžetka koja se nastavljaju jedan na drugi pa se tako može odrediti uvećanje. Naravno, na tom principu rade i makro sočiva na dSLR aparatima, ali postoje one "cevi" koje mogu da uz to povežu elektroniku aparata i objektiva.

Da li je to bitno i kolika je razlika u ceni (video sam da idu i do 140e)?
Koja dužina bi pokrpila moje potrebe (uz 100-400)?
[ Zarko Silic @ 27.01.2008. 00:40 ] @
Mislim da neces biti zadovoljan sa tim adapterima, a nisu bas jeftini.

Gledaj nekako da uzmes macro objektiv.

Jos nesto ne znamo: kakav kvalitet ocekujes i gde nameravas da koristis snimljeni materijal?
Previse je sirok pojam koji si spomenuo da te zanima?

Ako snimas insekte, predlozio bih ti da nabavis, ako vec ne posedujes, i kvalitetniji kompakt.
Recimo sa ta dva spomenuta stakla i recimo sa A650 (A720) bio bi prilicno "mocan".
[ Abdee @ 27.01.2008. 10:41 ] @
Citat:
ali postoje one "cevi" koje mogu da uz to povežu elektroniku aparata i objektiva

Makro medjuprstenovi su nesto najbolje sto mozes da kupis da prave drustvo makro objektivu. Ja imam neki Soligor (cesce ces ga naci kao Kenko) komplet od ukupno 68mm (36, 20 i 12mm) i koji uz 100mm makro daju ogromno uvecanje tj. u kadar mozes da smestis manje od 1cm "u sirinu". Moj drugar Geza koristi najmanji medjuprsten od 12mm u kombinaciji sa 400mm F5.6L da bi smanjio minimalnu fokusnu distancu kada fotografise sitne ptice.

Predsociva (narocki receno lupe koje se navrcu k'o filteri) su takodje OK ali samo u slucaju da kupis bas, ali stvarno i jedino najbolje (i najskuplje) poput Canon 250D i 500D. Ovi jeftini nisu bas preporucljivi zbog sto sranja koja prave na fotografiji (CA, ostrina, halo) i td.

I da, samo jos jednom da ponovim da je Silicevo:

Citat:
Sa odredjenom opremom macro uvecanje 1:1 se ostvaruje ja 10 cm, a sa nekom drugom kombinaciom na 50 cm.
Kvalitetnija slika sa vise detalja se dobija na 10 cm.

...najobicnija glupost.

[Ovu poruku je menjao Abdee dana 27.01.2008. u 12:00 GMT+1]
[ popacp @ 27.01.2008. 12:54 ] @
Sa kompaktima sam raskinuo ugovor. Pre bih uzo i 300D sa makro objektivom da baš moram nego bilo kakav kompakt. Znam da ima dobrih, ali... sočiva ostaju zauvek, na kompakte se bacaju pare! Ne postoji način da sve to što ja hoću uradim sa kompaktima, iako njihova sočiva imaju veliki faktor uvećanja.

Ne kažem da neću da uzmem makro objektiv, već samo gledam da uzmem u startu dobru opremu koja će pokrpiti većinu mojih prohteva. Na internetu skoro svi kažu da je za makro leptira najbolja varijanta 100-400L sa makro prstenovima (a to kažu i ljudi koji poseduju i 100mm makro), a ptičari se lome između prajma 400 i zuma 100-400 (od jeftinijih rešenja upadne i po koja sigma i tamron).
[ Abdee @ 27.01.2008. 12:58 ] @
Nemoj da se lomis oko 100-400 i 400 vec odluci da li zelis veci broj dobrih ili mali broj odlicnih fotki.
[ popacp @ 27.01.2008. 13:07 ] @
Perfekcionista sam, ali veći broj dobrih + IS.
Samo,nisi mi rekao koliko otprilike koštaju te tri makro cevi u kompletu, ne mogu da nađem cene kod nas. Sigurno nije preko 100e?
[ Zarko Silic @ 27.01.2008. 13:13 ] @
Citat:
Abdee: ...najobicnija glupost.

Jeste glupost, ako je kriterium kvaliteta balkanski.
(Dosta sam experimentisao sa rastojanjem)

Medjutim za tvoje potrebe (popacp) moguce da je da to stvarno nije bitno.
[ Abdee @ 27.01.2008. 13:18 ] @
Citat:
Samo,nisi mi rekao koliko otprilike koštaju te tri makro cevi u kompletu, ne mogu da nađem cene kod nas. Sigurno nije preko 100e?

U principu ih nema kod nas tj. pojave se s' vremena na vreme. I kostaju nesto preko 100EUR. Naruci sa neta, isplati se...

Gledaj da te ne zaje8u i nagovore da uzmes Canon cevke posto je u pitanju najobicniji vazduh koji u C izvjedbi kosta k'o sam djavo :)

[Ovu poruku je menjao Abdee dana 27.01.2008. u 14:28 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 27.01.2008. 13:42 ] @
Evo par primera vrhunskog makroa:

http://www.slo-foto.net/module...ja/data/media/19/964083401.jpg
http://www.slo-foto.net/module...ja/data/media/19/563890851.jpg
http://www.slo-foto.net/module...ija/data/media/19/75718403.jpg
http://www.slo-foto.net/module...ija/data/media/19/87859689.jpg
http://www.slo-foto.net/module...ja/data/media/19/194839683.jpg
http://www.slo-foto.net/module...ja/data/media/19/332125191.jpg
http://www.slo-foto.net/module...a/data/media/19/1274239451.jpg
http://www.slo-foto.net/module...a/data/media/19/1231588364.jpg
http://www.slo-foto.net/module...ja/data/media/19/222256986.jpg

ili sa veceg rastojanja (takodje vrhunskih):

http://www.slo-foto.net/module...ja/data/media/19/419767895.jpg
http://www.slo-foto.net/module...ja/data/media/19/930420530.jpg
http://www.slo-foto.net/module...rija/data/media/19/9663295.jpg
http://www.slo-foto.net/module...a/data/media/19/1178249118.jpg
http://www.slo-foto.net/module...ja/data/media/19/391744562.jpg
http://www.slo-foto.net/module...a/data/media/19/1404814940.jpg

Kompakt:

http://www.slo-foto.net/module...a/data/media/19/1171723689.JPG
http://www.slo-foto.net/module...ija/data/media/19/57657837.jpg
http://www.slo-foto.net/module...a/data/media/19/1059967327.jpg
http://www.slo-foto.net/module...ija/data/media/6/779010829.jpg
http://www.slo-foto.net/module...ja/data/media/6/1053610161.jpg
http://www.slo-foto.net/module...a/data/media/19/1397892402.jpg

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 27.01.2008. u 15:00 GMT+1]
[ Julius Ceasar @ 27.01.2008. 14:10 ] @
Zarko, Svaka cast na primerima.
Strasno dobro, bar meni, narocito ova.

[Ovu poruku je menjao Julius Ceasar dana 27.01.2008. u 21:06 GMT+1]

Ili mozda ova.

[Ovu poruku je menjao Julius Ceasar dana 27.01.2008. u 21:42 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 28.01.2008. 16:48 ] @
Zagusen je server pa se pojedini failovi ne mogu podici.
Ako se ne normalizuje postavicu fotke na drugi nacin.
[ grozda @ 28.01.2008. 18:43 ] @
Stvarno fantasticne fotografije, ko nije mogao da ih pogleda evo ih u .zip fajlu od 3 MB:
http://rapidshare.com/files/87349975/Makro.zip.html

Kako dobiti ovakvu fotografiju, koja podesavanja staviti i da li je uopste moguce napraviti ovako nesto kompaktom:
http://img229.imageshack.us/img229/910/sibcaau6.jpg

probao sam, probao ali nista bolje od ovog - crop :)
http://img229.imageshack.us/img229/3746/img4854eu8.jpg

[Ovu poruku je menjao grozda dana 28.01.2008. u 20:53 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 28.01.2008. 19:13 ] @
Evo jedna i za moderatora.
[ Zarko Silic @ 28.01.2008. 20:16 ] @
Citat:
grozda: Kako dobiti ovakvu fotografiju, koja podesavanja staviti i da li je uopste moguce napraviti ovako nesto kompaktom:
http://img229.imageshack.us/img229/910/sibcaau6.jpg

probao sam, probao ali nista bolje od ovog - crop :)
http://img229.imageshack.us/img229/3746/img4854eu8.jpg

Moras uhvatiti trenutak paljenja. Sve manualno moras postaviti. Fokus obavezno manualno i fokusirati u tacku gde ces postaviti sibicu. Sa nekoliko pokusaja i ako su sibice dobre, treba da uspe.
Nemoj preterano priblizavati aparat.
Asistent bi bio od koristi.
[ grozda @ 28.01.2008. 22:00 ] @

Citat:
Moras uhvatiti trenutak paljenja. Sve manualno moras postaviti. Fokus obavezno manualno i fokusirati u tacku gde ces postaviti sibicu. Sa nekoliko pokusaja i ako su sibice dobre, treba da uspe.
Nemoj preterano priblizavati aparat.
Asistent bi bio od koristi.

Hvala, i pokusavao sam sa manualnim ali koji otvor blende i ekspoziciju postaviti.

[ Zarko Silic @ 28.01.2008. 22:11 ] @
Napravi par proba. To bar nije tesko na digitalcu.

Kreni od te tvoje: 1/20 i 2.8 pa smanjuj vreme. Trenutak paljenja ima vise luxa.

Prvo pronjadji sibice koje vise prste.
[ popacp @ 29.01.2008. 09:04 ] @
Lepe slike. Čini mi se da ove iz daleka imaju manji DOF.