[ KizaBG @ 23.01.2008. 00:15 ] @
Ima li ko ideju ?

dobio sam jednu aplikaciju, demo, da instaliram.

U pitanju je Windows aplikacija, pisana u C#, 2005

Ima klijentski i serverski deo. Uradio sam sledece (a inace sve ide na jednom racunaru)

Serverski deo

1. instalirao SQL Express 2005 , u mixed modu
2. instalirao .net framework 2.0
3. instalirao IIS (u pitanju je Windows XP)
4. u Inetpub\wwwroot\ sam napravio folder Cars i u njemu 2 podfoldera : bin(gde dodje serverski deo) i Client (gde dodje client)
takodje sam stavio i web config, sa parametrima sql-a , jedan nivo iznad bin foldera
5. otvorio IIS , desni klik na Cars folder, i kliknuo na 'Create'
6. u VS .NETu, promenio u Build manageru , na 'Release' i izbildovao aplikaciju
7 iskopirao klijentski deo u klijent folder, a serverski u 'bin' folder.

kad pokrenem aplikaciju, dobijem poruku kao u naslovu
"remote server returned an error : 405 Method not allowed" ?????

inace, da, ova demo aplikacija koju sam dobio ideo preko SOAP-a ?!

LM, poruka u logu koju dobijem je :

2008-01-22 17:56:17,750 [192] ERROR - System.Net.WebException: The remote server returned an error: (405) Method Not Allowed

Server stack trace:
at System.Runtime.Remoting.Channels.Http.HttpClientTransportSink.ProcessResponseException(WebException webException, HttpWebResponse& response)
at System.Runtime.Remoting.Channels.Http.HttpClientTransportSink.ProcessMessage(IMessage msg, ITransportHeaders requestHeaders, Stream requestStream, ITransportHeaders& responseHeaders, Stream& responseStream)
at System.Runtime.Remoting.Channels.SoapClientFormatterSink.SyncProcessMessage(IMessage msg)

Exception rethrown at [0]:
at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.HandleReturnMessage(IMessage reqMsg, IMessage retMsg)
at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.PrivateInvoke(MessageData& msgData, Int32 type)
at Manage.BiznisObjekti.Korisnik.proxies.KorisnikManager.login(String korIme, String lozinka)
at Manage.BiznisObjekti.Korisnik.GUI.Login.najava() in C:\razvoj\Cars\Client\BiznisObjekti\Korisnik\GUI\Login.cs:line 74

Cudi me: zasto prijavljuje gresku na ovoj lokaciji 'razvoj\cars' , kada sam aplikaciju instalirao u Inetpub/wwwroot ? .. kao da uopste ne odlazi tamo ?

i drugo pitanje, ja u mom inetpub\wwwroot folder nemam folder 'aspnet_client' ... a to ima na racunaru gde se vrti aplikacija. Da li mi je ovaj folder neophodan ?

10 x hvala unapred !
[ mmix @ 23.01.2008. 08:49 ] @
Ako si instalirao IIS posle .NET-a onda moras iz .NET foldera da startuje aspnet_regiis -i da registrujes sve handlere za ASP.NET fajlove. To ce ti ujedno i dodati folder aspnet_client u root site-a.
405 znaci da je u HTTP hederu stigao zahtev koji nije podrzan, standardno je podrzano osnovno, tipa GET, HEAD, POST, itd. I to je malo zbunjujuce posto web servisi koriste standardni get i post i ne bi trebao da dobijas 405.

poruku o gresci u lokaciji 'razvoj\cars' nije poruka o greski sa te lokacije nego samo pointer gde se nalazio sors fajl tokom kompajliranja (da ti bude lakse da ga nadjes). Tako da to slobodno ignorisi.

[ KizaBG @ 23.01.2008. 11:09 ] @

Ako si instalirao IIS posle .NET-a onda moras iz .NET foldera da startuje aspnet_regiis -i da registrujes sve handlere za ASP.NET fajlove

Ne, bio je IIS vec instaliran. ali svakako cu ovo probati. vise nemam ideja ?

a reci mi i ovo, ja u mom inetpub\wwwroot folder nemam folder 'aspnet_client' ... a to ima na racunaru gde se vrti aplikacija. Da li mi je ovaj folder neophodan ?

pozdrav i hvala puno za savet .
[ mmix @ 23.01.2008. 11:12 ] @
aspnet_client nije neophodan za web servis deo, pitanje je samo kakva je klijentska aplikacija, ako je asp.net i koristi asp.net kontrole u formama (tagovi <asp:*>) onda ti treba jer se tu nalaze scripte za client side podrsku tih kontrola.
[ KizaBG @ 23.01.2008. 11:32 ] @
aplikacija je radjena sa Windows formama, znaci nema ni jedne asp.net forme, niti kontrole.

jos 2 pitanja:

1 da li je dobar redosled instalacije :

.NET Framework, pa onda IIS , ili treba obrnuto ?

2 da li je , sto se tice podesavanja/kreiranje u IIS, to sve sto treba da se uradi (desni klik na folder koji je u inetpubu/wwwroot ) ? ili treba tamo jos dodatnih podesavanja /

pozdrav i hvala za pomoc !
[ mmix @ 23.01.2008. 18:28 ] @
1. Svejedno, samo sto ako prvo instaliras .NET pa onda IIS, onda moras manuelno da startuje aspnet_regiis koji bi u drugom slucaju odradila instalacija .NETa kad detektuje instaliran IIS.

2. Izbegavaj da radis sa IISom kroz windows explorer, sve sto ti treba mozes i trebao bi da odradis kroz IIS Manager.

[ KizaBG @ 24.01.2008. 19:59 ] @
@mmix: ok, kapiram, znaci da se ne bih 'zezao' sa tom registracijom,
bolje mi je da prvo instaliram IIS, pa onda .NET framework ?

Puno hvala za pomoc .. izgubio sam bio celo popodne, a nisam znao kako da resim problem

pozdrav
[ Shadowed @ 27.02.2008. 11:37 ] @
Citat:
mmix: Ako prvo instaliras .NET pa onda IIS, onda moras manuelno da startuje aspnet_regiis koji bi u drugom slucaju odradila instalacija .NETa kad detektuje instaliran IIS.

Ovo je jasno, al' specificna situacija:
Instaliran Win2k3 R2 Enterprice koji po default-u ima Framework 1.1 i 2.0 ali bez iis-a.
Zatim VS 2005
Onda ServicePack2 za Windows
Pa IIS
Pa VS 2008
E sad, imam verzije framework-a 1, 1.1, 2.0, 3.0 i 3.5. U kojima da pokrecem aspnet_reiis? Verovatno ne bi bilo nista lose i ako to uradim u svima, al' ne bih da utvrdjujem principom pokusaja i greske.
[ mmix @ 27.02.2008. 11:44 ] @
Samo 1.1 i 2.0 imaju ASP.NET handlere. Cak i ne mozes da pokrenes aspnet_regiis za 3.5 jer ako pogledas u folder tog frameworka ne postoji ta alatka :) TO je ona stara prica da 3.0 i 3.5 nisu zapravo te verzije nego eventual no 2.1 i 2.2 jer se sve oslanjaju na CLR 2.0

Dakle, slobodno pokreni prvo aspnet_regiis za 1.1 po posle za 2.0 i dobices oba u framework tabu u IISu