[ komplikator @ 23.01.2008. 13:14 ] @
Pozdrav svima i unaprijed isprika početnika u Javi. Kao prvo, djelomični sam emigrant sa Delphija. Baš zato i imam nekih nedoumica i pitanja u vezi s radom s bazam. Odaberem li swing ili awt, jesu li te kontrole (objekti) dataaware, tj. može li ih se vezati na neke datasetove/recordsetove ? Moram li raditi s poljima, pa ta polja puniti u grid i onda se sam patiti s okidanjem eventa, iscrtavanjem, editima, validacijom ključeva, lookupovima i sl. ili će to za mene dobrim dijelom odraditi same klase/objekti/kontrole (npr. grid, edit, combo...) ? Preskočio bi razne frameworke i međuveze prema bazi i koristio jdbc prema pgSql-u. i Firebirdu, to se koliko sam shvatio - može? I podpitanje, što je s reportima? Postoji li nešto od report generatora u klasi Rave-a, FR-a, QR-a. i sl ? Ili se sve mora petljama i prolascima kroz recordsetove? Puno pitanja i nedoumica. Odlučio sam se za J2se, a kasnije ili čak i paralelno za j2ee jer mi je dojadila razlika platformi, novosti koje nose nove verzije os-ova (Vista vs. Xp) i sl. Štoviše, već sad mi je žao što se nisam primio Jave davnih dana čim je zaživjela. Sad bi se bolje mogao "prodati", bolje naplatiti i imati poprilično iskustva i znanja. |