|
[ cozmo_im @ 24.01.2008. 07:15 ] @
| http://www.dpreview.com/news/0801/08012410fujifS100FS.asp
http://www.fujifilm.ca/x15938....amp;gl=us&client=firefox-a
Nema naslednika direktnog s6500 vec modela 9600.
Senzor: 11mp, 2/3-inch Super CCD HR
Objektiv: Fujinon 14.3 X Optical zoom lens , F2.8 (Wide) - F5.3 (Telephoto), 28-400m (lici na Tamron opet).
Preskup, po meni (800 kanadskih dolara), dakle ispod 500-600e nema sanse ovde kod nas.
Mada ima nekih interesantnih stvari:
Image Stabilizer
Optical Image Stabilization (OIS)
Bracketing Mode
Film Simulation BKT (Provia, Velvia, Soft)
Dynamic Range BKT (DR100%, 200%, 400%)
AE BKT (+/-1/3EV, +/-2/3EV, +/-1EV)
Continuous Shooting:
1. Top-7 (max 3 frames/sec), (CCD-RAW: Top-3)
2. High-speed Top-50 (max 7 frames/sec, 3M pixels)
3. Last-7 (max 3 frames/sec), (CCD-RAW: Last-3)
4. Long-period (max 1.1 frames/sec)
Konacno barem neki HI-SPEED shooting u RAW formatu...
Mislim da ce bolja kupovina biti ovo:
http://www.dpreview.com/news/0801/08012403canoneos450d.asp
Naslednik Canona 400D... telo 800 USD, sa KIT objektivom 900 USD. |
[ maxa11 @ 24.01.2008. 07:44 ] @
prava poplava aparata. ko ne izbaci 5 novih modela, da mu umre majka ;-)
Kod nas nikada ni jedan aparat nije iščekivan kao novi Fuji S100FS, ali će izgleda cena razočarati mnoge.
meni je zanimljiviji Canon 450D, samo mi nije jasna cena. samo 350 dolara je jeftiniji od 40D. očekivao sam razliku od 500-ak u startu.... ali, s druge strane, ima sve što prosečan korisnik poželeti može. već sada se može reći best-buy za 2008.godinu
[ Abdee @ 24.01.2008. 08:15 ] @
450D
Reakcija br. 1 - Odlicno malo telo. Cu da uzmem jedan komat.
Reakcija br. 2 - Da im je8em sve spisku, i Canonu i onom sto je izmislio SD kartice. Magarci.
Reakcija br. 3 - Ma jeftine su kartice... :D
U vezi sa cenom: ako u kitu bude isao ovaj IS kit, to je onda sasvim OK.
Fuji:
OK, here we go again. Svi modeli su ili evolucija starih ili u gorem slucaju vadjenje fleka. Od ovog F100fd ocekujem mnogo i nadam se da su sredili malo senzor u odnosu na onaj iz F50.
Sve u svemu, cekamo PMA za jos najava :D
EDIT:
Citat: Ja rek'o: Druga varijanta je produzenje objektiva na 400+mm i dodavanje pokretnog displeja tj. spajanje 9xxx i 6xxx serija u ono sto ce oni da nazovu "uber" prosumer.
hLadno sam pre izvesnog vremena bio jebeno vrhunski prorok :D
[ cozmo_im @ 24.01.2008. 09:16 ] @
@Abdee vracu...
F100fd izgleda veeeoma interesantno:
http://www.dpreview.com/news/0801/08012407fujif100fd.asp
Ali izem ih u 12mp, da su stavili 10mp... mada ako su, kao sto Abdee kaze, bili svesni svoje nesvesti i barem malo doterali senzor moze da bude ultimativni kompakt sa tim rasponom objektiva, Super CCD senzorom i opcijama...
S100FS inace izgleda veoma ubitacno, ali cenom dogurase do entry-level DSLR aparata.
Ja jedino cekam D60 ili D90 od Nikona... ako ih izbace. Mada sam od Canona ocekivao naslednika 5D ali izgleda su to ostavili za leto-jesen... osim ako ne iznenade 31. januara...
[ maxa11 @ 24.01.2008. 09:21 ] @
F100fd - ISO 12800! Ma daaaj.... Sve ostalo je više nego obećavajuće, ali 12800...
izgleda da se Fuji vraća na velika vrata.
[ cozmo_im @ 24.01.2008. 09:41 ] @
Pa to je malo marketinga, kupci se moraju privuci a 90% gleda "da li moj ima vise i vece od tvog" te se sad svi rukovode tom gluposcu...
Mali procenat zna o cemu se radi, ali oni targetiraju na one koji ce im doneti najvise love...
[ Nebojsa Milanovic @ 24.01.2008. 10:17 ] @
Ja rekoh pre neki dan da je prosumer rupa na tržištu toliko velika da Fuji skoro da može da živi samo o nje.
Drago mi je da su i oni to prihvatili i da nastavljaju da razvijaju tu klasu, gro profita mogu iz nje da crpe.
Voleo bih da bude i realnih unapređanja na njima, a ne samo kozmetike, videćemo.
[ maxa11 @ 24.01.2008. 10:19 ] @
ma razumem ja marketing i trku u pixelima i ostalim brojkama, ali na šta liči slika na ISO 12800? da li uopšte ima nečega na njoj?
na F31, koji je bez premca po tom pitanju, slika na 3200 ne liči ni na šta. šta će biti ovde, ne mogu ni da zamislim.
[ Zarko Silic @ 24.01.2008. 10:24 ] @
Ako mali kompakt ima korektnih ISO400 to je sasvim dovoljno.
[ icatenej @ 24.01.2008. 10:59 ] @
Vrlo zanimljivo izgleda na papiru ovaj S100fs ali dok ne dodju prve fotke možemo samo da nagađamo na šta će to da liči... Ako je stvarno povećana osetljivost senzora, ako je stvarno povećan realan dinamički opseg i ako ima fin i upotrebljiv makar ISO 800 za bilo šta više od printa 10x15cm i ako je autofokus makar za nijansu brži, onda pričamo o vrlo lepoj alternativi jeftinim dSLR aparatima, jer se cena makar i najjeftinijeg dSLR sa objektivima koji bi pokrili ovaj opseg penje daleko iznad cene ovog Fuji-ja...
Znači ako je ovo sve gore stvarno tako, dva od tri vrlo važna nedostatka "prosumer" aparata u odnosu na dSLR bila bi donekle otklonjena, a to su manji dinamički opseg i velika količina šuma na višim ISO vrednostima. Ostaje naravno i problem trećeg nedostatka a to je nemogućnost da se na kraćim žižnim daljinama dobije plitak DOF, ali tu je već u pitanju sudar sa fizikom i malo se šta može uraditi. Baš bih voleo da vidim kako ovo sokoćalo radi u praksi zato što sam uhvatio sebe da u zadnje vreme mnogo češće vučem sa sobom S9500 nego stari dobri 300d...
[ maxa11 @ 24.01.2008. 12:12 ] @
Citat: icatenej: Vrlo zanimljivo izgleda na papiru ovaj S100fs ali dok ne dodju prve fotke možemo samo da nagađamo na šta će to da liči... Ako je stvarno povećana osetljivost senzora, ako je stvarno povećan realan dinamički opseg i ako ima fin i upotrebljiv makar ISO 800 za bilo šta više od printa 10x15cm i ako je autofokus makar za nijansu brži, onda pričamo o vrlo lepoj alternativi jeftinim dSLR aparatima, jer se cena makar i najjeftinijeg dSLR sa objektivima koji bi pokrili ovaj opseg penje daleko iznad cene ovog Fuji-ja...
Znači ako je ovo sve gore stvarno tako, dva od tri vrlo važna nedostatka "prosumer" aparata u odnosu na dSLR bila bi donekle otklonjena, a to su manji dinamički opseg i velika količina šuma na višim ISO vrednostima. Ostaje naravno i problem trećeg nedostatka a to je nemogućnost da se na kraćim žižnim daljinama dobije plitak DOF, ali tu je već u pitanju sudar sa fizikom i malo se šta može uraditi. Baš bih voleo da vidim kako ovo sokoćalo radi u praksi zato što sam uhvatio sebe da u zadnje vreme mnogo češće vučem sa sobom S9500 nego stari dobri 300d...
obzirom da ima veći senzor od bilo kog prosumera i da je SuperCCD, verujem da će biti svega što si nabrojao, pa i smanjenja DOF-a.
[ mmilcic @ 24.01.2008. 17:49 ] @
Šta bi sa TTL papučom?
[ Abdee @ 24.01.2008. 18:02 ] @
Nemaju oni svoj blic sistem tako da bi ta papuca morala biti Nikonov DTTL ili noviji iTTL a to bi znacilo kupovinu i poznavanje Nikon bliceva sto im bas i nije neophodno kada se uzme u obzir ciljna grupa kupaca... To bi doduse prilicno poboljsalo sanse da korisnik kupi neki Nikon posle Fuji prosumera pa bi to mogla biti super saradnja :)
Zbog broja vlasnika Minolta bliceva je cak i Sony na svoje Alphe stavio Minoltinu (cudnu) papucu a ne svoju koju su furali na prosumerima...
[ mmilcic @ 24.01.2008. 18:18 ] @
Stvarno mi nije jasno... Na ovo cudo tehnike sa toliko novina uzetih sa s5pro, ne staviti TTL papuču... To mogu samo ovi mozgovi u razvojnom timu Fuji-ja!!!
Uzgred, evo i semplova:
http://www.fujifilm.com/produc...100fs/sample_images/index.html
Cini mi se da je ona specificna zrnatost prepoznatljiva na fotografijama prethodnih modela nestala!?
[ mmm121 @ 24.01.2008. 18:45 ] @
f100fd
Aperture F3.3 - F9.0 (Wide) / F5.1 - F11.0 (Telephoto)
ove me ne grije bas. zar nisu mogli bar 2.8 da stave
[ Abdee @ 24.01.2008. 18:52 ] @
Heh, mogli su ali bi u tom slucaju objektiv bio dovoljno veci da ne moze u tako malo telo pa bi to za sobom povuklo jos gomilu stvari...
[ Zarko Silic @ 24.01.2008. 19:15 ] @
F5.1 u telefoto poziciji je vrlo solidan podatak za ove male aparate.
[ StORM48 @ 24.01.2008. 19:54 ] @
Voleo bih da mi neko razjasni ovu sitnicu:
-U specifikacijama za S9600 stoji "Conversion Lens - Yes".
-U specifikacijama za S100FS stoji "No".
Da li to znači da na S100 mogu da stavim jedino UV filter i slične "prozorčiće", isključujući recimo neki Fisheye i tome slično? I da li je to povezano sa činjenicom da ovaj aparat ima OIS, pa bi kačenje dodatnog konvertora izobličilo fotografiju zahvaljujući ofsetu stabilisanog sočiva u odnosu na fiksirani konvertor?
Nedostatak TTL-a je baš glupa fora, ali preživeću i bez toga. Na S9600 bi mi TTL prijao, ali sasvim lepo radi i sa malo setovanja blica.
Ovo je, pretpostavljam, naslednik S5xxxfd:
Zvanično: S1000fd
I dpreview link: http://www.dpreview.com/news/0801/08012408fujifS1000fd.asp
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 24.01.2008. u 21:24 GMT+1]
[ wiz011 @ 24.01.2008. 20:39 ] @
Tja, kao što je rečeno na početku, to nije naslednik 6500. Za nas je jedna od njegovih bitnih karakteristika bilo to što je davao puno za relativno male pare. Sad taj segment tržišta ostaje sasvim nepopunjen, jednostavno za te pare koliko je koštao 6500 više nećete moći da kupite ništa slično.
[ StORM48 @ 24.01.2008. 20:56 ] @
[ Nebojsa Milanovic @ 24.01.2008. 22:51 ] @
Pregledao sam sample slike i zaključak mi je ostao isti: U kvalitetu slike na nižim ISO nijedan prosumer nije pretekao starog Pro 1 .
E, to me stvarno nervira.
[ wiz011 @ 24.01.2008. 23:05 ] @
Najvrerovatnije i neće (osim ako, možda, tu nešto ne promeni onaj novi Canonov CMOS sa kompakte). Svi aktuelni CCD senzori su odavno prešli granicu za broj tačaka po jedinici površine koja garantuje dobar odnos signal/šum. U vreme kad se već otišlo na 12 megapiksela nema šanse da neko sad ponudi nešto što će imati 5 ili 6. Ako naprave dovoljno veliki CCD senzor za ovako visoke rezolucije dobićemo prosumere koji će biti veći od bezmalo svih dSLR aparata. Ni to neće ići na tržištu. Kad se uzme da je dSLR otvorena priča, kupuju se dodatni objektivi, gripovi za baterije, ovo, ono... Onda npr. Canonu nije u interesu da, recimo, Canonu 400D konkuriše nekim prosumerom približnih, ili nešto lošijih, performansi (računajući kit objektiv i neki osnovni zoom objektiv), jer gube na dodatnoj opremi. Pa Canon mnoge ink jet štampače deli bezmalo besplatno, bazirajući zaradu na mastilima i foto papirima. Eto zašto niko neće ponuditi štampač koji umesto kertridža ima flaše u koje možete da sipate boju, ne zato što to ne može lako da se napravi, nego nema interesa.
[ Nebojsa Milanovic @ 24.01.2008. 23:16 ] @
Poređenja radi, evo jednog 100% kropa Pro 1 koji mi je pri ruci:
Ti novi CMOS čipovi će verovatno biti u stanju ovo da naprave, ali veliko je pitanje da li će na njih stavljati ovako kvalitetne objektive kao što je ovaj na Pro 1...Skoro da sam siguran da neće.
Neverovatno kakva je otimačina para napravljena time što više neće da isporuče ovakvu sliku.
A ona postoji (tačnije, postojala je) još pre četiri godine...
[ Zarko Silic @ 24.01.2008. 23:30 ] @
Ta fotka je provokativna. Jel to krop ili ful?
Tj. u kojoj meri je krop ili sa kog rastojanja je fotkano.
[ wiz011 @ 24.01.2008. 23:32 ] @
Kamo sreće da je full, ne bi bilo tako poražavajuće. 
[ Nebojsa Milanovic @ 24.01.2008. 23:34 ] @
Rekoh da je 100% crop, i zaista kada pogledaš ove današnje, ovo je da ne veruješ
Evo još jednog koji mi je pri ruci:
100% crop
Rastojanje je čini mi se oko dva metra
[ Zarko Silic @ 24.01.2008. 23:38 ] @
[ Nebojsa Milanovic @ 24.01.2008. 23:43 ] @
G 9...da nije i ova čupana iz RAW-a, pa ekstrastručno razvijana?
Ne može to da se poredi sa JPEG-om iz aparata koji sam gore okačio. Osim toga, L boje su nešto što nije viđeno više nikada...
Ali da ima 28mm, G 9 bi bio moj sigurno.
[ wiz011 @ 24.01.2008. 23:47 ] @
Na ovoj fotki je praktično samo lice zaista oštro. Na koju foru su iz G9 izvukli ovako plitak DOF? Ova fotka deluje kao nešto što je baš hard postprocesirano u PS.
[ Zarko Silic @ 24.01.2008. 23:49 ] @
Nije iz RAWa, ali je zato koriscen EX blic. Dovoljno za "trik".
Kada bi ga i ovako imao, polako bi i sve cesce, zaboravljao Pro1.
Citat: Na ovoj fotki je praktično samo lice zaista oštro. Na koju foru su iz G9 izvukli ovako plitak DOF? Ova fotka deluje kao nešto što je baš hard postprocesirano u PS.
Nema tu PSa. Da ga ima bila bi jos bolja.
[ wiz011 @ 24.01.2008. 23:55 ] @
OK, ako nema PS-a onda aplauz. Ali ja i dalje ne verujem, ipak je ovo reklamna fotka koja bi trebalo da prodaje aparat. Voleo bih da vidim slične motive u realnom radu.
[ mmilcic @ 25.01.2008. 18:30 ] @
Ne znam da li je do mog monitora ili ove slike stvarno vuku na žuto? Meni Fuji-jeve boje deluju prirodnije od ovih u gornjem primeru.
S druge strane, oštrina je na zavidnom nivou, što je svakako zasluga optike!
@ Nebojša: Ipak bi voleo da vidim celu sliku iz prvog primera, čisto radi orijentacije.
[ Nebojsa Milanovic @ 25.01.2008. 19:40 ] @
WB kod gornjih kropova nije idealan, zato vuku na žuto.
Evo jedne od ranije sa boljim WB, takođe sa blicom, gde se vidi taj L kolorit
http://www.elitesecurity.org/p1800416
Vidi se to na svakom snimku, evo i jednog dnevnog, naravno bez ikakve obrade
[ deus and machina @ 26.01.2008. 09:44 ] @
Pro1 je ostao zapamćen po L objektivu. Nisam baš neki stručnjak za prosumere, ali mi se čini da pored R1 i C-8080 nije bilo značajnijih eksperimenata sa kvalitetnijim staklima.
Na S100 me taj novi objektiv najviše interesuje. Prošla generacija korišćena na S9X00 je bila realno kritikovana po pitanju oštrine na 9 mpx (znam, imao sam S9500) i ispostavilo se da je bio dobra mera za 6 mpx na S6500. Meni raspon od skoro 15x sluti na mnogo kompromisa, što lako može da sakrije svaki novi kvalitet koji Fuji uspe da napravi na senzoru, procesoru i novim opcijama.
[ Zarko Silic @ 26.01.2008. 09:57 ] @
Citat: mmilcic: Ne znam da li je do mog monitora ili ove slike stvarno vuku na žuto? Meni Fuji-jeve boje deluju prirodnije od ovih u gornjem primeru.
Evo jedne nezute sa Pro1
[ wiz011 @ 26.01.2008. 10:06 ] @
Znate li da je grčkom filozofu Hegesiji svojevremeno bilo zabranjeno da širi svoje učenje jer su ljudi izvršavali samoubistva pod njegovim uticajem?
Mislim da pod hitno treba uvesti zabranu kačenja slika sa pro1, jer će ljudi masovno početi da razbijaju svoje foto aparate.
Inače, bojim se da nas tokom sledećih nekoliko godina čekaju teška vremena na polju kompakta. Trka sa megapikselima će se nastaviti, a tome će se pridružiti trka u rasponu zuma. Šuma će biti sve više, performanse aparata sve gore zbog velikih fajlova, a optika će sve lošije hendlovati rezoluciju senzora. Možda nije loša ideja da svu svoju ušteđevinu uložite u sadašnje foto aparate pa da ih prodajete za 5x veće pare kad na tržištu budu preovladavali 25 megapiksela i 55x zoom aparati sa lošijom slikom nego na mobilnim sa 0.3 megapiksela. 
[ mmilcic @ 26.01.2008. 12:08 ] @
Citat: zarsilic: Evo jedne nezute sa Pro1
Nema šta... Vidi se kvalitet i na polju oštrine i boja.
Evo jedne sa mog fudže, čisto radi poređenja. Uslovi nisu bili baš kontrolisani kao u tvom primeru (mislim na svetlo) ali može da reprezentuje kvalitet fotografije.
Pozz
[ Zarko Silic @ 26.01.2008. 12:53 ] @
Citat: wiz011: Inače, bojim se da nas tokom sledećih nekoliko godina čekaju teška vremena na polju kompakta. Trka sa megapikselima će se nastaviti, a tome će se pridružiti trka u rasponu zuma. Šuma će biti sve više,... :(
Mislim da nece. Imam neki cudan osecaj da ce se desiti suprotno: pojavice se prosumeri koji ce za pocetak ocistiti sa scena enteri dSLR klasu. Jedan od takvih dSLR eliminatora je nedavno predstavljeni Casio F1. Ako se razvoj prosumera nastavi u tom smeru, dSLR ce se u blizoj ili manje blizoj buducnosti samo spominjati, ili koristiti onoliko koliko se danas koriste 39Mp aparati.
Ostaje da se vidi hoce li i drugi proizvodjeci, prvenstveno mislim na C, N, i Fuji, krenuti ka ovom, ili onom pravcu.
Malo mi je nelogicno sto se ni Nikon ni Canon nisu pretrgli u proizvodnji novih objektiva.
[ wiz011 @ 27.01.2008. 02:55 ] @
@Žarko
I da, i ne. Taj trend koji je najavio Casio će sigurno krenuti, i verovatno se zahuktati kad Canon krene sa novim CCD-om. Ali, prvih nekoliko godina takvi aparati će biti veoma skupi i veliko je pitanje da li će uopšte biti smisla da se oni kupe umesto nekog dSLR-a i osnovnog seta objektiva. U skoro svemu što nije top cenovni nivo u kompakt klasi bojim se da će se dešavati ono što sam rekao.
Dobra strana svega toga je to što ta ludost sa megapikselima neće još dugo moći da traje, te će proizvođači morati da ponude nešto drugo da bi se prodaja nastavila. Ali mislim da zaista tokom sledećih nekoliko godina nećemo imati šta da kupimo za relativno male pare.
Uzgred, sad će izaći PowerShot A590IS, sa 8 megapiksela. Da li to znači skoro gašenje ove serije, jer koji je sledeći broj? A595 IS?
[ Zarko Silic @ 27.01.2008. 10:27 ] @
Senzor koji koristi Casio pripada sasvim rdugoj tehnoloskoj generaciji. Preformanse su mu daleko vece od dosadasnjih odnosno toliko su mu velike da on uopste ne predstavlja kocnicu u sistemu. Mogucnost da u potpunoj rezoluciji od 6 Mp radi osvezenje 60 puta u sekundi, dovodi u pitanje sposobnost ostalog dela elektronike. Narocito transvera podataka na karticu. Pretpostavljam da i Canon poseduje slicnu tehnologiju.
Sto se same mehanike tice, stvar je jos “jednostavnija”. Mnogo je lakse napraviti brz centralni zatvac od mehanizma sa ogledalcem.
Tehnicki i tehnolski sasvim je moguce napraviti “univerzalni” prosumer koji je i brzi i prakticniji od “malih” dSLRova. Postavlja se samo pitanje profita.
Jos jedna stvar koju sam zapazio u poslednje vreme. Veoma velik broj fotoreportera vec korsti prosumere ili UZ aparate. Da li iz prakticno tehnicih, ili finasijskih razloga, ne znam. Upravo juce sam bio na sajmu vina pa sam malo obratio paznju na ono sta koji novinar nosi. Tek svaki peti je drzao dSLR.
Aparat tipa F1 bi veoma lako mogao da se uvuce u novinarke redove, nema sumnje. Brz, dovoljno cvrst, odlicno zaptiven sa velikim opsegom, vrlo lako bi pronasao mesto i u sportskom novinarstvu.
Da je moguce napraviti tako nesto dokazuje „mali“ Casio, a koliko je to perspektivno pokazace vreme.
[ wiz011 @ 27.01.2008. 12:37 ] @
A šta nose ostala četvorica, koje modele prosumera?
[ Zarko Silic @ 27.01.2008. 12:47 ] @
Uglavnom Fuji ako sam dobro video.
Ovde kod nas Fuji je prilicno popularan.
[ deus and machina @ 27.01.2008. 20:30 ] @
[OffTopic]
Citat: zarsilic... Veoma velik broj fotoreportera vec korsti prosumere ili UZ aparate. Da li iz prakticno tehnicih, ili finasijskih razloga, ne znam. Upravo juce sam bio na sajmu vina pa sam malo obratio paznju na ono sta koji novinar nosi. Tek svaki peti je drzao dSLR.
Fotoreporter i terenski novinar nisu isto. Naravno da je danas besmisleno da novinar nema pri sebi i neki fotoaparat i u tu svrhu su prosumeri jako dobar, ali ne i jedini izbor.
Znam za slučaj da je pre par godina jedna beogradska redakcija delu svojih novinara kupila po Nikon CoolPix 3700. Metalno kućište i mogućnost da se koristi i kao diktafon su ga činili savršenim za novinarski posao.
[/OffTopic]
[ wiz011 @ 27.01.2008. 23:21 ] @
Ne zaboravite da se u novinama ne objavljuju samo fotografije nesreća, pljački banaka i ne znam čega, nego se često objavljuju fotografije sagovornika koji je dao intervju, izjavu, držao KZŠ... To može da se snimi bilo čime i može da snimi bilo ko. Neko mi reče da jedan web novinar stalno vuče neki mali kompakt za fotke za sajt sa vestima. Veran Matić je postao poznat po tome što svugde vuče neki prosumer i slika, a njega ne možete baš ubrojiti ni u fotoreportera, ni u terenskog novinara.
Uprošćavanje stvari sa kompaktima dovelo je do toga da se, očigledno, u nekim redakcijama ne šalje fotoreporter tamo gde ne mora, nego neki novinar ili član redakcije snimi potrebne fotke.
[ Nebojsa Milanovic @ 28.01.2008. 18:44 ] @
Uhvatih vremana da malo detaljnije pogledam Fuji S 100.
Moj utisak je ravnodušan, ali to je Fuji. U nečemu odličan, a u nečemu začuđujuće loš.
Meni ne razočarava cena, nego činjenica da ovaj aparat nije previše odmakao od starog i to tamo gde je to bilo najpotrebnije.
To je u prvom redu brzina, zatim kontrole, TTL regulacija blica, obrtni ekran, WB fine-tuning i ostale naprednije stvari. Da to ima, mislim da bi u pravom smislu bio interesantan i naprednijim korisnicima.
Ovako će biti kao do sada, kupovaće ga oni sa najskromnijim mogućnostima i još će mu prigovarati da skup.
Zato i dalje mislim da bi jedan Canon Pro 2 sa 28-300 L IS objektivom i svim tim detaljima bio pun pogodak, čak i po osetno većoj ceni od one po kojoj se bude prodavao ovaj Fuji.
[ mmilcic @ 28.01.2008. 21:09 ] @
Zar ga već ima kod nas?
Kolika će mu biti cena, kakav je objektiv, ima li napretka u kvalitetu slike u odnosu na s9600???
Imam još stotinak pitanja, ali za sada je dosta. 
[ maxa11 @ 29.01.2008. 08:05 ] @
daj pričaj šta je odlično, kakav je novi senzor, objektiv...
[ Nebojsa Milanovic @ 29.01.2008. 23:25 ] @
Žao mi je ako je zazvučalo kao da sam ga uživo probao, ali ga nema još kod nas.
Utisci koje sam izneo proističu iz tehničkih podataka i iskustava sa S 6500 fd, S 9500 i S 9600.
Imajući sve to u vidu, može se ugrubo predvideti kakav će biti S 100. Naravno, kada ga zaista i probam, to ću reći detaljnije.
[ StORM48 @ 30.01.2008. 11:32 ] @
Ne znam da li sam loše razumeo, ali F100FS je najavljen za 20 April, a EOS450D za 15. April, tako da nije realno očekivati da se pojave kod nas pre 1.Maja.
Taman za roštiljanje
Pozdrav
[ maxa11 @ 30.01.2008. 11:36 ] @
ma iskopaće ih Nebojša već 22., odnosno 17., aprila ujutru :-)
a 25. već komentarišemo njegove testove
[ StORM48 @ 30.01.2008. 18:06 ] @
A 27. već idemo u jutarnji šoping posle laganog doručka.
Nešto sam ubeđen da ću test da pročitam sa slašću, da i definitivno kupovinu realizujem bez trunke premišljanja.
Uff... daleko je april...
Pozdrav
[ sarmudin @ 25.02.2008. 21:49 ] @
Znam da je proslo nekih 30-ak dana od zadnjeg posta u ovoj temi, ali me ovaj aparat jako zanima pa redovito pratim sta ima oko njega, pa ovako....
Polako su poceli izlazit prvi testovi i sample-ovi jer polako isticu ugovori o čuvanju podataka koje su morali potpisat svi oni koji su bili u doticaju s tim aparatom. Po njima aparat je poprilicno kontraverzan, jer na na nekim slikama ima u 33 pm... kromatskih aberacija i nekima manje, tako da treba pricekat da ga neko tiap dpreview pretrese jer se ne zna jesu li ovo produkcijiski aparati ili neka "beta" verzija. Sta se tonskog raspona i ostalog tipicno fujijevo i skidam kapu.
E sad flash... nikome nije jasno zasto je jos uvijek manualni jer fuji ima s5 pro na kojem koristi nikonove SB-ove, a usput su i dio 4/3 koncerna tako da bi moglu ugovorit Olympusove FL-ove (to mi je najmanji problem jer bi ionako nakacio manulane flasheve putem radio veze pa par 10-aka $)
I sad najvazniji dio a to je cijena, i ona nema sanse da ostane onakva. Kako stvari stoje formirana je prosle godine, a prije mjesec dana je Olypus srezao cijene e-410 i e-550 kitova tako da ako uzmes bilo koji od tih aparata (double zoom) u Americi + F-36 u tom slucaju e-410 dodje osjetno manje, a e-550 je par 10-aka $ skuplji. Ocito su to primjetili jer je u kanadi cijena za predbiljezbe pala sa 780-ak c$ na nekih 650-ak c$ a jos se nije pojavio na trzistu, tako da ce najvjerojatnije nakon nekog vrenena se stabilizirat oko cijene 9600-ice. Uglavnom imam osjecaj da treba pricekat potpue testove i da se cijena stabilizira i onda ce rjesit i software sta se tice aberacija i sl... i tad bi trebao bit vrlo dobar deal
[ maxa11 @ 26.02.2008. 07:45 ] @
teško da će peglanjem software-a rešiti te hromatske aberacije. njih proizvodi objektiv, a njega sigurno neće menjati.
[ sarmudin @ 26.02.2008. 09:45 ] @
Ye samo je olympus par puta rjesio da napravi procesing slike i onda ih softwerski skine....
[ Abdee @ 26.02.2008. 11:16 ] @
A da se malo informisete pre pisanija po forumima?
Gro aparata na neki nacin prilikom neke od faza interne obrade softverski uklanja hromaCke aberacije. Kao najnoviji primer stoji Noink D300 na kome su to uklanjanje doveli na nivo ciste umjetnosti :D
[ Nebojsa Milanovic @ 26.02.2008. 13:07 ] @
To zavisi od snage procesora aparata.
Nikon D 300 ima nenormalno jak procesor i dobri programi za skidanje CA u tom slučaju mogu čuda da naprave.
Ali kompakt aparati, naročito Fuji, imaju neuporedivo slabije procesore tako da kod njih takva eliminacija ne dolazi u obzir. Svetla tačka među njima je Panasonic sa svojim snažnim Venus procesorima koji već dugo to sasvim solidno rade.
U tome leži dodatni razlog što slike sa Panasonica imaju onako malo CA uprkos ogromnim zum-rasponima.
[ Abdee @ 26.02.2008. 13:53 ] @
Neki Digic II Canoni su takodje ubivali CA u internoj obradi. Mislim da su u pitanju neki ixusi...
[ Nebojsa Milanovic @ 26.02.2008. 14:00 ] @
Jeste, IXUS-i su uvek imali nešto bolju sliku od ekvivalentnih modela A serije. Ranije su imali i osetno bolje objektive, ali su danas izjednačeni.
Međutim, IXUS-i nikada nemaju manuelne kontrole, a uvek imaju najjače procesore.
To je idealna podloga za ubacivanje programa za čišćenje CA. Nije to na nivou koji mogu DSLR da ostvare, ali se vidi.
[ wiz011 @ 27.02.2008. 16:00 ] @
Dobri algoritmi očito postoje. Ja sam eksperimentisao sa slikama urađenim mobilnim i ugrađenim CA filterom u PaintShop Pro-u (ja ne znam za analognu funkciju u PS-u?). To je neverovatno, nađete tipično mesto CA, okružite ga malim kvadratićem, pritisnete OK i - voila! - CA su praktično nestale.
Sasvim je jasno da mnogi aparati rade nešto slično, ja kad nisam pao u nesvest kad sam video užasne CA na RAW fotki iz Canona A570 IS. U JPEG su CA toliko manje da je očito da se neko procesiranje u aparatu radi.
[ Backy @ 27.02.2008. 16:33 ] @
recimo da se 90% mana na slici može softverski ukloniti uz odredjenu cenu (najčešća valuta su detalji)... jedino što mi trenutno pada na pamet a da ne može da se ukloni su pregoreli ili totalno podeksponirani delovi :) na nekim aparatima je uklanjanje svega ostalog toliko vidljivo, da je prosto očigledno ;)
[ czarkovic @ 18.03.2008. 16:29 ] @
Ako nekog interesuje evo linkova sa PDF brosurom i uputstvom za rukovanje za FUJI S100fs:
http://www.fujifilm.com/produc...inepix_s100fs_catalogue_01.pdf
http://www.fujifilm.com/produc...x/finepix_s100fs_manual_01.pdf
Ja sam narucio S100fs preko prijatelja iz USA ali se dvoumim i oko Canona 450D, mada je to malo skupa varijanta zbog kupovine dodatnih objektiva...
[ abyss @ 18.03.2008. 20:56 ] @
Po kojoj ceni ces dobiti aparat?
[ czarkovic @ 18.03.2008. 22:05 ] @
Cena po kojoj sam trebao da ga uzmem je bila 683$. Onda je pomeren datum izlaska aparata u prodaju, trebalo bi da izadje 20. aprila, u priblizno vreme izlazi i Canon EOS 450D a ja nisam pametan sta uzeti. Konacna cena po kojoj cu uzeti S100fs mi nije poznata ali nece biti vise od 799$ sigurno... Cena ce mu brzo pasti. Interesuje me test oba aparata, pa cu prelomiti koji da uzmem iako nisu iste klase, tipa... Razmisljam se da predjem na dSLR posto sada imam FUJI S7000...
[ StORM48 @ 18.03.2008. 23:40 ] @
Znam da otkrivam toplu vodu, ali - mislim da ti aparati nisu konkurencija jedan drugome.
Prvi je ozbiljan prosumer, a drugi više dođe kao osnova za dalje napredovanje. Kada uzmeš dSLR, to je tek prizemlje. Svaki stepenik je dodatno (primetno veliko) ulaganje i dok sa prosumerom možeš svoje troškove unapred da proračunaš u cent, kod dSLR-a to zavisi od budućih ambicija, koje često budu velike, što neumitno dovodi to višestruko više cene od one koja je inicijalno važila. A ako ćemo realno, kit objektiv, iako dobar, sa svojih 17-55mm (efektivno 28-88mm) ne nudi baš neki raspon za padanje u nesvest. Odmah treba biti spreman za neko dodatno ulagnje u bliskoj budućnosti, a to opet dovodi u žižu cenu i opravdanost.
E sad, neki ljudi su sposobni da se kontrolišu i spremni su da žrtvuju veliki raspon zarad svih ostalih benefita koje dSLR svet donosi sa sobom. Ja ne spadam u tu grupu i odbacio sam mogućnost da budem u dilemi "ili-ili", pa sam kupio S9600 i ubrzo nakon toga i EOS 40D. Jednostavno, to su dva sveta i svaki od njih ima neke svoje dobre i loše strane. A zajedno su jači.
Pozdrav
[ crnibombarder @ 19.03.2008. 16:44 ] @
S100fs ce biti nepunih 550 EUR kad stigne u Srbiju.
[ czarkovic @ 19.03.2008. 19:18 ] @
[ maxa11 @ 20.03.2008. 08:42 ] @
uprkos katastrofalnom engleskom prevodu, S100fs je sam vrh!
baš kad sam čvrsto rešio da ćapim 450D, iskrsne ovaj Fuji...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|