[ digitush @ 24.01.2008. 14:30 ] @
Pozdrav svima muči me nešto oko digitalnih potpisa naime potrebno je da potpišem pdf fajl digitalnim potpisom. Ovo samo po sebi ne bi trebalo da bude problem skinuo sam signPDF.jar program koji koristi iText java biblioteku za potpisivanje. Medjutim ono što je problem jeste što sam ja dobio sertifikat sa web servera (SSL) enkodovan u base64 (ja mislim) i neke privatne ključeve

to otprilike izgleda ovako:

-----BEGIN CERTIFICATE-----
<KOD>
-----END CERTIFICATE----------BEGIN RSA PRIVATE KEY-----
<KOD>
-----END RSA PRIVATE KEY----------BEGIN RSA PRIVATE KEY-----
Proc-Type: 4,ENCRYPTED

DEK-Info: <INFO>
<KOD>
-----END RSA PRIVATE KEY-----
e sad kako da ja taj sertifikat snimim i u kom formatu da bih mogao da potpisujem dokument sa njim isto pitanje je vezano i za ovaj ključ znači na koji način da potpišem fajl koristeći ove podatke, ako je to uopšte moguće ?

Možda pitanje izgleda prosto za neke od vas ali mučim se danima i ne uspevam - ne znam uopšte gde da gledam na koju stranu - hvala unapred za svaki info koji mi može pomoći.
[ jorganwd @ 25.01.2008. 08:50 ] @
http://gnupg.org/
[ Boris Stevanovic @ 28.01.2008. 08:01 ] @
Probaj da napravis .crt ili .crs fajl od tog teksta koji imas.
[ digitush @ 29.01.2008. 14:31 ] @
ovako - skinuo sam gpg4win pregledao ovo http://gnupg.org/ i kad startujem grafičku aplikaciju i pokušam da importujem ključeve (bilo koji) vrati mi grešku 'No keys were found'

snimio sam sertifikat i svaki ključ u poseban fajl i ništa čini mi se da ovo što meni treba nema toliko veze sa ovom vrstom ključeva

@Boris

ne znam kako da napravim crt - ako misliš da uradim base64_decode uradio i probao i ovo dobijem:

http://img177.imageshack.us/my.php?image=signpdfjh1.png

probao sam umesto sertifikata da stavim ključeve i dobijem sve isto samo grešku type 45 na kraju umesto type 4

našao sam na netu jednostavno potpisivanje dokumenata:

https://www.cosignet.com/cosignonline/user/

i uspeo da potpišem jedan dokument međutim meni treba nešto što će da radi iz komande linije da bih mogao više dokumenata da potpišem u nizu

dakle još uvek mi problem nije rešen - izgleda moram da imam .p12 fajl.. više nisam siguran ni u šta

Vraćam se na pitanje sa početka - da li neko može da mi napiše korake ili način kako da potpišem pdf fajl digitalnim sertifikatom i ključevima koje imam gore ?

Hvala unapred.


[ eksebace @ 01.02.2008. 22:06 ] @
Sertifikat je skup podataka o entitetu koji ga koristi (ime prezime, organizacija itd) i javan ključ smešteni na odgovarajući način u fajlu(cer ili crt) u binarnom obliku (DER) ili Base64 obliku. Pomenutom javnom ključu odgovara jedan privatan ključ (koji si ti dobio mailom).
Koncept korišćenja sistema je sledeći:
- privatnim ključem se potpisuju podaci (npr pdf fajl) i privatni ključ mora imati samo korisnik.
- javni ključ sa sertifikata (zapravo sam sertifikat) je javna stvar. Onaj ko verifikuje tvoj potpisani fajl mora da ima javni ključ (odnosno sertifikat).

Voleo bih da znam koja 2 fajla si dobio (sa kojim ekstenzijama).
Dalje, za samo potpisivanje je potreban ključ(koji si dobio), algoritam (MD5, SHA, SHA1, SHA256, SHA384, SHA512 - verovatno izborom u alatu) i ulaz(tvoj pdf). Alat za potpisivanje verovatno učitava ključ na odgovarajući način i traži ga u odgovarajućem formatu, a pitanje je da li ti je taj ključ isporučen baš u tom formatu. Npr. često se zajedno isporučuju sertifikat i privatni ključ u jednom pfx fajlu, zatim se duplim klikom pfx raspakuje (pod kontrolom windows os) pri čemu se sertifikat instalira u certificate store (može se pregledati preko mmc konzole) a ključ na siguran način smešta u fajl sistem. Aplikacije koje koriste windows kompatibilan način rada sa sertifikatima i njima odgovarajućim privatnim ključem mogu da očekuje da su sertifikat i ključ instalirani na pomenuti način.

Znači trebalo bi da znaš u kom formatu su ti dati sertifikat i privatni ključ, da li ih treba da instaliraš i kako aplikacija kojem ćeš potpisati dohvata sertifikat i ključ.

Ako mi proslediš te podatke možda ti mogu pomoći.


Pozdrav.