[ Backy @ 26.01.2008. 09:00 ] @
dakle, trebala bi mi sledeća stvar:
što manja distribucija sa nekim lakšim wm (imao sam u planu xfce ili fluxbox, al ne mora ni jedan ni drugi) koja bi radila samo posao e-bankinga u slučaju pada glavnog sistema...

pogledao sam temu o bankama i tu priču ću već nekako rešiti, ostaje mi samo da napravim flash sa kojeg mogu da isprobavam :)

ja sam do sada uzimao u razmatranje damn small i beatrix, ali ako imate neku bolju ideju slobodno recite :) firefox i drajveri za mrežne karte su must have, a bilo bi fino i da može bez problema (ne većih, nego ikakvih) da radi sa ati karticama ;)

pošto ne radim ovo za sebe, trebalo bi da se svi potrebni servisi podižu automatski i da tokom boota sistem sam prepozna konfiguraciju (nije problem da ja proberem potrebne drajvere, pošto će se pokretati na max 3-4 mašine)

ps. flash je kingston 4gb ako nešto znači, ali bilo bi lepo da ostane što više slobodnog prostora :p
[ Stojan Trifunovic @ 26.01.2008. 11:59 ] @
Mislim da je Puppy Linux bolje snabdeven drajverima od DSL-a. Firefox se instalira uz samu instalaciju, a ima i sasvim solidne graficke drajvere. Nisam naisao na konfiguraciju na kojima ne rade, jedino mozda nece biti podrzane sve moguce rezolucije.

Brzi je od DSL, i za razliku od njega prilikom prvog iskljucenja pita o mogucoj instalaciji na neku od postojecih particija (ukljucujuci i flash. Moguce je koristiti i standardne Windowsove particije na kojima koristi sopstveni File System). Moguce je isprobati ga i iz RAM-a, pri cemu je naravno sporiji.

Snimanje na flash je takodje bolje reseno (manje snimanja ukoliko koristis enkripciju podataka na flash-u), a i sigurnost podataka mu je (zbog enkripcije) na vecem nivou. Medjutim, moguce je u boot-u biosa podesiti po defaultu podizanje sistema najpre sa CD-a, i onda ce se (ukoliko je CD u drajvu) automatski startovati Linux. U tom slucaju nema nikakve potrebe za flash memorijom. Sve izmene i podesavanja koja se budu napravila mogu se (umesto na flash-u) cuvati u 2-3 fajla na vec postojecim Win particijama. To Vam toplo preporucujem zbog vece pouzdanosti i mogucih ostecenja flash-a (sto vise snimanja, to ce manje trajati).

I da. Sve postojece podize se automatski, iako cete verovatno morati kasnije podesiti pojedini specifican hardver.

Deinstalacija je jednostavna. Iz Windowsa se izbrisu njegovi fajlovi i to je sve.

Moguce da bi se veca brzina mogla dobiti instalacijom na Linux native file sistemima, ali to nisam testirao.

Sa Beatrixom nemam iskustva
[ Backy @ 26.01.2008. 13:23 ] @
deluje mi zanimljivo iako sam jedva našao link na zvaničnom sajtu... javljam utiske čim probam