[ gaus @ 30.01.2008. 15:52 ] @
Cao svima... Htio sam se detaljnije upoznati sa step motorima, i pokusati upravljati iste. Mislio sam napraviti neki univerzalni drajver koji bi mogao posluziti i za unipolarne i za bipolarne steppere, i to da se moze upravljat bilo sa paralelnog porta, bilo sa nekog mikrokontrolera. Obzirom da se unipolarni jednostavnije upravljaju, onda sam krenuo od te sheme i postavio 4 npn tranzistora, baze svezao na ulaz i to je to. Eh sad, hajde reko da prosirim semu, tako da mogu upravljat i bipolarac. Nadjem semicu na internetu (oba namotaja idu u h-mostove). Onda mi je palo na pamet da pokusam iskoristiti vec postojeca 4 tranzistora i uz pomoc par jumpera i iskombinujem jos jedan h-most.Shemu vam prilazem da pogledate. Naravno, kada sam napravio stampu, sve zalemio, namjestio, spojio bipolarac iz floppija, ne radi.:-) Tek sad vidim da sam napravio gresku, gornja 2 tranzistora u mostovima bi trebala biti pnp.:-) Posto mi je fakat zao sve ovo ponovo raditi, imate li ideju kako se ova struktura moze prepraviti pa da bude funkcionalna? (dakle i bipolarne i unipolarne):-) Naravno, trebao sam odmah krenuti sa gotovim drajverom, ali ovakav pristup je bio cisto edukativne prirode.:-) Pozdrav... |