[ wiktor91 @ 30.01.2008. 20:15 ] @
Nedavno sam nabavio novu verziju Linuxa Ubuntu verzija 7.10, prije nekih pola godine imao sam verziju 6.10 i tamo mi se taj problem nije javljao.
Kada sam prvi put posjetio Youtube nakon insalacije javilo mi je da nemam instalirani flash player i ponudilo mi je da ga instaliram, ponuđene su mi bile opcije kolko se sječam flash player i nekakav čudni kojeg se ni ne sječam više kak se zval ali je bilo nešto na G.
Naravno izabral sam prvo Flash player i javilo mi je nekakve greške nesječam se kakve točno. Onda sam ponovno pokušal nekoliko puta no bez uspjeha, i nakraju sam izabral taj drugi. Njegova instalacija je prošla normalno i kada sam probal na Youtube pogledati filmič svi oni gumbici play, pause i to su "poludjeli" i sami se klikali i bili razbacani po ekranu naravno od slike ništa. To je bilo u firefoxu kojeg sam dobil sa Ubuntom.

Tad sam instaliral Operu koju inače koristim i pod Windowsima i pomislil možda budem tam uspio sa Flash playerom normalnim. Otišel sam na Youtube i samo mi je na mjestu gdje treba biti video tj. upozorenje da nije instalirani flash player bila siva boja. Probal sam sa sluzbene Adobeove stranice skinuti i instalirati player ali pošto se još ne znam služiti linuxom dobro tj. početnik sam ne znam to sam instalirati. Skinem onu tar arhivu, raspakiram, kliknem na instalaciju, stisnem Run i ništa se ne događa...

Dali mi netko može napisati detaljno kako korak po korak instalirati flash player u Operu? Ali stvarno detaljno jer se Linuxima sluziti blago rečeno nemam pojma i tek se uhodavam.
I usput koju mi knjigicu preporučujete da se malo uhodam u Ubuntu da se ne gubim bezveze?
[ CONFIQ @ 30.01.2008. 20:34 ] @
Koji procesor koristis? 64 bit?
uname -a
[ wiktor91 @ 30.01.2008. 20:36 ] @
Koristim 32 bitni procesor, imam stariji HPov laptop
[ wiktor91 @ 30.01.2008. 21:04 ] @
Evo da ne otvaram novu temu. Kad god probam instalirati nešto preko Synaptica ili ako idem na Update javi mi ovu grešku

Code:
E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem. 
E: _cache->open() failed, please report.

O čemu se to radi i kako rješiti taj problem?
[ jablan @ 31.01.2008. 12:01 ] @
Probaj da koristiš ovaj paket:

http://launchpadlibrarian.net/...free_9.0.115.0ubuntu2_i386.deb

Postoji neka greška sa md5sum mismatch, pa je neko ručno sastavio ovaj paket, koji bi trebalo da radi... Dok ne srede na repozitoriju.
[ wiktor91 @ 31.01.2008. 13:44 ] @
Probavam instalirati taj .deb paket i stalno mi javlja grešku da je otvoren več Synaptic, apt ili slično a nije ništ otvoreno. Skuzil sam da bi moglo biti da je onaj Update manager ili kak se več zove upaljen i ne znam gdje se to može ugasiti.

I naravno još uvjek se javlja greška kad idem u Synaptic
Code:
E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.
E: _cache->open() failed, please report.

Kako da to rješim? Prije mi je Linux radil savršeno a sad sami problemi ne znam koj k**** se događa
[ jablan @ 31.01.2008. 15:17 ] @
sudo dpkg --configure -a
[ wiktor91 @ 31.01.2008. 15:45 ] @
Traži me password i oču ga upisati i pišem ali se ništa ne događa niti se slova ne prikazuju...

Oprostite kaj imam miljun pitanja ali stvarno sam poetnik i nemam pojma o ničemu vezanom za Linuc
[ Danilo Cvjeticanin @ 31.01.2008. 16:14 ] @
Nema veze sto se nista ne pojavljuje, samo ukucaj sifru i pritisni "enter" i sve ce biti ok.
[ Džeronimo @ 02.02.2008. 11:55 ] @
Ovako možeš da instaliraš Flash plug-in za FireFox:

1. Idi na: http://www.adobe.com/go/getflashplayer
2. Odatle preuzmi .tar.gz sa tim plug-in-om
3. Otvori svoj /home direktorijum, uključi opciju da prikazuje skrivene datoteke (Ctrl+H), onda otvori direktorijum ".mozilla" i uđi u direktorijum "plugins"
4. Raspakuj onu arhivu koju si prethodno downloadovao i iz nje kopiraj "libflashplayer.so" u taj "plugins" direktorijum (/home/korisničko_ime/.mozilla/plugins)

Nakon toga bi Flash trebao normalno da ti radi u FireFoxu

Citat:
wiktor91: Dali mi netko može napisati detaljno kako korak po korak instalirati flash player u Operu?

Pa ako obratiš pažnju šta piše na stranici odakle si preuzeo Flash plug-in, videćeš da za Operu ni ne piše da je podržana. Ako baš hoćeš da imaš Flash u Operi, onda probaj sa nekom starijom verzijom Flasha koja radi lepo u Operi ili sačekaj neku novu verziju Flasha za Linux koja podržava Operu.
[ BBS @ 10.02.2008. 01:25 ] @
1.Skini flash sa sa ovog linka (Option 1) na desktop:

http://www.adobe.com/shockwave...aveFlash&P2_Platform=Linux

2. Desni klik na install_flash_player_9_linux.tar.gz i odaberi opciju raspakuj ovde

3. Potom udji u taj folder na sledeci nacin tj kucajuci u terminalu:

cd Desktop/install_flash_player_9_linux

4. a zatim otkucaj sledecu komandu:

./flashplayer-installer

5. Uzivaj u flashu

PS

Ako pozelis da ti flash radi i u Operi dovoljno je samo da odes do /usr/lib/firefox/plugins i iskopiras libflashplayer.so u /usr/lib/opera/plugins a da bi uspesno obavio ovu operaciju u terminalu kucaj:

sudo nautilus

[ Džeronimo @ 10.02.2008. 19:07 ] @
Citat:
BBS: Ako pozelis da ti flash radi i u Operi dovoljno je samo da odes do /usr/lib/firefox/plugins i iskopiras libflashplayer.so u /usr/lib/opera/plugins

Neće da bude Flash plug-in tamo, pošto se instalira u /home (osim ako se ne instalira pod root nalogom), to jest u /home/korisničko_ime/.mozilla/plugins

Firefox plug-inove ne mora da korpira u Operin direktorijum jer je dovoljno da u Operi podesi da Opera gleda i u taj (FireFoxov) direktorijum, al' ne znam da l' će Flash da radi u Operi na Linux jer tamo na sajtu ne piše da podržava Operu, a i kad sam ja probao da namestim Flash u Operi nije htelo sa ovom novom verzijom Flasha (neke stare verzije Flash plug-ina rade u Operi, al' ova nova izgleda neće nešto).
[ BBS @ 10.02.2008. 21:26 ] @
Slazem se da moze da izmeni putanju. Inace nebi mu preporucio nesto sto licno nisam isprobao dakle funkcionise odlicno.

Inace ovo sto sam naveo radi na Firefoxu 3b2, Operi 9.5b, i Epiphany 2.20.1