[ ne0 fl00d3r @ 31.01.2008. 22:00 ] @
koji mikrosoft softveri mogu da se koriste bez placanja licence?Prvenstveno mislim na windows i office.
[ Catch 22 @ 31.01.2008. 23:15 ] @
Legalno nijedan, ilegalno svi.
[ Miroslav Jeftić @ 31.01.2008. 23:26 ] @
Windows i Office nijedan, kao što je već i rečeno. Ponešto postoji besplatno (VirtualPC i sl.), ali obično nije toliko zanimljivo.
[ coollrc @ 02.02.2008. 12:37 ] @
Ovo je zanimljiva tema!

Jedino sto od OS za licnu upotrebu Microsoft nudi u prodaji samo Win XP i Vistu.
XP ce biti u prodaji mozda do polovine 2008 godine (prema izvoru PC Press-a)

npr.
Imam Pentium 2 racunar u kaficu preko koga iskljucivo pustam muziku i pregledam slike.
Na tom racunaru ne moze da se instalira ni XP ni Vista (a za ove potrebe mi i ni ne trebaju) pa koristim Win98,winamp i besplatni programcic za pregled slika.
Linux varijante bi bile komplikovane jer racunar koriste i radnici koji nemaju nikakvo iskustvo pod tom platformom...

Da li da bacim racunar koji mi potpuno "odradjuje posao" jer ne mogu da kupim licencu i koristim ga legalno???

Molim Vase komentare...

[Ovu poruku je menjao coollrc dana 02.02.2008. u 21:12 GMT+1]
[ buljko @ 02.02.2008. 13:03 ] @
Linux varijanta je komplikovana samo za one koji IMAJU nekakvo iskustvo na Win platformama, za pocetnike je sasvim svejedno da li KORISTE Windows ili Linux.
Kupovinom XP licence (proveri koje, nisam potpuno siguran) stices pravo na koriscenje Win98.
[ Catch 22 @ 02.02.2008. 14:02 ] @
Wimdows XP Professional podrazumeva i pravo na downgrade, ista licenca važi za sve starije verzije OS (uključiv i Windows 98) uz napomenu da starije verzije nemaju zvaničnu podršku od strane MS...
[ diablo06 @ 02.02.2008. 15:40 ] @
Citat:
Da li da bacim racunar koji mi potpuno "odradjuje posao" jer ne mogu da kupim licencu i koristim ga legalno???

Ni slucajno. Teraj dok masina radi i uzivaj.
[ coollrc @ 04.02.2008. 09:43 ] @
Zvao sam Microsoft tehnicku podrsku.
Potvrdjeno mi je da vise Win98 i Win2k ne postoje u prodaji i da mogu "slobodno" da kupim windows XP i to neku nabudženu proffesional varijantu pa da na osnovu nje koristim Win98.

Drugim recima treba da kupim OS koji kosta vise od racunara, da bi koristio stariji OS i prilikom posete inspekcije strepim da li cu priucenog inspektora finansijske policije uspeti da ubedim da je sve legalno...

Sve sam blizi nekoj Knopixx ili Ubuntu bootable varijanti...
[ Catch 22 @ 04.02.2008. 12:22 ] @
Citat:
coollrc:
Drugim recima treba da kupim OS koji kosta vise od racunara, da bi koristio stariji OS i prilikom posete inspekcije strepim da li cu priucenog inspektora finansijske policije uspeti da ubedim da je sve legalno...

Pa nije baš tako...
Windows XP Professional (OEM) košta oko 135.- evra i kupovinom njega dobijaš i MS licencu, na srpskom, na više strana u kojoj se eksplicitno kaže da imaš pravo da koristiš starije verzije operativnog sistema umesto kupljenog (taksativno pobrojane sve verzije), uz napomenu da se Microsoft u tom slučaju ne obavezuje da ti pruži tehničku podršku...
[ Miroslav Cvejić @ 04.02.2008. 12:26 ] @
OEM nije u istoj priči. OEM možeš da kupiš samo već instaliran na novom računaru.
[ coollrc @ 04.02.2008. 12:54 ] @
Dakle OEM dolazi uz novi racunar i to nije opcija.
Da li postoji mogucnost da mi neko proda svoj Windows koji nije aktiviran,
pogledajte oglas:
http://www.limundo.com/aukcija-windows-xp-home-licenca-8611
[ Miroslav Jeftić @ 04.02.2008. 13:19 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: OEM nije u istoj priči. OEM možeš da kupiš samo već instaliran na novom računaru.

Donekle. Još uvek se može kupiti GGK i upotrebiti na bilo kojem računaru, "pretvarajući" nelegalan XP u legalnu OEM verziju.
[ coollrc @ 04.02.2008. 14:15 ] @
>Donekle. Jo� uvek se mo�e kupiti GGK i upotrebiti na bilo kojem ra�unaru,
"pretvaraju�i" nelegalan XP u legalnu OEM verziju.

sta je to GGK?
[ Binary Mind @ 04.02.2008. 14:17 ] @
Skarcenica za Get Genuine Kit...