[ Gojko Vujovic @ 01.02.2008. 12:24 ] @
Citat:
Microsoft has offered to buy the search engine company Yahoo for $44.6bn (£22.4bn) in cash and shares.

The offer, contained in a letter to Yahoo's board, is 62% above Yahoo's closing share price on Thursday.


http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7222114.stm
[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2008. 12:35 ] @
Situacija je nenormalna - Yahoo akcije su skocile 60% sa $19 na $30, a ova najava je upravo izazvala ostar skok evropskih akcija danas popodne kao i futures-a svih berzi... investitori su poludeli jer je ovo prvi veliki IT merger od kada je zavladala kriza.

Zivimo u interesantnim vremenima :)

Ako se ovaj deal zatvori, i ako ga USA antimonopolski watchdog odobri, imacemo 2 kompanije - Microsoft i Google, koje ce dominirati IT scenom u sledecih nekoliko godina.

Citat:

The offer, $31 a share in cash and stock, is a 62% premium to Thursday's closing price. Microsoft said Yahoo holders would be able to trade their shares for cash or 0.9509 Microsoft shares a piece, with no more than half of the overall purchase price paid in cash.

[ Laki_Gen @ 01.02.2008. 13:33 ] @
Pazi ovo: Microsoft nudi 44,6 milijardi dolara za Yahoo iako na berzi vredi 25 milijardi.
Vauu, siroko.
[ VRider @ 01.02.2008. 13:41 ] @
Ton! Ide...
Svetlo! Ide...
Dot Com Bubble, drugi put - akcija!
[ Sale_123 @ 01.02.2008. 13:54 ] @
Ne valja, sve vise i vise se stvara monopol velikih kompanija i to je lose za sve nas.
[ LAsERtri @ 01.02.2008. 13:58 ] @
Nadam se da yahoo nece prodati. I ako kao sto ste spomenuli yahoo sve manje i manje zaraduje i planirali su odpustiti 1000 radnika... Ipak bolje je da ima konkurencija.
[ Shadowed @ 01.02.2008. 14:01 ] @
Pa i nisu nek konkurencija ako sve manje i manje zaradjuju :)
[ qazqaz @ 01.02.2008. 14:38 ] @
Veoma zanimljiva vest.

Sreca sto postoji Google :)
[ Gojko Vujovic @ 01.02.2008. 14:55 ] @
http://www.bloomberg.com/apps/...id=ad656tNzQvpM&refer=home

Yahoo climbed $10.77, or 56 percent, to $29.95
[ [email protected] @ 01.02.2008. 14:56 ] @
Sokiran sam, ovim potezom globalna mreza bi se prakticno pretvorila u kucu velikog brata...
[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2008. 14:57 ] @
A kako to?

Yahoo bas i nije ni blizu #1 u tom biznisu, gde je Google trenutno apsolutno dominantan?
[ Gojko Vujovic @ 01.02.2008. 15:10 ] @
Ma i treba neko da smeni YPN managere, ovako nikada neće biti ozbiljnija konkurencija Guglu. Sva poenta ove kupovine je u YPN-u, svi ostali "servisi" su samo traffic driver za to. Kao i kod Google i njegovog Adwords uostalom...
[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2008. 15:24 ] @
Da, to je tacno a Yahoo! menadzment i nije bas neki ;-)

Bice zanimljivo videti kako ce se zvati online platforma ako dodje do ove akvizicije - da li ce se zvati Live ili... :)

Inace bilo bi jako dobro za industriju da Google dobije pravu konkurenciju.
[ Catch 22 @ 01.02.2008. 16:59 ] @
Ako je naslov teme već na srpskom, trebalo bi i anglo-saksonske bilione u naslovu prevesti u milijarde...
Bar da imamo pravi red veličine, mada i ovo ovako teže mogu da shvatim... (milijarda, bilion, trilion...)
Malko mi se zavrtelo glavi...
[ Nemanja_666 @ 01.02.2008. 16:59 ] @
A sta je yahoo?

Ozbiljno yahoo nije ni blizu sta je nekad bio.
[ silber @ 01.02.2008. 17:35 ] @
Upravo zbog toga situacija postaje interesantna ako ga kupi MS.
[ D.i M.e @ 01.02.2008. 19:17 ] @
O ovome se pričalo i pre više od godinu dana, tako da i nije neka iznenađujuća vest. Po meni to nije dobro jer ovako imamo tri velika igrača u skoro svim oblastima (neki su lideri u nekim oblastima, drugi u drugim), a ovako bismo imali samo dva.
[ SqlByte @ 02.02.2008. 02:53 ] @
Da, kupovina Yahoo-a bi bila bas dobar potez, kao da ih i ovako ne smatraju za najvece monopoliste.
A da ne spominjem to shto je cena koju je M$ ponudio duplo veca od stvarne vrednosti :/
[ Stranger2 @ 02.02.2008. 11:25 ] @
A ko kaze da je misija Yahoo-a da prestigne google. U pitanju je segmentacija ciljanog trzista. Google ima dobru poziciju na najvecem segmentu tog trzista ali osim toga na istom trzistu postoje i drugi segmenti koje se ne mogu pogoditi istom strategijom. Yahoo ocigledno cilja na jedan drugi trzisni segment i taj segment dobro pogadja. Yahoo usluge su dobre i sajtovi su im dobro osmisljeni. Stil koji koristi Yahoo dobro pogadja trzisni segment za koji su se oni opredelili. Ako je taj segment manji to ne znaci da je Yahoo los.
Naivno je verovati da su menadzeri i marketingski timovi bilo koje ovako vredne kompanije glupi. Jednostavno je nemoguce jednim stilom i jednom marketingskom strategijom pogoditi sve segmente nekog trzista pa se zato svaka firma opredeljuje za jedan ili dva segmenta. Ako bi Google ili Yahoo pokusali da osvoje segmente na kojima su slabiji onda bi morali da izmene svoj dosadasnji stil i koncepciju poslovanja a to bi dovelo do nezadovoljstva postojecih musterija. Ako menjas svoje usluge kako bi bolje pogodio drugi segment onda ces poceti promasivati prvi segment i to bi bila marketingska greska. Ni jedan brend ne pokusava pridobiti sve stanovnike zemlje za svoje musterije. To bi prvenstveno bilo svastarenje koje bi automatski odbilo musterije koji ne vole svastarenje...
Povlacenje sa dosadasnjeg trzista i ciljanje nekog drugog segmenta se radi samo ako firma ne ostvaruje ciljane finansijske rezultate. Drugi trzisni segmenti se obicno ciljaju osnivanjem novog brenda sa novim imenom, u novom stilu sa drugacijim osobinama (ili kupovinom postojeceg) a postojeci brend se ne menja.

Dionicarima je bitno da svaki njihov dolar ulozen u dionicu donese sto vise centi a pri tome ih manje zanima da li na njihovim dionicama pise Google ili Yahoo. To nije sport vec rezmisljanje o rentabilnosti. Ako je Google veci kao kompanija ne znaci da je rentabilniji od manjih firmi. Svaka dionica kojoj cena raste kad tad postaje precenjena. Uspesnost poslovanje izgleda sasvim drugacije kada se posmatra iz perspektive biznisa umesto iz perspektive musterije.
[ Ivan Dimkovic @ 02.02.2008. 12:09 ] @
Citat:
Stranger2
Naivno je verovati da su menadzeri i marketingski timovi bilo koje ovako vredne kompanije glupi. Jednostavno je nemoguce jednim stilom i jednom marketingskom strategijom pogoditi sve segmente nekog trzista pa se zato svaka firma opredeljuje za jedan ili dva segmenta.


Mislim da ipak nece biti da je tako - Menadzerski tim Yahoo!-a je u prvom kvartalu 2007-me imao neku drugu pricu o profitu i planovima za 2007 (cak je i bord direktora uljudno odbio Microsoftovu ponudu prosle godine zbog predvidjanja zarade). Kao sto je poznato, 2007-ma godina je bila prilicno katastrofalna za Yahoo jer vrednost akcija pala sa $35 na $19 - mozda je Yahoo! imao uspehe u nekim segmentima trzista ali je to nedovoljno za uspeh cele kompanije (profit), a ono sto zanima investitore je net. profit a ne uspeh na pojedinacnim segmentima.

Citat:

Qtrly Earnings Growth (yoy): -23.40%


Bas zbog toga sto nisu ispunili ocekivanja su dosli do toga da budu kupljeni od MSFT-a.
[ labicko1 @ 02.02.2008. 13:50 ] @
Ja licno nikad nisam posmatrao Yahoo i Google kao direktnu konkurenciju, ali ako zaista Micro kupi yahoo sa razlogom da naprave konkurenciju googlu onda je google u gadnoj neprilici. Nisam neki tip koji obozava Microsoft ali nemam nista protiv njih, samo kad bi trebalo da se kladim ko ce pobediti u trci ipak nebi stavio pare na google cak i ako kvalitet google ponuda bude bolji ovi ce ga marketingom unistiti. Moram da podsetim da Microsoft je u veoma dobrim odnosima sa vecinom firma koje nesto znace u IT svetu tako da ce na jedan ili drugi nacin pobediti.
Sada mozda postoji u drugi razlog za ovakvu ponudu koji nije ekonomski nego politicki, nemoj da zaboravimo da je americka ekonomija usla u malu krizu pa je mozda ova ponuda samo deo neke politicke igre. Vreme ce pokazati svoje :)
[ Laki_Gen @ 02.02.2008. 14:33 ] @
Teško da je politicka odluka, koliko to može realno da pomogne usa economy? Vrlo malo ili nimalo.
Sa druge strane imate vjest o smanjenju novh radnih mjesta za nekih 20k. Takođe bi neko i MS-u morao da nadoknadi štetu.
[ askaratazor @ 02.02.2008. 15:44 ] @
Ma dajte ljudi sta vam je, to je bre pranje para...

Poenta je sto Microsoft hoce da ubaci u novu Vistu mogucnost pretrazivanja samo pomocu Yahoo pretrazivaca, a da blokira Google..
[ srlexic @ 02.02.2008. 17:43 ] @
Zaista bih voleo da čujem analitička mišljenja o navedenoj temi, prethodna i slične poruke zaista ne razumem čemu služe, što generalno smanjuje kvalitet diskusija na ovom Forumu.

Prvo, mislim da će, ukoliko regulatorna komisija odobri akviziciju, Microsoft-u uspeti da preuzme Yahoo! U isto vreme prošle godine, kada je Yahoo! takođe podneo slabije rezultate nego što se očekivalo, Microsoft je poslao sličnu, mnogo nižu koju je menadžment Yahoo!-a ocenio kao ''smešnu''. MSFT je verovatno, posle ponovna četiri kvartala loših rezultata Yahoo!-a, ocenio da bi sada mogao da pridobije glasove akcionara, što mislim da će mu i uspeti.

U pogledu konkurencije Yahoo!-a i Google-a, mislim da su potpuno dve različite e-business filozofije - u prvom slučaju se radi o klasičnom portalskom upravljanju web servisima, dok je kod GOOG-a prisutno stihijsko otvaranje web servisa, da bi se pojedinačno povećavala vrednost kompanije (koja inače većinu profita ostvaruje samo zahvaljujući CPC-oglašavanju). Na domaćem tržištu, Yahoo! je mnogo jači brend od samog Google-a, na tržištu email servisa, Yahoo! drži oko 40% tržišta, dok Google tek 8%, još je izraženija razlika u oblasti online mapa, a da ne govorim o mnogo slabijim prihodima od ostalih servisa Google-a (Google Docs i sl.). Takođe, Google već nekoliko godina ne uspeva značajnije da uđe na najveće online tržište, Kinu, dok je Yahoo! već ušao u Baidu, a očekuje se da će i u Alibabu. U Japanu, Yahoo! Japan je apsolutni lider.

Zbog svih ovih stvari, mislim da nije uopšte čudna premija od 62% iznad trenutne vrednosti cene deonica Yahoo!-a.
[ Laki_Gen @ 02.02.2008. 18:21 ] @
Citat:
srlexic:
Zbog svih ovih stvari, mislim da nije uopšte čudna premija od 62% iznad trenutne vrednosti cene deonica Yahoo!-a.


Meni je čudno da neko nudi 20 milijardi USD više nego što realno vredi, bez obzira na to što Yahoo već jeste (cjena mu je na berzi ekvivalentna tome šta ima).
Koja je filozofija u MS-u, videćemo ako dođe do preuzimanja. Zbog čega im je uopšte stalo da ga sad preuzmu i po tolikoj cjeni, tek ćemo videti.
[ Stranger2 @ 02.02.2008. 18:43 ] @
Citat:
Mislim da ipak nece biti da je tako - Menadzerski tim Yahoo!-a je u prvom kvartalu 2007-me imao neku drugu pricu o profitu i planovima za 2007 (cak je i bord direktora uljudno odbio Microsoftovu ponudu prosle godine zbog predvidjanja zarade). Kao sto je poznato, 2007-ma godina je bila prilicno katastrofalna za Yahoo jer vrednost akcija pala sa $35 na $19

Svejedno, ovi podaci su nedovoljni za zakljucak da je Yahoo neuspesna firma. Jedna od osnovnih stvari kod ozbiljnih ulaganja u dionice je da se posmatra duzi period unazad a ne samo poslednja godina. isto tako pri planiranju buducih investicija se ne planira uspeh samo za sledecu godinu vec za mnogo duzi period.
Citat:
mozda je Yahoo! imao uspehe u nekim segmentima trzista ali je to nedovoljno za uspeh cele kompanije (profit), a ono sto zanima investitore je net. profit a ne uspeh na pojedinacnim segmentima.

Da ali investitore zanima ne samo profit jedne pojedinacne godine vec na mnogo duzi period. Osim toga ulagaci prave portfolio (ulaganja u razne firme i regione) svojih ulaganja bas zato da bi smanjili rizik jer je sasvim normalno da pojedina firma ili ekonomski sektor (ili regija) u pojedinim godinama podbaci. Ne postoji takva firma koja svake godine pravi potpuno jednak rezultat. Oscilacije su normalne i veliki investitori su uglavnom hladni u vezi toga.
Citat:
Bas zbog toga sto nisu ispunili ocekivanja su dosli do toga da budu kupljeni od MSFT-a.

To se ne mora tumaciti kao dokaz neuspeha yahooa. Sam interes microsofta za yahoo i cena koju nude moze biti bas kompliment. Mozda microsoft smatra da je u googleovom segmentu nemoguce konkurisanjem postici nesto znacajno pa zato i cilja na Yahoo tj. na druge trzisne segmente gde je konkurentnost ostvarivija.

[Ovu poruku je menjao Stranger2 dana 02.02.2008. u 20:12 GMT+1]
[ labicko1 @ 02.02.2008. 19:19 ] @
Citat:
Laki_Gen: Teško da je politicka odluka, koliko to može realno da pomogne usa economy? Vrlo malo ili nimalo.
Sa druge strane imate vjest o smanjenju novh radnih mjesta za nekih 20k. Takođe bi neko i MS-u morao da nadoknadi štetu.


Pa ja se secam da pred izbore kada je Bus dosao na vlast napumpane vrednost akcija jedne velike firme mislim da se zove ENRON koja ja vema velikim svotama podrzavala Busa. Sada se ponovo blize izbori pa me nista vise ovako nebi iznenadilo.
Kolko je meni poznato za Dot Com Bubble su poprilicno krivi politicari koji su videli gde to ide a nisu nista uradili da sprece.

Ovo moje i nemora da bude tacno, samo je jedno razmisljane o svetu gde se tako velike pare ne pomeraju bez politicara :)
[ srlexic @ 02.02.2008. 19:49 ] @
Iako su političari upleteni u sve, mislim da u ovoj slučaju zaista nema veze s ovom potencijalnom akvizicijom. U slučajevima koje pominješ, obično budu pumpane deonice energetskih ili naftnih kompanija, kao i slučaju (propalog) Enrona.

U mom prethodnom postu, namerno nisam hteo da komentarišem MSFT jer će verovatno narednih nedelja morati da obrazlože, šta bi uradili sa dva velika portala MSN-om i Yahoo!-om, u slučaju akvizicije. U drugoj polovini prošle godine, vidljivo je ulaganje u user-generated-content web servise, ali organski rast broja posetilaca i dalje stagnira. Uz odlične entertainment sadržaje Yahoo!-a, mogao bi se konačno pokrenuti u pozitivnom pravcu, dok ostali web servisi ne zavređuju posebnu pažnju.
[ Ilic Igor @ 02.02.2008. 22:17 ] @
Menadzerski tim Yahoo!-a je toliko loš da je MS ponudio pravu sitnicu, mnogo su loše odradili posao, bar da su meni jedno 2 takva menađžera.
Ne zaboravite da se najbolji Nokia model n95 reklamirao bas sa yahoo pretraživačem, a sada MS čačka mečku.
Moje skromno mišljenje je da od kupovine nema ništa (mada ne mora da znači), čas bi to oni kupili da hoće ne bi mnogo talasali.
Ovo mi liči na dizanje iz mrtvih što se tiče pretraživača, od googla nema kvalitetnijeg trenutno.
Izgleda da je yahoo uzeo "povoljan stanbeni kredit" i rešio da poljulja google, dugo su pokušavali ali tiho.
Miriše mi ova godina na borbu pretraživačkih divova, googl se uspavao (bar tako izgleda), a to se čekalo od strane yahoo-a.
Ovogodišnji (>)internet hit biće "The show must go on".
Da li je neko rekao kokice?
[ Laki_Gen @ 02.02.2008. 22:32 ] @
Meni se ipak cini da ce biti kupovine. MS akcije padaju, YAH rastu za 50%!!!
Pripreme su pocele. Tesko da ce biti ono, samo smo se salili (ete igrala se deca). Ako se desi bice vrlo skoro. Sada MS ponuda nije vise 46 vec je pala na
41 milijardu poslje pada vrednosti njihovih akcija (jedan dio bi platili sopstvenim akcijama). Bice zanimljivo...
[ Ilic Igor @ 02.02.2008. 23:20 ] @
Šta kažete na zavadi pa vladaj?
Da ne zapeva live.com "we are the champions".
[ cokeI @ 03.02.2008. 02:29 ] @
Situacija je vrela, pazi Microsot-u koji je inace mnogo jak, ne pada na pamet da se takmici sa Google-om koji je u punoj snazi, a Yahoo vec odavno vise nije ni mogao da se mesa u trku, ali ptanje je koliki je u stvari postao Google da Microsoft mora da se umeasa da ga ovaj ne bi zgazio?
[ osmania @ 03.02.2008. 08:06 ] @
Ja citajuci ovde ovaj forum u biti ovu temu dosao sam na tu misao da pola ljudi ovde tako reci hvali google koji je kao neki jadnik koji hoce da ga proguta velika ajkula microsoft.
Eh pazi sada pogledamo realnost skoro 60 posto drzi google a res se dijeli na sta i kako se dijeli. Ja mislim da bi bilo cak najbolje da Microsoft kupi Yahoo bas zbog toga da ne puno postane google jak a znamo sta sila cini od covjeka. Tako reci da se google malo okrene korisnicima ledja i pocne budali. Zato neka nas MS kup yahoo pa da idemo dalje imamo 2 velike kompanije koje se bore za ostale ja nikada nisam cuo dok nisam vidio na TV kao AOL (cuo sam ali nikada ni posjetio stranicu) ili jos neke luserske. MS ima kes a od toga zivi Ameri u biti od toga oni ratuju tako da se njima najvise isplati. Bice ludilo brale...
[ jmarko2002 @ 03.02.2008. 09:47 ] @
"Poenta je sto Microsoft hoce da ubaci u novu Vistu mogucnost pretrazivanja samo pomocu Yahoo pretrazivaca, a da blokira Google.."

Ne verujem da ce blokirati Google, jer bi posle toga sigurno Google pokrenuo parnicu protiv Microsoft-a za monopol i tu bi sigurno dobio. Ali ce zato programski resiti dosta bolje pretrazivanje i mnogo drugih stvari preko Yahoo-a.
[ calimero @ 03.02.2008. 12:05 ] @
interesantno...

i Microsoft i Google su danas bez konkurencije: ono sto je nekada Microsoft bio na desktopu to je danas Google na web-u (skoro) - dakle monopolisti.

E sad - ako se malo dublje pogleda jasno se moze videti koliko je stete Microsoft napravio globalno za vreme postojanja (koristeci standarde koje u potpunosti kontrolise) a koliko je Google napravio stete. Ja ne mogu da zamerim ni jednoj stvari koju je Google do sada uradio dok za M$ mogu napisati kilometre teksta...

Ja glasam za Google jer su posteno krenuli od pocetka i tako nastavili do danas :)

Takodje ne bih zaboravio ni Adobe koji je kupovinom Macromedije DOBRO zagazio u web vode (alfu i omegu buducnosti)

- u proslom broju nemackog c't magazina su opisali su 9 sajtova za arhiviranje i pustanje vase muzicke kolekcije link - gde god bili vasa muzika je sa vama ;)

desktop sve vise gubi na znacaju - klijent/server se vraca na valika vrata - to zna i microsoft a google je, kako se meni cini, danas u velikoj prednosti na tom polju. Microsoft ulaze u buducnost i pokusava da smanji taj jaz.
[ Sale_123 @ 03.02.2008. 13:55 ] @
Citat:
E sad - ako se malo dublje pogleda jasno se moze videti koliko je stete Microsoft napravio globalno za vreme postojanja (koristeci standarde koje u potpunosti kontrolise) a koliko je Google napravio stete. Ja ne mogu da zamerim ni jednoj stvari koju je Google do sada uradio dok za M$ mogu napisati kilometre teksta...

Ja glasam za Google jer su posteno krenuli od pocetka i tako nastavili do danas :)


Apsolutno se slazem!
[ Ivan Dimkovic @ 03.02.2008. 15:33 ] @
Treba obratiti paznju na par stvari:

- Po svemu sudeci, ovaj merger ce proci U.S. legalnu analizu. Evropljani su najavili detaljnu analizu ali je izgleda konsenzus medju legalnim ekspertima da ovde ima malo toga sto bi zapravo sprecilo ovaj merger

- Takodje, po svemu sudeci, Yahoo! board direktora ce prihvatiti ovaj merger - zbog par stvari:

* Trziste je vec reklo svoje, skok akcija sa $19 na $30 je nesto preko cega je jako tesko preci

* Po pravilu, Bord Direktora mora raditi ono sto je u najboljem interesu investitora - ako se pogleda predhodna recenica, vise je nego jasno gde je taj interes :)

* Inace, sam tajming koji je Microsoft izabrao je savrsen - losa godina Yahoo-a i ova ponuda su stvorili bukvalno "ponudu koju je nemoguce odbiti" pa je sa pravom moguce ovaj dil zvati hostilnim

Sto se dalje strategije Microsofta tice, ocigledno je da je advertising "way to go", posto je Microsoft pre Yahoo!-a kupio firmu aQantive u Maju za 6 milijardi dolara - vrlo verovatno ce Microsoft i Yahoo udruziti snage u tom segmentu trzista ponajvise, a to je bas ono sto Google-u donosi najvise profita.

Inace moje licno misljenje je da je ovaj dil dobar za industriju zbog par stvari:

- Prvo, dobar je za eknomsku klimu u toku recesije - Microsoftov potez je izazvao niz pozitivnih desavanja na berzi, jer "merger" signalizira da je firma u fazi kada ocekuje dobar finansijski period - mergeri se ne rade ako firma ocekuje s***** :)

- Drugo, dobar je za samo IT trziste - Google je skoro apsolutni monopolista u domenu internet pretrage i reklama. Jos jedan jak igrac (sto nisu bili ni Microsoft a ni Yahoo sami za sebe) ce svakako uneti mnogo prednosti za same oglasivace kao i dosta nove konkurencije u servisima

Inace ideje da je ovaj deal politicki su smesne, pogotovu sto je poredjenje sa Enronom fatalno pogresno (Enron je firma koja je sama stvarala krizu na energetskom trzistu kako bi pumpala cene, a za to je morala imati dosta politickih veza) - IT je daleko od U.S. mainstream politike.
[ Ironhide @ 03.02.2008. 15:40 ] @
Citat:
calimero: i Microsoft i Google su danas bez konkurencije: ono sto je nekada Microsoft bio na desktopu to je danas Google na web-u (skoro) - dakle monopolisti.


Google je sve samo nije monopolista na netu!

Tebe Google ne prisiljava ninašta, svi njegovi (90%) proizvodi su uglavnom besplatni, ti pored Googla imaš milijardu i jednu alternativu, što za pregledavanje slika, što za Mapiranje, što za mejl (ovo pogotovu), što za bilo šta drugo na ovom svetu što je besplatno.
[ zoxy @ 03.02.2008. 15:44 ] @
Razlika postoji, google me ne ucenjuje da mu dam para:)
[ calimero @ 03.02.2008. 15:55 ] @
Citat:
Ironhide: Google je sve samo nije monopolista na netu!


onda sam se pogresno izrazio: mislio sam da je na internetu jednako velik kao microsoft na desktop-u ;)
[ Ironhide @ 03.02.2008. 16:37 ] @
E tako je već ispravnije napisano/rečeno ;)
[ windows_zakon @ 03.02.2008. 23:32 ] @
Bolje jedan koji skace 2 metra, nego dvojica po metar.

Microsoft da je imao 'tehnologiju' kojom ce da pobije googleov kvalitet usluga, on bi to uradio sa svojim dosadasnjim proizvodima. Yahoo - ista prica.

U stvari, MS ce da kupi gomilu korisnika yahoo-a, ali po nekoj logici, kako vrijeme prolazi, zbog dominacije google-a iz aspekta kvalitete, google ce i dalje da bude dominantan. Naravno, osim ako MS napravi nesto bolje, i ako cisto sumnjam da ce to da se desi -- pogledati gore.
[ Jbyn4e @ 04.02.2008. 08:51 ] @
Malo smeha na ovu temu...

http://php.dzone.com/news/microsoft-and-yahoo-real-story

Vredi procitati. Bar ja mislim.
[ Andrej013 @ 04.02.2008. 13:32 ] @
evo sta domaci mediji imaju da kazu na ovo:


"Yahoo" i "Google" zajedno protiv ponude "Microsofta"?


Američki Internet pretraživač "Yahoo" mogao bi da uzme u razmatranje sklapanje strateškog saveza sa domaćim konkurentom "Google-om" kako bi izbegao ponudu američkog softverskog giganta "Microsoft-a" za preuzimanje.

"Microsoft" je u petak objavio ponudu za kupovinu "Yahoo-a" za 44,6 milijardi dolara (30 milijardi evra) u gotovini i akcijama, što "Yahoo" smatra malim iznosom.
Partnerstvo s "Google-om" bi, međutim, omogućilo kompaniji "Yahoo" da koristi usluge "Google"za Internet pretraživanje.

Prema podacima američke kompanije "comScore", koja se bavi istraživanjem Internet tržišta, "Google" drži 77 odsto tržišta Internet pretraživanja, "Yahoo" 16 odsto, a "Microsoft" 3,7 odsto.
"Yahoo" je objavio i otpuštanje 1.000 zaposlenih (oko osam odsto radne snage), kako bi poboljšao poslovanje, prenela je agencija Rojters.


izvor: www.blic.co.yu
[ Ivan Dimkovic @ 04.02.2008. 13:58 ] @
Kupovina Yahoo-a od strane Google-a je jako malo verovatna - i verovatno bi analiza od strane anti-monopolskih tela bila jos gadnija nego u slucaju Microsoftove kupovine. Pre bi se desilo da Yahoo dobije ponudu od neke medijske kuce i sl..

Mada, istini za volju - mnogi analiticari smatraju da je Microsoft vrlo precenio Yahoo, verovatno zato sto im trebaju njihovi korisnici kao i trziste - cisto sumnjam da bi Google bio tako sirokih ruku, pogotovu sada kada im padaju akcije i kada su na Street-u nezadovoljni njihovim ucinkom.
[ Apatrid @ 04.02.2008. 16:10 ] @
Citat:
[url=/p1848029]Mada, istini za volju - mnogi analiticari smatraju da je Microsoft vrlo precenio Yahoo, verovatno zato sto im trebaju njihovi korisnici kao i trziste - cisto sumnjam da bi Google bio tako sirokih ruku, pogotovu sada kada im padaju akcije i kada su na Street-u nezadovoljni njihovim ucinkom.


To sa korisnicima i tržištem je poprilično interesantan aspekt ove priče. Dosad, ako se ne varam, sve MSFT trgovine su bile da se kupi tehnologija, koja je odmah poslije kupovine integrisana u MSFT vode i na taj način veoma brzo izgubila prethodni identitet. Ovo je drugačije.

Ti Yahoo korisnici... su to ne zato što ne postoji MSFT alternativa, nego zato što im je po volji bilo baš to što Yahoo nudi. A prekrivanja ima, počevši od messenger-a, preko mail-a, tjeraj dalje.

Što ja pratim vijesti, najveće pitanje je što će se desiti sa Yahoo servisima i Yahoo identitetom. Nešto sumnjam da će MSFT ubiti Hotmail ili messenger, a utepavanje Yahoo ekvivalenata može da bude kontraproduktivno. Ostavljanje Yahoo po strani, da funkcioniše kao odvojena firma, takođe ne ide, Yahoo očigledno ima problema.

Meni je interesantnije kako će MSFT da "sažvaće" ovu kupovinu. Čini mi se da bi lako moglo da se obdesi da se zagrcnu.
[ boki @ 04.02.2008. 18:48 ] @
Meni se cini (bar je tako kod nas) da yahoo drzi uglavnom manje racunarski obrazovane korisnike.
Mislim da microsoft ovom kupovinom upravo oce da pokupi ove korisnike koji nisu preterano zahtveni i jako tesko menjaju service providere pre nego sto odu kod google-a.

Ovo definitivno nije kupovina zbog tehnologija, mislim sta yahoo ima a da msft nema...
[ Buum @ 05.02.2008. 00:48 ] @
Microsoft želi da se uključi u trku po pitanju online oglašavanja. Google trenutno dominira tim tržištem koje je samo u US prošle godine vredelo preko 20 milijardi dolara.

Zašto Yahoo?
Zato što ima sadržaj, veliku bazu korisnika i prepoznatljiv brend. Ako se u obzir uzme i nedavna kupovina kompanije aQuantive za koju je Microsoft iskeširao 6 milijardi dolara, stvari postaju jasne kao 1 i 1.

Zašto sad?
Zato što je Yahoo imao očajnu prošlu godinu i vrednost akcija im je značajno pala. U ovom trenutku 44,6 milijardi dolara izgleda kao super darežljiva ponuda, a do pre par godina bi tako nešto izgledalo kao ozbiljno potcenjivanje Yahooa. Sada ispada da ih MS vadi iz go*ana, što i nije daleko od istine.
[ Stranger2 @ 05.02.2008. 01:21 ] @
Citat:
najveće pitanje je što će se desiti sa Yahoo servisima i Yahoo identitetom.

Bilo bi glupo platiti toliki novac samo da bi upokojli brend koji postoji od pocetka perioda popularnosti interneta. To bi bilo protivno svim marketingskim saznanjima.
Mozda microsoft (svestan velikog broja ljudi koji ne vole microsoft brend) menja svoju poslovnu politiku u pravcu nastupa sa vise brendova. Znaci portfolio brendova. To je u stvari logicno ali s obzirom da microsoft vec odavno d**a cak i svoje korisnike nikad se ne zna.
Citat:
Ostavljanje Yahoo po strani, da funkcioniše kao odvojena firma, takođe ne ide, Yahoo očigledno ima problema.
Ogromne firme su u svakom slucaju organizovane tako decentralizovano kao da su u pitanju vise odvojenih. Tako da nije sporno da ce sadasnji Yahoo funkcionisati kao odvojena jedinica.
S druge strane brend Yahoo kao i svaki brend nije zavistan od vlasnika. Vlasnik se ne mora zvati Yahoo a ni korisnici ne moraju znati kako se vlasnik brenda zove. Takodje vlasnik moze istovremeno biti vlasnik jos mnogim drugim brendovima.
Citat:
Meni se cini (bar je tako kod nas) da yahoo drzi uglavnom manje racunarski obrazovane korisnike.

da je tako onda bi Yahoo bio vodeci po broju korisnika
i Yahoo i Google izmedju ostalog ciljaju na ljude sa jednostavnijim potrebama. Uporedi na primer koliko su jednostavnije koncipirani usluge Google Mail i Yahoo Mail od funkcija Microsoft Office Outlook-a...
[ boki @ 05.02.2008. 01:41 ] @
Citat:
da je tako onda bi Yahoo bio vodeci po broju korisnika


Kod nas za mail servise i jeste. Mislim da je i u svetu bolji od gmail-a.
[ Ivan Dimkovic @ 05.02.2008. 08:05 ] @
Citat:
Apatrid
To sa korisnicima i tržištem je poprilično interesantan aspekt ove priče. Dosad, ako se ne varam, sve MSFT trgovine su bile da se kupi tehnologija, koja je odmah poslije kupovine integrisana u MSFT vode i na taj način veoma brzo izgubila prethodni identitet. Ovo je drugačije.


Ja mislim da je razlog ove kupovine pre svega totalna opsednutost Microsoftovog CEO-a Balmera ubijanjem Google-a koja traje vec nekoliko godina. Microsoft ima veliki problem da definise sebe i strategiju u vreme kada njihovi mali Topcideri za stampanje novca nisu vise nesto sto je dovoljno sexy. Mada, tragedija je da firma sa najvecim budzetom za R&D na svetu nije u stanju da sama definise nesto novo.

Bas je problem u tome sto ce ovo biti jako neprirodan merger - Microsoft i Yahoo su potpuno drugacije kompanije, sa drugacijim kulturama, drugacijom tehnologijom - mislim da ce ovaj posao doneti dosta posla ljudima ispod Balmera, jer treba naci optimalni modus spajanja - sta od tehnologija ostaviti, sta integrisati u Microsoftova resenja i sl..

U svakom slucaju, ono sto je sigurno - ovim spajanjem nece nastati nista revolucionarno, vec eventualno jaci konkurent Google-u i to je to.
[ calimero @ 05.02.2008. 08:50 ] @
Citat:
boki: Kod nas za mail servise i jeste. Mislim da je i u svetu bolji od gmail-a.


evo jedna mala razlika izmdju Yahoo-a i Googla:

na Yahoo sam morao da platim, cini mi se 20$/godisnje, da bi mi omogucili forwardovanje/pop3 email-a na Google.

Forwardovanje/pop3/imap na Googlu je besplatan.
[ ventura @ 05.02.2008. 09:05 ] @
Citat:
calimero: evo jedna mala razlika izmdju Yahoo-a i Googla:

na Yahoo sam morao da platim, cini mi se 20$/godisnje, da bi mi omogucili forwardovanje/pop3 email-a na Google.

Forwardovanje/pop3/imap na Googlu je besplatan.


Ja ću ti skrenuti pažnju na razliku između Yahoo-a i Googla. Kod Yahooa ti znaš da besplatno možeš da koristiš neke usluge a da se neke napredne opcije plaćaju. Google se na drugu stranu reklamira na sva zvona da je sve besplatno, pa onda onaj slogan koji im i dan danas stoji "Over 6390.265989 megabytes (and counting) of free storage so you'll never need to delete another message."

Međutim, ja došao do limita, pa sam neko vreme brisao poruke, pa sam onda od Googla dobio informaciju - plati, i ne treba više nikad da brišeš svoje poruke... I platio sam istih tih 20 dolara kao i ti na yahoo, međutim google ih je uzeo na veoma šupački način:

[ calimero @ 05.02.2008. 09:48 ] @
mislis platio si 20$ i dobio 6GB koje si vec imao?!?!!

pa jesi li se zalio??
[ ventura @ 05.02.2008. 12:17 ] @
Tada je bilo oko 3GB prostora... Ja platio da mi dodaju još 6GB, pa su tek nakon toga povećali na 6GB storage... tako da mi sad piše:

Storage:
5.2 GB (32%) of 16.2 GB - Manage or Upgrade

Sad tek vidim da su mi tih plaćenih 6gb pretvorili u 10, ali svejedno iskorišćenost je 0, evo i screenshot:Poenta je što je Google na kvarno naplatio pare nakon što je klijente privukao sloganom "unlimited email storage" i "neve have to delete emails", što se očigledno pokazala kao netačna tvrdnja
[ Stranger2 @ 05.02.2008. 12:25 ] @
nedavno sam citao da su neki korisnici gmaila izgubili sav sadrzaj inbox-a.
evi linkovi:
http://pcworld.about.com/od/em...ppearing-Gmail-messages-ba.htm
http://groups.google.com/group...6fb2ca342e5fe/80e3a3c44d6041fa
[ ventura @ 05.02.2008. 12:28 ] @
Pa ima gomila tih slučajeva... Da nestane inbox, da ti nepovratno obrišu account, da ti nestanu neke poruke...
[ momsab @ 05.02.2008. 12:53 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ja mislim da je razlog ove kupovine pre svega totalna opsednutost Microsoftovog CEO-a Balmera ubijanjem Google-a koja traje vec nekoliko godina. Microsoft ima veliki problem da definise sebe i strategiju u vreme kada njihovi mali Topcideri za stampanje novca nisu vise nesto sto je dovoljno sexy. Mada, tragedija je da firma sa najvecim budzetom za R&D na svetu nije u stanju da sama definise nesto novo.
ovo me je podsetilo na intervju u B92-Tehnopolisu (decembar 2006.)
Citat:
U ovom momentu dosta napora se ulaže u to da se Google prestigne u tehnologijama pretraživanja podataka. Naš razvojni centar je deo tog širokog fronta takmičenja sa Googleom na polju search tehnologije. Nimalo ne potcenjujem Google, ali verujem da ćemo u nekoliko narednih godina uspeti da preotmemo prestiž od njih na tom polju. Ovo je verovatno jedan od najvećih izazova koji je Microsoft imao u svojoj istoriji.
oce to u snovima :D
[ Stranger2 @ 05.02.2008. 13:13 ] @
Kao sto rekoh cena dionica osciluje i mora se posmatrati kroz duzi period

Jucerasnja cena Yahoo dionica je ponovo blizu 30 dolara

Evo grafika o kretanju cene zadnjih 12 meseci


Sa slike se vidi da je cena u dva navrata isla nadole i u dva navrata isla nagore. Kada bi veliki investitori obracali paznju na to dobijali bi srcani udar nekoliko puta svake godine.

[Ovu poruku je menjao Stranger2 dana 05.02.2008. u 14:25 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Stranger2 dana 05.02.2008. u 14:26 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Stranger2 dana 05.02.2008. u 14:27 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 05.02.2008. 13:50 ] @
Pa cena Yahoo akcija ce plivati oko $30 zato sto je to grubo vrednost po akciji koju je Microsoft ponudio - to nije nikakav neocekivani skok vec normalna re-valuacija firme kada postoji vise nego verovatna mogucnost da bude prodata iznad nekadasnje trzisne cene - sada je nova trzisna cena Yahoo-a bas ona koju Microsoft nudi :)

Pre nego sto je objavljena ponuda, Yahoo akcije su bile oko $19 i tesko da bi se popele do $30 preko noci.

Oscilacije od +/- nekoliko % tokom dana su sasvim normalna stvar, i niko ne dobija srcani udar zbog njih. Medjutim skok od 60% je ipak nesto drugo - verujem da je mnogima ipak zaigralo srce kada je Microsoft objavio nameru ;-)
[ Stranger2 @ 05.02.2008. 15:29 ] @
Iz grafika se vidi da je u zadnjih 12 meseci cena u proseku bila izmedju 25 i 30 dolara. Period u kojem je cena bila ispod 20 dolara je trajao samo nekoliko dana. Pred kraj septembra je cena u isto toliko dugom preiodu bila iznad 30 dolara.
Nije vidljiv nikakav razlog zbog kojeg bi period u kojem je cena bila 19 $ relevantniji za procenu vrednosti Yahoo-a od perioda (jednakog trajanja) u kojem je cena bila iznad 30 $.
Razlog da nekome zapadne za oko samo najniza tacka u grafiku moze biti u tome da jednostavno neko ne voli Yahoo ali to nema mnogo veze sa finansijama zar ne.
[ Ivan Dimkovic @ 05.02.2008. 16:00 ] @
Stranger2,

Mislim da se mi ipak ne razumemo najbolje. Probacu da objasnim, elem postoji jednostavna, da kazem "seljacka" metoda da se vidi da kompaniji ne ide OK - a to je poredjenje poslovanja kompanije sa indeksom na kome se kompanija nalazi, a to je u slucaju Yahoo!-a NASDAQ:

Recimo, evo jednog grafika:Sta nam govori ovaj grafik?

Govori nam da je u proslih dve godine, Yahoo vecinu vremena proveo u relativnom padu u odnosu na NASDAQ indeks - sto obicno znaci da kompanija posluje losije od proseka NASDAQ kompanija. To, u slucaju kompanija velicine Yahoo-a ne moze nikako biti dobro, jer to znaci da gube svoju poziciju na trzistu.

Da koristim tvoje reci - skokovi i padovi u toku godine ne moraju znaciti "srcani udar" za velike investitore, ali ako ti kompanija vec 2 godine gubi u odnosu na prosek kompanija u tom sektoru (NASDAQ u ovom slucaju), to je vec razlog za malo vecu brigu. Ima tu jos jedan zez - a to je da su vecina investitora ogromne finansijske institucije, a ne pojedinci - koje ulazu u gomilu kompanija na indeksu. Ti obicno prvi provale da kompanija ne "pobedjuje" indeks duze vreme i pogodi sta rade - prodaju akcije sto pre, sto znaci - dalji pad... Nikako dobro.

Obrati paznju da jos nismo uopste uzeli neke druge faktore rizika, te sirenje konkurencije - sto svakako ne moze da se odnosi dobro na prognozirani profit.

A evo sada jedan drugi primer, kada kompanija "pobedjuje" indeks:Pogadjas, u pitanju je Microsoft - kao sto se vidi, kompanija je vecinu vremena u iste te dve godine bila ili u korelaciji sa NASDAQ-om ili u relativnom dobitku u odnosu na NASDAQ - sto je obicno jako dobar znak, da kompanija posluje bolje od proseka. Jos ako je kompanija jako velika i duze na berzi, to znaci da je u vrlo zdravom stanju.

Dakle, nema ovde nikakve ljubavi ili mrznje prema Yahoo-u, posto slike govore vise od hiljadu reci.

Na kraju krajeva - da im ide dobro, ne bi ni bili laki plen za "hostile takeover" kakva je ova Microsoftova akcija.


[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 05.02.2008. u 17:10 GMT+1]
[ Stranger2 @ 05.02.2008. 18:33 ] @
ovo zvuci bolje od tvojih dosadasnjih argumenata.
ipak imam par primedbi:
Citat:
poredjenje poslovanja kompanije sa indeksom na kome se kompanija nalazi, a to je u slucaju Yahoo!-a NASDAQ

nasdaq je uzasno sirok pojam. Yahoo cini samo mrvicu oblasti koju nasdaq obuhvata. Na primer samo microsoft nastupa i drzi ogromne udele na trzistima na kojima Yahoo nikada nije ni zakoracio. Zato ni malo ne iznenadjuje da se grafik Yahoo-a ne podudara sa nasdaq-om...

ipak za neiskusne investitore bolje je i ovo da posmatraju nego da citaju dramaticne tekstove (u novinama za siroke mase).

Citat:
jer to znaci da gube svoju poziciju na trzistu

cak i kad gube ne gube je od strane svih kompanija koji cine nasdaq vec samo od jednog ili dva brenda.

osim toga, gubljenje trzisnog udela ne znaci kraj. Ako se utvrdi da je trzisni segment na kojem se nastupa manji od ocekivanog tada se pristupa drugim aktivnostima na primer: koriguju se strateski ciljevi, smanjuju se kapaciteti i sredstva angazovana u njima... Koliko cujem Yahoo je najavio otpustanje dosta radnika znaci radi na prilagodjavanju realnim uslovima.
Citat:
da im ide dobro, ne bi ni bili laki plen

ipak nisu bas lak plen. microsoft ce mozda morati da pozajmi novac ako dodje do kupovine
http://news.yahoo.com/s/nm/mic...t=AneVuJbTmwgVpyUsnq5lHFoj4OpF
[ Stefan Markic @ 06.02.2008. 11:42 ] @
Citat:
Yahoo Inc would consider a business alliance with Google Inc as one way to rebuff a $44.6 billion takeover proposal by Microsoft

Yahoo management is considering revisiting talks it held with Google several months ago on an alliance as an alternative to Microsoft's bid, that source said. At $31 a share, Yahoo believes the bid undervalues the company


Yahoo may consider Google alliance
[ Ivan Dimkovic @ 06.02.2008. 11:55 ] @
Sto moze biti dobra taktika za dizanje cene, jer:

http://biz.yahoo.com/rb/080206/yahoo_microsoft_bid.html?.v=3

Citat:

Microsoft could raise Yahoo bid, some analysts say
Wednesday February 6, 1:28 am ET

LOS ANGELES (Reuters) - Skeptical investors are trading Yahoo Inc (NasdaqGS:YHOO - News) shares at a 6.5 percent discount to Microsoft Corp's (NasdaqGS:MSFT - News) unofficial offer price, but some Wall Street analysts expect the software giant to raise its bid.

UBS on Tuesday set a price target for Yahoo shares above Microsoft's $31 offer and Citi said a raised Microsoft bid was the most likely of five scenarios it saw for the unfolding drama between the world's largest software company and the ailing Internet star.

Yahoo shares closed on Tuesday at $28.98, more than $2 below the $31 price Microsoft offered last week. Microsoft shares have dropped about 12 percent since that offer was made, potentially cutting the value of the half cash, half stock offer.


[ Catch 22 @ 08.02.2008. 03:49 ] @
Leaked Yahoo memo indicates reticence toward Microsoft bid
[ ljuba.micic @ 09.02.2008. 19:48 ] @
Izgleda da je nesto zapelo ( oko kupovine ):

http://www.eweek.com/c/a/Enter...ahoo-Said-Rejecting-Microsoft/[ Stranger2 @ 10.02.2008. 10:47 ] @
Yahoo Inc.'s board will reject Microsoft Corp.'s $44.6 billion takeover bid after concluding the unsolicited offer undervalues the slumping Internet pioneer, a person familiar with the situation said Saturday.
http://news.yahoo.com/s/ap/mic...t=Arb7Pl6Yn9RK74rAtuF_7ekj4OpF
[ osmania @ 10.02.2008. 13:46 ] @
Citat:
Stranger2: Yahoo Inc.'s board will reject Microsoft Corp.'s $44.6 billion takeover bid after concluding the unsolicited offer undervalues the slumping Internet pioneer, a person familiar with the situation said Saturday.
http://news.yahoo.com/s/ap/mic...t=Arb7Pl6Yn9RK74rAtuF_7ekj4OpF

pa sta hoce Yahoo i ovo im je previse sto im je dao MS vrijede 3 puta manje i jos uvjek padaju...ccc koje budale ali et...
[ cokeI @ 10.02.2008. 17:33 ] @
Nisu budale jer ce tim odbijanjem da zadrze integritet kompanije, a ujedno i da se priblize Google-u u ratu protiv MS-a koji gura nos svuda pa sad oce i njihovo trziste. Tu je bitna jos jedna stvar MS ima proizvode koji su pandan Yahoo-ovim, Live Search, MSN, Hotmail i ljudi iz Yahoo-a bi izgubili posao je sta ce nekome dva managera za mail servis, za ovo za ono MS ce naravo dovesti svoje ljude na te pozicije. Sta ce nekome dva tima za Marketing za mail itd. No kad vec pricam o tome cinjenica je da bi sam Google super bio dobar od toga jer bi u tom slucaju mogao da pokupi najtalentovaije ljude iz Yahoo-a. I naravno kada su celnike MS pitali sta misle o Yahoo proizvodima ovi su rekli pa nista mi imamo bolje!!! Microsoft ima jos alternativnih nacina da kupi Yahoo, ali videcemo razvoj situacije.
[ calimero @ 06.03.2008. 16:53 ] @
i sta bi sa ovim ... ?!?
[ drdrksa @ 07.03.2008. 17:31 ] @


[ calimero @ 09.04.2008. 16:04 ] @
sjajno, ovo se nastavlja... izgleda da M$-u gori pod nogama cim toliko gori od zelje da kupi yahoo...


http://www.downloadsquad.com/2...3-weeks-before-we-get-hostile/


http://arstechnica.com/journal...eeks-to-accept-unsolicited-bid


plus na arstehnici imate jos vesti na ovu temu u poslednja 2-3 dana...
[ calimero @ 17.07.2008. 13:55 ] @
i opet nista!!! :D :D :D :D

kakvi su luzeri ovi u M$-u ! Steve B. je rekao prosli put da nece vise nista nuditi Yahoo-u ali...

http://pcberza.co.yu/news/detail.php?nwId=2663

M$ je bash zapeo da kupi Yahoo, kao da mu od toga buducnost zavisi! :D :D
[ osmania @ 17.07.2008. 18:17 ] @
a jahu sve jeftiniji i jeftiniji a google ne moze ga preuzeti zbog zakona o konkurenciji...
tako da ga jahu pusiii...
google bi davno sve progutao da da vlada ali vlada neda tako da nema shita...

[ calimero @ 17.07.2008. 18:28 ] @
videcemo kako ce da se zavrsi ali fascinantno je koliko je M$ zapeo da kupi Yahoo... imam utisak da im od toga zavisi buducnost koliko su zapeli :D :D :D i koliko se trude da udju na trziste internet-a. Mada i sve da kupe Yahoo - i to ce da sjebu, kao i sve ostalo cega su se dotakli - ako nemaju monopol - nemaju sanse da uspeju tako da ne znam ni sto se trude, pogotovo pored Google-a...
[ Ilic Igor @ 17.07.2008. 22:43 ] @
Citat:
osmania: a jahu sve jeftiniji i jeftiniji a google ne moze ga preuzeti zbog zakona o konkurenciji...
tako da ga jahu pusiii...
google bi davno sve progutao da da vlada ali vlada neda tako da nema shita...


Kakve su sanse da se udruze?
U fazonu yahoo i gmail na jednom nalogu i sl.
[ nemamstan @ 23.04.2018. 23:15 ] @
Pokušam danas da se logujem na yahoo-mail kad:
Citat:
We've updated our Privacy Policy and Terms
AOL and Yahoo have joined to form Oath, part of Verizon. By continuing to use our services, you agree to Oath’s new Terms of Service and Privacy Policy. Changes include the addition of a mutual arbitration clause and class action waiver, which applies to US users and Latin American users outside Brazil.

Citat:
New Privacy and Terms

Yahoo is now part of Oath, the media and tech company behind today’s top news, sports and entertainment sites and apps.

By choosing “I accept” below, you agree to Oath’s new Terms of Service and Privacy Policy. Below is a summary of some of the key updates. To learn more about our approach to privacy, click here.

Itd. itd.

Nisam pristao na nove uslove
ali sam ipak nekako uspeo da dodjem do in-box-a.

Iteresuje me da li je neko pristao na te nove uslove i komentar iz korisničkog ugla
šta je novo, da li ima nekakvih trikova u pogledu prava korišćenja email-a i sl.
[ ademare @ 24.04.2018. 00:44 ] @
Ja sam se bas sad logovao , posle jedno 9 dana i nije trazio nista , ali ima mejl od 19.4 .

Evo sta pise u njemu :

Poštovani korisniče,


U junu prošle godine, Yahoo i AOL su se udružili i postali jedna kompanija, Oath. Sada smo objedinili Uslove korišćenja i Pravilnik o privatnosti koji rukovode našim odnosom sa vama.

Ovi dokumenti objašnjavaju kako Oath i njeni brendovi, kao što je Yahoo Mail, mogu da štite vaše podatke i bezbedno njima upravljaju, kao i da vam pružaju odličan sadržaj i doživljaj.

Novi Uslovi korišćenja i Pravilnik o privatnosti stupaju na snagu 25. maja 2018. Ako nastavite da koristite naše proizvode i usluge 25. maja 2018. ili kasnije, prihvatate nove Uslove korišćenja i naše korišćenje vaših podataka, kao što je navedeno u Pravilniku o privatnosti. Ako ne želite da se novi Uslovi korišćenja i Pravilnik o privatnosti primenjuju na vas, možete odabrati da otkažete nalog i da prestanete da koristite naše usluge pre 25. maja 2018.

Pročitajte Najčešća pitanja da biste se upoznali sa dodatnim detaljima o novim Uslovima korišćenja i Pravilnikom o privatnosti, kao i sa promenama u njima.

Ako imate pitanja ili vam je potrebna dodatna pomoć, pogledajte stranice pomoći.

Hvala vam na neprekidnoj lojalnosti i podršci.

Srdačan pozdrav,
Oath


Znaci ko nastavi posle 25. maja , dana mladosti , prihvatio je nove uslove .
[ Branimir Maksimovic @ 24.04.2018. 01:06 ] @
Meni je stigao mail i imap folder posto pratim preko t-bird-a ali mi u tom mail-u traze eksplicitno da pristanem na nove uslove. Verovatno ako ne pristanem, da ce mi ukinuti nalog...
[ nemamstan @ 24.04.2018. 12:13 ] @
Ja sam nalog otvorio i verifikovao u aprilu ove godine.
Pa ako su se udružili još prošle godne nejasno je zašto nova pravila nisu "upakovali" prilikom registracije?
[ ineve74 @ 24.04.2018. 13:55 ] @
Ja bi samo da se vrati yahoo chat
[ Burgos @ 24.04.2018. 15:38 ] @
Razlog nema nikakve veze sa udruživanjem, iako njihov mejl kaže drugačije, to je samo priča za US raju koja bi se osetila uvređenom kada bi shvatila da evropska regulativa privatnih podataka (GDPR) koja stupa na snagu 25.5.2018. ima ikakve veze sa njima.

https://en.wikipedia.org/wiki/General_Data_Protection_Regulation
[ ademare @ 24.04.2018. 17:41 ] @
U tom mejlu sto su poslali , potrudili su se za one koji znaju samo domaci jezik , pa je i ceo mejl preveden , pristojno , a preveli su i sve sto se tice novih pravila , kao i posebno dokument o privatnosti .

Tako da su pravila podeljena po Regionima !

1. je naravno USA i za njih su jedna pravila, ja to nisam ni citao sve regione , jer sta me briga ono sto se ne odnosi na mene

2. Juzna Amerika , bez Brazila .

3. EU

4 . Evropske drzave van EU i okolina .

Naravno da za drzave iz EU , vaze mnogo povoljniji uslovi , posebno sto se tice privatnosti , u sustini kako su napisali , lokalno zakonodavstvo ima prednost , nad njihovim papirima itd .

Kod nas kao regionu 4 klase , kako se kome zalomi .

Ima nekoliko prilicno Nepovoljnih odredbi , kao da onaj ko je vlasnik naloga , snosi stetu koja moze da nastene nelegalnim aktivnostima , bez obzira da li je on ili neko drugi neovlasceno koristio nalog ! Itd .

Zna se koliko se Srbistan , Postuje i Uvazava u Svetu !
[ ineve74 @ 25.04.2018. 12:19 ] @
Doso i meni taj mail 18.04. i saglasio sam se sa time u mailu i valjda nece da mi trazi opet to.
Al ipak ja bih voleo yahoo chat nazad.