[ invazija @ 01.02.2008. 19:44 ] @
Izvinjavam se ako sam omasio forum ali ovaj mi deluje nekako najprikladnije...

Dao mi drug displej (LCD) od nekog lap-topa (Gericom)... Sad ja ocu da ga povezem na VGA dzek... Gledao sam na netu ali nista nisam nasao zanimljivo...
Pa ako mozete da mi pomognete kako se sepaja itd...
[ JankoNIS @ 01.02.2008. 19:57 ] @
Najverovatnije (95%) neces moci da ga spojis, jer je ono sto formira sliku za taj ekran ostalo integrisano u drugom delu laptopa.
[ majpetance @ 01.02.2008. 21:37 ] @
Kako sto spomna kolegata tesko moze da se izvedi takva kombinacija!Najdobro e da ja zamenis grafickata karta na pc na
koja ima priklucok za displej.Inaku edniot port(VGA) ne e kompatabilen so drugiot za displej.Postojat nekoi resenija so
sodvetni adapteri, no tie se dosta skapi i so tie pari ke kupis dobra graficka i se e reseno!!
[ Nesys @ 01.02.2008. 22:08 ] @
e bas me zainteresira koja e taa graficka karta sto ima konektor na nea za lcd display na laptop?
Osobeno sto na site LCD diplei e razlicen konektorot
Dajmi molimte slika od takva graficka karta ili link za da mozam da ja vidam
[ Majstor Duja @ 02.02.2008. 09:31 ] @
O tome je bas ovde pisano zilion puta i jednostavno nije izvodljivo....
[ majpetance @ 02.02.2008. 14:55 ] @
Se izvinuvam na prethodniot odgovor,mozebi ne bev dovolen jasen ili imam napraveno greska vo pisuvanjeto.Preku den imam
dosta rabota navecer malku internet itn taka sto moze da se napravi i greski vo objasnuvanjeto.Inaku po profesija sum RTV
mexanicar a pretxodnoto prasanje mislam deka e najsodvetno za eksperti po komjuterska texnologija! Spored nekoi eksperti
na razni forumi(jas licno nemam praveno takvi kombinacii i ne znam dali e izvodlivo) standarniot DVI-I conector na grafickata karta so prespojyvanja(pravenje na konventor) go prilagoduvaat na konectorot od LCD displejot.Dali e toa mozno, ne znam
nemam praveno, a ako nekoj znaj na ovaj forum neka napisi ke bidi dosta interesno za diskusija!!
[ Nesys @ 02.02.2008. 16:09 ] @
Kolega so najgolema pocit te sovetuvam da odis na toj forumot kaj sto si go cital toa i slobodno da im pises deka se toa e malku nevozmozno.
Pozdrav
[ gaostolski @ 04.02.2008. 14:19 ] @
kolege ja licno mislim ,a i kolko sam shvatio da debatirate o sasvim razlicnim stvarima.Imeno kolko sam ja shvatio pitanje je bilo kako da se poveze tft(lcd)ekran izvadjen iz lap top kompjutera na standardnu video kartu.Ekran koji se izvadi iz lap-topa uopste nema niti dvi niti vga konektor nego u zavisnosti izvedbe obicno se radi o film provodniku i soodvetnom konektoru za prikljucivanje istog na samu plocu lap-top kompjutera.Tako da kao sto je i u prethodnjim porukama pomenuto dosta toga sto je potrebno da radi taj displej ostaje na samoj ploci lap-top kompjutera,kao i oscilator za napajanje pozadinskog svetla je takodje na samu plocu kompjutera i sl.drajvere.tako da taj ekran moze raditi samo na toj ploci komjutera.Inace pomenuti dvi konektor je izvodljivo adapterom uklucitina standardni vga konektor takvi adapteri postoje i dosta su jeftini(ali u ovom slucaju pomenuti lcd ekran uopste nema takav konektor..
Pozzz.
[ invazija @ 04.02.2008. 18:04 ] @
Citat:
Majstor Duja: O tome je bas ovde pisano zilion puta i jednostavno nije izvodljivo....

ok...

Recite mi da li ima tako neki niskobudzetni displej ko se moze spojiti na grafu?
[ gaostolski @ 05.02.2008. 14:42 ] @
jedino samo novi ili polovni lcd.Jeftinije varijante su ti asus,quart,i sl.koje mozes naci po ceni od oko 120-200eura razume se sve u zavisnosti od dobavljaca