[ Boris Smislov @ 03.02.2008. 13:30 ] @
evo nesto konstruktivno - o 'rendermanu'. radim trenutno u jednoj firmi koja koristi 'renderman' za renderovanje (kazu jedina firma u njemackoj). prema prvim iskustvima 'renderman' je raketa! mos mislit kakav je, kad je cak pocela i maya da mi se svidja zbog 'rendermana'. radi se sa 'renderman for maya', a koriste se i ostali renderman toolovi kao 'slim', 'alfred' i 'it' (Pixar Renderman Studio 1.01). 'rendermanov' displacement je, zna se vec, extremno kvalitetan i brz. koliko znam jedinstven, pixar je strogo patentirao taj pixel-bazirani microdisplacement koji moze bit beskonacno izdetaljiran a pritom blic-brz. dolje sam okacio jedan image gdje sam testirao detaljiranost displacementa. to nije sve. blur distance (DOF) i motion blur je najmanje isto tako monstruozno brz i kvalitetan. moze da se koristi bez bez ikakvih kalkulacija u svrhu ekonomije vremena. ukljucis ga, kao i da nisi. ali ni to nije sve. GI ja ludilo! za GI, ukljucujuci i colorbleeding (znaci ne samo occlusion) cak ne trebas ni raytracing. 'renderman' ima pored raytracing-baziranog GI-a jedan renderman-specificni radiocity fake koji je nevidjeno brz i vjeran realnosti i sto je jos vaznije apsolutno slobodan od flaker-efekata i drugih artefakata. ni to nije sve, kod animacija gde je samo kamera animirana dovoljno je izrenderovati samo jedan frame i ovaj radi tzv. 'brickmap', nesto sto odgovara 'FG-map' mental raya ili vray-ovoj 'irradiance map', ali nije ovisan o poziciji kamere i moze se samo jednim frameom 'reused' za sve framove. sve to nisu udarne prednosti rendermana. prije svega njegova fleksibilnost koja se postize relativno jednostavnim script-jezikom (RIS) ili preko interaktivnog editora za programiranje shadera koji se zove 'slim', je to sto obara s nogu. kod shadiranja prakticki ne postoje granice, sve je moguce. kad poredim 'metal ray' sa 'rendermanom' gdje mu je pola opcija neupotrebljivo i kod najbanalnijih animacija, onda se stvarno moram zapitati kako je moguce da takav software uopste egzistira. vray je dobar..samo kad sretnes rendermana onda vidis koliko je pojam 'dobar' relativan. i jos da nadodam: to sto je 'renderman' turbo renderer ne znaci da ce artist moci da kompenzira odsustvo talenta ;) ![]() |