Pa da ne ulazimo sad u advokaci, razvoj nijednog "zivog" jezika jos nije zavrsen, inace jezik ne bi bio ziv... drugo, php je "PHP Hypertext Preprocessor", i kao takav mu je primarna namena da radi na web serverima sa web aplikacijama, ne kao standalone aplikacija... Mislim, mozes ti limuzinu da nabudzis i koristis je kao terenac, ali to jednostavno nije primarna namena toga...
Tako da iskreno, ne verujem da ce php ikada biti dovoljno dobar i optimizovan za rad sa standalone aplikacijama, jer jednostavno mu to nije svrha. Mislim, 99-100% developera koji unapredjuju php fokusiraju se na njegovu primarnu namenu, te stoga jezik optimizuju i razvijaju u tom pravcu, ne na globalizovanje php-a kao univerzalnog jezika. Tako da se licno ne bih oslanjao da ce php jednog dana biti koriscen za pisanje audio playera (dobrog) ili cega vec...
Tako da, ako ces se baciti na web programe, php je the best po meni, u suprotnom, drzi se c/jave ako to vec znas. Ipak je php scriptni jezik i iako je jak i raste, nije tome namenjen...