|
[ maxa11 @ 08.02.2008. 13:45 ] @
| 1) pre neki dan sam upoređivao Canon S5 i Fuji F31. na Av modu, pri istim podešavanjima, u istim uslovima, oba aparata izračunavaju istu dužinu ekspoziciju.
da li prečnik objektiva ima uticaja na ekspoziciju, tj. da li je sa objektivima većeg prečnika potrebna kraća ekspozicija da bi se dobio isti rezultat kao sa objektivima manjeg prečnika? da li objektiv većeg prečnika u jedinici vremena prikuplja više svetlosti od objektiva manjeg prečnika? nisam imao prilike da uporedim dSLR i kompakt, a živo me interesuje šta bi bilo.
2) da li je LV na Canonu 450D i 40D isti? negde sam naleteo da na 450D prikaz na LCD-u u LV modu reaguje na promene ekspozicije i postoji kontrastni AF. kod 40D u LV modu nema AF, ali šta je sa promenom ekspozicije? kako je uopšte rešen LV na 450D? dodatni CCD ili nešto drugo?
|
[ Zarko Silic @ 08.02.2008. 15:07 ] @
1. Parametri kakve spominjes nisu povezani sa velicinom objektiva, ali se moze desiti da u slicnim uslovima merenjnja rezultati budu drasticno razliciti. To neka te ne zbuni. Ima za to razloga ali nije povezan sa "velicinom" objektiva.
2. Ovo za LV ce se moci precizno reci tek kad aparat dodje u ruke. Na osnovu ovog do sada vidjenog rekao bih da je bolja od 40D ali jos uvek znatno slabija od kompakta.
I ja ga cekam.
[ NShappy @ 08.02.2008. 17:59 ] @
1. To o čemu pričaš nije prečnik objektiva već blenda objektiva. Blenda ti je nešto slično zenici u ljudkom oku. Ok, ima veze pomalo sa "prečnikom" objektiva ali on zavisi i od drugih faktora (veličina senzora, žižna daljina, količina stakla u samom objektivu) pa se ne izražava kao prečnik. Skini sa ove stranice http://www.jarac.net/foto/?nid=140 čkolu fotografije. Tu ti je to najbolje objašnjeno.
2. Da isti je. Koristi se glavni senzor. I oba aparata ispravno mere svetlo i određuju expoziciju u LV modu. Za AF ne znam, nisam pratio.
[ maxa11 @ 11.02.2008. 08:20 ] @
1. nisam mislio na blendu, nego baš na prečnik objektiva. na prečnik prvog spoljašnjeg stakla na objektivu. ovako laički, logično mi je da staklo prečnika 4cm može da skupi više svetlosti od stakla prečnika 2cm, zato što je površina na koju pada svetlost veća. ali izgleda da nije tako...
2. izgleda da najbolje rešenje LV-a ima Sony A300/350.
[ megapyxeltoda @ 11.02.2008. 14:27 ] @
ovako-expozicija jednako otvor blende+potrebno vreme exponiranja(brzina zatvaracha)...mozda bi trebalo uzeti i osetljivost u obzir ali sve preko toga je smeshno...Ne daj Boze da Vas chuje neko sa Fotografske Akademije smejace se ko looood....
No hadj'sad da se vratimo na temu pre toga pretpostavimo da ima smisla diskutovati o tome,uopshte:
mislim prechnik objektiva...?!?pa pod uslovom da oba aparata imaju identichan senzor,identichno merenje svetla,identichnu konstrukciju ne bi li odnos zizna daljina senzor-objektiv bila ista...mozda bi i imalo smisla...ovako...nemama rechi...
[ Zarko Silic @ 11.02.2008. 19:12 ] @
Citat: megapyxeltoda: ...Ne daj Boze da Vas chuje neko sa Fotografske Akademije smejace se ko looood...
Ko da chuje i zbog chega?
[ megapyxeltoda @ 11.02.2008. 20:14 ] @
lepo Ti pishe ko...ne moram da imenujem ali znam da kad pricham sa nekim sa Akademije,koje znam da se smeju kakve se ovde sve teorije mogu chuti...i shto se Ti oseti prozvanim?ako si...i da ne bude opet neshto,ali stvarno se bacim u bedak kad vidim ovakve teme...prvo cutim i chitam i smejem se ali povremeno ne mogu da odolim da chitam takve gluposti kakve se pishu!Pa nek mi brishu poruke ponovo mislim ako je to flame...!?ne nego svi treba da cutimo i slushamo nebuloze?Pa dobro ako neko ovde postuje i ako je ovo podforum digitalni fotoaparati,moze taj neko da se bar malo edukuje...mislim to su osnovne stvari o chemu se ovde pricha-expozicija?Pa onaj ko to ne zna shta je i od chega zavisi pa ne znam shta polemisati dalje!
[ Zarko Silic @ 11.02.2008. 20:36 ] @
Jasno je da izmerena expozicija na ex svetlomeru mora biti jednaka na bilo kom aparatu sa bilo kojim objektivom.
Ne vidim zasto bi se neko tome smejao. Pitanje je postavila osoba koja je htela to da sazna, ili potvrdi svoje znanje.
Sto se gospode sa akademije tice. Ne znam koliko se smeju, ali zanam da bi mogli malo i da se prosvete pa da nasoj deci vec jednom prestanu da truce kako se u savremenoj fotografiji koriste dozne za razvijanje, a u novinarskoj dvorefleksni aparati i da film ima buducnost u Rentgen fotografiji i slicne gluposti.
Ima jedna interesantna tema na ESu koja je netakticno ugasena. (Na zalost licno sam ucestvovao u tome). Naime, Nenad Markovic je uocio jednu vrlo interesantnu pojavu. Procitaj to pazljivo. Pazi, Nenad nije nista izmislio!
Ne verujem da ce ti neko sa Akademoje dati odgovor na ovo Nenadovo pitanje.
http://www.elitesecurity.org/t...on-na-iso-ista-brzina-okidanja
[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 11.02.2008. u 21:59 GMT+1]
[ deus and machina @ 11.02.2008. 20:38 ] @
@ zarsilic
U pitanju je svojevrsni fotografski „sleng”.
Kada se kaže ekspozicija misli se na vreme ekspozicije, kada kažem blenda, misli se na otvor blende. U suštini, ekspozicija je izlaganje fotoosetljive površine određenom svetlu, a blenda je deo objektiva.
[ Zarko Silic @ 11.02.2008. 20:56 ] @
Tako je.
Nekad se pojam expozicija vezivao samo za vreme (1/15, 1/30,.....1/500 itd). To je nepravilno, ali se "odomacio" kao takav.
Ja sam u svom poslednjem postu ovaj izraz koristio u pravom smislu reci. Znaci: expozicija ili parametar snimanja (blenda i vreme).
[ megapyxeltoda @ 11.02.2008. 21:20 ] @
ajde lepo argumentovano da prichamo-jel Ti mozesh da potkrepish to Tvoje mora biti isto izmereno?zashto mora?kad dva senzora pogootov ova dva nisu ista,iste konstrukcije,rezolucije,osetljivosti,niti koriste isti algoritam za merenje svetla...?kako onda kod mene recimo,na bracketingu,zavisi od postavki,od 3-4 snimka bude ne sami jedan,vec 2,nekad i 3 korektno exponitrana...?samo neki vishe odu u jednu stranu histograma neki u drugu...(neki daju akcenat na svetlije neki na tamnije delove)...Onda kako je kod kompakta raspon blende ugl.od 2.8 ili 3.2 pa do 8,npr,a kod DSLRa od objektiva do objektiva ali recimo kit objektivi od 3.5-pa do 22 isto i brzine zatvracha koej su kod kompakta 0d 8,16 sec pa do 1/2000,3200 maximalno,a kod DSLRa od B-pa do 1/8000...i kako bi mogla da daju istu expoziciju kad ce Tui vecina kompakta na auto modu uvek odabrati jednu blendu a DSLR drugu...?Misoim to hje kao da si rekao banalizujem sad ali primera radi da 2 automobila moraju za istu predjenu kilometrazu potroshiti istu kolichinu goriva,iako ne troshe istu vrstu goriva,niti bilo shta...?
A to shto prichash za ljude sa akademije opet prichash ne-argumentovano jer govorish ochito o nekim starijim generacijama-iako ih ima i mladjih naravno zaboga!Jel Ti mozesh da potkrepiish tu tvrdnju koju iznosish?ili samo onako napamet prichash?a osecam da je ovo zadnje... Ijma tu i ljudi koji su mladi i jaaako dobro zanau to shto studiraju,veruj mi...govorim iz lichnog ioskustva...
[ gosha @ 11.02.2008. 21:44 ] @
Citat: megapyxeltoda: ovako-expozicija jednako otvor blende+potrebno vreme exponiranja(brzina zatvaracha)...mozda bi trebalo uzeti i osetljivost u obzir ali sve preko toga je smeshno...
U pravu si. Svakave gluposti se mogu procitati ;)
Poz. Gosha
[ Zarko Silic @ 11.02.2008. 21:48 ] @
Mnogo pitanja si postavio. Deo je vezan za tehniku, a veci deo za tehnologiju. Poneka pitanja nemaju tehnicki dodirnih tacaka. Na prmer: odnos opsega blendi kod dSLRa i kod kompakta.
Tehnicko je pitanje kolicina svetlosti koja ce pri recimo blendi 4 i vremenu 1/125s pri recimo 100ASA osvetliti fotoosetljivi sloj na "pravilan" nacin, a tehnolosko je pitanje kako ce koji proizvodjac to omoguciti da se sa razlicitim konstrukcijama objektiva i aparata, ostvari.
Sto se tice drugog dela vezano za Akademiju. Imao sam uvid u proslogodisnji i pretproslogodisnji nastavni plan i program. Bilo je pozitivnih pomaka, ali nedovoljno. Jos uvek ima bajatih tema i jos uvek studenti uce nesto sto smatram da vise nigde nece susresti. Jos uvek je prevelik akcenat na analogiju. Mislim da oskudevaju u kadrovima. Digitalija im je jos uvek daleka i neopipljiva.
Obradovala bi me cinjenica da to nije tako.
Uostalom proveri. Otprintuj ovo Nenadovo pitanje pa pronadji nekog ko ce na to pitanje odgovoriti.
[ Abdee @ 11.02.2008. 22:06 ] @
Mole se svi vrsni poznavaoci da dobro prouce materiju pre nego sto pocnu o istoj da pisu.
1. Kod nas ne postoji fotografska akademija vec odsek za fotografiju na akademiji umetnosti ili fpu i sl.
2. Smisao studiranja u ustanovi iz tacke br. 1 ovog posta nije upoznavanje u picometar fotografske tehnike vec obrazovanje u jednom skroz drugom smeru. Fotografije studenata pomenutih ustanova najcesce nastaju pomocu opreme kojoj se drkadzije sa raznijeh foruma vrlo jako podsmevaju.
3. Naucite da razlikujete cistu fiziku (otvor blende) i elektriku (merenje svetla). Prvo je kao sto rekoh nepatvorena fizika i zavisi samo i jedino od vrlo egzaktnih brojki a drugo zavisi od vise faktora od kojih neki cesto imaju veze sa proizvodjacem odredjene opreme. PRIMER: ISO100 na Canon aparatima je u stvari ISO125, svetlomeri nekih proizvodjaca su kalibrisani na drugacije vrednosti i td.
[ megapyxeltoda @ 11.02.2008. 22:24 ] @
@Abdee-shvatam ja shta si Ti hteo da kazesh ali shta sam ja drugim rechima rekao?jel tako bitno jel se zove Odsek za fotografiju ili Akademija(tako je poznata kd nas u slengu)?i drugo,buduci da je predmet rasprave expzicija koja se dobija=blenda(otvor blende)+izmereno vreme izlaganja svetlsti(exponiranje)-sad shto je jedno fizika a drugo elektrika u chemu je tu problem?Poenta priche je moja tvrdnja da ne morash uvek dobiti identichnu expoziciju sa 2 dijametralno drukchija aparata e sad dal tu vecu ulogiu igra elektrika ili fizika....j....m li ga...samo zavrshni rachun se gleda-samo rezultat!
[ markom @ 11.02.2008. 22:35 ] @
Abdee je upravo objasnio da se ne dobija isti rezultat zbog različitog poimanja ISO vrednosti od aparata do aparata...
Uostalom, kad bi svi aparati bili isti, zašto jedan košta €2000, a drugi €200?
[ megapyxeltoda @ 12.02.2008. 00:53 ] @
ma jasno je meni da se ne dobija isti rezultat i zbog chega ali to opet ne opravdava samo pitanje,jer se nije ni moglo ochekivati,naravno da nece biti isti?a da li je aparat 2000 ili 200 evra ...?ne kontam poentu vica...?ovde se porede 2 aparata koja su prilichno blizu i cenovno i po klasama...ma ja sa ovim zavrshavam ovu besmislenu polemiku...
[ markom @ 12.02.2008. 01:10 ] @
Ne znam za tebe, ali u mojoj knjizi je sasim OK da neko pita neko pitanje ako ne zna odgovor na njega. Da zna, onda bi bilo prilično besmisleno, zar ne?
Ono što nije OK je podsmevati se pitanjima, jer se niko naučen nije rodio. Svako ovde može svakome za nešto da se smeje...
[ megapyxeltoda @ 12.02.2008. 01:26 ] @
slushaj Markome ja sam u startu rekao konkretno shta mi smeta-expozicija shta je i kako se odredjuje i njen sushtinski znachaj su jedna od najbitnijih i najosnovnijih stvari u fotografiji...e sad druga je stvar shto ljudi u digitalnoj eri prvo kupe aparat rukovodeci se parametrima"kolika mu je rezolucija i koliki mu je: ) (zoom,naravno)" a u stratu zanemare bitne stvari-osnove."dobar aparata ma sve sam radi..."e to kad chujem a chujem prechesto...Mislim dajte ljudi nemiojte me terati da objashnjavam ono ochigledno rech po rech moja poenta je vrlo jasna?Ili nije...?E onda cu da se zapitam..."mozda je sve ovo samo privid-mozda je i ova diskusija samo privid...?"
Aaaargh prs'o sam..ajde laku noc svima
[ Nebojsa Milanovic @ 12.02.2008. 01:30 ] @
megapyxeltoda, previše lako "prskaš", a često i neprecizno shvataš temu.
Poradi malo na svom strpljenju, a naročito na pravopisu.
Time će i tebi biti lakše, a veruj mi i čitaocima tvojih postova.
[ maxa11 @ 12.02.2008. 08:01 ] @
ja se duboko izvinjavam Megapyxeltodi što sam bio toliko neviđeno glup da postavim pitanje na koje on već zna odgovor. trebalo je da znam odgovor još pre 40 godina, iako sada imam 30. i zašto ne bi zatvorili ovaj forum, ionako služi samo postavljanju glupih pitanja na koja neko već zna odgovor?
ne znam zašto gorenavedeni meša određivanje ekspozicije u ovu priču, kad pitanje nema veze s tim? pitao sam da li će dva objektiva različitih prečnika dati jednako eksponirane slike ako na oba namestimo blendu na f3,5, ekspoziciju 1/30sec, ISO 100? interesovalo me je da li fizička veličina stakla na objektivu utiče na količinu svetlosti koja stigne do senzora.
mogao bih i ja da prsnem od smeha što neko nije čuo ni za tačku ni za zarez, sam izmišlja pravopis (drugo lice jednine piše velikim početnim slovom, upotrebljava nekakve kombinacije slova kao što su ch, sh i sl., koje ne postoje u srpskom jeziku) razbacuje se nekakvim rečenicama bez kraja i početka... Ubeđen sam da je mnoogo smešnije (i u isto vreme tužnije) što je neko u 21. veku polupismen, nego što neko ne zna šta je TTL, grip ili ekspozicija.
[ Abdee @ 12.02.2008. 10:28 ] @
[ Zarko Silic @ 12.02.2008. 11:05 ] @
Ajde idemo redom.
1. Otvor blende, ili otvor objektiva, ili samo blenda je pojam koji oznacava propusnu moc jednog objektiva. U nasem slucaju ona nije vezana ni sa elektronikom ni sa elementarnom fizikom vec sa standardom starim gotovo stotinak godina, a jedina veza sa fizikom tj. matematikom je njeno izracunavanje gde se kao standard uzima (uvodi) relativni otvor, ili F broj koji se dobija na sledeci nacin:
F=(zizna daljina u mm)/(otvor blende u mm)
(Za racunanje F broja kod kompakta se uzima stvarna vrednost zizne daljine, a ne ekvivalntna tj. ako na objektivu pise 7,7 do 44,4 onda su to vrednosti, a ne 70 do 210. Nadam se da ovaj podatak u velikoj meri razresava Markovu nedoumicu).
Razlog uvodjenja F broja je upravo „problem“ oko pitanja koje je postavljeno u 1.postu tj. da bi se mogli usporedjivati razliciti objektivi te da bi takva usporedba bila relevantna.
Drugim recima svaki proizvodjac foto opreme je duzan da se toga pridrzava. Oznake 2.8, 4, 5.6, 8 itd. znace potpuno isto na bilo kom aparatu (objektivu) bez obzira na njegov fizicki izgled i cenu.
(Za one koje nesto vise zanima sta i kako se racuna i kakvi su odnosi izmadju numerickih vrednosti:
http://www.uscoles.com/fstop.htm )
2. Problem oko nastavnog plana i programa na odseku fotografije pri visoj tehnickoj skoli u Novom Sadu (trajanje 3 god) zahteva posebnu temu koja vise pripada MED Zoni a ne ovoj. Citiracu samo jedan post od pre 2 godine”
“Ma ko da je predavac sudeci po ovom programu nema tu necega sto ne mogu da pruze par knjiga Johna Hedgecoa (ima ih svuda btw.). Poslednje sto ti u zivotu treba je neka matora drtina koja ce da ti prica o doznama, razvijacima, kadicama i o tome kako je njegova Praktika sto puta bolja od "ovih novih" digitalaca... A "bljeskalice" da ne pominjem...”
(postavicu i link ako neko bude zahtevao).
I tad, i sad se potpuno slazem sa ovim, a od tad do danas nije nista menjano, ne znam samo na koga se onda odnosi ovo:
”kojoj se drkadzije sa raznijeh foruma vrlo jako podsmevaju”

[ tommy61 @ 12.02.2008. 12:38 ] @
Slazem se sa zarsilicem, znaci f je odnos zizne daljine i precnika otvora blende koja je naravno maksimalno otvorena jednaka precniku objektiva ali samo kod objektiva sa fiksnom zarisnom daljinom sto se i lako vidi jer je precnik objektiva u vecini slucajeva isti od prvog do poslednjeg sociva, proverite, izmerite precnik starih fixnih objektiva i podelite sa zarisnom daljinom i uvek ce te dobiti maksimalan otvor blende, e sad nastaje zabuna zato sto je to kod zoom objektiva sasvim drugacije konstrukcijski reseno pa precnik prednjeg stakla nema veze sa zizom i zato se kod vecine zoom objektiva i blenda menja sa promenom zize tj zoomiranjem osim kod najskupljih gde ovor blende ostaje isti u celom zoom rasponu...
Pogledajte naprimer neki ultra zoom aparat gde wide pocinje naprimer od 6mm a prednje staklo ima tridesetak mm, taj odnos bi bio...
Znaci za zoom objektive to ne vazi... U stvari kad bolje razmislim u sve mu se slazem sa zarsilicem, obiljan covek, stariji od mene....
[ Abdee @ 12.02.2008. 14:00 ] @
Heh, Zarko to rekoh ja kad sam se bavio mislju da upisem neku fotografiju.
Mislim, i dalje se bavim tom mislju ali je Serbija iskljucena. U maju idem u Prag pa cu da posetim FAMU i verovatno prisustvujem nekim predavanjima i vidim kako izgleda, po recimam mnogih, jedna od boljih ustanova otvorenog tipa za umjetnike duge kose :)
[ Zarko Silic @ 12.02.2008. 15:47 ] @
I red bi bilo da se znanje usmeri u neke korisne delatnosti.
Prag je po tom pitanju tradicionalno jak. Nisu uspeli ni crveni da ga slome.
[ maxa11 @ 13.02.2008. 12:42 ] @
Citat: zarsilic: Ajde idemo redom.
1. Otvor blende, ili otvor objektiva, ili samo blenda je pojam koji oznacava propusnu moc jednog objektiva. U nasem slucaju ona nije vezana ni sa elektronikom ni sa elementarnom fizikom vec sa standardom starim gotovo stotinak godina, a jedina veza sa fizikom tj. matematikom je njeno izracunavanje gde se kao standard uzima (uvodi) relativni otvor, ili F broj koji se dobija na sledeci nacin:
F=(zizna daljina u mm)/(otvor blende u mm)
(Za racunanje F broja kod kompakta se uzima stvarna vrednost zizne daljine, a ne ekvivalntna tj. ako na objektivu pise 7,7 do 44,4 onda su to vrednosti, a ne 70 do 210. Nadam se da ovaj podatak u velikoj meri razresava Markovu nedoumicu).
Razlog uvodjenja F broja je upravo „problem“ oko pitanja koje je postavljeno u 1.postu tj. da bi se mogli usporedjivati razliciti objektivi te da bi takva usporedba bila relevantna.
Drugim recima svaki proizvodjac foto opreme je duzan da se toga pridrzava. Oznake 2.8, 4, 5.6, 8 itd. znace potpuno isto na bilo kom aparatu (objektivu) bez obzira na njegov fizicki izgled i cenu.
(Za one koje nesto vise zanima sta i kako se racuna i kakvi su odnosi izmadju numerickih vrednosti:
http://www.uscoles.com/fstop.htm )

to je odgovor koje sam hteo da čujem Žarko! hvala
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|