[ Picsel @ 10.02.2008. 18:25 ] @
Sasvim glupa tema ali stvarno trebam pomoc oko ovoga, dosta hitno.
Imam pitanje, da li mozda neko zna kako se receptori dele po gradji? Potrebna je podela na 2 pojma. Naravno, odnosi se na receptore u fiziologiji zivotinja. Nazalost, precizan odgovor nisam nasao ni u knjigi ni na netu, pa bih molio odgovor ako neko zna, da mi odgovori - na srpskom (ili hrvatskom/bosanskom/i sl.).

Hvala unapred!
[ stewuss je @ 10.02.2008. 18:33 ] @
Valjda na fizicke i hemijske receptore se dele. Nadam se da je od pomoci..
Pozz
[ Picsel @ 10.02.2008. 18:59 ] @
Nije to.
Nisam bio dovoljno odredjen, mislim na receptore kao culne celije, one koje primaju drazi iz spoljasnje/unutrasnje sredine.
[ sasa022 @ 10.02.2008. 19:53 ] @
Citat:
http://zg10-01.dachaz.net/III%20razred/nastava/index.php?predmet=Biologija
Receptori

Refleksni luk –put koji pređeinformacija od receptora do efektora

Receptori imaju ulogu da prepoznaju i prime adekvatnu draž.

Draž – svaka promena u spoljšnjoj ili unutrašnjoj sredini koju receptor može da prepozna.

Da bi receptor odreagovao, potrebno je da draž ima određeni intenzitet.

Podela receptora:

1.Čulni receptori

2.Specijalizovani čulni završseci

Čulne ćelije mogu biti primarne ili sekundarne.Primarne imaju karakteristike nervne ćelije, a sekundarne su izmenjene epitelne ćelijekoje su u vezi sa senzitivnim neuronima.

Prema vrsti draži:

1. Mehanoreceptori
2. Termoreceptori
3. Hemoreceptori
4. Fotoreceptori
5. N ucioreceptori

Receptori postoje i u unutrašnjim organima. Ima ih u krvnimsudovima – propioreceptori; u mišićima, u tetivama i zglobovima. Receptori zabol imaju dva puta do senzitivne zone.Prvi ide preko brzih i mijeliziranihnervnih vlakana preko talamusa i onda je bol lokalizovan i jak.Drugi ide prekosporih i nemijeliziranih vlakana i onda je bol difuzan i potmuo.