[ petarm @ 13.02.2008. 23:20 ] @
Malo objasnjenje. Naime voleo bih da mi neko malo detaljnije pojasni vezu izmedju Sredingerove i Hajzenbergove slike sto jednostavnije

Ja cu napisati neki koncept

SREDINGEROVA SLIKA
;
HAJZENBERGOVA SLIKA
;

Veza izmedju ove dve slike je unitarna transformacija. Odnosno unitarni operator koji nazivamo evolucionim operatorom i koji nuzno zavisi od vremena. Jel ovo tacno?

Ne razumem kako razlikujem ove slike kad mi Hamiltonijan zavisi od vremena?

[ Milan Milosevic @ 14.02.2008. 17:17 ] @
Posto sama Sredingerova jednacina je prvog reda izvoda po vremenu to nam ona daje mogudnost
da potrazimo njeno resenje koje ce biti jednoznacno odredeno u vremenu.
Drugim recima ako poznajemo stanje sistema u jednom trenutku vremena onda ce nam
ono biti poznato u svakom drugom.
Operator koji nam opisuje vremensku evoluciju sistema zove se operator evolucije U(t,to).
Dakle, ako je stanje sistema opisano funkcijom stanja W(to), onda je ona odredena u trenutku t

W(t)= U(t,to)W(to)
Lako se pokazuje da je operator U(t,to) unitaran i linearan.
Zamenom W(t)= U(t,to)W(to) u S.J lako se dobija explicitni oblik U(t,to)=Exp[-iH(t-to)]
Osnovna razlika izmedu Hamiltonove i Sredingerove slike je ta sto
u S. slici Vektor stanja zavisi od vremena a operatori ne,
Dok je u HAjzembegovoj slici stvar dijametralno suprotna.
Vektor stanja je vremenski nezavisan a operatori vremenski zavisni.
Hajzembegova slika je najbliza klasicnoj cesticnoj mehanici. I dobija se
iz klasicne fizike preko Ernestove teoreme zamenjujuci poasonove zagrade odgovarajucim
komutatorima.
Hajzembergovu sliku takode mozemo dobiti iz Sredingerove relacijom:
Wh(to)=Us(t,t0)+Ws(t)= Us(t0,t)Ws(t) ,ovde se + odnosi na adjungovani.

[Ovu poruku je menjao Milan Milosevic dana 14.02.2008. u 18:27 GMT+1]
[ petarm @ 14.02.2008. 18:33 ] @
Citat:
Milan Milosevic: Osnovna razlika izmedu Hamiltonove i Sredingerove slike je ta sto
u S. slici Vektor stanja zavisi od vremena a operatori ne,
Dok je u HAjzembegovoj slici stvar dijametralno suprotna.

[Ovu poruku je menjao Milan Milosevic dana 14.02.2008. u 18:27 GMT+1]

OK. To prihvatam. Ali to vazi ako imam KONZERVATIVNI KVANTNI SISTEM. Odnosno ako mi Hamiltonijan ne zavisi od vremena .

Mene zanima sledeci slucaj kad Hamiltonijan zavisi od vremena odnosno kad kvantni sistem nije izolovan. I neka mi i talasna fja zavisi od vremena . Kako ja da znam koja je slika u pitanju?

I jos jedno pitanje?

Ako napisem npr.

Da li mi to predstavlja unitaran operator odnosno vezu izmedju Sredingerove i Hajzenbergove slike? Posto ako radim SJ za stacionarna stanja dobicu da mi je

[ petarm @ 28.02.2008. 14:07 ] @
Danas je profesor na tabli napisao ovu relaciju? Da li je ona korektna?

Po meni nije zato sto Dirakova notacija sama po sebi ne ukljucuje zavisnost od vremena! A i ja ne radim ni u jednoj reprezentaciji vec radim sa uopstenim vektorima stanja pa mi ni parcijalni izvod nema smisla? Zar ne?

Hocu da kazem da mi ovde ne treba parcijalni izvod! Jesam li u pravu?