[ MikeLDN @ 15.02.2008. 13:26 ] @
Digimer (obican, china) je 200 dindzi a panel metar 1000...
Ako digimer "zafiksiram" na neki opseg i izvucem zice, mogla bi da bude korisna prepravka.

Problem mi je (verovatno isto vazi i za panel metar) da ne moze da meri napon svog napajanja, tj. npr. ne moze da meri napon svoje baterije.
Ako bi ovo moglo nekako da se resi ne bi trebao trafo sa 2 izlaza tako da bi teoretski mogao da napravim regulator sa starim napajanjem za laptop + LMxxx + digimer za indikaciju - jak izlaz, lagano i lepo.

Ideja, trik?

poz.
[ JECHAM @ 15.02.2008. 14:39 ] @
Moja ideja je da se koristi DC-DC pretvarac sa transformatorom zbog razdvajanja napona .
Na shemi bi trebalo mozda staviti malo jace tranzistore,ali sve to zavisi od toga koliko trosi instrument.
Broj namotaja treba prilagoditi naponima koje imas i izlaz za 9V.
[ JECHAM @ 15.02.2008. 14:45 ] @
Bolja (skuplja ) varijanta je DC-DC sa SG3525 jer moze da osigura stalno 9V pomocu povratne veze.
Isto je i sa panel metrom samo kod moje verzije(iz radio kluba) ima ulaz stabilisan sa 7805 tako da visina napona napajanja(samog panelmetra) moze da varira 9-20V.
[ Sepa011 @ 15.02.2008. 15:00 ] @
Ajmo onda jedna druga varijanta:

Investicija u alkalnu bateriju i nije neka (za kineza), jedno relejce koje ce ti ukljucivati tu bateriju na kineza kada ukljucis napajanje i to je to

@JECHAM:
covek je lepo rekao da moze da se resi sa trafoom sa 2 izlaza, al nemaaaa.
BTW tvoj username samo flasiran
[ JECHAM @ 15.02.2008. 16:31 ] @
Ko je pominjao trafo sa 2 izlaza?
Jedan obican feritni transformatorcic iz nekog crknutog punjaca (moze i kineski) za mobilni.
Eventualno promeniti(smanjiti) kondezatore u oscilatornom kolu da bi se povecala frekvencija(nisam ni rekao da shemu ne treba malo doraditi).
Pozdrav
[ guja011 @ 15.02.2008. 16:41 ] @
može to i još komplikovanije, samo kaži.
[ Struja @ 15.02.2008. 17:58 ] @
@MikeLDN
A šta misliš o galvanskom razdvajanju napajanja
instrumenta i mernog napona opto-kaplerima.

Evo jednog rešenja iz "info-elektr." br. 23

P.S.
Izvinjavam se što me je guja011 preduhitrio prostoćom rešenja.
[ MikeLDN @ 18.02.2008. 11:41 ] @
Kol'ko ljudi - tol'ko cudi.

- baterija otpada
- trafo sa 2 sekundara otpada (koristicu "ciglu" od laptopa, 1 izlaz, ~18V)
- punjaci za mob su ispod 9V
- ...?

Ako ne postoji resenje sa 3 pasivne komponente ubacicu ceo digimer u kutiju - da bar imam sva merenja za 200din+baterija.

Ovo je generalno problem i sa panel-metrima?

poz.
[ robert63 @ 19.02.2008. 15:00 ] @
Meri sopstveno napajanje,,ne treba mu poseban ispravljac,,niti galvansko odvajanje,,
moze da se kaci na izlaz ispravljaca,,--jednom recju 2-zice,pa : " vozi-i-meri "
Mislim da Tebi treba nesto ovako :