[ nkrgovic @ 15.02.2008. 17:24 ] @
Neko koga znam me je skoro zamolio za pomoc u promeni posla, sa svojim planom da pokusa da dodje do MCSA sertifikata i posla u toj struci. Kao neko ko vec godinama zivi od Linux administracije, predlozio sam joj da razmisli i o karijeri vezanoj za Mac OS X Server. Shodno tome, bi vas zamolio za par saveta:

- Koristi li se Mac OS X Server u Srbiji? Ima li posla za administratore?
- Koliko je Mac Server jednostavan za koriscenje. Radi se o nekom ko ima averziju ka Linuxu zbog previse komandne linije - da li je moguce administrirati Mac OS X Server uz pomoc grafickih alata, slicno Windows serveru? Da li je komandna linija neophodna za rad, ili je samo za napredne/slozenije zahteve?
- Postoje li kursevi kao za Windows server? A sertifikati?
- Ima li mesta gde bi neko ko je, ajde, power user i zna Windows i osnove Linuxa mogao da pocne da radi kao "junior admin" i da uci usput? Za Linux bi to bila ili neka programerska firma, ili neka manja firma gde nema puno posla, vec je vise potreban neko vredan i sa voljom da nauci kako da resi sve probleme - kako je za Mac?

Konacno, sta je minimum za ucenje? Da li je Mac OS X Server moguce kupiti u jevtinijoj verziji (10 korisnika) za ucenje, i koji je Mac najmanji zadovoljavajuc da se nauci? Moze li taj Mac sam biti i klijent i server, ili su potrebne dve sprave za ucenje? (Virtuelizacija ne pomaze za Mac? ).

Hvala svima unapred.
[ madamov @ 16.02.2008. 20:16 ] @
Citat:
Koristi li se Mac OS X Server u Srbiji? Ima li posla za administratore?

Koristi, ali ne mnogo. Namenski posao kao administrator teško ćeš naći, ako je reč o full-time poslu kod nekoga u firmi. Ja održavam par Mac OS X Servera u sklopu održavanja čitavih Mac mreža, ali ti ljudi nikada ne bi zaposlili nekog za stalno ko bi samo to radio.

Citat:
Koliko je Mac Server jednostavan za koriscenje. Radi se o nekom ko ima averziju ka Linuxu zbog previse komandne linije - da li je moguce administrirati Mac OS X Server uz pomoc grafickih alata, slicno Windows serveru? Da li je komandna linija neophodna za rad, ili je samo za napredne/slozenije zahteve?
- Postoje li kursevi kao za Windows server? A sertifikati?

Vrlo je jednostavan za korišćenje, a iskusni korisnici uvek mogu dodatno da ga podešavaju iz komandne linije kao i neki Linux. I svakom novom verzijom je situacija sve bolja. Recimo, u najnovijem Leopard serveru imaš ugrađene Wiki i Calendar servere koje podešavaš iz Server Admin aplikacije koja je GUI aplikacija. U Tiger serveru, prethodnoj verziji su uvedeni unapred instalirani SpamAssasin i ClamAV koje za 99% primena ne treba dodatno da podešavaš već je dovoljno samo da klikneš da ih aktiviraš. Što se sertifikata tiče, to se navodno može polagati ovde kod nekih ovlašćenih, ali samo za neke vrste obuka, ne znam da li Mac OS X server spada u to. Za neke je potrebno da prvo odslušaš trening, ali to kod nas nema gde, barem ne što se sertifikacije tiče.

Citat:
Da li je Mac OS X Server moguce kupiti u jevtinijoj verziji (10 korisnika) za ucenje, i koji je Mac najmanji zadovoljavajuc da se nauci? Moze li taj Mac sam biti i klijent i server, ili su potrebne dve sprave za ucenje? (Virtuelizacija ne pomaze za Mac? ).

Mac OS X Server se prodaje samo u dve varijante: za 10 korisnika i za neograničen broj korisnika. Što se hardvera tiče, Leopard je prilično zahtevan. Mac OS X Server je u osnovi isti kao i Mac OS X klijent, samo se razlikuje set ugrađenih aplikacija i servisa. Recimo, uz dovoljno znanja može se klijent doterati da funkcioniše kao server, ali je to neisplativo. Čak i po našim "deračkim" cenama, Mac OS X Server nije skup (verzija za neograničen broj korisnika košta oko 1300 evra čini mi se, nije skuplja od toga u svakom slučaju).
[ MarkoBalkan @ 21.04.2009. 12:57 ] @
a kakvo je stanje sa stabilnošću, minimalnim zahtjevima?


dali je dobar za database server?

1300 eura uopće nije puno za unlimited .