[ nkrgovic @ 15.02.2008. 17:24 ] @
Neko koga znam me je skoro zamolio za pomoc u promeni posla, sa svojim planom da pokusa da dodje do MCSA sertifikata i posla u toj struci. Kao neko ko vec godinama zivi od Linux administracije, predlozio sam joj da razmisli i o karijeri vezanoj za Mac OS X Server. Shodno tome, bi vas zamolio za par saveta: - Koristi li se Mac OS X Server u Srbiji? Ima li posla za administratore? - Koliko je Mac Server jednostavan za koriscenje. Radi se o nekom ko ima averziju ka Linuxu zbog previse komandne linije - da li je moguce administrirati Mac OS X Server uz pomoc grafickih alata, slicno Windows serveru? Da li je komandna linija neophodna za rad, ili je samo za napredne/slozenije zahteve? - Postoje li kursevi kao za Windows server? A sertifikati? - Ima li mesta gde bi neko ko je, ajde, power user i zna Windows i osnove Linuxa mogao da pocne da radi kao "junior admin" i da uci usput? Za Linux bi to bila ili neka programerska firma, ili neka manja firma gde nema puno posla, vec je vise potreban neko vredan i sa voljom da nauci kako da resi sve probleme - kako je za Mac? Konacno, sta je minimum za ucenje? Da li je Mac OS X Server moguce kupiti u jevtinijoj verziji (10 korisnika) za ucenje, i koji je Mac najmanji zadovoljavajuc da se nauci? Moze li taj Mac sam biti i klijent i server, ili su potrebne dve sprave za ucenje? (Virtuelizacija ne pomaze za Mac? ). Hvala svima unapred. |