[ kamiondzija @ 15.02.2008. 17:53 ] @
planiram da izbacim staru elektroniku iz glodalice i da sad sve to zamenim savremenim komponentama.Dali neko zna cime kontrolisati brzinu i smer DC motora sa oznakom 270/33 V 21,2/21,2 A 4,8/0,166 KW 2900/100 u/min regulisanje smera prekidacem i brzine potenciometrom to je inace motor glavnog vretena.Postoji jos jedan DC motor za pomeranje radnog stola i njegovu brzinu treba podesavati potenciometrom sve to treba da kontrolise neki PLC sa x ulaza i x izlaza posto na masini postoje 6 granicna prekidaca za podesavanje kretanja radnog stola.Postoje jos i dve elektromagnetne spojnice koje spajaju motore sa radnim vretenima
moze li mi neko pomoci u izboru komponenti za izradu ovog projekta unapred hvala
[ branko_g @ 15.02.2008. 22:18 ] @
Citat:
planiram da izbacim staru elektroniku iz glodalice i da sad sve to zamenim savremenim komponentama.

Zbog cega? Ne radi kako treba?

Citat:
DC motora sa oznakom 270/33 V 21,2/21,2 A 4,8/0,166 KW 2900/100 u/min regulisanje smera prekidacem i brzine potenciometrom

Znash li usta se upustas? Motor koji radi na 270V i 21,2A 4,8kW(4800Wati) nije lako kontrolisati.
Pretpostavljam da nemas nikakvo predznanje o elektronici pa bih ti preporucio da nadjes nekog
ko se DOBRO razume u te stvari da ti to uradi..
Moja procena je da ti samo za materijal treba barem 500 eura a vreme da se to uradi, mislim
elektronika i program, pustanje u pogon i otklanjanje gresaka(uz zamenu izgorelih komponenti ;-)
cenim od 200 do 400 radnih sati.
Ako ti je to toliko vredno, plati. Ja licno mislim da se to ne isplati.

Pozdrav
[ Darko_zed @ 16.02.2008. 20:14 ] @
Mozes li malo bolje objasniti kako ta glodalica radi i sta hoces da regulises elektronikom , regulacija tog motora od 4 kw i nije bas toliki problem posto sam uradio automatiku za jednu liniju koja ima par takvih motora ''DC''. A ako hoces PLC kontrolu trebas malo bolje objasniti sta ti treba, sve se moze modernizovati.
[ kamiondzija @ 17.02.2008. 09:04 ] @
nebih ja menjao elektroniku da nemoram posto ova ne radi a nigde nisam nasao tehnicku dokumentaciju za taj tip masine u pitanju je alatna glodalica WMW Heckert fuw 315
Svako ko je dosao da popravi masinu u startu je rekao da je bez dokumentacije prakticno nemoguce popraviti na slepo
Upravljanje je sledece
-prekidac za smer glavnog vretena
-potenciometar sa skalom za podesavanje brzine glavnog vretena plus prekidac sporo brzo
-prekidac za podesavanje kretanja radnog stola levo-desno gore-dole napred-nazad
-potenciometar za podesavanje brzine kretanja radnog stola motor od 0.70kw dc plus prekidac brzo-sporo
-dudme za blokadu radnog vretena
Najvec problem po meni je uskladiti broj obrtaja glavnog vretena sa brzinom kretanja radnog stola gore-dole primer urezivanje navoja
[ Darko_zed @ 17.02.2008. 13:20 ] @
Evo ti par slika ,i reci ces mi jeli je to tvoja glodalica.Prvi put cujem da se na glodalici reze navoj jer ona nema suport kao strug i tesko ces uskladiti brzine kao sto ti mislis, jedino ako to nije neka bas modernija masina li mozda CNC.Sve ostalo se moze napraviti sto se tice tih komandi.