[ davidkovacs2 @ 17.02.2008. 13:35 ] @
| Radi se o pentium III konfiguraciji sa plocom Apollo K7T266 Pro ver.1 i ima Award Bios
E sad, kada ukljucim racunar, nista se ne desava... jednostavno monitor uopste ne dobija signal od graficke i cuje se na zvucniku od maticne zvuk sirene (kao policija)...
Stavio sam neku drugu graficku, i stim sad imam sliku... ali isto se cuje zvuk sirene i ne ulazi u windows nego mi ispisuje sledece:
Award BootBlock BIOS v1.0
BIOS ROM Checksum error
Detecting Floppy drive A media
INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER
Radi mi samo flopy... ne vidi ni CD-ROM ni HDD...
Sta trebam da radim?
Promenuo sam i bateriju na osnovnoj, i nista se nije menjalo...
P.S: desilo mi se jednom da se isto tako cuo zvuk sirene i nema slike.... i jednostavno sam malo pomerio bateriju i bios cip... i radilo je dalje bez problema....
Namestio sam sve lepo....instalirao windows xp, i nije radio USB pa sam mislio da je do bios-a... i imao sam neki bios update program i to sam cackao... i krenuo je da se puni progress bar do jedno 40%... i onda je stalo i ne mrda pa sam isao end now...... posle sam i totalno iskljucio racunar.... kada sam hteo da ga ponovo ukljucim, od tada imam ovaj problem.....
Ali zanimljivo je da je to bilo i onda kada sam pomerio bateriju pa je proradilo........ vec ne znam ni je sta moze da bude......
Molim vas da mi neko pomogne.. hvala unapred!
|
[ Binary Mind @ 17.02.2008. 17:42 ] @
Ili si dokrajcio BIOS ili ce reset CMOS-a pomoci, mada ako si flashovao BIOS i nije proslo pre ce da bude ono prvo. Ono sto mozes da probas je da resetujes CMOS preko adekvatnog jumper-a ili da izvadis pa vratis CMOS bateriju (onu sto si menjao). Ako ne pomogne onda pogledaj ovu temu:
http://www.elitesecurity.org/t...cnoj-Epox-rda-pro-Sta-da-radim
[ buljko @ 17.02.2008. 19:36 ] @
Kompletiraj set za flash BIOS-a (Aflash + BIOS file) na floppy pa pokusaj da ponovo flesujes BIOS sa diskete. Ako to ne uspe, onda sledi programiranje na flash programatoru.
[ davidkovacs2 @ 17.02.2008. 20:31 ] @
Evo ga! Uspeo sam da flashujem bios... i greska je bila, da nije award nego AMIBIOS ... stavio sam najsveziju verziju (v1.9 - 2002.) ... sada mi je prepoznao HDD, DVD-ROM, i cak i graficku koja je bila... Ali mi se nazalost pojavio novi problem :( ... Kada hoce da se startuje windows (xp), ili bude crna slika (nista se ne pojavi) ili izbaci neku gresku sa puno brojeva i slova.... (nije plavi smrt)...
I da, kada sam flashovao bios, ispisalo mi je na kraju Successfully completed, please restart your computer.. i ja ga restarujem, ali sam izvadio flopy.. i sve se lepo pokrenulo.. ali sad kada ga restartujem stalno trazi flopy. . .i to samo kod restarta... a inace kada ga upalim, redovno se pokrece.. ali nemogu ni windows da instaliram ponovo... udje mi u setup, i zamrzne se..... sta dalje? P.S: nestao je zvuk sirene...
[ Pajapatak @ 17.02.2008. 20:55 ] @
Programator.
[ Binary Mind @ 17.02.2008. 21:08 ] @
Ako je MSI-eva ploca K7T266 Pro jeste AMIBIOS... Programator, hot flash BIOS-a ili zamena BIOS chipa... ili jos bolje zamena ploce, pa i cele mashine

[ davidkovacs2 @ 17.02.2008. 21:12 ] @
PROBLEM RESEN! izvinjavam se za velika slova, ali prosto nemogu da verujem sebi!

Uff sto sam srecan!
Sta sam radio? jednostavno sam isskljucio (disable) jednu stvar u bios-u zbog koje nije hteo da se pokrene komp. radi perfektno! Ipak, hvala sto ste mi hteli pomoci!
P0zz
[ Binary Mind @ 17.02.2008. 21:16 ] @
A sta si iskljucio u BIOS-u i kakva se to greska javljala na crnom ekranu? Nisam dobro razumeo kad se komp zamrzavao... kad bi usao u BIOS ili Windows setup?
[ davidkovacs2 @ 17.02.2008. 21:54 ] @
zablokirao je kad je hteo da udje u win.
ali sad kako sam iskljucio neku opciju u bios=u (ne pijate me koju...) radi sve kako treba...
[ milosfox @ 18.02.2008. 02:15 ] @
Zamalo da te upute na bespovratni trosak XEXE!
Ako niste znali postoji i BLACK SCREEN ne samo BLUE,on se desava kada je clock memorjie (po defaultu u biosu) veci od specifikacije prioizvodjaca a memorija prihvati da se startuje na tom clocku, medjutim pri upisu u chip tacno pre nego sto treba da se pojavi boot screen ili odmah nakon pojavljivanja istog memorija pukne i sam Windows izbacuje Memory Reference i Offset o memoriji i gresci,a sto je najcudnije kad se po default podesavanjima u takvim bios-ima to desi,u biosu dobijete obrazlozenje da se sistem zakucao zbog toga sto je memorija navodno radila na MANJEM!!! taktu od predvidjenog a ne na vecem i da treba da se podesi na veci a ne manji takt!!!!
Ti si verovatno vratio clock procesora na jednu vrednost nizu od default-a sto je automatski rezultovalo spustanjem fsb-a ili si podesavanje memory clock set by spd promenio na na neku brojevnu vrednost (koja je manja od default-a) i sad sve radi ok.
[ davidkovacs2 @ 23.02.2008. 00:57 ] @
... bio mi je ukljucen L1 cache, i L2 cache... iskljucio sam L2 cache ... i sad radi kao zmaj......
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.