[ gogi100 @ 19.02.2008. 17:34 ] @
Imam jedno pitanje. U mojoj firmi postoji domenska mreza sa 20-tak racunara pod win xp pro i serverom pod win 2003. Na serveru se nalazi firebird baza. firma je kupila jos jedan server pod linux-om red hat i oracle datebase. tu bazu bi trebalo da koristi 5 novih radnih stanica dok postojecih 20-tak racunara je nezavisno od ove mreze. Mene intresuje da li je moguce koristiti postojeca 2 switcha 3Com-ova 24 portna i postojecu infrastrukturu mreze i kako? Fakticki bile bi 2 mreze jedna nezavisna od druge, koristili bi se isti switchevi za obe mreze i isti kablovi koji od switcheva idu do kancelarija. Drugo da li je ove dve mreze nekako moguce povezati i opet kako?
Hvala
[ DarioBH @ 20.02.2008. 09:17 ] @
Na toj drugoj mrezi postavi manuelno adrese sa drugim subnetom i trebalo bi raditi, vidjeli bi se samo racunari na istom subnetu
[ mmeda @ 29.02.2008. 23:21 ] @
Citat:
DarioBH: Na toj drugoj mrezi postavi manuelno adrese sa drugim subnetom i trebalo bi raditi, vidjeli bi se samo racunari na istom subnetu

A sta mislis zasto onda postoje ruteri?

Kada imas dva subneta to ti je isto kao i da imas 2 mreze. A kako se spoje 2 mreze? Ruterom!

Ali tebi ovde router moze da bude bilo koji linux ili win 2003. Samo podesis routing and remote access tj. RRAS.

Ili ako nema potrebe da se vide ove dve mreze uzmi jos jedan switch i na njega nakaci samo nove klijente.
[ DarioBH @ 02.03.2008. 00:23 ] @
Citat:
mmeda: A sta mislis zasto onda postoje ruteri?

Kada imas dva subneta to ti je isto kao i da imas 2 mreze. A kako se spoje 2 mreze? Ruterom!

Koliko ja vidim covjek trazi da napravi jos jednu mrezu neovisnu od vec postojece na istom switchu, i ne misli ih povezivati tako da ne vidim poentu routera

Citat:
mmeda:Ili ako nema potrebe da se vide ove dve mreze uzmi jos jedan switch i na njega nakaci samo nove klijente.

Citat:
gogi100: Mene intresuje da li je moguce koristiti postojeca 2 switcha 3Com-ova 24 portna i postojecu infrastrukturu mreze i kako?

A ti mu ko rijesenje nudis da kupi novi switch, to bi znao i bez tebe
[ someone_bl @ 04.03.2008. 07:23 ] @
Ovde je u pitanju klasicas switching, i kako dario rece ako nece povezivati te dvje mreze nema potrebe za ruterom. Jedini uslov je da su ta dva switcha spojena medjusobno u slucaju da se klijenti nalaze na jednom a server na drugom switchu....

[Ovu poruku je menjao someone_bl dana 06.03.2008. u 08:48 GMT+1]
[ gogi100 @ 04.03.2008. 22:45 ] @
dakle, meni nije potrebno da se ove dve mreze vide. jednu opsluzuje win 2003 server a drugu red hat linux server. zelim da ustedim na opremi. interesuje me da li moguce iskoristiti isti switch za dve mreze koje ne zavise jedna od druge. moguce je da ce kasnije biti potrebno povezati ove dve mreze,ali za sada je ovakava situacija
[ dogriz @ 05.03.2008. 09:37 ] @
Citat:
gogi100: dakle, meni nije potrebno da se ove dve mreze vide. jednu opsluzuje win 2003 server a drugu red hat linux server. zelim da ustedim na opremi. interesuje me da li moguce iskoristiti isti switch za dve mreze koje ne zavise jedna od druge. moguce je da ce kasnije biti potrebno povezati ove dve mreze,ali za sada je ovakava situacija

Naravno da je moguće.
[ someone_bl @ 06.03.2008. 07:49 ] @
Za ovo vrijeme koliko nam postavljas bespotrebnih podpitanja, mogao si sam to da probas 66 puta :)
[ brainbuger @ 06.03.2008. 11:20 ] @
Mogu biti dve LAN na jednom switch-u, ali bi taj switch trebao imati podršku za VLAN. U suprotnom nekada može doći do gubljenja paketa, pogotovo ako se na tim mrežama koristi Windows Networking.